Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як приготувати плов в мультиварці або казані з свининою, яловичиною або куркою: 8 кращих рецептів

  1. Правила приготування плову
  2. потрібні інгредієнти
  3. Мал
  4. Секрет розсипчастого плову
  5. Яку посуд краще брати для приготування плову
  6. Популярні рецепти
  7. Справжній узбецький плов
  8. Плов по-азербайджанські
  9. Плов по-таджицькому
  10. З куркою
  11. фруктове блюдо
  12. Плов для вегетаріанців
  13. Плов в мультиварці
  14. Плов з морепродуктами
  15. інші рецепти
  16. висновок

Плов вважається одним з найдавніших і шанованих страв в східній кухні. Він займає найважливіше місце на столі, а його приготування вважається справжнім мистецтвом. Навіть в наші дні його люблять дуже багато, тому що це не тільки смачне, але і поживна і корисна страва. Хто хоч раз пробував справжній східний плов, з прянощами і шматочками м'яса, той не зможе забути його смак ніколи. Плов вважається одним з найдавніших і шанованих страв в східній кухні

Правила приготування плову

Це східне блюдо складається з двох основних компонентів - рису і м'яса, але при цьому воно має багато секретів і нюансів. Адже крім основних інгредієнтів, є ще різноманітні спеції та добавки, завдяки яким він стає ще смачніше.

Потрібно знати, як готувати плов правильно, щоб вийшов ароматний і смачний продукт. Звичайно, скільки кухарів, стільки і різних рецептів приготування ласощів. Але існують основні, головні, правила, які повинні виконуватися при будь-якому рецепті, адже без них просто неможливо приготувати плов.

Чи не дотримуючись цих правил, можна отримати замість смачного і ароматного східного блюда звичайну кашу з м'ясом.

До таких правил належать такі нюанси.

  • Морквину обов'язково потрібно порізати довгою соломкою. Категорично не рекомендується натирати її на тертці. Краще спочатку порізати її по діагоналі на пластинки товщиною до 5 мм, а потім розрізати їх упоперек на брусочки такої ж товщини.
  • Лук обов'язково нарізається півкільцями.
  • М'ясо кришиться невеликими шматочками, розмір краще визначити на око.
  • Рис перед приготуванням обов'язково потрібно замочити, періодично міняючи воду. Це робиться для того, щоб вивести надлишки крохмалю.
  • Часник очищається, в рис його потрібно засовувати цілим, що не дроблячи на дольки.

потрібні інгредієнти

м'ясо

Плов можна приготувати практично з усього - з баранини, яловичини, птиці та свинини.

Але все ж найкращим м'ясом для приготування плову вважається баранина, тому що класичний плов готується тільки з неї. Саме м'ясо барана найбільш цінується в східній кухні. Тільки воно може надати готовому блюду особливий аромат і смак.

Крім того, доведено, що баранина найбільш корисна для організму. У такому вигляді м'яса міститься найменше жиру, тому баранина по праву вважається дієтичним продуктом.

Такий варіант найкраще підійде тим, хто стежить за своєю вагою і здоров'ям. Тільки з бараниною можна приготувати плов, який своїми смаковими якостями і ароматом буде нагадувати вам про далеких східних країнах.

Для плову краще всього підійде бараняча грудинка, але можна взяти задню частину, лопатку або ребро. Краще вибрати не м'ясо ягняти, а саме баранину. У дорослого барана м'ясо має більш насичений смак і аромат.

Також можна застосувати і свинину, найкраще, щоб м'ясо було сухим, а з жировим прошарком. Якщо плов готується з курки, то найкраще брати гомілку або стегенце. Тоді плов НЕ буде сухим і пісним стравою.

Мал

Існує величезна безліч сортів крупи. Вибрати в цьому різноманітті правильний рис для плову дуже непросто. Судіть самі: таджицький і узбецький рис (аланга, девзіра, опар, Кенджі), мексиканський, арабська та італійський сорти.

Для плову підійдуть сорти рису, у яких в порівнянні з іншими сортами низький вміст крохмалю. Для плову зернятка повинні бути міцними, мати середню довжину, довгасту форму і легку прозорість - такий рис найкраще буде вбирати жири і рідину.

Якщо зернятко кришиться або ламається при легкому натисканні, то рис для плову не годиться.

