Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кухня Лаосу: особливості, популярні страви, фрукти, напої

  1. кухня Лаосу Кухня Лаосу - типова південно-східна, вона зібрала в себе кулінарні пристрасті і основні...
  2. Популярні страви національної кухні Лаосу
  3. Десерти, фрукти в Лаосі
  4. Напої, алкоголь в Лаосі
  5. Де поїсти в Лаосі?

кухня Лаосу

Кухня Лаосу - типова південно-східна, вона зібрала в себе кулінарні пристрасті і основні інгредієнти кухонь сусідніх країн: В'єтнаму , Таїланду , Камбоджі . Наприклад, всюди можна зустріти тайський суп Том Ям (Tom yam) або в'єтнамський - фо (Pho). За смаковими відчуттями їжа тут гостра, пряна і дуже ароматна. Самі ж лаосци в своєму раціоні мають навіть страви з гірким смаком, на їхню думку, гіркоту сприяє оздоровленню, але в меню кафе і ресторанів таких страв ви не зустрінете. У більшості випадків Лаоська кухню порівнюють все-таки c тайської.

Основу раціону складає рис (хао), приготовлений різними способами: варена, смажена, на пару. Особливо варто відзначити найпоширеніший його вигляд - клейкий рис , Який лаосци дуже люблять і їдять його руками, вмочуючи в соус, а тому однією з особливостей кухні є те, що подаються на стіл страви повинні бути кімнатної температури. В основному рис використовують як гарнір з овочами, м'ясом або рибою. Поряд з рисом повсякденною їжею вважається рисова локшина.

Ще однією характерною рисою лаосской кухні вважається вживання великої кількості овочів, свіжої зелені і ароматних трав, серед яких широко використовують перцеву м'яту і галангал. Без овочів не обходиться жоден традиційний стіл лаосцев, та й до складу будь-якої страви, будь то суп або м'ясо, обов'язково входять овочі: баклажан, помідор, капуста, шпинат, маніока і ін. У великих містах, зокрема В'єнтьян, Луангпрабанг, є вегетаріанські кафе, в яких за фіксовану плату, близько 1 $, можна пробувати все представлені в меню страви в необмеженій кількості.

При готуванні застосовують велику кількість спецій: коріандр, перцева м'ята, гострий перець, імбир і ін. В якості приправи до страв додають сік лайма, лемонграсс, часник, базилік, кінзу, зелену цибулю. У салати часто додають перцеву м'яту, що надає страві пікантний смак і аромат. Квітки банана, пагони бамбука також входять до складу місцевих салатів.

Замість солі повсюдно використовують рибний соус Нампа (Nam pa) або більш густу рибну пасту падек (Padaek) з шматками риби, які подаються щодня до рису або будь-якого іншого страви.

Найбільш поширеними видами м'яса є яловичина, свинина і курка. Однак, замість яловичини часто «підсовують» буйволятина, яка відрізняється більшою суховатостью. Самі лаосци не часто балують себе м'ясом, а тільки по значимим в їх житті подій. У глибинці можуть вживати м'ясо спійманих диких тварин і птахів (варани, білки, качки).

Так як вихід до моря у країни немає, то і вибір завезених морепродуктів невеликий, в основному, це спіймана річкова риба. Однак, приготована на пару або грилі в банановому листі, вона приголомшливо смачна і недорога.

Одним з найдешевших і розповсюджених блюд в Лаосі є супи. Овочеві та м'ясні супчики - їжа досить проста, на додаток до супу можна купити рис. Більшість населення в будні дні саме так і харчується.

Тут прийнято їсти хліб, він міцно закріпився з часів колонізації країни Францією. Сьогодні французькі багети та іншу випічку можна повсюдно зустріти на вулицях і в пекарнях. Швидко перекусити «сендвічем» з багета з начинкою з м'яса або риби, овочів і всякої всячини, прогулюючись до чергової пам'ятки - непоганий варіант.

Швидко перекусити «сендвічем» з багета з начинкою з м'яса або риби, овочів і всякої всячини, прогулюючись до чергової пам'ятки - непоганий варіант

Екзотична їжа в Лаосі

Серед екзотичних страв, крім всіляких смажених у фритюрі коників, ляльок, тарганів, павуків і інших, особливо варто відзначити смажених щурів. Сьогодні їх не зустрінеш в містах і туристичних районах, але вони можуть вам попастися в віддалених селах. Не гидують деякі лаосци і собачатиной, хоча, звичайно, це теж не їжа на кожен день.

Варто згадати про те, що в туристичних містечках в деяких кафе можна зустріти страви з додаванням місцевих грибів та опіуму, здатних викликати галюцинації: омлет, піца, часниковий хліб. «Грибний порошок» і опіум можуть додавати в чай, каву, фруктовий шейк. Однак, завжди варто пам'ятати, що вживання таких «препаратів» не завжди може надати бажаний результат, а часом, скоріше навпаки, і не схвалюється місцевими законами.

