Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Хто допомагає українським діячам нарізати заповідну землю в російському Севастополі

Після возз'єднання Севастополя з Росією в коридори місцевої влади потягнулися ходоки - господарі міської зони ПБК з документами із Запоріжжя та інших областей України. Через три роки після загальнокримського референдуму кадастрові інженери незалежної продовжують реєструвати ділянки в севастопольських заповідниках і лісах, змінюючи їх межі та права власності. Після возз'єднання Севастополя з Росією в коридори місцевої влади потягнулися ходоки - господарі міської зони ПБК з документами із Запоріжжя та інших областей України

В уряді Севастополя прогнозують потік позовів від власників і орендарів земельних ділянок в Балаклаві, на мисах Фіолент і Сарич, а також в урочищі Ласпі. Влада кадастрірующего тут ліс і особливо охоронювані природні території. Це означає, що у приватників є ризик втратити тут наділи, зареєстровані в Україні до і після 18 березня 2014 року.

Комусь пощастило більше, і їм відважність отримати свої документи в Севреестре або узаконити їх через кабінети уряду міста. Іншим доводиться йти в суд, як ТОВ «Магіта-Д». У 2006 році ця фірма отримала 11 га севастопольської землі пансіонату «Ізумруд-2» в бухті Ласпі - майно збанкрутілого держпідприємства «Атлантика». Спочатку в результаті аукціону, проведеного в Запоріжжі, володарем ділянки стала компанія «Метекс-М». Потім землю віддали за 6 млн гривень ($ 700 тис.) Дніпропетровському ТОВ «Суєста», а потім продали фірмі «Магіта-Д».

Пізніше виявилося, що організатор торгів - «Агентство з питань банкрутства» - був ліквідований кабміном України ще рік тому. У організації не було прав на реалізацію власності «Атлантики».

Після покупки землі «Метекс-М» і «Суєста» заявили про свою неспроможність. Тоді експерти припустили, що ці компанії спеціально подали на банкрутство, щоб приховати кінцевого набувача 11 гектарів землі під «Смарагдом-2» і територією ще одного - недобудованого - пансіонату в Ласпі.

$ 700 тис, за які був пущений з молотка ділянку «Атлантики», були низькою ціною. Загальна вартість отриманих «Магіта-Д» активів, за різними оцінками, досягала $ 9 млн.

У 2007 році київський апеляційний суд виявив численні порушення при торгах і угодах з майном ДП «Атлантика» і визнав їх недійсними. Оскаржувалися чи права на ділянку, достеменно невідомо. Цією невідомістю спробував скористатися екс-губернатор Севастополя Сергій Меняйло. 28 лютого 2015 року його вирішив націоналізувати і «Атлантику», і «Магіта-Д» - разом з усіма земельними наділами.

Своє рішення він пояснив так: «Активи (ДП« Атлантика »), які сьогодні продаються (ТОВ« Магіта-Д ») за долари, придбані громадянином України (Олександром) Дементієнка, які проживають в Дніпропетровську, за ціною в 10 разів нижче ринкової, по незаконному конкурсу, проведеного не в Севастополі, а в Запоріжжі ».

Фото з публікації ForPost

Цей та інші доводи пана Меняйло депутати законодавчих зборів попросили підтвердити рішеннями судів або розслідуваннями. Тоді екс-губернатор запропонував прибрати з переліку націоналізованих об'єктів і підприємств все, що не влаштувало парламентаріїв. У підсумку документ був відкинутий в цілому, і Меняйло довелося самому відбирати майно для націоналізації з усіченого їм самим списку.

Незважаючи на те, що у «Магіта-Д» нічого не забрали, компанія не змогла зареєструвати земельну ділянку в Ласпі, який вважала своєю власністю. Тому в грудні минулого року фірма звернулася в Арбітражний суд і зажадала від уряду міста встановити межі території площею 2,3522 га за адресою Севастопольська зона ПБК, 11 для обслуговування будівель та споруд бази відпочинку.

При цьому в Росреестра частина цієї землі вказана як лісове господарство. А на кадастровій карті України ділянку, який «Магіта-Д» привласнює собі через севастопольський суд, значиться міським майном.

А на кадастровій карті України ділянку, який «Магіта-Д» привласнює собі через севастопольський суд, значиться міським майном

Офіційні коментарі у директора «Магіта-Д» Світлани Бахіна отримати не вдалося. Вона запропонувала кореспонденту «Приміток» вислати питання на пошту, щоб передати їх засновнику компанії - бізнесменові Михайлу Щеголевським, але несподівано перервала розмову і не залишила ніяких додаткових контактів.

«Примітки» з'ясували, що Щеголевський - партнер Дементієнка. На думку оточення Меняйло, один з них брав участь в запорізькому аукціоні з розпродажу майна ДП «Атлантика». В тому самому, результати якого київський суд визнав незаконними.

Яким чином «Магіта-Д» зберегла правовстановлюючі документи на землю «Атлантики» в Ласпі, залишається загадкою. Керівництво фірми перестало відповідати на наші телефонні дзвінки.

І цей прецедент з ділянками на ПБК - не єдиний. В даний час за документами із Запоріжжя і Херсона ріелтори продають ділянки в різних частинах Севастополя. Серед них є землі, які входили або входять в зону історичних пам'яток і особливо охоронюваних територій. Про це «Приміток» повідомив співрозмовник, знайомий з діяльністю ряду місцевих агентств нерухомості.

Як приклад він навів мис Сарич, де на кадастровій карті України в минулому році (!) З'явилися нові ділянки.

В Росреестра цієї території надано статус лісу, але чомусь тимчасовий. З'ясувати причини цієї тимчасовості у керівника Севреестра Марини Вишневської у нас не вийшло: на наші дзвінки вона не відповідає.

Така невизначеність зі статусом дуже дорогих земель дає надію багатьом ділкам і покупцям, вважає наш співрозмовник. Адже при Сергієві Меняйло уряд Севастополя часто давало дозволу на забудову лісів по документам з України. Нагадаємо, вигодонабувачами подібних схем не раз ставав колишній український міністр оборони Павло Лебедєв і ряд інших забудовників.

Що буде з Ласпі, Балаклавою, Фіолент і іншими заповідниками, покаже час. Але кадастрові інженери України з кожним роком нарізають все більше ділянок на російських охоронних природних територіях - як ніби Севастополь нікуди не йшов.

Новости