Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Традиційна їжа в британії. Традиційна британська кухня: найкращі рецепти

  1. Сучасна англійська кухня
  2. Національні страви Англії
  3. Прянощі і напої
  4. Сніданок, ланч і вечеря
  5. Режим харчування жителів Великобританії
  6. Йоркширський пудинг
  7. Англійська пиріг з м'ясом
  8. рецепт
  9. рецепт закуски
  10. фаршировані гусак
  11. Рецепт святкової страви
  12. Висновок

Серед всіх світових кухонь англійська традиційна кухня зазнає критики чи не частіше за всіх. Англійська кухня вважається занадто примітивною, неразнообразни і нудною, а для французів смакові пристрасті англійців і зовсім є головною причиною жартів і глузувань.

Частково доводи про примітивність традиційної англійської кухні справедливі, однак сучасна кулінарія цієї країни в плані різноманітності не поступається багатьом іншим. Словом, істина - десь посередині.

Історично англійська кухня завжди характеризувалася простотою приготування страв і використанням високоякісних натуральних продуктів. На це вплинули пуританські настрої, довгий час панували в Англії. Пуритани асоціювали сильні аромати (такі, як часник) або складні в приготуванні соуси з ворожим континентальним католицизмом, і тому традиційні англійські страви дійсно позбавлені яскраво виражених ароматів і не подавалися з різноманітними соусами. Історичне вплив пуритан на англійську кухню відчувається і сьогодні, а французи навіть жартують, що у Франції є 300 соусів і 3 релігії, а в Англії - 3 соусу і 300 релігій. Частково це правда.

Традиційні місцеві страви досить прості і мають давнє походження - це хліб, сир, смажене і тушковане м'ясо, м'ясні і фруктові пироги, варені овочі, бульйони, блюда з прісноводних і морських риб. Англійці активно займалися землеробством і вирощували різні овочі (найбільш популярні - боби, горох і зелень, трохи пізніше - картопля), які активно готували і подавали до м'ясних і рибних страв.

Багато інші страви, які популярні в сучасній Англії, мають іноземне походження. Зокрема, легендарне блюдо «риба і чіпси», яке довгий час було популярним вуличним фастфудом, що подається прямо в газеті з сіллю і оцтом, з'явилося в Англії не так давно. Коли у Англії з'явилися колонії в Азії, а в саму Англію стали приїжджати мігранти з різних країн, національна кухня поповнилася новими спеціями (наприклад, каррі) і способами приготування (стир-фрай). Також Англія дуже швидко перейняла традиції фастфуду з США. Англія продовжує поглинати кулінарні ідеї з усього світу, хоча її характерна особливість - використання простих, але якісних сільськогосподарських продуктів - залишається незмінним.

Стандартне англійське блюдо - це шматок якогось м'яса (тут англійці демократичні - використовують баранину, яловичину, свинину, курку і рибу), супроводжуваний картоплею (вареним, смаженим або запеченим) і / або іншими овочами. Всі ці продукти виробляються в самій Англії і тому потрапляють на стіл максимально свіжими і якісними.

Як і в будь-якій країні, в Англії є свої фірмові страви. Найбільш популярні з них - печеня з яловичини, йоркширський пудинг (щільне тісто, що подається зі смаженою яловичиною і соусом), горезвісна риба і чіпси, «обід орача» (традиційний обід в пабах, що складається з сиру, огірків і маринованої цибулі зі свіжим хлібом) , сільський пиріг (з фаршем), англійський сніданок (легендарне поєднання смаженого бекону, яєць, тостів, овочів і чаю). По неділях дуже багато англійські родини готують традиційне англійське блюдо - смажать м'ясні стейки, які подають з овочами.

І, звичайно ж, англійську кухню неможливо уявити без церемонії чаювання. Традиційно тут п'ють чорний чай з цукром і молоком, проте допустимі і інші сорти і способи подачі чаю. Англійці дійсно люблять чай і вміють його пити не гірше, ніж китайці.

Англійська кухня, як і все британське, вважається досить консервативною. Почасти це вірно: англійці не люблять експериментувати з продуктами, як французи чи італійці, але смак традиційних англійських страв знають у всьому світі. Великобританія подарувала світовій спільноті рибу зі смаженою картоплею, пюре, невеликі бутерброди, йоркширський пудинг і ін.