Популярні страви національної кухні Лаосу

Там мак хунг (Tam mak houng) або там сом - салат із зеленої папайї з часником, гострим перцем, рибним соусом, соком лайма, тростинним цукром, помідорами, горіхами, часто подають до рису. Від такого ж тайського салату відрізняється тим, що робиться без додавання цукру.

Лаап або Ларп (Laap, Larb), являє собою рубане м'ясо або рибу, попередньо замариновані в соку лайма з часником, перцем чилі, м'ятою, зеленню і травами. Має дуже приємний лимонний смак і аромат. подають з клейким рисом .

Сом-мо (Som moo) - квашена ковбаса.

Наймання нуанг - салат з м'яса, овочів і трав, до нього подаються млинці з рисового борошна, в які пропонується звернути салатну суміш.

Лам - гострий суп з м'ясом, овочами, зеленню, прянощами.

Десерти, фрукти в Лаосі

Десертні пристрасті лаосцев дещо незвичні, і несолодкий на смак. Солодких страв в Лаосі зовсім небагато, основу яких становить все той же клейкий солодкий рис на кокосовому молоці або з м'якоттю манго. Поширена випічка, є кондитерські з різними тістечками, пудингами, багетами, булочками, круасанами (відчувається французький вплив). Варто спробувати печиво з рисового борошна. На вуличних лотках можна зустріти різнокольорові желе з молоком і м'якоттю кокоса. У спеціалізованих кафе можна покуштувати смачне морозиво.

Фруктів багато, їх можна купити скрізь на фруктових лотках, як на вагу, так і вже почищені та укладені контейнери. Наявність або відсутність тих чи інших фруктів може залежати від сезонності дозрівання. Асортимент широкий: ананаси, апельсини, манго, банани, дині, кавуни, очей дракона, мандарини, дуріан, мангостану, помело, папайя. Кокос, хоч і горіх, але і його сюди зарахуємо.

Напої, алкоголь в Лаосі

З безалкогольних напоїв дуже поширені свіжовичавлені фруктові соки (нам-мак), фруктові шийки з м'якоттю, льодом і згущеним молоком, кокосовий і тростинний соки.

У Лаосі популярний і любимо місцевий кави, який вирощують в районі м Паксонг (Paksong), це містечко славиться, як найкраще в південно-східній Азії для вирощування цього напою. Дуже відомі такі вишукані сорти, як Робуста і Арабіка. П'ють каву в країні багато, або міцним, або з додаванням молока і цукру, як гарячим, так і холодним. Чай також досить поширений і вирощується в тому ж містечку. Лаосци віддають перевагу зеленому чаю, сортів якого безліч, але і чорний чай в пошані.

Місцевий алкоголь, в першу чергу, відомий рисовою горілкою з фортецею 45% званої - Лао-лао. Вона вважається найкращим алкогольним напоєм у всій Азії. Секретами виробництва Лао-лао здавна володіє кожен лаосец, а сьогодні процес поставлений на виробничий потік. Процес виготовлення не хитрий, але досить трудомісткий. Деякі роблять горілку не з білого, а з червоного рису, що надає продукту кілька рожевий відтінок. У віддалених глибинках роблять рисове вино - Лао-хай, яке п'ють на святах із загального глечика через соломинки.

Ще варто відзначити місцеве пиво - Beer Lao, воно, нарівні з Лао-лао, дуже популярно в Азії і також вважається найкращим і недорогим. Велика пляшка (0,6 л.) В кафе коштує від 12 000 кіп (86.19 руб.), В магазинах від 10 000 (71.83 руб.).

Крім місцевих алкогольних напоїв в магазинах можна зустріти і імпортний алкоголь.

Де поїсти в Лаосі?

Поїсти можна скрізь, оскільки як і в інших країнах Азії тут не дуже люблять готувати вдома, а вважають за краще харчуватися в кафе поза домом. У великих і туристичних містечках з харчуванням проблем не виникне: безліч кафе, ресторанів, пересувних «пунктів харчування», готують усюди і скрізь. В основному поширене приготування на грилі (пінг). Як швидкий перекус всюди можна зустріти смажені на вугіллі шашлички з м'яса і субпродуктів (потрухів), рибу, овочеві та м'ясні супчики з рисом, розфасовані по пакетиках.

Недорогі закладу для місцевих в провінції чистотою не відрізняються, але з точки зору якості їжі цілком безпечні. Проблеми можуть виникнути хіба що через незвичній або занадто гострої їжі. Туристів готові з радістю обслужити в таких місцях, хоча не скрізь є меню, і вже тим більше англійською. В такому випадку можна просто замовляти, вказуючи на страви пальцем. Головна страва без м'яса обійдеться від 20 000 кіп, з м'ясом, куркою або рибою - від 25 000.

Харчуватися в кафе для туристів майже в два рази дорожче, ніж в закладах для місцевих. Ще дорожче в ресторанах. У великих туристичних містах закладів, орієнтованих для туристів, дуже багато, але не можна сказати, що всі вони сильно відрізняються чистотою від кафе для місцевих.

Де поїсти в Лаосі?

Новости