Секрет розсипчастого плову

Для того щоб приготувати не банальну рисову кашу з м'ясом, а смачний і ароматний плов, потрібно, щоб рис парився на пару, а не варився в воді. Після додавання в казан не варто перемішувати крупу. Просто акуратно розрівнюйте її рівномірними шарами.

Плов готується під закритою кришкою до готовності рису, вода подливается при необхідності. Після того як страва буде готове, потрібно дати йому настоятися близько десяти хвилин. Весь цей час слід тримати його під закритою кришкою.

Яку посуд краще брати для приготування плову

Звичайно, найкраще готувати в споконвічній посуді для плову - казані. На звичайній кухні ж куди зручніше «кашовар» в посуді, яка має ручки, або ж в чавунці. Від того, що страва готується прямо на решітці плити, його смакові якості ніяк не постраждають.

Найкращий варіант для приготування ароматного плову - це казан з чавуну. Раніше в старовину тільки таким і користувалися. Але на зміну чавунним прийшли казани з алюмінієвого сплаву. Такі ємності практично не поступаються чавунному посуді. Вони так само стійкі, здатні довго зберігати температуру для того, щоб упарився рис.

Казан може замінити широка Пательня , У якій високі і товсті борту. Окремі порції можна запікати в глиняних горщиках. А також це блюдо вийде ніжним і смачним в керамічному посуді або ємності з загартованого скла. Наприклад - гусятниці або утятніце.

Найголовніша складова в посуді для плову - це кришка, яка повинна щільно прилягати. Без неї приготування цієї страви перетвориться на справжню муку.

Популярні рецепти

Як приготувати плов? Таким питанням задаються дуже багато господинь, адже серед безлічі рецептів хочеться вибрати найсмачніший - такий, щоб сподобався всій родині.

Ось деякі з найбільш популярних рецептів.

Справжній узбецький плов

Справжній узбецький плов

Щоб приготувати справжній узбецький плов, потрібні такі інгредієнти:

  • 1 кг рису;
  • сіль за смаком;
  • 1 кг свіжої баранини;
  • 1 кг рису (краще девзіра);
  • 350 мл олії;
  • 1 кг моркви;
  • 3-4 невеликих цибулини;
  • 2 головки часнику;
  • 1 ст. ложку барбарису (сушеного);
  • 3 невеликих сухих гострих перчинки;
  • 1 ч. Л. насіння коріандру;
  • 1 ч. Л. зіри.

Рис промивається кілька разів до тих пір, поки вода не стане зовсім прозорою. Баранина добре промивається під водою, потім нарізається невеликими кубиками. Морква і весь лук очищається від шкірки. Після чого морква нарізається довгими брусками завтовшки в 1 см, а цибуля - тонкими півкільцями.

Ємність для приготування розігріти, після чого влити туди масло і прожарити до появи сизувато серпанок. Додати туди ще одну цибулину і прожарити її до чорного кольору, потім вийняти цибулину з посуду. Підготувати зірвак (це основа для плову). Покласти туди цибулю і, потихеньку помішуючи, обсмажити його до золотистого кольору. Туди ж додати м'ясо і смажити його до появи скоринки. Додати моркву і смажити її, не перемішуючи близько двох або трьох хвилин.

Після чого все перемішується і готується приблизно десять хвилин, масу потрібно злегка при цьому помішувати. Пальцями або товкачиком розтерти коріандр і зіру, зірвак додати разом з барбарисом і посолити за своїм смаком. Вогонь зменшується до середнього і готується, поки морква не стане м'якою (приблизно сім хвилин).

Потім в казан вливається окріп шаром близько двох см, кладеться гострий перець. Зменшується вогонь, і блюдо гаситься ще одну годину. Рис ще раз промивається, вода повинна стекти.

Після того як вода вбереться, потрібно втиснути в рис головку часнику, потім зменшити вогонь до середнього і варити, поки крупа не стане готовою. Потрібно зменшити вогонь до самого мінімуму, і залишити плов доходити на тридцять хвилин.

Плов по-азербайджанські

Відрізняється від інших варіантів тим, що в м'ясо кладеться дуже багато цибулі, по вазі приблизно, як і м'яса і кислих фруктів типу граната або аличі. У підсумку виходить ніжне м'ясо з фруктовим смаком, у рису вершковий відтінок, а куркума і шафран надають тонкий аромат і незвичайний колір.

