Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Автотуризм. Автокемпінги, автотуризм по Росії, маршрути подорожей на автомобілі по Росії

  1. Автотуризм Росія - країна з багатими туристичними ресурсами. Вона величезна, різноманітна і в ній...
  2. Похід по Криму - 22 маршрут
  3. Маршрути: гори - море

Автотуризм

Росія - країна з багатими туристичними ресурсами. Вона величезна, різноманітна і в ній є безліч дивовижних місць з унікальною природою, з її різноманітністю кліматичних та природних зон, культурними та історичними пам'ятками. Однією з найпоширеніших різновидів автотуризму в Росії є поїздки до місця відпочинку з розбивкою базового табору або місця стоянки, пристосованому до прийому автотуристів. Найчастіше це поїздки на морське узбережжя.

В середині 50-х років XX століття значно підвищилася увага населення до далеких і ближніх, організованим і самодіяльним, пішим і транспортним походам, поїздкам, подорожам, до спортивного туризму.

Піклуючись про підвищення комфорту і змістовності відпочинку автотуристів за радянських часів Центральної ради по туризму та екскурсії розробив програму розвитку мережі установ для їх обслуговування - кемпінги, де автопутешественники могли отримати номер, намет або місце для установки власного намету, паркувальну стоянку, послуги комунально-побутового характеру (душові, туалети, постірочниє, кухні для самостійного приготування їжі, пункти прокату посуду, постільної білизни, туристського і культінвентаря, а також столів Перші, кафа і буфети).

У роки радянської влади для цієї сфери відводилися значні кошти. У 1949-1954 рр. ВЦРПС витратив на капітальне будівництво, придбання обладнання, капітальний ремонт, а також на методичну роботу, підготовку кадрів і пропаганду туризму 59,5 млн. Руб., Що майже на 15 млн. Руб. перевищило вкладення довоєнних років. Пізніше влада стали надавати пільгові путівки, збільшувати кошти державного страхування. Абсолютна сума відрахувань післявоєнного періоду (94,8 млн. Руб.) Значно перевищила подібні асигнування за всю попередню історію розвитку радянського туризму.

Відносно інфраструктури автотуризму, можна говорити, що перші готелі такого типу в СРСР були споруджені ще в довоєнні роки на автомагістралях Москва-Мінськ і Москва-Ростов. Вони представляли собою звичайні готелі малої місткості. Лише по розміщенню можна було визначити приналежність їх до автотуризму.

У післявоєнні роки, особливо в період 1954-1958 рр., Поряд з відновленням народного господарства для потреб що розвивається автотуризму на окремих магістралях (Москва-Сімферополь, Москва-Ленинград, Київ-Харків, Київ-Одеса та інших) і на курортах (Євпаторія, Алушта, Планерское, Сочі та інших) будувалися споруди, в основному кемпінгового характеру. А перші мотелі в Радянському Союзі з'явилися в 1958-1962 рр. Тоді ж була завершена і розробка мотелів і кемпінгів для потреб масового будівництва. Однак, як і довоєнні зразки, всі вони в основному також повторювали стиль і планування звичайних міських готелів.

Спираючись на експертні оцінки, можна стверджувати, що на сьогоднішній день до 15% російських туристів, а це близько 4 млн. Чоловік, подорожують на автомобілі. В Європі ж 54 млн. Чоловік є власниками автобудинків і караванів [2, с. 20]. Однак на автомобільні подорожі припадає лише 1% від всієї структури вітчизняного туризму.

Перші кемпінги виникли на відомих туристичних маршрутах Росії: це південь і Фінську затоку. Саме там до сих пір знаходяться найякісніші кемпінги країни.

Один з них - «Кубанець», розташований в ста метрах від Чорного моря. Автолагерь пропонує гостям відпочинок біля узбережжя в бунгало, екскурсії на Тенгінского водоспади, походи в аквапарк і парк атракціонів, піші прогулянки. Вартість стоянки в кемпінгу коливається від 250 до 350 рублів за ніч. В цілому у селища Лермонтова 12 зон відпочинку, 11 з яких - автокемпінги. Всі табори пропонують різні види розваг: кінні та велосипедні прогулянки, піщаний пляж, грязьові ванни, баню, сауну.

Ще один рибальський кемпінг, виключно наметового типу, знаходиться в Астрахані на березі річки Нижньої ВолгіБаза - «Кльова рибалка» На території табору є душ, літня кухня, туалети, проведено електрику. Зона оточена садом з виходом на піщаний пляж.