На Олов'яних островах, як давно називали Великобританію, завжди любили просту, але корисну їжу. На столах англійців до привозу з Америки картоплі було багато риби, що не дивно для країни, оточеної морем. Римляни привчили британців до свіжих овочів і фруктів: яблук, спаржі, огірках, кабачків і ін. А вікінги привезли сюди житній хліб. Починаючи з XVI століття (після відкриття Нового Світу) в Британії з'явилися більш звичні продукти: картопля, чай, томати і приправи.


Переломним моментом для англійських кулінарів стала колонізація Індії та Китаю, звідки пішла хвиля дивних і незнайомих спецій (кориці, каррі), а також прибутку нові рецепти. Таке традиційне англійське блюдо, як курка tikka masala, створено на основі індійської рецептури. Але таких запозичень мало, і Англія може пишатися древньої кулінарної історією: в XIV столітті придворний кухар Річарда II написав кулінарну книгу, де в легких для виконання рецептах використовувалися свіжі продукти.

Сучасна англійська кухня

Зараз в Англії набагато більше різних продуктів і спецій, але британці довіряють перевіреним страв. На сніданок подають в основному яєчню з беконом, омлет або вівсяну кашу.


Британський обід - легкі закуски, зазвичай це різноманітні сендвічі: з рибою, шинкою, сиром або куркою. Приправляють все улюбленої англійцями гірчицею і майонезом. Люблять англійці соуси, приготовлені на овочевих і м'ясних бульйонах. На вечерю в Англії подають овочеві супи-пюре, особливо популярний томатний. Другі страви до вечері - яловичі стейки зі смаженою картоплею або пюре.


Не можна не сказати про улюблену мільйонами англійців традиції пити чай о п'ятій годині, а найпопулярніші десерти до чаю - солодкі пудинги, кекси і пироги з фруктовою начинкою. Ще одна непорушна традиція - недільний обід, де подають смажену індичку, яловичину або курку з овочами, а на десерт - йоркширський пудинг.

Англійська національна кухня є надбанням цієї британців. Кулінарні традиції, зібрані з усього світу, представлені смачними і несподіваними блюдами. Англійська кухня дуже різноманітна, але завдяки відомому консерватизму цієї країни, традиційні страви залишаються в оригінальному вигляді і по сьогоднішній день.

Національні страви Англії

Найбільше англійці цінують сніданок, так як він заряджає їх енергією на весь день. На відміну від французів, англійці снідають помірно і поглинають їжу, яка корисна для людини. А ось французький народ снідає невеликий булкою і чашкою кави, при цьому, на ходу перекушуючи.

Британський народ традиційно вважає за краще ретельно поснідати, наприклад, вівсяною кашею, з додаванням згущеного молока і вершків. Крім цього, вони із задоволенням з'їдають на сніданок кукурудзяні пластівці, запиваючи їх свіжим фруктовим соком. Після чого переходять до яєчні з беконом, а також смачному хлібу з варенням.

Англійська традиційна кухня до душі будь-якій людині, яка любить м'ясо. Англійські кулінари зацікавлені в тому, щоб готувати м'ясні страви найвищої якості, використовуючи в якості основного інгредієнта баранину або яловичину. Але найпопулярніша страва англійських кулінарних традицій - це ростбіф, шматок яловичини, який запікають у духовці. У деяких випадках, ростбіф готують на грилі або гасять.

Британці люблять не тільки запікати, але і смажити, варити м'ясо, додаючи до нього овочі.

Кожен іноземець, який приїжджає в Англію, бажає спробувати традиційну кухню цієї країни. Одним з таких страв, є капуста, зварена з цибулею порей. Опис не викликає апетиту, але для смаку цієї страви кухарі створюють за власним рецептом спеціальні соуси.


Є ще один традиційний продукт англійської кухні, який користується попитом і популярністю. Це сир, який має своєрідний, але солодкуватим смаком. Серед десертів виділяються крему і пудинги, блюда, які цінуються в усьому світі і вважаються кулінарною традицією англійської кухні.

Англійська національна кухня формується за рахунок ірландських і шотландських страв. Наприклад, вівсяний пиріг, який ще називають «Хегіс», для його приготування використовують баранячий рубець. А в Ірландії традиційним домашнім блюдом є оладки з картоплі, там вони називаються «боксті» і «Колканнон». Для приготування цієї традиційної страви, англійці використовують савойскую капусту, шинку і молоко.