Для приготування потрібні такі інгредієнти:

  • баранина - 1 кілограм;
  • цибуля ріпчаста - 6-8 головок;
  • сушений гранат (сумах) - 1 ст. л .;
  • курага - 100 грамів;
  • чебрець - половина чайної ложечки;
  • один пучок петрушки;
  • родзинки - 100 грамів;
  • один пучок кінзи;
  • чорний свіжозмелений запашний перець за смаком;
  • сіль за смаком;
  • куркума - половина чайної ложечки;
  • 150 г вершкового масла;
  • рис длінозерністий - 2 склянки.

Приготування включає наступні дії. У гарячу підсолену воду засипається рис і вариться хвилин десять. В окремому посуді розтоплюється вершкове масло, додається туди зварений рис. Зверху його потрібно посипати куркумою. Після чого він гаситься протягом години.

М'ясо ріжеться на невеликі шматочки і обсмажують на олії на сильному вогні, потім м'ясо перекладається в казан. Лук нарізають великими півкільцями і додається до м'яса і гаситься на середньому вогні.

Кінза і петрушка нарізається крупно, прямо зі стеблами. У м'ясо додаються сумах і чебрець і гасяться приблизно сорока хвилин.

Сухофрукти потрібно замочити у воді на десять хвилин, потім їх додають до м'яса. Після чого потрібно продовжувати гасити ще приблизно півгодини, періодично помішуючи. В кінці потрібно посолити і поперчити м'ясо на свій смак і дати настоятися хвилин десять.

Плов по-таджицькому

Такий плов вважається пряним і дуже смачним блюдом. Для його приготування нам знадобляться такі інгредієнти:

  • половина кг яловичини або баранини;
  • 350 г моркви;
  • 250 гр. лука;
  • половина кг рису;
  • 1 ч. Л. зіри;
  • 145 мл олії;
  • 1 ст. л. солі;
  • 1 ч. Л. барбарису.

М'ясо нарізають невеликими шматочками, цибулю - півкільцями, а моркву - соломкою. У спеціальний посуд наливаємо масло і добре його підігріваємо, викладаємо туди м'ясо, і обсмажуємо хвилин десять. Додаємо цибулю і обсмажуємо до золотистого кольору, потім морква, гасити її потрібно, поки не стане м'якою.

Потім додаємо половину літра гарячої води і сіль. Ми залишаємо кипіти приблизно на півгодини. Рис промити кілька разів і настояти його в теплій воді п'ятнадцять хвилин. Потім виливаємо воду, в рис додаємо барбарис і зіру і висипаємо крупу до м'яса.

Акуратно вливаємо туди гарячу воду, щоб вона злегка покривала рис, і ставимо на вогонь на тридцять хвилин, щільно закриваємо кришкою. Потім відключаємо і даємо настоятися близько десяти хвилин.

З куркою

Технологія приготування плову з куркою абсолютно нічим не відрізняється від класичної рецептури - хіба що курці потрібно менше часу на обжарку. Куряче м'ясо нарізають кубиками близько 4 см і обсмажують до золотистої скоринки в чавунному казані, перед тим як додати рис і овочі. Така скоринка не дасть соку під час гасіння витекти з м'яса.

Для приготування курячого плову потрібні такі інгредієнти:

  • 600 г рису;
  • 6 головок ріпчастої цибулі;
  • 5 шматків курячого філе;
  • 6 штук моркви;
  • чорний мелений перець за своїм смаком;
  • сіль по своєму смаку;
  • приправа для плову 1 ч. л.

фруктове блюдо

фруктове блюдо

Фруктовий плов з додаванням гарбуза і яблук - блюдо дуже легке в приготуванні, а також ароматне і смачне. Для його приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • 50 г моркви;
  • 90 г кураги;
  • 250 г рису;
  • 90 г чорносливу;
  • 95 г родзинок;
  • 30 г сушених яблук;
  • яблучний або виноградний сік - 450 мл;
  • рослинне масло для обсмажування;
  • імбир на свій смак.

Морквину потрібно ретельно помити і почистити, потім нашаткувати великою соломкою і обсмажити на олії. Рис і сухофрукти гарненько промити. У казан викласти моркву, потім рис і сухофрукти, залити соком. Щільно закрити кришкою і тушкувати протягом тридцяти хвилин.

