Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Печера Азишская - карстова печера, опис печери Азишская. Сталактитова Велика Азишская печера - карстова печера, фото печери

  1. Велика Азишская печера Глава з книги Бормотова І.В. публікується за погодженням з автором докладніше...
  2. Похід по Криму - 22 маршрут
  3. Маршрути: гори - море

Велика Азишская печера

Глава з книги Бормотова І.В.

публікується за погодженням з автором

докладніше про гірському курорті Хаджох

Місце розташування: на 27, 3 км автотраси Даховський - Лагонаки.

Розташована, на південній частині хребта Азіш-Тау на висоті близько 1520 метрів над рівнем моря і в 4 км на північний схід від турбази «Лаго-Накі» і в 300 м від автотраси. Вперше печера була досліджена місцевими жителями в 1910 році. Під екскурсійний об'єкт обладнана з 1987 року. Печера складається з декількох великих залів. По дну печери протікає підземна річка під назвою Лозовушка, названа на честь кубанського дослідника професора С.П. Лозового. Загальна протяжність печери 635 метрів, глибина 37 метрів. Вік печери близько 2-х млн. Років. Обсяг - 11883 м3.

Середньорічна температура повітря + 4, 70С. Середньорічна температура води + 5, 4 0С. Печера обладнана для масового відвідування.

Шляхова інформація

Печера сталактитовая. У перекладі з грецької, слово stalaktos означає «натік по краплині».

Перший опис печери зроблена 24 квітня 1910 групою туристів під керівництвом Косьми Касьянович Шевирьова. Спорудивши сходи зі стовбура зрубаного дерева, він опустився на дно печери. Його вразило багате оздоблення розкішних підземних залів. Опис печери було опубліковано в газеті «Кубанські обласні відомості» в 1911 році за №20 під псевдонімом кореспондента - «Козак».

Наводимо витяг з цієї статті, вміщену в брощуре «Велика Азишская печера» Євгеном і Жанною Фролова:

«На 12 годину 24 квітня ми підійшли до печери ... п'ятеро вирішили відправитися в печеру ...

Вхід в печеру представляє провал, яких в горах багато ... Зрубали ми товсту колоду, аршин 10 довжини ... і це дерево спустили на отвір печери. За цими сходами ми і спустилися ...

Від місця спуску в східному напрямку ми побачили галерею в 20 саж. завдовжки, в аршин заввишки і 5 АРИШИН шириною. Вся галерея завішана тисячами бурульок. Сталактити і сталагміти, завбільшки від ½ до 2 аршин і маса сталагмітів має вигляд тумб. У глибині галереї височіють дивні фантастичні колони великої висоти, діаметром від 5 до 12 вершків ...

Не доходячи до кінця коридору вліво - просторий вхід у велику кімнату, всі стіни і підлога якої прибрані тисячами сталактитів, а по підлозі на височинах кілька сталактитів нагадують статуї католицьких святих. Величний зал цей я назвав Вівтарем. Пройшовши Вівтар, минаючи колони, в кінці коридору-галереї побачили обрив. Довелося тягнути дерево з сучками і потім спускатися на 8 аршин в глибину.

Спустившись вниз, ми побачили величний зал, названий мною Богатирським: він має вигляд куба, кожна грань якого 20 арш., З нерівним підлогою, безліччю бурульок різної форми і величини. Куди не глянеш, бачиш предмети один іншого чудніше. Відлуння дослівно повторювала наша розмова. Вліво трохи ще спустилися і зустріли струмок ... Далі ми пішли в верхів'ї струмка. Нам представилися катакомби у вигляді київських печер. Ми пройшли 100 саж., Хід то звужувався, то розширювався до величини кімнат ... Шкідливих газів не було. Два ручних ліхтарика ... і стеаринові свічки горіли добре. Повітря в печері вентилюється ... Вода в струмку чиста і на смак приємна ».

Вхід в порожнину представляє вертикальний колодязь діаметром 2, 5 м і глибиною 18-20 м. Точніше, це отвір, утворене в результаті обвалів частини покрівлі верхнього залу, потужність пласта якого до моменту обвалення була (судячи по натіканнями) була всього близько метра. Вхідний зал - це верхній зал порожнини. Чітко виділяються ще 2 рівня, на дні самого нижнього ходу протікає струмок, в кінці галереї падаючий з водоспадного уступу і ще через кілька метрів зникає у вузьких щілинах. Вся печера складається з декількох великих залів та галереї нижнього поверху, по якій протікає підземна річка.

Азишская печера багата натічними утвореннями. Це колони, великі (до декількох метрів) сталактити і сталагміти. Сталактити часто вишиковуються в ланцюжки, що простягнулися точно під що перетинають стелю тріщинами. В одному із залів є навіть паралельні один до одного два ряди колон, які утворюють щось у вигляді коридору або проходу. Незвичні ребристі напливи над уступом, провідним з верхнього залу вниз. Цікавим утворенням печери є кальцитові плити, що сформувалися, мабуть, в древньої підземній ріці або озері. Іноді їх потужність досягає півметра.