Прянощі і напої

Саме приправи в традиційній кулінарії відрізняють Британію від Центральної Європи. Всі існуючі прянощі в кухні Англії використовують, щоб посилити смакові якості кожного блюда. Традиційним напоєм англійського народу вважається чай, він заслужив свою популярність вже в 17 столітті. Завдяки тому, що цей чудодійний напій знімає стрес і напруження, він і отримав визнання. Але на самому початку його появи, чай використовували додатково, щоб зняти неприємний присмак місцевої води. У боротьбі з цією проблемою англійці використовували не тільки чай, але і пиво, яке абсолютно не таке на смак, як собі уявляють багато іноземних гостей.


Багаті британці з вищого світу добре розбиралися в вині, тому цей напій став традиційним під час трапези. Як правило, вони вважають за краще бачити на своєму столі французьке вино, портвейн або херес. Це слабенький алкогольний напій, а ось в якості сильного виступав коньяк. І це при тому, що найвищими шанувальниками даного міцного напою є жителі міст США. Перш, ніж коньяк з'явився на території штатів, його вважали за краще вживати саме британці.

Сніданок, ланч і вечеря

Багато хто вважає, що традиційний англійський завтра передбачає такі продукти на столі, як бекон, сосиски, смажений хліб, яйця, гриби і запечені боби, і звичайно, чашка свіжозвареної чаю. Такі традиції оформлення англійського сніданку залишилися, але тільки не в будинках справжніх британців. Це меню частіше зустрічається в готельних комплексах, які намагаються здивувати туристів, тому бекон, сосиски, смажений хліб, боби, яйця, гриби і чай - це традиційний сніданок англійської кухні для іноземних гостей.

Але насправді, прийом їжі вранці у британців виглядає трохи по-іншому. Сучасні жителі Англії вважають за краще їсти на сніданок тарілку пластівців разом зі смаженими тостами, а в якості напою вибрати фруктовий сік або чай. Пластівці з вівсяної, кукурудзяної або пшеничного борошна з молоком люблять їсти діти.


Традиційний ланч, британці беруть з собою, коли збираються на роботу або відправляють своїх дітей на навчання. Це, свого роду, також традиція англійської кухні. Як правило, меню ланчу передбачає сендвіч, картопляні чіпси в пакеті, невеликий фрукт, ну і звичайно, напій. Для ланчу є спеціальний пластиковий контейнер або сумка-термос.

Традиційний англійський сендвіч щедро заправляють майонезом, начинкою виступає консервована риба, наприклад, тунець, шинка або курка, морепродукти, а також консервовані помідори, огірки та салатні листя, цибулю та інші продукти.

До вечері англійці ставляться традиційно, але іноді порушують правила і вибирають кухню інших народів. Національна британська кулінарія передбачає на вечерю овочі з картоплею або невеликий шматок м'яса, також з овочами. Незважаючи на багато зміни і нововведення в англійській національній кухні, британці не порушують своїх традицій, і як раніше їдять різні овочі, зокрема, які вирощені в Великобританії. Наприклад, картоплю, моркву і зелений горошок, капусту і цибулю.


Класичною традицією англійської кухні є трикутні бутерброди, де нарізані огірки кладуть на білий хліб. Серед перших страв виділяють суп-пюре і бульйони, але так як ці страви не є важливою частиною щоденної трапези, то і подають на стіл їх зрідка. Сучасні кулінари привчають британців використовувати в кулінарії різні трави і спеції, щоб поліпшити смакові якості страви.

М'ясо по-англійськи традиційно запікають у духовці цілком, з кров'ю, потім розрізають на невеликі шматочки і обсмажують на сковорідці.

Британці люблять м'ясо і їдять його дуже багато, яловичина, свинина, баранина або телятина.

Гарніром до м'яса служать різноманітні підливи, печені або варені овочі. Сьогодні такі традиційні страви подаються тільки в недільний день, і тому їх називають «Sunday Lunch», що в перекладі означає - недільний ланч. До м'яса подають несолодкий пудинг, картопляну запіканку, баранячий фарш або рибу.

Британська кухня часто піддається критиці з боку гурманів і любителів Англійці цінують практичність, а тому рідко звертають увагу як на форму, так і на утримання обідів і вечерь. Однак деякі національні страви Сполученого Королівства широко відомі і користуються популярністю в усьому світі. Сьогодні ми хочемо розповісти вам про особливості британської кухні, а також запропонувати вам кілька простих, але досить цікавих рецептів.

Режим харчування жителів Великобританії

Англійці дуже консервативні, а тому традиційне розклад сніданків, обідів і вечерь зберігається століттями. Як виглядає режим дня середньостатистичного підданого королеви Єлизавети?