Туристична база «Кльовий берег» розташована на березі річки Ахтуба, протягом 10 років утримує статус одного з найбільш відвідуваних кемпінгів Росії. Туристам пропонується на вибір проживання в номері готельного типу або в каравані. Серед послуг турбази: прокат моторних човнів, рибальське спорядження, лазня, їдальня.

В Алтаї розташований кемпінг «Навколишнє середовище», кілька разів визнавався туристами кращим табором Алтаю. Місцезнаходження з видом на гори і піщані пляжі, розкішна флора (близько 45 видів квітів). Винятковість місця - це поєднання незайманої природи і комфортного проживання, самотньо, далеко від цивілізації.

Великий потенціал має Приморський край. Владивосток по праву називають автомобільною столицею Росії. Після введення в дію в 2010 році останньої ділянки Чита-Хабаровськ - найдовшою за протяжністю автомобільної траси, що зв'язує Владивосток з Москвою, місто може стати великим центром автомобільного туризму. Крім того, край володіє великими пляжними територіями.

Також можна виділити Тверську область, яка володіє великим історико-культурним і природно-рекреаційним потенціалом. Область займає вигідне положення на перетині найбільших міжнародних і внутрішніх автомобільних магістралей: Москва-Санкт-Петербург і Москва-Рига, що робить її території доступними для масового відпочинку.

Для тих, кого приваблює краса природи Крайньої Півночі Росії, буде гідно оцінена Архангельська область. Найбільш поширені кемпінгові стоянки на території Онезького філії Національного парку «Водлозерский» і в Каргопольського районі.

Одним з найбільш відомих російських регіонів в плані туризму в цілому є республіка Карелія. Цей красивий регіон Росії багатий озерами та річками, гірськими масивами, лісами і відкритими просторами. Тут є прекрасні можливості для розвитку різних видів туризму - полювання і риболовлі, лікування в санаторіях в літній і зимовий сезон, активного відпочинку, сплаву на плотах і байдарках, в тому числі і для наметового туризму. Найбільш популярні кемпінги Карелії - «Сандал», що розташовується в лісовій зоні на березі однойменного озера; кемпінг на озері Сямозеро, «Рантала» (на березі Ладоги) і деякі інші.

Московська область також є популярною для автокемперів. Серед найбільш відомих кемпінгів можна виділити: літній наметовий табір на острові уходовой, що пропонує цілий комплекс розваг: риболовля, полювання, навчання віндсерфінгу, вейкборд, яхтинг, кайтінг, водні лижі, прогулянки на моточовні, пейнтбол, волейбол, бадмінтон, екостежкою, баня, корпоративи та ін.; кемпінг «Ясно Поле» - унікальний архітектурно-ландшафтний парк в 100 км. від Москви; кемпінг «Близькі дали», оточений чистим лісовим озером. Територія кемпінгу дозволяє розмістити до 200 чоловік. Серед цікавих пропозицій - відпочинок в еко-наметах, екскурсії в кінне господарство з можливістю прогулянки на коні, святкові заходи у вихідні; кемпінг «Любляна», розташований на березі річки Люблевка; кемпінг «орфі», що розташовується на мальовничому березі річки біля села Тетерін і інші.

У Псковській області ведеться розробка проекту по створенню регіональної мережі кемпінгів, який є одним з перших таких проектів в Росії.

Уряд області спланував схему розвитку інфраструктури кемпінгу в три етапи:

- 1 етап (3-4 роки). Будівництво 8-10 «опорних» кемпінгів в найбільш привабливих місцях області, розрахованих на експлуатацію тільки в теплу пору року. Орієнтовна кошторисна вартість такого кемпінгу складе 2-2,5 млн. Руб. При цьому, на початковому етапі потрібна підтримка місцевої влади - безкоштовне виділення землі, розвиток енергетичної, транспортної і комунікаційної інфраструктури, організації рекламної кампанії.

- 2 етап (3-4 роки). Будівництво нових кемпінгів такого ж типу з тим, щоб в кожному районі області було мінімум по одному кемпінгу. Перехід цих кемпінгів на цілорічну експлуатацію. На цьому етапі необхідно регулювання розвитку кемпінгів з боку влади, пряма підтримка потрібна для нових кемпінгів, вже існуючі повинні розвиватися самостійно.

- 3 етап (3-4 роки). Припинення або значне скорочення темпів екстенсивного розвитку. Перехід всіх «успішних» кемпінгів з сезонного на постійний режим діяльності. Система кемпінгів стає самоорганізується і починає віддавати більше, ніж отримала. Розвиток мережі кемпінгів за пропонованим сценарієм дозволить різко збільшити приплив туристів на територію Псковської області.