При проведенні екскурсій в печері Велика Азишская екскурсоводи привертають увагу туристів до різних натічним утворень. У Богатирському або нартський залі показують натічні скульптурні групи «Жерця зі свитою», «Жіночу сауну» і «Духа печери».

У короні залі дивує своєю красою сталактитовая корона з білих сталактитів. Тут дуже цікаві скульптурні групи «Царівна-жаба» і «Дон Кіхот». Пройшовши нависає над Вами «дамоклів меч» і спіткнувшись об гірку сталактитів під ногами під ім'ям «бюрократи», ви потрапляєте в зал Фантазії. Тут можна побачити скульптурні групи з натічних утворень «Ілля Муромець», «Мавпа» і «Кам'яна квітка».

Пройшовши через сталагнатовие ворота, що складаються з потужних червоної і білої колон, ви потрапляєте в Вінчальний зал. Тут дуже цікавий сталагміт «Вказівний перст» і скульптурні групи вапнякових напливів «Шампанське» і «Пальма бажань».

Велика Азишская печера. Вона обладнана сходами і освітленням, яке відкриває погляду велику кількість напливів - сталактитів, сталагмітів і сталагнат.

У світлі електричного освітлення застигла підземна казка. Нарядні кам'яні мережива прикрашають стіни високих залів. Не віриться, що всю цю красу створили невтомні краплі води протягом багатьох тисячоліть. Крім естетичної насолоди, печера сприятливо бальнеологічне вплив на людський організм. Людина, що вперше відвідав печеру, виходить з неї як би заново народився, а його свідомість і уявлення про життя зазнають суттєвих змін.

Навколо печери розвивається інфраструктура дрібної торгівлі, прокат саночного і снегоходного інвентарю, джипінг і кінно верхове катання туристів.

Екскурсанти зазвичай відвідують легкодоступні печери, такі як «Ніжна» «Красива», «Озерна».

Спелеотуризм в республіці розвивається в двох напрямках: спортивному і екскурсійному. На Лагонакском нагір'я відомо більше 120 карстових шахт і печер. Але найбільші і глибокі розташовані в горі Фішт. Це «Хрестик-Турист» (глибина 760 м.) Із загальною протяжністю ходів 16 км., «Ширяюча птах» (565 м.), «Ольга» (520 м.).

Адигея може пишатися тим, що з існуючих печер Європи тільки печерна група Фишта має льодовикове походження.

Довідка

З Великої Азишская печери в 1978 році добре відомим в Краснодарському краї спелеологом, туристом і рятувальником Павлом Костянтиновичем Скобелєвим (житель міста Сочі) з печери Азишская були витягнуті обрушилися зі склепіння 2 великих сталактита загальною вагою 9, 7 тонн і встановлені на площі міста Сочі перед кінотеатром «Стерео». Ще один сталактит узятий з печери, підірваної під час прокладання автомобільної дороги, яка розташовувалася на вигині дороги в районі печери Ніжна.

Об'єкти для туристських маршрутів вихідного дня:

  • до водоспаду Університетському;
  • до печер хребта Азіш-Тау;
  • до чорничним заростях хребта Інженерного;
  • в долину Сухого Курджипса;
  • до скелі Розкол;
  • до печер Гарною, пікетні, Сухий;
  • до печерної стоянці первісної людини в скельному оголенні правого борту долини річки Сухий Курджипс;
  • в село Камишанова Поляна.

Вплив гір на здоров'я людини

Туризм на Півдні Росії

фото печери

фото печери

Активний відпочинок на Півдні Росії

докладніше про гірському курорті Хаджох

Даховський міст

річка Сахрай

Дольмени села Хамишкі

Яворова поляна

оленячий розплідник

блокгауз

Пороги Кіша 1 і Кіша 2

партизанська поляна

Балка Андріївська

Історія півдня Росії з давніх часів

Руфабго - ущелині і водоспади

Адигейський чай

Великий гранітний каньйон

Аммоніти річки Білій

Біловоддя

Водоспади пихтового бору

Скала Чернець

Стара каплиця - станиця Новосвободная

селище Гузеріпль

музей КГПБЗ

Тульська тесніна

Водоспади річки Хаджох

Легендарна Тридцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходить через знаменитий Фішт - це один з найграндіозніших і значущих пам'яток природи Росії, найближчі до Москви високі гори. Туристи нічого проходять всі ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в притулках.

Похід по Криму - 22 маршрут

З Бахчисарая в Ялту - такої щільності туристичних об'єктів, як в Бахчисарайському районі, немає ніде в світі! Вас чекають гори і море, рідкісні ландшафти і печерні міста, озера і водоспади, таємниці природи і загадки історії, відкриття і дух пригод ... Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує.

Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує

Маршрути: гори - море

Адигеї, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійських лугів, цілюще гірське повітря, абсолютна тиша, снежники в середині літа, дзюрчання гірських струмків і річок, приголомшливі ландшафти, пісні біля вогнищ, дух романтики і пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві хвилі Чорного моря.

Новости