Достеменно відомо, що сучасні британці люблять випити чашку кави ще в ліжку. Цей ритуал допомагає їм повністю прокинутися, а також підготуватися до тягот прийдешнього дня. Після цього вони відправляються на кухню, щоб приготувати сніданок. Завдяки російським фільмам про Шерлока Холмса склався стереотип, що вранці англійці їдять виключно кашу (причому вівсяну). Однак це твердження відповідає істині лише частково. Вівсянка дійсно може бути присутнім на столах британських громадян, але частіше за все в їх будинках подають на сніданок сосиски, підсмажені скибочки хліба, чай або кава.

Між першим і другим сніданком англійці, як правило, п'ють чай. І найчастіше його розбавляють густими вершками або коров'ячим молоком. Цікаво, що чай з лимоном британці називають «російським напоєм» і вважають його дещо дивним. До чаювання, звичайно, подають печиво або будь-яку іншу випічку. На ланч (ми через незнання можемо назвати його обідом) сучасні британці часто їдять сендвічі або хот-доги. Нерідко працюючі громадяни під час перерви відправляються підкріпитися в найближчий заклад швидкого харчування.

Неможливо уявити раціон англійців без традиційного «файф-о-клок», або п'ятигодинного чаювання. У цей час діти і дорослі насолоджуються свіжозавареним напоєм, до якого зазвичай подають мафіни, капкейкі, печиво і солодкі булочки. Для тих, хто сильно зголоднів, часто готують бутерброди з овочами, сметаною і зеленню. англійська вечерю зазвичай починається після семи годин вечора. На стіл подають м'ясо, тушковані овочі, супи і бульйони.

Які популярні страви британської кухні можна порекомендувати росіянам? Далі ми запропонуємо вам кілька цікавих рецептів.

Йоркширський пудинг

Британська часто асоціюється у нас саме з цією стравою. Багато хто вважає, що пудинг - це солодкий десерт , Прикрашений шоколадом або горіхами. Насправді ж існує безліч видів популярного англійського продукту. Пудинги готують з каш, молочних продуктів, жиру, сухофруктів, м'яса і навіть риби. Рецепт знаменитого різдвяного пудингу включає в себе 16 інгредієнтів, а готують його за кілька місяців до настання свята. Саме його прийнято обливати ромом під час подачі і підпалювати прямо на святковому столі.

На щастя, британська кухня (Рецепти якої можуть іноді викликати шок у непідготовленого кулінара) знає рецепт простого, але дуже смачного пудингу з Йоркшира. Ця страва готується з тіста і подається до столу разом з м'ясними стравами . Відомий кухар і шоумен Дейми Олівер пропонує готувати його з наступних продуктів:

  • Пшеничне борошно і молоко - по одній склянці.
  • Курине яйце.
  • Маслини без кісточок - п'ять штук.
  • Сіль - одна щіпка.
  • Масло рослинне.

Рецепт йоркширського пудингу дуже простий:

  • Для початку включіть її і поставте в неї форми для кексів.
  • Просійте в миску борошно і змішайте її з сіллю. Влийте молоко і збите яйце, а потім збийте віночком всі продукти.
  • Маслини поріжте півкільцями і покладіть їх в отриману масу.
  • Підігріті форми змастіть маслом за допомогою силіконової кисті. Влийте в них тісто і відправте заготовки пекти.

Готові пудинги можна подати до чаю, а також разом з першими або другими стравами.


Англійська пиріг з м'ясом

Чим ще традиційна британська кухня може здивувати гурманів і кулінарів? Звичайно, мова піде про класичні м'ясних пирогах! У Великобританії саме вони є неодмінним атрибутом свят, пікніків або недільних вечерь.

Складові:

  • Свинина - 500 грамів.
  • Копчень бекон - 100 грамів.
  • Сіль - две чайні ложки (одну для тесту, а друга в начинку).
  • Вершкове масло - 25 грамів.
  • Жир - 75 грамів.
  • Борошно - 240 грамів.
  • Яйця - две штуки (Одне для тесту, а друга для змащення).
  • Желатин - Шість грамів.
  • М'ясний бульйон - 250 грамів.
  • Трави (Базилік, чебрець) - одна чайна ложка.
  • Мускатний горіх - третина чайної ложки.
  • Вода - 100 мл.

