Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Страви для літнього відпочинку на природі і пікніка

Літо - пора шашликів і барбекю. Але крім смаженого на решітці або рожні м'яса існують і інші смачні і корисні страви для літнього відпочинку. Слід підійти з фантазією до формування меню для пікніка і включити в нього не тільки м'ясо, але і салати, закуски, а також апетитні десерти. І тоді трапеза на природі стане незабутньою.

Без шкоди для здоров'я

Що може бути прекрасніше відпочинку на природі в погожий літній день? Навіть якщо до відпустки ще далеко, можна чудово провести час, влаштувавши з друзями або з сім'єю трапезу на природі. Але щоб пікнік вдався, необхідно ретельно до нього підготуватися. І починається підготовка зазвичай з вибору меню для такого відпочинку.

Якими повинні бути страви для пікніка? Найголовніше - безпечними. У спекотну погоду харчові отруєння - аж ніяк не рідкість, навіть якщо зберігати їжу в холодильнику. А якщо приготовані страви довго везти по жарі до місця відпочинку, тобто їх може бути досить ризиковано. Тому для літнього відпочинку на природі необхідно вибирати страви, що не зіпсуються за пару годин в теплі.

Це означає, що доведеться відмовитися від ряду продуктів, наприклад, від вареної ковбаси, виробів з м'ясного фаршу, кремових тістечок і тортів, салатів і бутербродів з майонезом, і від багато чого іншого. По суті, небезпечною може виявитися будь-яка їжа, яку покладається зберігати в холодильнику. Без страху можна вживати лише свіжі (зрозуміло, ретельно вимиті) овочі і фрукти, хлібобулочні вироби та печиво. Щодо безпечні продукти промислового виготовлення з великою кількістю консервантів - зрозуміло, крім тих, які призначені тільки для зберігання в холодильнику.

Щоб меню в результаті не виявилося занадто одноманітним, тим, хто часто виїжджає на пікніки, доцільно буде придбати сумку-холодильник, в якій можна зберегти продукти свіжими протягом тривалого часу (про конкретні терміни розкажуть виробники таких сумок). У такій сумці можна привезти на місце замариновані продукти для шашлику, свіжі салати, закуски і десерти.

Головна страва

Рецептів шашлику існує величезна безліч: м'ясо маринують у вині і в лимонному соці, в майонезі і в кефірі, в пряних травах і томатній пасті. Напевно, у кожного кулінара є свій рецепт маринаду. Як правило, маринад повинен містити кислоти, ароматичні речовини, а якщо м'ясо пісне, то і жири. При цьому знавці радять уникати оцтових маринадів, які огрубляют смак м'яса. Солити маринад теж небажано, це може зробити шашлик занадто сухим.

Замість традиційної свинини або баранини можна використовувати пташине м'ясо, наприклад, куряче. Курячий шашлик готується дуже швидко, відрізняється чудовим смаком і при цьому обходиться недорого. Як правило, в маринади для курятини додають часник, солодкий перець, чебрець, петрушку , Каррі, імбир і інші прянощі в різних поєднаннях. Основою маринаду може виступати кефір, кисле молоко, майонез, рослинна олія, а то і просто розім'яті помідори.

Дуже смачна також риба на барбекю, причому таким чином можна готувати не тільки сьомгу, але і будь-які інші жирні сорти риби. Маринади для риби готують зазвичай з лимонного соку з маслом, сіллю, перцем і травами. Досить обмазати шматки риби цією сумішшю і залишити на півгодини, щоб можна було готувати ароматне і ніжне блюдо.

Нарешті, не варто нехтувати і вегетаріанським шашликом з овочів і грибів, смажених на решітці. Для приготування такої страви годяться м'ясисті помідори, перці, молода морква, ріпчаста цибуля, кабачки, цукіні і баклажани. Всі овочі слід нарізати тонкими пластинками і замаринувати в суміші масла, лимонного соку, солі і перцю. невеликі печериці можна запікати цілком, великі краще розрізати уздовж. Гриби теж маринуються разом з овочами, а потім запікаються до готовності. Є овочі на барбекю можна як самостійну страву або як гарнір до м'ясного шашлику.

А на десерт?

До десертів на пікніках зазвичай справа не доходить, але якщо планується участь в заході дітей, то не зайвим буде захопити побільше фруктів і печива або пряників. Краще відмовитися від солодощів в шоколадній глазурі, яка на спеці обов'язково розтане і потече.

Прекрасним десертом для пікніка стануть також кекси або маффіни з ягодами. Фруктові начинки будуть дуже до речі, а вершкові і заварні креми краще залишити до більш прохолодної погоди.

Не тільки пікніки

Літній відпочинок - це не тільки пікніки, а й, наприклад, проживання на дачі. Далеко не у всіх кухні в дачних будиночках обладнані за останнім словом техніки, та й готувати в спекотні літні дні смакоту зазвичай не хочеться. Тому, як правило, літній відпочинок на дачі передбачає досить просту їжу. Це не означає, звичайно, що їжа повинна бути несмачною: страви, приготовані з найсвіжіших продуктів хорошої якості, завжди відрізняються відмінним смаком і ароматом. Хорошим продуктам не потрібна занадто складна обробка, досить лише підкреслити природну красу натуральних смаків.

Із закусок на перше місце виходять всілякі овочеві салати. Краще відмовитися від важких майонезних заправок і лише збризкувати свіжі овочі лимонним соком і ароматним оливковою або соняшниковою олією. Салат може бути не тільки супроводом до м'яса або риби, а й повноцінним самостійним блюдом. Наприклад, якщо додати до звичайного салату з огірків, помідорів і лука нарізану на кубики бринзу, вийде знаменитий Шопський салат, настільки популярний на Балканах.

Основні страви влітку теж цілком можуть бути вегетаріанськими або хоча б без вмісту м'яса. Картопляні деруни і кабачкові оладки, різноманітні овочеві запіканки з яйцем і сиром, спагетті з овочевими соусами і овочеве різотто - це лише деякі страви, які можна приготувати. Цілком доречні будуть і різноманітні грибні страви. А смачні фруктові компоти і пиріжки з начинкою з овочів (капусти, картоплі, цибулі-порею) і фруктів (яблук, груш, вишень) стануть чудовим завершенням річної трапези.

Марія Бикова


Якими повинні бути страви для пікніка?
А на десерт?

Новости