Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Бока Которська - «найпівденніший фьорд Європи»

9 вересня 2012 р 20:05 Будва, Пераст, Герцег-Нові, Котор - Чорногорія Август 2012

Бока Которська - найкрасивіше місце Чорногорії, якщо в цій країні взагалі правомірно виділяти природні пам'ятки в «кращі». Від цієї поїздки я отримала, напевно, найсильніші свої враження в Монтенегро. Мабуть тому, що тут було присутнє все те, що я люблю відчувати і бачити в подорож найбільше: старі міста, стародавні фортеці, види з висоти, плескіт хвиль за бортом, колір води - абсолютно нереальний ....

Бока Которська, вид з фортеці Котора

Отже, Бока Которська - найбільша бухта Адріатики, вона, в свою чергу, ділиться на 4 затоки: Герцегновская, Тіватскій, Рісанскій і Которська. Наша поїздка довжиною в один день починається з Котора. Точніше - з Будви , Звідки туристів везуть в Котор на автобусі. Менше години в дорозі і ми в Которі.

Звичайно ж, вчені мають рацію, і назва міста походить від назви римського поселення «Декатера» (звужений, оточений), в якому відбилося географічне положення Котора в кінці вузької, оточеній горами бухті. Але як же бути з котами, яких в Которі не просто багато, а дуже багато? Котор - місто котів :)! І, може, його назва - від слова «кіт»? :)

Не стану тут описувати пам'ятки старого Котора, палаци, церкви і музеї, та й на екскурсію з гідом ми не пішли (ті з читачів, хто хоч трохи знайомий з родом моєї діяльності, зрозуміють, чому я не те що писати, а й відвідувати і навіть слухати про пам'ятки не хотіла :)).

Зате ми пустилися в авантюру, вирішивши, що часу у нас для цього в самий раз.

Звичайно ж, ми начулися про Которской фортеці. І, звичайно ж, ми знали, що підкорити її на увазі її висоти за такий невеликий час, який відводився нам в Которі (1.5 години), буде складно. Але моя любов до цих громіздким архітектурним формам перемогла здоровий глузд. І ми поперлися.

Бока Которська, вид з фортеці Котора

Сказати, що в такому темпі підніматися на таку висоту непідготовленим громадянам важко - не сказати нічого. Я прокляла своє рішення сто раз, поки піднімалася по відполірованим мільйонами ніг протягом століть сходах. У гумових капцях та обливаючись водою з пляшки. Втім, і сходинками ці купи каміння назвати можна було теж з великою натяжкою.

Види бухти в міру просування вгору - все красивіше:

Бока Которська, вид з фортеці Котора

Вид на Старий Котор з фортеці

Питання, яким задаються абсолютно всі туристи в Которской фортеці, терзав і мене: нафіга? Нафіга було будувати ЦЕ на ТАКИЙ висоті? Куди не тільки вороги (що цілком логічно), а й самі мешканці піднятися були не в змозі? Відповідь прийшла на вершині, всю поверхню якої покривали залишки древніх споруд, їх було дуууже багато, тому напрошувався висновок: а жителі і не спускалися :) Піднявшись в фортецю один раз, вони там жили, розмножувалися і вмирали :).

У фортеці Котора

Якщо без жартів, то насправді в комплексі фортеці - кілька фортифікаційних укріплень, і щоб оглянути їх все, знадобиться цілий день.

Тому на Котор я порадила б відвести не менше 2-х днів: пам'ятки Старого міста відвідати з екскурсією по Боке Которської, а в фортецю лізти одним окремим днем. Підйом дуже важкий, це правда. Якщо ви не професійний треккер, а просто турист, і, тим більше, не в найкращій фізичній формі, то підніматися потрібно не поспішаючи, з ранку (до 10-11 годин «зелена» стежка знаходиться в тіні скелі), з пляшкою води, в зручному взутті і з частими зупинками. В такому темпі години за 2 - 2.5 можна піднятися до вершини без втрат і бродити там ще цілий день серед руїн, якщо це, звичайно, комусь потрібно :).

У фортеці Котора

Вхід до фортеці - 3 євро. За ці гроші ви «уб'є» на підйомі, прокляне все на світі і втішитеся приголомшливими за красою видами Боки Которської з висоти :)

Бока Которська, вид з фортеці Котора

Вибігши в фортецю за годину і проскакавши назад за півгодини через 2 аварійні сходи, ми, абсолютно щасливі і з почуттям виконаного обов'язку, впали на лавки кораблика «Budva». Гордості додавало також те, що жоден чоловік з групи, яка займала цілий 2-х поверховий автобус, нашої авантюри не повторив :).

Далі наша подорож проходило по воді.

З Которської затоки переміщаємося в Рісанскій, де в акваторії міста Пераста розташовані 2 острова:

природний з бенедектінскім абатством святого Георгія (XII століття)

і штучний Госпа од Шкрпела ( «Богородиця на рифі») (XV століття) з церквою, шанованої всіма моряками, і музеєм.

Храм Богорідіци на рифі

Далі - шлях по Которської бухті до Герцегновская затоки.

Стоянка в Герцег-Нові - годину. Спека несусветная, і голод дає про себе знати. В місцеву фортецю не полізли - зрозуміло, чому :). Обід в ресторані, прогулянка по набережній.

Плисти по хвилях і не мати можливості купатися - катування ще та!

Ледве дочекалися зупинки на пляжі Жаніц біля входу в Которської бухти. З цього пляжу було запропоновано поїхати на коротку екскурсію в Блакитний Грот - печеру, що має підводний прохід до моря, через який в неї, заломлюючись, потрапляє сонячне світло, перетворюючись в блакитне світіння.

блакитна печера

Вода в Блакитній печері

Ціна питання - 3 євро. 20 мнуть на катері туди, 20 хвилин назад. І 20 хвилин купання і плескання в Блакитний печері. Дитині сподобалося, а моєю метою було все-таки дати можливість дочки отримати якомога більше вражень.

Забігаючи вперед, скажу, що печери з блакитною водою є і на острові Святого Миколи прямо навпроти Будви :) Можна взяти водний велосипед і обплавати туди самостійно, або під'їхати на катері.


По дорозі на пляж Жаніц ще кілька фортець:

Що ж стосується пляжу Жаніц, то вода там неймовірно чиста, навіть при тому, що вона взагалі всюди в Чорногорії як сльоза ... Після такого насиченого дня - задоволення вище середнього!

На пляжі Жаніц

Все, пора повертатися. Чудова морська прогулянка в променях призахідного сонця. Якщо пощастить, у відкритому морі побачите дельфінів. Кораблик прибуває в Будву на причал готелю «Словенська плажа». Вартість такої екскурсії - 17 євро з дорослого (тільки у одного організатора, у решти 20 євро), діти - як домовишся (від 50% до безкоштовно). Контакти - цікавиться в личку. У даній конторі сподобався маршрут з поверненням по морю в Будву. В інших фірмах назад везе автобус. На малюнку червоним пунктиром позначений маршрут, тільки в зворотному порядку.

Більш повно ціни на екскурсії та маршрути - в окремому «корисне» відкликання .
Альбом з Боки - тут .

Але як же бути з котами, яких в Которі не просто багато, а дуже багато?
І, може, його назва - від слова «кіт»?
Нафіга було будувати ЦЕ на ТАКИЙ висоті?
Куди не тільки вороги (що цілком логічно), а й самі мешканці піднятися були не в змозі?

Новости