Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Болгарію топить на півдні

Довгоочікуване потепління після 36-градусних морозів, які встановилися в Болгарії на минулому тижні, не принесло полегшення місцевим жителям і владі - в країні почалися повені.

Особливо складна ситуація склалася на півдні країни біля кордону з Грецією. У минулий понеділок в Хасковскій області не витримала стіна греблі на водосховищі Іваново, в результаті чого невелике село Бісер з населенням близько тисячі чоловік опинилося під водою. Стихія забрала життя 8 людей, двоє досі вважаються зниклими безвісти.

У вівторок увечері жителям села дозволили повернутися в свої будинки У вівторок увечері жителям села дозволили повернутися в свої будинки. як повідомляє Associated Press , Близько десятка будинків в селі не витримали напору води і впали. Дороги в бісер заблоковані деревами, що впали. Всю ніч ветеринари збирали по вулицях трупи тварин.

Мер Бісера Златка Валькова каже, що їй подзвонили з МНС по телефону і повідомили про прорив дамби. Вона вийшла з офісу, сподіваючись попередити людей, але хвиля заввишки в 2,5 м вже насувалася на село.

«Я вибігла з офісу на вулицю і побачила хвилю. Це було жахливо - вона рухалася з такою швидкістю, що я вже нічого не могла вдіяти », - розповіла вона журналістам.

У вівторок постраждалі райони відвідав президент Болгарії Росен Плевнелієв, а також комісар ЄС з питань гуманітарної допомоги Крісталіна Георгієва. «Найближчі два тижні буде дуже складно, так як тане сніг може погіршити ситуацію», - визнав глава Болгарії.

У середу в країні в зв'язку з загибеллю восьми жителів Бісера оголошений національний траур.

Тим часом ситуація продовжує погіршуватися на півдні країни - біля самого кордону з Грецією. У вівторок близько свіленградского села Генералова вода зруйнувала дамбу річки Маріца і величезна хвиля наближається до села і прикордонного пункту «Капітан Андрієво».

як повідомляє NewsBG , В Свиленград один квартал з населенням близько 1300 чоловік майже залитий водою, в деяких місцях її рівень досяг до 1,8 м, заявив головний пожежний інспектор Валентин Ангелов.

«Водою залито квартал на правому березі річки Маріца. Уже дві третини кварталу під водою. На даний момент проходить евакуація всіх бажаючих. Вночі жителі кварталу відмовлялися від евакуації, але сьогодні вони усвідомили і евакуацію йде повним ходом. В даний час в місті працюють водолази на човнах. За допомогою БТР міністерства оборони жителів кварталу вивозять на сушу. Також починається евакуація і на лівому березі річки Маріца, де на вулицях Граничари і Крайречна рівень води досягає 80 см », - сказав Ангелів.

Влада Болгарії у зв'язку з повенями оголосили в 27 областях країни «помаранчевий» (передостанній) код небезпеки. Але прогнози синоптиків не втішають - в Південній Болгарії очікуються дощі, а в Західній - сніг, який утворює сніговий покрив висотою 25-50 см.

Через рясні опади в останню добу рівень річок і водосховищ південних районів країни значно підвищився Через рясні опади в останню добу рівень річок і водосховищ південних районів країни значно підвищився. У критичному стані річки Росиця близько Севлієво, Вирбіца близько Джебель, Арда близько Вехтино, Сазлійка близько Глєбова.

В областях Хасково, Смолян, Кирджалі та Стара Загора введений Національний план захисту від повеней.

МЗС Болгарії також попередило Туреччину і Грецію про небезпеку повеней в районі водосховищ «Івайловград» і «Студен краденец».

До речі, в сусідній Греції також почалися повені - у вівторок рятувальники повідомили, що вода річки Еврос затопила кілька будинків поблизу північно-східного кордону з Болгарією. Евакуювати довелося жителів трьох сіл.

Ще більше цікавого в нашому каналі Яндекс.Дзен. Підпишіться!

Читайте також

Новости