Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Tatitati (Іспанія): Іспанська католицький Великдень. Semana Santa (святий тиждень) в Іспанії. Фоторепортаж

Tatitati (Іспанія)

Іспанська католицький Великдень
Semana Santa (святий тиждень) в Іспанії

Передвеликодній тиждень в Іспанії називається Святий (Semana Santa), або Великої (Semana Grande). Так вже вийшло, що під час цих католицьких свят я ні разу не виїжджала за кордон країни, і тому не можу сказати, чи сильно відрізняється іспанська Святий тиждень від, наприклад, французької або італійської. Здається, що так ... Адже святкування по-різному і в самій Іспанії, в залежності від провінції, і навіть традицій міста або села. Наприклад, в Кастільські містах і селах великодні процесії характеризуються мовчанням і суворістю барабанного бою,

Барабанщик в Санто Домінго де ла Калсада   Так несуть хрест в Сеговії
Барабанщик в Санто Домінго де ла Калсада

Так несуть хрест в Сеговії

в той час як в південній частині країни - це справжня марнотратність, свято світла і кольору!

в той час як в південній частині країни - це справжня марнотратність, свято світла і кольору

Моє найперше враження від випадкової зустрічі з учасником пасхальної процесії було дуже сильним. Я йшла по порожній вузькій вуличці середньовічної села в провінції Хаен, і раптом зупинилася. Прямо перед моїм носом пробігло ... Приведення!

Приведення

А як інакше назвеш босу тінь в коричневій туніці і з ковпаком на голові? Повинна зізнатися, мене дуже злякалася. Це було справжнісіньке дежавю ...

Процесія в Сеговії, дуже нагадує ту першу, що я побачила в Хаені
Процесія в Сеговії, дуже нагадує ту першу, що я побачила в Хаені

Потім я почула бій барабанів і побачила що йде прямо на мене процесію! Перше бажання було бігти як чорт від ладану, втиснутися в стіну, зникнути, просити допомоги ... На мене напав справжній середньовічний жах, і я відчула себе чи то відьмою, то чи злочинницею. Але потім прийшло усвідомлення, що я не божевільна, що процес не проти мене, і я взагалі тут ні до чого.

Semana Santa складається з двох частин - кінця Великого Посту (la Cuaresma), який триває з Вербної Неділі до Святої Середовища і Великодньої Трійці (Triduo Pascual), які святкують Четвер, П'ятницю та Суботу-неділю. Всю Страсний тиждень в Іспанії крок за кроком розігруються біблійні події. У Вербну Воскресіння - Domingo de Ramos - «Хесу Крісто» (Христос) увійшов в Єрусалим.

У Святий четвер святкують «останню вечерю» (а ми її, до речі, називаємо таємницею).

Лагвардія (Ріоха) репрезентація таємної вечері
Лагвардія (Ріоха) репрезентація таємної вечері

У Страсну П'ятницю процесії концентруються на зображенні хреста, як знаряддя смерті і страждання Христа. У п'ятницю процесії особливо суворі і жорсткі, в більшості випадків «мовчазні», і головними їх героями є Христос і Скорботна Богоматір - «Долороса».

Процесія в Сеговії
Процесія в Сеговії

В Суботу все чекають нічний літургії, це день жалоби. Якщо ви заглянете в якусь церкву, ви здивуєтеся, як там порожньо і строго. Всеношна, яку святкують в цю ніч - найбільша і найважливіша меса в році.
Ну і, нарешті, пасхальне неділю - день радості.
У багатьох населених пунктах Іспанії учасники процесії несуть на плечах «los pasos» - вирізані з дерева алегоричні репрезентації євангелія.

Багато зображення були виконані в 15-16 століттях, вони ретельно зберігаються, і прикрашаються. Найдорожчі і унікальні зображення не виносять на вулицю, наприклад, в дощову погоду. Інші ж зображення, навпаки, виносять в будь-яку погоду, будь то дощ, холод і навіть сніг. Особливо це характерно для північних провінцій, де, як не дивно, така погода - не рідкість, а, скоріше, норма.

Ось симпатичне відео, що увібрало в себе всі 49 процесій, які святкують в Сарагосі. Не бійтеся, ролик триває всього лише 4 хвилини, а побачите ви надзвичайно багато.
http://tr.youtube.com/watch?v=AjrLSvvz3FA
Якщо ви подивилися відео, ви, напевно, звернули увагу на різні кольори одягу учасників процесій. Білі одягу означають чистоту.

