Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Бізнес план ферма з розведення устриць

  1. Зміст статті:
  2. Види і сорти устриць
  3. Державна підтримка розвитку устричного бізнесу
  4. технологія вирощування
  5. Відкриття устричної ферми
  6. Витрати на будівництво ферми і окупність
  7. Інші бізнес ідеї заробітку на водних тварин
Устриці - це не тільки делікатес, а й дуже корисний дієтичний продукт, який дуже популярний на курортах і в великих містах Росії. Тому розведення устриць є дуже вигідним бізнесом на море , Що може принести величезний прибуток і при цьому не вимагає значних витрат.

Зміст статті:

Переваги ферм по вирощуванню устриць в Росії:

  • наявність досить протяжної морської берегової лінії;
  • не вимагає великих інвестицій після вкладення основного капіталу;
  • можливість збору врожаю в будь-який час року в залежності від замовлення;
  • на ринку збуту майже відсутня конкуренція;
  • вирощування молюска на основі природної кормової бази, що спрощує технологію їх розведення.

Види і сорти устриць

Культивуються лише 10 видів устриць. За смаковими та іншими характеристиками виділяють такі сорти як белон з ароматом горіха, гравет, аркашон, бешкетує і Марен. Їх класифікують за процентним вмістом м'яса, розміром і вагою.

Класифікація за вагою

Категорія Загальна маса, г Р6 30-40 Р5 40-50 Р 30-50 М 50-65 М3 65-80 М 50-80 G G2 80-110 TG TG1 110 і більше

Промислові та дослідно-промислові ферми з вирощування устриць в Росії створені на Чорному, Азовському, Каспійському, Балтійському і Білому морях, а також на Далекому Сході.

Розведення устриць в Чорному морі відбувається на основі таких видів:

  • Чорноморська - цей абориген є різновидом європейської устриці, в природі майже повністю знищений завезеним хижаком рапанів. Високі смакові якості, оцінені навіть французькими гурманами, стали причиною затребуваності на європейському ринку. Особливість біотехніки культивування - температура води при підрощування не більше 19 ° С, що забезпечується заглибленням кошів в літній період на великі глибини.
  • Гігантська - найбільш культивовані вид в світі. У Чорному морі акліматизована на початку 80-х років. Перевага - стійкість до захворювань.

Державна підтримка розвитку устричного бізнесу

Зарубіжний досвід показує великий вплив на бізнес з вирощування та розведення молюсків державної підтримки. Так закон Російської Федерації «Про розвиток марикультури» створив умови для процвітання бізнесу на Чорному морі.

Переваги розведення на Кримському півострові:

  • незайнятість ніші інвестування;
  • постійне зростання попиту на продукцію;
  • звільнення від оподаткування та оренди акваторії;
  • наявність недорогої робочої сили;
  • величезний прибуток при порівняно невеликих грошових вкладеннях;
  • висока конкурентність продукції на світовому ринку.

Інтерв'ю власника устричної ферми в Криму

технологія вирощування

Вирощування гігантської устриці на даному етапі розвитку вітчизняного устрицівництва напівциклічні і залежить від поставок закордонного спата. Причина тому - неможливість запліднення в природних умовах.

При досягненні спати розміру в 15 мм його збирають з колекторів, поділяють і перебирають. Транспортування відбувається в ящиках-контейнерах. Потім спат поміщають в садки для дорощування в море.

Процес вирощування включає такі операції:

  • періодична чистка кошів від наросших водоростей;
  • сортування і пересадка підросли устриць в додаткові садки;
  • видалення хижака-рапани і його потомства;
  • роз'єднання зрощених раковин.

По досягненню устрицями товарного розміру садки доставляються на берегову базу для обробки. Їх миють, перебирають, сортують, зважують і упаковують в коробки від 1 до 15 кг. Термін зберігання оброблених живих молюсків при високій вологості при температурі від 1-10 ° С - 10 днів.

Відкриття устричної ферми

Складові функціонального устричного господарства: морська ферма, берегова база і спеціальне судно.

