Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Форос - Путівник вікімандри Wikivoyage

  1. На автобусі [ правити ]
  2. Автомобілем [ правити ]
  3. пам'ятки [ правити ]
  4. селище [ правити ]
  5. Дорога до Байдарські ворота [ правити ]
  6. пляжі [ правити ]
  7. Де зупинитися [ правити ]
  8. санаторії [ правити ]
  9. Готелі [ правити ]
  10. В околицях [ правити ]
  11. В сторону Севастополя [ правити ]
  12. У бік Ялти [ правити ]

Форос - невелике курортне селище на кордоні Севастополя і великої Ялти . Крім пляжів і палацово-паркового ансамблю на узбережжі Форос цікавий стоїть високо на скелі Воскресенської церквою. Це одна з кращих видових точок південного узбережжя. відкрити карту

Форос розташований біля мису Сарич - самої південної точки Криму . На захід від селища берег загинається на північ, субтропічна прибережна зона закінчується, і гори поступово підходять до води впритул. У селищі сходяться стара і нова дороги на Севастополь. Стара поруч з Форосом круто піднімається в гору для того, щоб перетнути хребет через перевал Байдарські ворота. Нова дорога, більш пряма і плавна, проходить ближче до берега через більш низький Ласпінський перевал.

Можливо, поселення на місці Фороса існували ще в Середні століття, а назву «Форос» - взагалі грецьке і швидше за все походить від слова «маяк». Втім, ні з грецьких, ні навіть з турецьких часів нічого не збереглося. Найстаршим будівлею селища є палац, побудований в кінці XIX століття меценатом, власником великої чаеторговой фірми Олександром Григоровичем Кузнєцовим. Приблизно тоді ж на скелі над Форосом будують Воскресенську церкву. Перед самою революцією в Форосі відпочивали Горький і Шаляпін, разом працювали над книгою мемуарів останнього. У 1930-і роки радянський уряд виділив Горькому дачу в Форосі, відому як дача Тесселі, де пізніше було створено щось на зразок музею, але зараз ця будівля викуплено якимось урядовим санаторієм і недоступно для відвідувачів. За радянських часів за Форосом закріпився статус селища з урядовими дачами. На одній з них в серпні 1991 року перший і останній президент СРСР М. С. Горбачов безпорадно спостерігав за розгортається в Москві подіями.

Клімат - субтропічний середземноморський, зима тепла (середня температура січня близько +4 - +5 ° C), літо - тривале і не дуже спекотне. Кількість опадів значно нижче, ніж в Ялті. У вересні можливо похолодання, але зазвичай через 2-3 дня температура повітря знову піднімається до + 20 ... + 25 градусів Цельсія і може триматися на такому рівні до перших чисел жовтня.

Санаторна спеціалізація - серцево-судинні захворювання, неспецифічні хвороби органів дихання, функціональні захворювання нервової системи.

На автобусі [ правити ]

Є досить багато проходять автобусів, які прямують за маршрутом Ялта - Севастополь , Але практично всі вони зупиняються на трасі, не заїжджаючи в селище (зупинка «Форос» 1 ). Далі 1.5-2 км до селища потрібно йти пішки, що особливо неприємно на зворотному шляху, коли йти доведеться вгору. Можна почекати проїжджаючу маршрутку, в сезон поруч із зупинкою чергують таксі.

Прямі маршрутки ходять з Ялти (41 км, близько 60 рублів в 2017 році, інтервал рухів 20-25 хвилин), слід по трасі Севастополь-Ялта. Є кілька прямих автобусів з Севастополя (48 км) і Сімферополя , Але рейсів зовсім небагато, тому краще їхати або до повороту на попутному автобусі, або з пересадкою в Ялті.

Автомобілем [ правити ]

Над Форосом проходить Н19 Ялта - Севастополь . Від неї йде кілька спусків до Форосу. Основний з'їзд в селище знаходиться трохи на схід від Фороса - в тому місці, де в шосе вливається стара дорога, що спускається з Байдарських воріт.

пам'ятки [ правити ]

Див Див. також список пам'яток культурної спадщини

селище [ правити ]

2

Палац Кузнєцова. Двоповерховий палац побудований в 1887 році для хворого на туберкульоз чаеторговца А. Г. Кузнєцова, якому лікарі прописали жити в Криму. З чуток, Кузнецов хотів створити в своєму маєтку ансамбль, який можна порівняти з Воронцовським палацом в Алупці . У частині парку це вдалося, а ось палац вийшов не надто вражаючим - якщо перемістити його куди-небудь вглиб материка, вийшов би чудовий залізничний вокзал на станції місцевого значення. Родзинкою палацу є 15 настінних панно, виконаних Ю. Ю. конюшиною. Меморіальна дошка на одній зі стін повідомляє, що саме тут Максим Горький і Федір Шаляпін працювали над автобіографічною книгою «Сторінки мого життя». 3 Скульптура «Альоша». Чавунна скульптура чоловіка, який сидить на хвилерізі і дивиться вдалину на море, встановлена ​​в 1967 році. Кажуть, що пам'ятник присвячений візиту в Форос Юрія Гагаріна, але незрозуміло, чому скульптуру назвали Альошею і чому в її основу заклали осколок снаряда з Мамаєва Кургану. У будь-якому випадку, реальність сувора і неприваблива: від морської води пам'ятник проіржавів, потім у нього відвалилася одна рука, і зараз він є сумне видовище.

