Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чому Ладозьке озеро прісне, а Каспійське солоне?

  1. Чому вода в Ладозькому озері прісна
  2. Чому ж Каспійське озеро солоне

Мені доводилося чути не позбавлену оригінальності версію, що Каспійське озеро солоне бо воно - море. :-) Зараз я розповім, чому два таких гігантських водойми такі різні «на смак». Мені доводилося чути не позбавлену оригінальності версію, що Каспійське озеро солоне бо воно - море

Чому вода в Ладозькому озері прісна

Ладога - найбільше в Європі прісноводне озеро, що ділять між собою Республіка Карелія і Ленінградська область. Є джерелом відомої річки на ім'я Нева (до речі, названої в честь самого озера, що носив раніше назву Нево), яка з'єднує озеро з водами Фінської затоки Балтики і, таким чином, з Атлантичним океаном. Живлять ж Ладогу близько чотирьох десятків річок і струмків:

  • Вуокса, найбільша з річок Карельського перешийка;
  • прикордонна Свір;
  • що бере свій початок серед боліт Валдайській височині Сясь і інші.

З огляду на величезній площі Ладозького озера, а також наявності рукотворних гідровузлів на всіх основних його притоках, рівень води в озері сезонно коливається незначно.

І ось якраз в такому великому «наборі» приток і криється причина прісноводних Ладоги: вода в ній проточна, і розчинені у воді мінерали (натрій, калій і інші) просто-напросто не встигають осісти і вимиваються потужними і численними підводними течіями. Додаткову лепту в Ладозьке прісноводних вносить льодовикове походження озера.

Чому ж Каспійське озеро солоне

Насправді, жарт про те, що Каспій - це море, не така вже й жарт: через своїх розмірів, а також того факту, що дно водойми сформовано океанічних типом земної кори, Каспій цілком може вважатися морем. А море просто зобов'язана бути солоним, і Каспій - не виняток: при більш ніж ста тридцяти притоках (серед яких такі колоси як Урал, Терек, Волга і інші) з озера-моря не випливає жодної.

Таким чином, вся наносна сіль поступово осідає, що і призводить до рівня солоності аж до 12 ‰. Все це робить Каспійське озеро найбільшим безстічним (або замкнутим) водоймою в світі.

На відміну від Ладоги, Каспій схильний до більш помітних коливань як рівня води, так і її температури.

Новости