Перший кемпінг в Росії європейського рівня, розташований території Суздальського туристичного центру, включає: адміністративна будівля, зручну стоянку на 31 автодом, повну інфраструктуру для караванеров з усіма необхідними інженерними системами і мережами. До послуг туристів пропонуються комфортабельні умивальні кімнати і душові, пральня, окрема простора кухня, прокат постільних речей, велосипедів, туристичного спорядження та іншого спортивного інвентарю. При реалізації проекту були враховані вимоги європейських асоціацій по розташуванню та обладнанню санітарних і допоміжних зон, логістиці потоків, стоянок для гостей, зон відпочинку і барбекю.

Бере активну участь у розвитку установ автотуризму, в тому числі кемпінгів міжнародна громадська організація Ліга караванеров. Дане некомерційне об'єднання любителів автотуризму розпочало реалізацію програми серії маршрутів для іноземних і вітчизняних караванеров. Так були організовані маршрути: Промо-тур «Visit Russia» (Санкт-Петербург-Валдай-Золоте Кільце-Москва-Мінськ); «Париж-Пекін-Стамбул»; російсько-американський маршрут «Владивосток-Байкал-Казань-Москва-Санкт-Петербург»; щомісячні тури «вихідного дня» і адаптовані класичні тури по Золотому кільцю. Відповідно до Федеральної цільової програми «Розвиток внутрішнього і в'їзного туризму в Російській Федерації» Ліга караванерам зробила і вирішила ряд важливих завдань по просуванню російського туристичного продукту. Так, з ініціативи організації була створена Асоціація Російських Кемпінгів (АРК), також Ліга активно бере участь в розробці програм організації і розвитку обладнаних кемпінгів в РФ на основі наявних туристичних об'єктів розміщення, розробила норми, стандарти, технічні та організаційні регламенти для російських кемпінгів відповідно до світових вимог і погодила їх з FICC (Міжнародна федерація кемпінгів і караванинга) і з EFCO & HPA (Європейська асоціація кемпінгів і баз відпочинку), а також домоглася повноправного чл енства в даних організаціях. Організація постійно займається розробкою і реалізацією програм в області автотуризму і караванинга, в тому числі обслуговування кемпінгів.

Також однією з важливий організацій в області установ автотуризму є Російська асоціація кемпінгів і баз відпочинку, в завдання якої входить навчання персоналу в області кемпінгів, систематизація знань, просування продуктів та інше. За оцінками асоціації було відзначено зростання членів організації з 2011 по 2016 року на більш ніж 9,5 тис. Осіб; прогноз на 2020 г. - 100000 членів; в 2012 році налічувалося близько 50 кемпінгових баз, а вже в 2016 - близько 500. По відношенню до світового ринку в 2013 році кемпінгів значилося 9000, з яких 100 російських, в 2015 серед 10000 зарубіжних кемпінгів, 500 - россійскіх.Такім чином, відзначимо впевнену тенденцію зростання популярності в нашій країні кемпінг-установ.

Порівнюючи проектування і будівництво мотелів і кемпінгів в СРСР та інших країнах соціалізму з капіталістичними країнами, можна виділити суттєві відмінності.

По-перше, це функціональне призначення самого мотелю або кемпінгу. Якщо в капіталістичних країнах з високим ступенем автомобілізації кемпінг, також як і мотель виконують в основному функції придорожніх готелів і тільки в курортних місцевостях використовуються для потреб рекреації, то в СРСР і соціалістичних країнах вони були виключно установами масового відпочинку і використовувалися з рекреаційними цілями незалежно від їх розміщення.

По-друге, на збільшення установ автотуризму в капіталістичних країнах, особливо мотелів і кемпінгів, зробила істотний вплив децентралізація промисловості, яка виникла у зв'язку зі зменшенням податків на невикористовувані землі.

По-третє, на будівництво зазначених установ в розвинених країнах впливають часто комерційні цілі, покладені в основу планувальних і просторових рішень.

По-четверте, це місткість установи. В капіталістичних країнах більше 80% валового доходу підприємець отримує від плати за номери. Тому одночасно зі збільшенням кількості установ автотуризму зростає і їх місткість. В даний час відповідно будівельними нормами і правилами місткість установ автотуризму обмежена двома типами - мотелями і кемпінгами 200 і 400 ліжко-місць.