Дорога до Байдарські ворота [ правити ]

Головна форосская пам'ятка знаходиться поза селища. Воскресенська церква і сама по собі дуже красива, а види від неї відкриваються просто запаморочливі. Якщо у вас є машина, то підйом до церкви не важко - досить проїхати кілька кілометрів вгору по серпантину. Пішки можна йти тим самим шляхом, але це неприємно, оскільки дорога вузька, а машин на ній багато. Краще скористатися стежкою, яка в минулому житті теж була дорогою. Вона йде від Фороса до церкви практично безпосередньо, роблячи по шляху безліч витків, тому загальна відстань вийде немаленьким, а набір висоти в будь-якому випадку складе 400 метрів. Стежка починається в західній частині селища, орієнтиром може служити пожежна частина 3 , Прохід праворуч від забору частини. Від церкви до Байдарські ворота підніматися недовго і не так важко, але тут вже доведеться йти по автомобільній дорозі або по кам'янистій осипи на захід від неї.

Громадського транспорту на дорозі до Байдарські ворота немає. Якщо вам ліньки йти, таксисти з радістю допоможуть. Якщо ви їдете на машині, майте на увазі, що місця для парковки біля церкви дуже мало. Машини стоять на узбіччі прямо на серпантині, чому не тільки порушують правила, але і створюють аварійні ситуації. У Байдарських воріт ситуація трохи краща. Втім, ділянка дороги від церкви до Байдарських воріт можуть закривати для проведення ремонтних робіт.

12 Екскурсійні катери в Ялту і Балаклаву.

1

Прокат човнів, човнова станція.

12 Скутери, катання на банані, дайвінг.

пляжі [ правити ]

Пляжі в основному крупно-галькові з чистою, прозорою водою. Вхід вільний, за винятком кількох санаторіїв, які стягують плату за прохід на свої пляжі для людей, які не проживають у них.

2

Центральний пляж ( «Зелений»), в центрі селища (спуститися по драбинках від центрального скверу). Головний пляж. 3 «Рожевий» пляж. 4 «Холодний» пляж, трохи на схід від «Зеленого пляжу». 5 Пляж в «Тихій бухті», за прикордонною заставою. 6 Пляж пансіонату імені Терлецького. 7 Пляж санаторію «Форос». 8 Дикий пляж біля мису Чехова. 9 Дикий пляж «Деревяшка» (нудистський).

Багато продуктових і промтоварних магазинів, що працюють навіть поза туристичного сезону. Великих супермаркетів немає.

Працює кілька пунктів обміну валют, але після закінчення туристичного сезону вони закриваються.

Місцеві сувеніри можна купити на набережній або в зонах загального користування:

  • Набори масел і ароматичні свічки
  • Вина і кримські коньяки.
1

Відділення банку «РНКБ», вул. Космонавтів, 16Б. Є банкомат.

12 Банкомат банку «ЧБРР», вул. Терлецького, 10 (санаторій «Форос»).

Їдалень та ресторани працюють у багатьох готелях і санаторіях, серед них: готель «Форос», «Вілла Форос», «Мона Ліза», «Фороський дворик», «Смотрич».

Майже всі заклади громадського харчування працюють тільки під час туристичного сезону. Виняток становлять кафе «Фондю», «Суші» і пару ресторанів при гостинця, що працюють цілий рік.

1

Чебуречна. чебурек 50-60 рублів. Кримськотатарські чебуреки. Також є кілька видів першого і другого. 2 Ресторан «Курінь», у Байдарських воріт. 4 Кафе «Робінзон», на пляжі санаторію «Форос». Відкрита тераса. 5 Кафе «Фондю». Досить дорого за місцевими мірками, основні страви починаються від 200-300 рублів, риба від 400 рублів. Непогане кафе з котрі володіють інтер'єром і послужливими офіціантами. Є відкрита літня тераса. Працює цілий рік. 6 Кафе «Суші». Більше схоже на бар заклад зі стандартним набором страв: борщ, відбивні, шашлик. 1 Нічний клуб «Галактика», вул. Космонавтів, 6.

12 «Президент».

2

Бар «Бригантина», набережна біля санаторію «Форос», поблизу від пляжу.

12 Zanzi-Bar (на пляжі).

Де зупинитися [ правити ]

На вході в сквер під час туристичного сезону сидить багато людей, що пропонують квартири, можна знайти непоганий варіант. Ціни починаються від 500-700 рублів за квартиру (2016 рік), але збільшуються в 2-3 рази ближче до піку сезону. Варто відзначити, що деякі господарі квартир можуть відмовляти в оренді на короткі терміни (1-2 дні), але у більшості з них таких проблем немає. Є також кілька агентств по здачі житла, сконцентровані вони в центрі селища. Можна ще спробувати пошукати житло самим - теж може спрацювати, але в порівнянні з іншими південнобережними селищами оголошень про оренду висить не так вже й багато.