Вимоги до вибору акваторії ферми устриць:

  • оптимальна глибина - 15-20 м;
  • морське дно з рівною поверхнею;
  • помірне протягом;
  • захищеність від хвиль;
  • відсутність виробничих і побутових джерел забруднення;
  • наявність природної кормової бази, достатній вміст кисню;
  • знаходження поблизу від берегової бази і на віддалі від громадських морських інфраструктур.

Обраний ділянку перевіряють шляхом мікробіологічних аналізів молюсків, зібраних на ньому. У Чорному морі перерахованим вище вимогам відповідає Каламітська затока, акваторії і берега якого ще вільні для створення навіть великих підприємств.

Берегова база необхідна для обробки, зберігання та підготовки до реалізації готової продукції. Також на базі проводиться збір складових вузлів морської ферми, ремонт судна і розташовується відсадних басейн з запасом устриць товарного розміру.

Основні елементи ферми:

Основні вимоги до берегової базі:
  • розміщення поблизу моря і самої ферми;
  • забезпечення електрикою, водою та іншими умовами.

Перш за все, створюючи бізнес план ферми з розведення устриць, визначитеся з її передбачуваним обсягом виробництва:

  1. 10 тонн в рік - невелика ферма з ручною обробкою врожаю. Використовуються донні носії і катер з ручною лебідкою. Хороший варіант для підприємців-початківців.
  2. 150-200 тонн на рік - ферма середньої производимости, з використанням інших типів носіїв.
  3. 1000 тонн на рік - великі ферми з високим рівнем механізації вирощування і обробки врожаю можливі при використанні надійних підповерхневих носіїв.
Характеристики ферми Значення Розмір акваторії 31,2 га Площа морського дна 50 га Термін вирощування, при розмірі спата в 20 мм 1,5-2 роки Термін вирощування, при розмірі спата в 10-15 мм 4-5 роки Обсяг закупівельного спата, одного разу 1 , 5 млн. шт. Передбачуваний обсяг виробництва устриць 1 млн. Шт. Обсяг виробництва мідій 900 т Виробництво устричного спата, в рік 4 млн. Шт. Втрати врожаю за 2 роки дорощування 30-50%

Ось так виглядає ферма з вирощування устриць

Витрати на будівництво ферми і окупність

Розрахунок необхідних вкладень і прибутковості проводиться на прикладі морського господарства в Каламітській затоці Західного Криму. З практичних міркувань також планується вирощування мідій і спата у власному розпліднику.

Основні витрати

Витратні статті Вартість, в доларах Організація морської ферми 534459 Будівництво і оснащення берегової бази 168960 Спеціально обладнане судно 390000 Закупка спата 3375 Будівництво та обладнання розплідника 130520 Разом: 1227314 Річні витрати (без податкових відрахувань) 418072

Окупність основних фондів:

  • перші 2 роки - підприємство збиткове і не приносить дохід;
  • починаючи з 3-го - прибуток від реалізації мідій покриє всі функціональні витрати;
  • після виходу на заплановані обсяги виробництва (починаючи з 5-го) - окупність відбувається протягом року, а прибуток перевищить річні витрати в 10 разів.

розраховуємо прибуток

Прибуткові статті Вартість, в доларах Товарні устриці, 1 шт. 3.5 Реалізація врожаю устриць 3500000 Реалізація спата, 2,5 млн. Шт. / Рік 100000 Товарні мідії, в середовищ. за 1 кг 1 Реалізація мідій в перебігу 3 роки 210000 Реалізація мідій протягом 4 роки 660000 Реалізація мідій з 5 року 910000 Разом, з 5-го року: 4510000

Рентабельність ферми повних обсягів виробництва - більше 900%.

Інші бізнес ідеї заробітку на водних тварин

1. Розведення мідій - дуже прибутковий бізнес при мінімальних витратах, відмінний варіант сімейного бізнесу. Не потрібно закупівля молодняка, кормова база природна.

2. Розведення мальків - вигідне підприємництво, продукт якого на даний момент дуже затребуваний рибними господарствами. Достатньо лише закупити маточне стадо і необхідне обладнання, а клієнти знайдуться дуже скоро.

Новости