рецепт

  • Поріжте м'ясо и бекон кубиками, потім змішайте продукти з сіллю, травами и спеціямі.
  • Розтопіть на сковороді жир и вершкове масло , А потім влійте воду и Дода сіль.
  • В окремий посуді змішайте просіяне борошно з яйцем. Влійте в миску гарячу рідіну з сковороди. Перемішайте продукти ложкою, а потім замісити руками тісто. Поставте його в холодильник на півгодини.
  • Візьміть форму для запікання з високими бортиками і змастіть її маслом. Тісто розділіть на дві частини. Велику розкачати, викладіть на дно посуду і сформуйте бортики.
  • Викладіть на основу начинку, а з невеликого шматочка тіста зробіть «кришку для пирога». Защипніть краю, зробіть зверху отвір і змастіть поверхню випічки збитим яйцем. Запікайте пиріг в духовці 45 хвилин.
  • Розчиніть желатин в гарячому М'ясна бульйоні . Коли пиріг буде готовий, влийте рідину через отвір в кришечці.

Подавати частування до столу можна буде після того, як воно охолоне.

Англійці з задоволенням перекушують сендвічами під час ланчу, готують їх на сніданок або для традиційного п'ятигодинного чаювання. Також цю закуску часто беруть на пікнік або готують дітям в школу. Перед вами список необхідних продуктів:

  • Хліб для сендвічів - вісім шматочків.
  • Консервований тунець - 300 грамів.
  • Яйця - чотири штуки.
  • Сир чеддер - чотири скибочки.
  • Томати - дві штуки.
  • Червона цибулина.
  • Салат - чотири листи.
  • Майонез - 80 грамів.
  • Каперси - одна
  • Анчоуси - дві штуки.

рецепт закуски

  • Відваріть яйця, очистіть їх і наріжте кільцями.
  • Цибулину звільніть від лушпиння і поріжте соломкою.
  • Томати також наріжте кружальцями.
  • Відкрийте банку з рибою, злийте рідину, а вміст розімніть вилкою.
  • Анчоуси і каперси подрібніть, а потім змішайте з майонезом. При бажанні можна додати трохи гірчиці.
  • Змастіть хліб соусом. На половину шматочків покладіть консерви і підготовлені овочі. Накрийте заготовки залишилися шматочками.

Розігрійте сендвічі в бутербродниці, а перед подачею розріжте їх по діагоналі.

фаршировані гусак

Неодмінним атрибутом святкового англійської столу є птах, начинена фруктами, овочами, горіхами і травами.

СКЛАДОВІ:

  • Гусь - два кілограми.
  • Ріпчасту цибулю - півтора кілограма.
  • Білий хліб - один кілограм.
  • Молоко - дві склянки.
  • Сіль - три чайні ложки.
  • Мелений чорний перець - половина чайної ложки.
  • Мускатний горіх - дві дрібки.
  • Шавлія - ​​дві або три гілочки.


Рецепт святкової страви

  • Спочатку потрібно обробити птицю, помити і обсушити її паперовими рушниками. Після цього відріжте гузку і видаліть внутрішній жир.
  • Натріть гусака сіллю і перцем, а потім відправте тушку в холодильник на дві години.
  • Запечіть неочищений цибулю в духовці, очистіть його від лушпиння і подрібніть.
  • Хліб спочатку замочіть в молоці, потім відіжміть його і змішайте з цибулею. Додайте до продуктів половину ложки солі, трави та спеції.
  • Наповніть гусака отриманою сумішшю і зашейте. Якщо ви хочете, щоб готова птах був рум'яної, то натріть шкірку лимонним соком.
  • Налийте в глибоке деко трохи води, покладіть в нього птицю.

запікайте святкове частування два години при температурі 180 градусів.


Висновок

Ми сподіваємося, що британська кухня (фото і рецепти деяких страв ви вже вивчили в нашому матеріалі) викличе у вас непідробний інтерес. Народи, які живуть на території Сполученого Королівства, вносять свою лепту в її розвиток і процвітання. Кожен регіон країни славиться особливими стравами і рецептами. Так, в Англії можна спробувати кров'яну ковбасу, в Шотландії а в Ірландії колканнон з протертих овочів. Після колонізації Індії в Британії набули широкого поширення прянощі і спеції. А в останні роки велику популярність здобули страви, що продаються в мережах швидкого харчування. Таким чином, вивчаючи національну кухню цієї дивовижної країни, можна простежити історію цілих народів, дізнатися багато нового і цікавого.

Як виглядає режим дня середньостатистичного підданого королеви Єлизавети?
Які популярні страви британської кухні можна порекомендувати росіянам?

Новости