На основних букінгової сайтах представлені близько 6-8 готелів з верхнього діапазону цін. На менш популярних сайтах можна знайти ще 20-30 опцій. Решта - тільки на місці.

санаторії [ правити ]

2 Санаторій «Південний»

(Санаторне, на схід від Фороса). ☎ +7 (495) 225-94-95, 8 (800) 7000-789. 4300 рублів за двомісний номер не в сезон. Відкрито в 1979 році і також належав ЦК КПРС. У відгуках відзначаються необхідність ремонту і відсутність громадського транспорту до Фороса, в іншому все в порядку. 3 Пансіонат ім. Терлецького, вул. Терлецького, 10.

Готелі [ правити ]

8

Готель «Зелений куточок», вул. Терлецького, 38. Міні-готель на 8 номерів.

В околицях [ правити ]

10 Оздоровчий комплекс «Таврія»

, Селище Олива, Південнобережне шосе, 1 (сильно на схід від Фороса). Від 3000 рублів. Колишній пансіонат КДБ. Далеко від моря, можна доїхати до берега на маршрутці. Відгуки хороші.

Працюють місцевий мобільний оператор «Win Mobile» і «МТС» Краснодарського Краю, інші російські оператори - в національному роумінгу. Українські - зовсім не працюють, навіть в роумінгу (докладніше дивіться в розділі Мобільні оператори в Криму ).

1

Пошта, вул. Космонавтів, 3. 2 Інтернет-клуб.

Форос коштує трохи в стороні від інших селищ південного берега Криму . На схід 20 км до Сімеїзу , За яким починається безперервна низка курортів - Алупка , Місхор , Кореїз і так далі. Між Форосом і Сімеїзом берег зайнятий пансіонатами, держдачами, відомчими санаторіями; є і дикі ділянки. Сімеїз несхожий на інші селища південного узбережжя. У ньому немає палаців з парками, зате багато старовинних і цікавих в архітектурному відношенні дач. Тут же зручна для невеликого сходження гора Кішка і надає кримському пейзажу особливий колорит обсерваторія з величезним радіотелескопом.

На заході південний берег Криму закінчується. Дорога приведе вас прямо в Севастополь або, якщо згорнути перед містом наліво, в Балаклаву з її унікальною бухтою і руїнами генуезької фортеці прямо над морем. За перевалом Байдарські ворота починається однойменна долина. В Байдарській заповіднику багато природних та історичних пам'яток, це одна з найцікавіших частин кримських гір .

В сторону Севастополя [ правити ]

2

Храм сонця (згорнути з шосе в бік гір у кафе «Міф», далі близько 1,5 км йде грунтова дорога, яка плавно переходить в стежку, по якій треба пройти ще близько 2 км). Нагромадження гострих каменів правильної форми, зовні нагадує Стоунхендж - тільки в кілька разів більше. Серед езотериків популярно як міфічне місце, місце сили.

У бік Ялти [ правити ]

4

Чортова сходи (Шайтан-Мердвен). Перевал Головної гряди Кримських гір, по якому проходить найстаріша дорога на південний берег Криму. Вірніше, вже не дорога, а що залишилася від неї стежка, підіймається під чималим кутом по кам'янистому схилу - звідси, можливо, і назва «чортова». Є кілька одноденних піших маршрутів, що проходять через Шайтан-Мердвен. Можна піднятися на хребет у Фороський церкви, пройти на схід і спуститися по Чортової сходах. А можна зробити навпаки: піднятися по стежці на перевал і дійти або до Фороської церкви або до канатної дороги на Ай-Петрі (в цьому випадку повертатися доведеться на автобусі або автомобілі).

Санаторне (Меллас) - крихітний селище в 3 км на схід від Фороса. Тут живуть співробітники однойменного санаторію. З селища починається «стежка здоров'я» - 400 сходинок вниз до відокремленому пляжу, оточеному скелями.

  • 5 Палац Меллас. Один з найстаріших палаців південного берега Криму. Побудований в 1834 році, стилізований під італійську віллу, щедро прикрашену кам'яним різьбленням і іншими елементами східного стилю. Садиба належала різним власникам, в тому числі поетові А. К. Толстому. Зараз тут санаторій «Меллас», режим відвідування невідомий. Навколо палацу прекрасний ландшафтний парк.
  • 6 Садиба доктора Шмигельського (на півдорозі в Санаторне з Фороса). Маловідома садиба, що знаходиться нині на території дитячого табору. Стиль південній еклектики, кінець XIX століття.

Як дістатися: спустившись безпосередньо з Южнобережного шосе. Дістатися ж з Фороса, не виходячи на саме шосе - вкрай важко, так як на всіх дорогах стоять шлагбауми з охороною (охороняють місцеві котеджі). Іноді дозволяють пройти пішки по найвищій з вулиць, Південної, але без машини.

Новости