Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Муай тай як древній стиль бойового мистецтва

  1. Двадцяте століття і Таїланд
  2. Тайський бокс як старовинний вигляд бою
  3. Традиції змагань в єдиноборствах
  4. І знову в наш час ...

Цікаво, якщо провести опитування серед всіх спортсменів   контактних видів спорту   , На предмет «жорсткості стилю»

Цікаво, якщо провести опитування серед всіх спортсменів контактних видів спорту , На предмет «жорсткості стилю»? А який стиль бою найжорсткіший? Такі опитування періодично проводять, і все одно більшість спортсменів, сходиться саме на муай тай. Забавно, що всі знають саме спортивний муай тай. Так, як спорт, дійсно цей древній таїландський варіант бою цілком можна вважати самим травмонебезпечним і жорстким. Але чому так? Звідки такі правила? Що саме породило такий варіант бою? Спробуємо трохи в цьому розібратися і рухатися не відразу в стародавні часи, а будемо потихеньку відмотувати час назад.

Двадцяте століття і Таїланд

Вражаюче, але ще років 60 тому ніхто нічого не знав про давні стилі бою Таїланду. Тільки зараз, коли інтерес громадськості трохи охолов до карате і ушу, люди почали дізнаватися, що той вид бою на рингу , Зовсім не такий, як здається. Справа в тому, що слово «тай» має розшифровку «вільний». Таїланд - країна вільних (людей). Ось і муай тай як вільний бій практикувався на цій землі. Старі майстри мали примітивну, але працюючу техніку , Билися в старих боксерських рукавичках . У цій країні до здоров'я бійця не належать дбайливо, і тому стародавні правила практично без змін перекочували в спорт XX століття. Взагалі бій на рингу, в Таїланді - це більше тоталізатор, ніж спорт. З самого зародження бою на рингу і в рукавичках на спортсменів робили ставки, переможці отримували відсоток гонорару. Ось тому до традиції жорсткого бою ще додається видовищність тайського «колізею».

Тайський бокс як старовинний вигляд бою

Тайський бокс як старовинний вигляд бою

Але чим більше ми заглядаємо в історію , Тим стає зрозуміліше, що всі стилі Сходу мають безліч шкіл. Дійсно, в муай тай є кілька основних напрямків, кожне налічує по кілька стилів, а ті в свою чергу мають по кілька десятків майстрів, які і викладають свою інтерпретацію бою. Робота рук в муай тай береться з фехтування великими поясними ножами з довгим ефесом і практичною відсутністю гард (техніка краби крабонг). Тому техніка рук більш розмашисті і включає не тільки кулачну техніку, а й імітацію роботи з мечами. До того ж, давні стилі налічують безліч заломів, больових і перехоплень рук і ніг супротивника. Ноги ж є додавання, але вони дуже живі, особливо в стилі муай Чайя. Боєць як би пританцьовує на навчальному поєдинку, цей доробок дає ногам «жвавість» пересувань і маневрів (на відміну від сучасного спортивного варіанту). також тактика побудована не тільки на єдиноборство, а на бій з декількома супротивниками.

Традиції змагань в єдиноборствах

Важко сказати, в який саме середовищі більш розвивався муай тай, але достовірно відомо, що і в армії і в поселеннях володіли подібним мистецтвом . Природно, селянин не міг приділяти стільки часу відточування майстерності, як професійний воїн. Тому таїландський бокс як мистецтво все ж удосконалювався більш у військовому середовищі. Бої серед бійців проводилися до нокауту або смерті одного з поєдинщика. Саме звідси тягнеться зневага до засобів захисту і великим обмеження правил. На кулаках бійців були спеціальні мотузки, які частково давали можливість наносити більш важкі удари і розсікати особа противнику.

І знову в наш час ...

І знову в наш час

І ось з'являється якийсь муай тай, як вільний бій. Як і будь-який спорт, він дозволяє тільки малу частину технік древнього бою. При зіткненні з європейським боксом, руки тайських бійців програють в якості і техніці. Тому поступово вже і в тайських кемпах (школах) переймають бокс .

До сих пір, за чутками з Таїланду на кордоні з Бірмою проводять бої за старовинними правилами. Але за тими ж чутками, ці поєдинки такий же тоталізатор, як і спортивні. Тільки гроші, та ставки на життя будуть вагомішими. Така реальність, такий він тайський бокс.

Тайський бокс не самотній. Колись єдина країна Сіам з'єднувала в собі кілька сучасних країн, тому сусідні країни мають подібну стилістику і схеми бою, але вже під іншими назвами. Наприклад Бокатор, як древній камбоджійський стиль бою, який, до речі, більш зберіг старовину технік в спортивних поєдинках.

В самому кінці цієї статті подивіться фільм «Таємниці тайського боксу».

Відео розміщено у відкритому доступі на сторонньому ресурсі, редакція блогу не несе відповідальності за зміст ролика і його якість і не гарантує Вам його доступність і можливість перегляду в подальшому

На цьому у мене все. До зустрічі на сторінках мого блогу.

З повагою, Юрій Куценко

Всі статті блогу

Бажаємо вам успіхів!

А який стиль бою найжорсткіший?
Але чому так?
Звідки такі правила?
Що саме породило такий варіант бою?

Новости