Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Балаклава: опис району

  1. Місце розташування
  2. Інфраструктура району Балаклава
  3. пам'ятки
  4. пляжі

Балаклава є невеликим містом, який розташований на південно-західному узбережжі Криму Балаклава є невеликим містом, який розташований на південно-західному узбережжі Криму. Він знаходиться в 15 кілометрах від Севастополя і є самостійною адміністративною одиницею з 1957 року.

Балаклава в перекладі з турецької мови означає рибний мішок, однак в перекладі з кримсько-татарського він читається, як рибна погода.

Місце розташування

Унікальність бухти в Балаклаві ще з незапам'ятних століть привертало багатьох людей. Все обумовлено тим, що з моря люди мали можливість ловити різну рибу, а за високими горами ховатися від ворогів. У лісах водилося безліч різних тварин. Всі ці достоїнства змогли оцінити перші жителі даного регіону таври, а трохи пізніше там ще з'явилося поселення греків.

Зараз бухта в Балаклаві є однією з найбільш зручних бухт на Чорному морі для швартування кораблів. Все обумовлено тим, що бухта має протяжність до суші на відстані 1,5 км, а її ширина в окремих місцях становить до 425 метрів. Глибина біля входу становить 38 метрів, чим дозволяє проходити не тільки човни та катери, а ще й великі теплоходи і кораблі. При вході в таку бухту скелястий берег має кілька поворотів через що гавань взагалі не видно з моря. Вся територія Балаклави займає 54,4 тис.га., куди також входить три Кримські гори - Головна, Внутрішня і Зовнішня.

, куди також входить три Кримські гори - Головна, Внутрішня і Зовнішня

Бухта Балаклави.

У Балаклаві є всіма відома заповідна зона «Мис-Айя» і знаходить поруч з ним територія. Найкращим сезоном для відпочинку є середина літа і осінь. Середня температура повітря в цей час становить близько 30 градусів тепла. Оксамитовий сезон там триває аж до середини жовтня.

Балаклава - мис Айя.

Інфраструктура району Балаклава

Балаклава вважається приморським містечком, де на набережній завжди проходять різні міські свята і концерти. По набережній багато туристів здійснюють свої піші прогулянки не тільки в денний час, а й у вечірній час, коли місто підсвічується різним освітленням. На самій набережній розташована велика кількість ресторанів, кафе швидкого харчування, продуктових магазинів і нескінченну кількість літаків, які продають різні сувеніри і фотографії міста.

Балаклава вночі.

Околиці Балаклави мають своєрідний вигляд. Там можна побачити великі пам'ятники живої природи, які утворилися на мисі Фіолент і Айя. Також можна розглянути залишки фортеці Чембало або відвідати одну з високих гір.

пам'ятки

На балаклавській землі безліч пам'яток, головна з яких, звичайно ж, фортеця Чембало. Вежі цієї генуезької фортеці височіють над бухтою і є візитною карткою міста. Фортеця Чембало була побудована в середині XIV століття і через свого вигідного розташування стала причиною численних набігів. Частини веж збереглися до наших днів і зараз активно реконструюються, а з вершини пагорба відкривається приголомшливий вид на бухту і узбережжі.

Руїни фортеці Чембало.

Ще один унікальний об'єкт - Військово-морський музейний комплекс, який за радянських часів служив в якості підземного ремонтного заводу, вирубаного прямо в скелі і має вихід в море.

Ще один унікальний об'єкт - Військово-морський музейний комплекс, який за радянських часів служив в якості підземного ремонтного заводу, вирубаного прямо в скелі і має вихід в море

Балаклавський підземний музейний комплекс.

Недалеко від набережної Балаклави розташувався найстаріший діючий храм в Криму - Храм Святих Дванадцять апостолів. Ця церква була зведена на візантійському фундаменті, що дозволяє віднести споруду до VI століття.

Храм святих Дванадцяти апостолів в Балаклаві.

У Балаклаві встановлені пам'ятники багатьом відомим людям, життя або творчість яких були пов'язані з містом. Серед них: Олександр Купрін, Леся Українка і Адам Міцкевич.

Окремо варто сказати про набережній Балаклави. Уздовж неї вишикувалися яхти, човни та катери всіх мастей, а яхтова стоянка є однією з кращих в Криму і відповідає світовим стандартам. Будь-який бажаючий може взяти в оренду катер або ялик і поринути у захоплюючу подорож по узбережжю і насолодитися дивовижними краєвидами Криму.

Набережна Балаклави.

пляжі

Всі пляжі Балаклави вельми унікальні і неповторні. Їх можна розділити на ліві і праві. З лівого боку розташований Срібний (Близький) і Золотий пляж. Практично посередині між Срібним і Золотим пляжами причаївся невеликий кам'янистий пляжик, що носить назву - Скалки, а поруч з ним ще один невеликий пляж - Голий. Праворуч є Адміральський і Монастирський (Яшмовий). У невеликих бухтах є пляжі з цікавими скелями, різнобарвною галькою і навіть піском. Там можна зустріти пляж Перестаріон, Апраксінскій і Култук. У Балаклавській бухті в кінці міській набережній на східній стороні розташований Міський пляж, куди приїжджає велика кількість відпочиваючих.

Золотий пляж Балаклави.

Яшмовий пляж, Балаклава.

Більшість туристів, що приїжджають в Балаклаву переслідують відразу кілька цілей:

  • по-перше, щоб відмінно покупатися і позасмагати на березі Чорного моря;
  • по-друге, щоб переглянути всі пам'ятники культури, що залишилися руїни від замків і фортець.

Новости