Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Англійська класика - Сигарний Дім Фортуна

08.06.2018

«Сигарний Дім Фортуна» представляє люльковий тютюн англійської ТМ Dunhill

Принцип, яким керувався Альфред Данхілл протягом усього життя, що і стало запорукою його успіху, звучав так: «Все, що виходить під ім'ям Данхілл, має бути корисним надійним і якісним, а також красивим, довговічним - найкращим у своєму роді». Одного разу ставши свідком розмови двох джентльменів, де вони нарікали на те, що неможливо насолоджуватися курінням трубки під час поїздок у відкритому автомобілі, тому що через вітер трубка перегрівається, а тютюн просто видуває з бочки, допитливий розум Данхілла став шукати рішення цієї проблеми, і в результаті в 1904 році він винайшов спеціальну трубку, у якій передня частина бочки була вище, і таким чином захищала від вітру.

Одного разу ставши свідком розмови двох джентльменів, де вони нарікали на те, що неможливо насолоджуватися курінням трубки під час поїздок у відкритому автомобілі, тому що  через вітер трубка перегрівається, а тютюн просто видуває з бочки, допитливий розум Данхілла став шукати рішення цієї проблеми, і в результаті в 1904 році він винайшов спеціальну трубку, у якій передня частина бочки була вище, і таким чином захищала від вітру

У 1907 році Альфред Данхілл реалізував своє заповітне бажання і відкрив на одній з наймодніших вулиць Лондона Duke Street висококласний тютюновий магазин. У той час Данхілл продавав тільки трубки, сигари і тютюн, суміші для якого виготовляв сам, за власним рецептом. Незабаром він ввів новий вид послуги: він становив суміші тютюну за індивідуальними замовленнями покупців. Ці рецепти записувалися в його книгу під назвою «My mixture», яка налічувала 30 000 рецептів сумішей! Альфред сам себе називав «Тютюновий фахівець». Перші суміші з'явилися в 1910 році, деякі з них продовжують і зараз випускатися під знаменитою маркою.

Перші суміші з'явилися в 1910 році, деякі з них продовжують і зараз випускатися під знаменитою маркою

Незадоволений якістю трубок, які він продавав, Альфред Данхілл найняв двох майстрів з іншої компанії, що виробляла трубки, і відкрив власну фабрику на Masons Yard. У 1910 році в продаж надійшли перші трубки, створені на підприємстві, вони коштували вдвічі дорожче, ніж будь-яка інша трубка, яку можна було купити на той час в Лондоні. Багато хто скептично оцінювали можливість комерційного успіху нового починання Данхілла, але споживачі оцінили якість і майстерність, з яким була виконана кожна трубка, і ім'я Dunhill стало не просто впізнанним, але стало запорукою найвищої якості. Фірма досить швидко завоювала репутацію виробника ексклюзивних товарів для джентльменів.

Справжній же успіх компанію чекав під час Першої Світової Війни, коли британський уряд почало закуповувати для військових трубки і тютюн фірми. Причому за кожну куплену трубку Альфред відправляв кілька безкоштовних, робив спеціальні ціни на тютюн для піхоти і військових моряків, також активно допомагав армії.

І вже на початку 20-х ім'я Dunhill стало уособленням курильних трубок і відмінного тютюну, а також щойно з'явилися запальничок. У 1921 році Альфред Данхілл став офіційним постачальником тютюну для Принца Уельського Едварда, майбутнього Короля Едуарда VIII, додавши до своїх вже численних титулів почесне звання «постачальника королівської сім'ї».

Компанія лідирувала в світі по виробництву вищеназваних предметів жадання завзятих курців, серед яких особливо виділялися «унікальна кишенькова запальничка». Її поява супроводжувалося колосальним успіхом В1924 р спочатку в Лондоні, а трохи пізніше в Парижі. Заслуга створення запальнички в тому звичному вигляді, якою ми її знаємо сьогодні, належить двом англійським інженерам - Фредеріку Чарльзу Уайз і Уіллі Грінвуду. Саме вони перетворили шматочок олова в абсолютно новий вид бензинової запальнички: розташування коліщатка для відтворення полум'я в горизонтальному положенні, а не в вертикальному, гарантувало можливість прикурювати сигарету за допомогою однієї руки. Ідея викликала фурор: один з творців запальнички, втративши руку на першій світовій війні, прекрасно уявляв все вигоди нової запальнички. Уайз і Грінвуд назвали свій винахід «кожен раз» (every time).

Запатентувавши його, вони запропонували продавати запальничку фірмі Dunhill, що знаходиться від них буквально через дорогу, під її ім'ям. На той час Dunhill вже торгувала запальничками, але винахід Уайз і Грінвуда стало для неї справжнім відкриттям. Глава фірми Альфред Данхілл дав нової запальничці ім'я Unique. Одноразово заправленої, їй можна було здійснити до 500 прикурювання.