По закінченню часу додати спеції і протушкувати ще десять хвилин. Потім вимкнути вогонь і дати страві настоятися. Перед подачею на стіл його можна прикрасити фруктами і ягодами і при бажанні додати мед.

Плов для вегетаріанців

Ця страва - справжня знахідка для тих, кому дуже близький дух вегетаріанства, і для тих, хто обожнює овочі. Щоб приготувати плов, потрібні такі інгредієнти:

  • 2 стакан;
  • 1 цибулина;
  • 2 моркви;
  • 2 помідори;
  • 1 шт. болгарського солодкого перцю;
  • 1 зубчик часнику;
  • рослинне масло для обсмажування;
  • мелений перець і сіль за смаком.

Обов'язковий атрибут - посуд з товстим дном. Рис потрібно промити і покласти в каструлю, потім посолити, поперчити і залити 2,5 склянки води, після чого накрити кришкою і готувати на слабкому вогні до тих пір, поки рис не буде готовий. Ні в якому разі не потрібно перемішувати, щоб не порушити структуру плову.

Потім потрібно порізати овочі на маленькі шматочки. З олією овочі обсмажуються на слабкому вогні приблизно дванадцять хвилин. Потім потрібно поперчити, посолити і тушкувати ще п'ять хвилин. Страві потрібно настоятися ще десять хвилин, і можна подавати його до столу.

Плов в мультиварці

Виходить дуже смачний і більш корисний продукт, як вважають багато прихильників здорової кухні. Щоб приготувати плов, потрібні такі інгредієнти:

  • м'ясо (на свій смак) половина кг;
  • 2 ст. рису;
  • 3 шт. моркви;
  • 2 шт. ріпчастої цибулі;
  • рослинне масло 5 ст. л .;
  • 6 зубчиків часнику;
  • перець чорний і сіль по своєму смаку;
  • 1 ч. Л. зіри;
  • 1 ч. Л. барбарису.

Моркву, цибулю і м'ясо дрібно нарізати, укласти на дно, потім рис добре промити і викласти зверху, все солиться, перчить і заливається водою. При потужності в 980 ватів виставляється основна програма - «Плов». Вариться сорок хвилин.

Плов з морепродуктами

Плов з морепродуктами

Такий плов іспанці називають різотто . Для його приготування знадобляться:

  • перець і сіль за смаком;
  • петрушка - один пучок;
  • лимонний сік;
  • твердий сир 100 г;
  • кальмари або суміш морепродуктів, 400 г креветок;
  • одна дрібно нарізана цибулина;
  • для смаження - оливкова олія.

На оливковій олії обсмажують дрібно порізану цибулю до прозорості. Потім додається морквина, її обсмажують до золотистого кольору. Висипається рис і добре перемішується, приблизно хвилину, обсмажується з овочами.

Потім потрібно влити дві склянки бульйону або просто води, після чого потрібно посолити, поперчити, можна додати приправу для риби або морепродуктів. Різотто довести до кипіння, щільно накрити кришкою і тушкувати близько десяти хвилин. Кальмари і креветки нарізати, заморожену суміш «морський коктейль» можна не кришити. Морепродукти додати в сковороду до рису, гарненько перемішати і тушкувати ще близько семи хвилин.

У самому кінці потрібно додати дрібно нашатковану петрушку, тертий сир, лимонний сік, і все добре перемішати. Після того як різотто приготується, дати настоятися йому кілька хвилин, щоб сир встиг розплавитися.

інші рецепти

Крім класичного плову, існує ще безліч рецептів, особливо в вегетаріанському сегменті. У «овочеве» блюдо додаються печериці, гарбуз, баклажани, болгарський перець, кабачки.

А в плові з морепродуктами можна використовувати: кальмари, рибу, восьминоги, мідії та рапани.

Солодкий плов теж не поступається за кількістю різних варіацій, його готують з грушею, вишнею, з найрізноманітнішими ягодами. Все залежить від польоту фантазії та вміння кухаря.

висновок

Плов готують у багатьох країнах, але в кожної по-різному, адже існує величезна безліч рецептів створення цього смачного і ситного страви. І незалежно від того, на якому рецепті ви зупините свій вибір, це все одно буде смачно, корисно і поживно.

Новости