Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Корисний ланч-бокс: Дорослий підхід до дитячих продуктів

  1. У яких продуктах найбільше шкідливої ​​фарби
  2. Що брати в школу
  3. - Читайте також: Сніданок школяра від Джеймі Олівера: 5 смачних рецептів для гарного початку дня

Світлана Фус, дієтолог   Чи знаєте ви, що «дитячі» продукти можуть бути небезпечніше для здоров'я, ніж «дорослі» Світлана Фус, дієтолог

Чи знаєте ви, що «дитячі» продукти можуть бути небезпечніше для здоров'я, ніж «дорослі»? Для того, щоб вони викликали у малюків асоціацію з улюбленими яскравими іграшками, виробники «накачують» їх синтетичними барвниками. Блакитний, ліловий, отруйно-зелений, яскраво-червоний, золотисто-жовтий - ці фарби, що не мають аналогів в природі, виробляють хімічним шляхом з смоли і нафти. Вони мають різний ступінь токсичності, викликаючи у дітей серйозні розлади здоров'я - такі, як астма, алергії, порушення роботи травної системи. Вплив на нервову систему виражається в тому, що дитина стає неспокійною, дратівливою, неуважним, погано спить.

У яких продуктах найбільше шкідливої ​​фарби

У «коробкової» їжі - сухих сніданках, снеках, а також йогуртах, газованих напоях, солодощах, льодяниках, карамелі. Уважно читайте етикетки товарів. У дитячому харчуванні безпечні і дозволені натуральні барвники: Е101, Е140, Е150, Е160. Є і зовсім нешкідливі барвники - з натуральних джерел: куркуми, буряка, чорниці, червонокачанної капусти, моркви та ін. Якщо ви готуєте дома желе, крем, карамель, пудинг, то ягідний сік допоможе забарвити блюдо в досить інтенсивні кольори. У синій колір сік ожини, чорниці, в червоний - вишні, журавлини. Багато хто знає, що натуральний жовтий можна отримати з квіток календули і лушпиння цибулі, бордовий - з буряка, а зелений - зі шпинату.

Багато хто знає, що натуральний жовтий можна отримати з квіток календули і лушпиння цибулі, бордовий - з буряка, а зелений - зі шпинату

Що брати в школу

Замість традиційного бутерброда з ковбасою і вершковим маслом можна взяти «зручну» їжу в вигляді лаваша c висівками, в який загорнуті шматочки овочів, відварене м'ясо або риба. У такому вигляді діти будуть їсти овочі охочіше. Приправити цей «бутерброд» можна зеленню і соусом зі свіжих помідорів. На перекус можна дати традиційний йогурт (важливо, щоб він був натуральним і без цукру) з фруктами, ще додайте кілька горіхів і сухофруктів. Тоді цей перекус буде повноцінним і поживним.

Додатково до перекусу, замість покупного печива, можна дати печиво, зроблене своїми руками. Р Одітел можуть приготувати таке печиво з легкістю будинку. Береться звичайна вівсянка, змішується з сухофруктами і горіхами. На основі цього тесту і випікаються коржики-печиво, які будуть корисними, ситними і смачними. І про бязательно давайте в школу дитині пляшку води 0,5 літра. І з Дорова, якщо ви вмієте упаковувати дитячу їжу в красивий ланч-бокс - д етям потрібно давати правильну їжу в правильній упаковці!

- Читайте також: Сніданок школяра від Джеймі Олівера: 5 смачних рецептів для гарного початку дня

Цукор в житті дитини

До 8 років життя дитина з'їдає більше цукру, ніж дорослий з'їдав (не так давно - 100 років тому) за все життя! У Великобританії, де кожна п'ята дитина страждає надмірною вагою, вчені провели масштабне дослідження. Суть полягала в тому, що батьки весь рік фіксували, що з'їдали їх діти. Виявилося, що замість допустимих 20-25 г цукру (4-5 чайні ложки) в день, діти з'їдали в три рази більше!

Про шкоду надмірного вживання цукру написано дуже багато. Зайва вага і карієс призводять до серйозних наслідків не тільки для здоров'я, але і для благополуччя дітей в школі. Ожиріння часто стає причиною глузувань однолітків в школі, що позначається на самооцінці дитини. Хвороби, а також їх лікування призводять до частих пропусків шкільних занять і зниження успішності. Максимальна кількість цукру для п'ятирічних дітей в день складає 20 г (4 чайні ложки), тоді як діти від 6 до 10 років в середньому можуть споживати до 25 г (5 чайних ложок), а 11-річні - максимум 30 г (6 чайних ложок ). Я пропоную провести просте дослідження харчування вашої дитини. Слідкуйте і контролюйте - скільки цукру, солодощів, фруктових соків і газованої води ваш малюк споживає за день, за тиждень. Робіть висновки і пам'ятай, що батьки відповідальні за те, чим харчується їх малюк.

- Читайте також: Євген Комаровський: «Якщо давати дитині їжу, коли він не хоче, вона не засвоюється»

Новости