Білі одягу означають чистоту

Поряд з чорним, фіолетовий - є одним з траурних кольорів!

Поряд з чорним, фіолетовий - є одним з траурних кольорів

Не тільки колір одягу, музика також є невід'ємною частиною процесії. Подивіться це коротке відео, включивши голосніше звук ... Цікаво, які відчуття воно у вас викликає?
http://www.youtube.com/watch?v=N1SF0KndQeA
У мене - так мурашки по шкірі ... Хоча, звичайно ж, це все дуже індивідуально. До речі, за кожну процесію відповідально певний братство. Братства (cofradía) прийшли з середньовіччя - раніше в них об'єднувалися за принципом приналежності до того чи іншого соціального кола або ремеслу.

Братства (cofradía) прийшли з середньовіччя - раніше в них об'єднувалися за принципом приналежності до того чи іншого соціального кола або ремеслу

Як ви вже помітили, найчастіше зображення члени братства несуть на руках ... і на шиї. Руху «братів» повинні бути дуже чіткими, адже нерідко зображення важать більше тонни !!! Брати підкоряються наказам «наглядача» (capataz) - ви його бачили на відео перед зображенням. Саме він вказує, коли paso має бути підняте або опущено на землю. До речі, деякі paso (релігійні зображення) є роботами знаменитих іспанських скульпторів!
Це ще одне відео - http://www.youtube.com/watch?v=EHXrm7UN4lc - на цей раз з Кадіса. Зверніть увагу на «особливу» погойдування зображень. Так їх «танцюють». Ще в Кадісі costaleros - носії - іноді грають в страшні штуки. Вони «злітають з неї на небо». З ким? З Богоматір'ю, звичайно! Можете уявити, як пручається capataz, щоб ввірену йому статую XV століття, одягнений в золото і срібло, з величезною кількістю свічником і свічок, вага якої перевищує тисячу кілограмів, підкидали в повітря і ловили ... ні, не руками! Власними шиями! На щастя, на відео народних обранців відображений, але я можу вас запевнити, на мить стає ... страшно!
Ось ще одне відео з Севільї , Теж коротеньке, але яскраве.
Ну що сказати, навіть людина, настільки далекий від католицизму, як я, і то перейнявся.
А тепер ми наблизилися до теми, яка хвилює не тільки мене, а й самих іспанців. Я спеціально приберегла її на кінець, щоб із слабкими нервами товариші могли відійти в сторонку покурити. Мова піде про процесії «Los Picaos», єдиною в Іспанії. Ніколи не чули? Любіть сильні відчуття? Тоді вирушайте в Страсну П'ятницю в San Vicente de La Sonsierra, який знаходиться в Ріосі. Це невелике село, в якому є свій замок. А поруч з замком - церква. А в церкву ходять брати Santa Veracruz, що означає Свята Віра в Хрест. Так ось, саме на процесії «Los Picaos» ви можете побачити справжнє самокатування в ім'я віри в Бога.

Так ось, саме на процесії «Los Picaos» ви можете побачити справжнє самокатування в ім'я віри в Бога

Віруючі самостійно катують себе батогами. Коли вони відпускають встановлену максимальну кількість ударів, довірена особа проколює спеціальної голкою бульбашки на спині «грішника». Витримати подібне випробування означає отримати спокутування гріхів.
Як я вже говорила, я не знаю, чи є країна, де паску відзначають більш величаво, з великим пафосом, ніж в Іспанії. Так чи інакше, на весняні канікули я щороку їжджу з друзями подивитися на процесії ... і бачу очі приголомшених туристів. Значить, і справді, є на що подивитися!

Попередні публікація цього автора:

Tatitati (Іспанія): "Світло очей моїх". розповідь

Chocolate con churros - Мадридська ласощі

Дзвінок на радіо. розповідь

Що читають іспанці. І що читають в ваших країнах?

Розповіді TatiTati зі збірки «Іспанські історії» -
http://www.proza.ru/avtor/tatit

А як інакше назвеш босу тінь в коричневій туніці і з ковпаком на голові?
Com/watch?
Цікаво, які відчуття воно у вас викликає?
Com/watch?
Com/watch?
З ким?
Ніколи не чули?
Любіть сильні відчуття?
І що читають в ваших країнах?

Новости