Ще один важливий винахід Альфреда Данхілла - невелика біла точка, яка ставиться на трубковий мундштук. Вперше вона з'явилася на трубках в 1915 році. Спочатку вона призначалася для того, щоб курець міг завжди знайти верх мундштука і правильно зібрати трубку. Зараз же ця точка - справжній символ англійського якості і стриманості. Не випадково в даний час компанія-виробник трубок і торгова марка трубкових аксесуарів називається саме «White Spot» (в перекладі в англійської - «біла крапка»).

Не випадково в даний час компанія-виробник трубок і торгова марка трубкових аксесуарів називається саме «White Spot» (в перекладі в англійської - «біла крапка»)

У 1939 році права на марку Dunhill для виробництва сигарет викуповує компанія Rothmans of Pall Mall, масовий випуск сигарет з фільтром стартував в 1952 році. Сімейна компанія продовжувала виробляти тютюн в Англії, до своєї смерті в 1959 Альфред Данхілл продовжує створювати тютюнові суміші, хоча компанією з 1929 року керує його син Генрі Альфред Данхілл. На початку 1990-х весь тютюновий бізнес прілбретает Rothmans of Pall Mall, замовлення на виробництво тютюну відправляються на інші англійські фабрики. У 1999 році Rothmans стає частиною British American Tobacco, цієї міжнародної тютюнової корпорації належить в даний тютюновий бренд Dunhill.

Зараз основна частина трубкових сумішей Dunhill проводиться на потужностях Scandinavian Tobacco Group в Ассенсі за ліцензією BAT, але на початку 2017 року представники компанії BAT заявили, що мають намір піти з тютюнового та сигарного бізнесу, причому цей процес може розтягнутися приблизно на 2 роки. Безумовно, сигаретний бізнес та інші проекти для компанії куди більш пріоритетними, а трубковим тютюном і сигарами виробники займалися виключно заради підтримки іміджу. І цілком може бути, що з'явилися у нас суміші вже через кілька місяців стануть справжнім раритетом.

Варто зазначити, що за часів створення сумішей, а кожна з що з'явилися в нашому асортименті має багату історію, в Англії діяв закон, суворо забороняє використання будь-б то не було ароматичних добавок. Тютюн можна було покращувати тільки водою і різними методами ферментації, пресування, витримки і змішування. Особливою популярністю у виробників тому користувалися ароматні Латакія і Орієнтальні. Тому всі представлені суміші Dunhill мають з одного боку тільки натуральні тютюнові інгредієнти, але яскравий, потужний смак.

Тому всі представлені суміші Dunhill мають з одного боку тільки натуральні тютюнові інгредієнти, але яскравий, потужний смак

Люльковий тютюн Dunhill Ye Olde Signe ( «Данхілл Йе Олде Сигне»)

Одна з найстаріших сумішей, створених Альфредом Данхіллом, з'явилася ще в 1915 році під час Першої Світової Війни. Однак багато десятиліть вона не випускалася, а з'явилася знову тільки в 20-му столітті. Назва відносить нас до Середньовіччя і древнім манускриптів. Що складається виключно з багатою, ферментированої і витриманою Вірджинії, цей середньо-міцний тютюн має яскраві натуральними відтінками смаку, де найяскравіше проявляються чайні ноти і природна солодкість Вірджинії.

Фортеця Середньо-міцна Смак Середньої сили Аромат в кімнаті Тонкий Аромат Без ароматизатора Склад Вірджинія Тип нарізки Луз кат (loose cut) Упаковка Металева банка Вага 50 г Ціна 570 грн.

Фортеця Середньо-міцна Смак Середньої сили Аромат в кімнаті Тонкий Аромат Без ароматизатора Склад Вірджинія Тип нарізки Луз кат (loose cut) Упаковка Металева банка Вага 50 г Ціна 570 грн

Люльковий тютюн Dunhill London Mixture ( «Данхілл Лондон Міксча»)

Класична «Лондонська Суміш» з'явилася в книзі Альфреда Данхілла в 1928 році. Так улюблена англійцями Латакія майстерно поєднується в ній з витриманою Вірджинією і турецькими тютюном, створюючи дивовижний баланс димності, прянощі, солодощі, щільності при прохолодному, спокійному, досить міцному палінні.

Фортеця Середньо-міцна Смак Середньо-сильний Аромат в кімнаті Помітний Аромат Без ароматизатора Склад Латакія, Вірджинія, Орієнтал Тип нарізки Луз кат (loose cut) Упаковка Металева банка Вага 50 г Ціна 570 грн.

Фортеця Середньо-міцна Смак Середньо-сильний Аромат в кімнаті Помітний Аромат Без ароматизатора Склад Латакія, Вірджинія, Орієнтал Тип нарізки Луз кат (loose cut) Упаковка Металева банка Вага 50 г Ціна 570 грн

Люльковий тютюн Dunhill Early Morning Pipe ( «Данхілл Ерлі Монинг Пайп»)

Безумовно, саме цей тютюн зможе пробудити з ранку порцією яскравого, що запам'ятовується смаку. З'явився вперше ще в 1951 році, ця щодо неміцні суміш складена з Вірджинії, Латакії та східних тютюну. Ідеально підійде скоріше для великих шанувальників димно-пряного латакіевого смаку.

