Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Історія тайського боксу

Як з'явився тайський бокс

Історія Муай Тай бере свій початок понад 2000 років тому в тайській народності ат гавкіт Історія Муай Тай бере свій початок понад 2000 років тому в тайській народності ат гавкіт. Перші згадки про це плем'я були знайдені в провінції Юньнань Південного Китаю. Виживання в ті дні припускало постійну боротьбу.

Плем'я Ао Лай вело тривалі війни з китайською імперією, завойовуючи собі репутацію волелюбного і відважного народу. Проте перевага китайської армії змусило різні племена мігрувати на південь. Так, шаньци осіли в Північній Бірмі, луною - у В'єтнамі, а тайці влаштувалися спочатку в басейні річки Меконг, заснувавши міста Пхаяу, Чанг Рай та ін. Однак і там тайцам довелося відстоювати свої землі в битвах з місцевими жителями. Постійна боротьба сприяла згуртуванню тайського народу. Крім цього, вони зіткнулися з великою імперією кхмерів. Кхмери переважали в Південно-Востоной Азії, кхмерская імперія Ангкор тягнулася з півдня В'єтнаму і Лаосу, аж до Малайського півострова

У стародавніх кхмерів існувала каста воїнів, звана "Наяр", які були підготовлені у всіх аспектах войни.Несмотря на могутність кхмерів, в 1238 році сіамським воїнам вдалося захопити велику провінційну столицю кхмерів. Спочатку тут вони обгрунтували Королівство Сукотай. Вони назвали його "Країною вільних"

У 1350 році в сучасному центральному Таїланді з приходом до влади в князівстві Утонг генерала Утконга Яідхейса, відомого під ім'ям Рама Тібодо I, виникла нова сила, незабаром об'єднала всю тайську націю У 1350 році в сучасному центральному Таїланді з приходом до влади в князівстві Утонг генерала Утконга Яідхейса, відомого під ім'ям Рама Тібодо I, виникла нова сила, незабаром об'єднала всю тайську націю. Королівство Сіам зі столицею в Аюттайе проіснувало більше 400 років. Великі бійці того часу об'єднувалися для того, щоб зашифрувати і записати техніку боротьби. Оскільки методи підготовки бійців записувалися і постійно перевірялися, тайське військове мистецтво ніколи не фрагментована в рамках окремих шкіл. Покращення і нововведення приймалися лише тільки тоді, коли отримували право на існування після битв на полі бою. Керівництво відкинуло ідею секретного, таємного знання, що передається від вчителя до учня. Ця відкритість і доступність військового мистецтва ефективно зупинили "заморожування знання" між майстром і учнем. Отже, нова техніка стала загальною і придатною для будь-якого вчителя. Це підкреслювало необхідність розвиватися і щось постійно змінювати в даному єдиноборстві.


Король Наресуан (середина XVI століття) став легендою військового мистецтва. Він провів свою кілька років заручником в Бірмі і протягом цього часу строго вивчав бойове мистецтво. Коли князь повернувся в Сіам, він почав вчити своїх людей бійцівським навичкам. Свого часу королі зробили багато для розвитку Муай Тай. Король Тигр Фра Біддка Чао СУА був знаменитий своєю жорстокістю. Як боєць Муай Тай він подорожував інкогніто по країні і готовий був битися з кожним, хто приймав його виклик на різних ярмарках. Він рекомендував армії тренуватися в мистецтві Муай Тай і активно готував табори для своїх людей.


Тайський бокс став улюбленим спортом народу Сіаму Тайський бокс став улюбленим спортом народу Сіаму. Багаті і бідні, молоді і літні - все об'єднувалися в табори. Кожне село проводила змагання і мала своїх чемпіонів. На кожен поєдинок робилися ставки. Разом зі спортом сформувалися традиції азартної гри (тоталізатора). Це - одна з причин, через яку тренери вважають за краще залишитися в Таїланді, а не виїхати за кордон.
Але поєдинки, очолювані королем Тигром істотно відрізнялися від боїв сьогоднішніх днів. Були дозволені удари в пах, всілякі кидки, рубають удари, а також удари пальцями. Ніяких рукавичок! Руки обмотувалися конопляним мотузками і в особливо запеклих поєдинках умочують перед боєм в клей, а потім в бите скло. Поєдинки не мали тимчасових обмежень, просто один повинен був програти, інший - перемогти. Муай Тай був частиною шкільної програми до 1920 року. Але жорсткий характер Муай Тай був змінений втручанням уряду в 1930 році. Були прийняті міжнародні правила боксу. Бої стали проводитися в рукавичках. Були заборонені кидки типу дзюдо і удари в пах. Можливості Муай Тай повною мірою були прийняті на озброєння армією. Екстремальна сила тайського боксу продовжує бути головним аргументом в боротьбі за справедливість. Рядовий солдат тайської армії вивчає мистецтво Муай Тай. Так тайський бокс повертається на поле бою, на якому він і був народжений.

джерело: http://thailand.worlds.ru

Новости