Фортеця Середня Смак Середньої сили Аромат в кімнаті Помірно-помітний Аромат Без ароматизатора Склад Латакія, Вірджинія, Орієнтал Тип нарізки Луз кат (loose cut) Упаковка Металева банка Вага 50 г Ціна 570 грн.

Фортеця Середня Смак Середньої сили Аромат в кімнаті Помірно-помітний Аромат Без ароматизатора Склад Латакія, Вірджинія, Орієнтал Тип нарізки Луз кат (loose cut) Упаковка Металева банка Вага 50 г Ціна 570 грн

Люльковий тютюн Dunhill Aperitif ( «Данхілл Аперітіф»)

Як і Early Morning Pipe, ця суміш вперше була представлена ​​в 1951 році, її назва означає, що така трубка прекрасно підійде як аперитив перед щільним запам'ятовується вечерею. Комплексна суміш складається з листя Вірджинії, Латакії, Кавендіша і Орієнтал, які розкривають всю палітру натуральних тютюнових смаків. Передбачається, що вона чудово підійде до аперітівних напоїв.

Фортеця Середня Смак Середньої сили Аромат в кімнаті Помірний Аромат Без ароматизатора Склад Вірджинія, Латакія, Кавендіш, Орієнтал Тип нарізки Луз кат (loose cut) Упаковка Металева банка Вага 50 г Ціна 570 грн.

Фортеця Середня Смак Середньої сили Аромат в кімнаті Помірний Аромат Без ароматизатора Склад Вірджинія, Латакія, Кавендіш, Орієнтал Тип нарізки Луз кат (loose cut) Упаковка Металева банка Вага 50 г Ціна 570 грн

Люльковий тютюн Dunhill Flake ( «Данхілл Флейк»)

Цей один з найпопулярніших тютюну Dunhill з'явився на світло в 1959 році. Більш повне стара назва Dunhill Light Flake відображає склад і смак тютюну - він повністю зроблений з листя Вірджинії золотистого і бронзового відтінків. Його відносно невелика фортеця і спресована за старовинним методом нарізка дозволяють насолодитися солодкуватим, прохолодним курінням навіть початківця любителя англійських сумішей. Це - найбільш часто використовуваний тютюн для змагань, найвідоміший в світі вірджініевий Флейк.

Країна-виробник Данія Фортеця Середня Смак Середньої сили Аромат в кімнаті Помірно-помітний Аромат Без ароматизатора Склад Вірджинія Тип нарізки Неві Флейк (navy flake) Упаковка Металева банка Вага 50 г Ціна 590 грн.

Країна-виробник Данія Фортеця Середня Смак Середньої сили Аромат в кімнаті Помірно-помітний Аромат Без ароматизатора Склад Вірджинія Тип нарізки Неві Флейк (navy flake) Упаковка Металева банка Вага 50 г Ціна 590 грн

Люльковий тютюн Dunhill De Luxe Navy Rolls ( «Данхілл Де Люкс Неві Роллс»)

Цей тютюн виготовляється з листя Вірджинії, привезених з Африки і Бразилії. З них вручну виривають жилки і скручують в косички разом з Періком з Луїзіани. Нарізані «морські роли» мають цікавим солодкуватим смаком з ледь помітною перчинкою і кислинкою Періко і дуже повільним, прохолодним курінням.

Країна-виробник Данія Фортеця Середня Смак Середньої сили Аромат в кімнаті Помірно-помітний Аромат Без ароматизатора Склад Вірджинія Тип нарізки Ролл Кейк (roll cake) Упаковка Металева банка Вага 50 г Ціна 590 грн.

Країна-виробник Данія Фортеця Середня Смак Середньої сили Аромат в кімнаті Помірно-помітний Аромат Без ароматизатора Склад Вірджинія Тип нарізки Ролл Кейк (roll cake) Упаковка Металева банка Вага 50 г Ціна 590 грн

Люльковий тютюн Dunhill Nightcap ( «Данхілл Найткеп»)

Ця видатна міцна суміш складається з чудових листя Вірджинії і Орієнтал, але справжньою основою смаку тут виступає значна кількість димної Латакії і пряно-кислуватого Періко. Безумовно, після куріння трубки з цим потужним тютюном вся напруженість важкого дня піде, можна буде спокійно відходити до сну. Може бути, і в «нічному ковпаку».

Країна-виробник Данія Фортеця Міцна Смак Сильний Аромат в кімнаті Помітний Аромат Без ароматизатора Склад Вірджинія, Латакія, Орієнтал, Перик Тип нарізки Луз кат (loose cut) Упаковка Металева банка Вага 50 г Ціна 570 грн.

Тютюн ТМ Dunhill продається в бутиках « Сигарний Дім Фортуна ».

текст

Дмитро Гурінчік

фото

Олеся Окунева

Додати коментар

Новости