Також спостерігаються деякі відмінності і в підході до архітектурно-планувального та об'ємно-просторовим рішенням установ автотуризму. При будівництві кемпінгів зарубіжна практика використовує в більшості випадків прийом вільної установки будиночків або наметів, у вітчизняній переважає тенденція регулярного планування ділянки.

Великі відмінності спостерігаються у визначенні величини номерів і характеру їх обладнання. В СРСР площу номер була обмежена за нормами - 4,5-5 м2 на одне ліжко-місце і лише в окремих випадках виходить за ці межі. За кордоном площа номерів коливається в досить широких межах (разом з санітарним вузлом, передній, a іноді і кухнею може становити від 14-16 до 25-30 м2, a площа житлової частини номера відповідно від 10-12 до 18-20 м2. Зустрічаються номера і більшої площі.

В даний час споруджено ряд мотелів і кемпінгів з особливих проектам. Однак і в них, як і в здійснених будівництвом раніше, планувальні та об'ємно-просторові рішення повторюють прийоми і архітектуру міських готелів.

На сьогоднішній день держава, хоча і з великим запізненням, розпочало реконструкцію існуючих автомобільних доріг і будівництво нових. Росіяни поступово звикають до того, що автомобільна дорога може бути не тільки напрямком руху, а й приносити задоволення від подорожей по країні. Через слабкий розвиток, а місцями і повної відсутності супутньої інфраструктури, туристична індустрія не в змозі охопити своєю увагою і надати цивілізований вигляд знову виник народному туризму, який сьогодні є «диким». В результаті неорганізованого туризму швидко засмічуються побутовими відходами. Звідси всі ознаки наближення екологічної катастрофи. Тому в даний час необхідно вирішувати проблему відновлення та збереження екологічної рівноваги, особливо в природоохоронних зонах і заповідниках. Будівництво та розвиток мереж спеціалізованих кемпінгів для туристів є одним із способів вирішення цієї проблеми.

Лісовий, земельну, водний кодекси, закон про особливо охоронюваних природних територіях і цілий ряд інших нормативних документів РФ містять безліч обмежень, що створюють, в сукупності, нездоланний бар'єр на шляху створення сучасних упорядкованих кемпінгів, які могли б відповідати міжнародним стандартам.

У нашій країні необхідно розвивати придорожню інфраструктуру. Крім того, істотно міг би підвищити привабливість даного виду туризму в нашій країні прокат транспортних засобів. У Росії такі послуги не отримали належного розвитку. Майже 90% вітчизняних автотуристів вибирають поїздку на власному автомобілі, в той час як в Америці на своїй машині подорожують тільки 30% водіїв, інші вибирають прокат, в Європі цей показник становить близько 50%.

Ще однією проблемою є те, що величезні бюджетні кошти «закопуються в землю» на зведення дорогих готелів, замість того, щоб використовувати напрацьований досвід з будівництва недорогих кемпінгів з комфортним рівнем проживання на рівні «3-х зірок» і мінімальним збитком для природи.

У Росії до цих пір не популяризуються системи індикаторів стійкого розвитку туризму, такі як «ETIS», завдяки яким державна підтримка кемпінгів була б ефективна.

В результаті, вітчизняні кемпінги залишаються сезонними таборами автотуристів, які стихійно виникають і зникають, залишаючи за собою сміття, витоптані галявини і незаконні споруди, що завдає шкоди навколишньому середовищу, на відновлення якої потрібні значні кошти.

Важливою причиною відставання нашої країни в області розвитку сучасної кемпінг-індустрії є слабке наукове осмислення даної проблеми, відсутність серйозних сучасних досліджень, що проводяться в цій сфері з метою вивчення зарубіжного досвіду. А точніше, небажання звернутися до радянської практики проектування установ автотуризму, неуважне ставлення до радянських дослідникам, розробкам інженерів і архітекторів. У практиці російського ринку є незначні спроби реалізації проектів кемпінгів, які відповідають європейським регламентам - кемпінг «Сокольники» в Москві, кемпінг в Ярославлі, вже відзначений вище кемпінг «Суздаль» в однойменному місті. У європейські довідники занесено лише 6 російських кемпінгів, які насилу можна віднести до кемпінгів «європейського» рівня. Так, наприклад, в одній тільки Франції, площею всього близько 550 тис. Км2, налічується понад 9000 кемпінгів. До того ж в Росії далеко недосконала законодавча база.

Крім вищеназваних стандартів є ряд нормативних документів відомчої спрямованості, в тому числі ФЗ №123 «Технічний регламент про вимоги пожежної безпеки», від 4.07.2008 року, а також Постанова Уряду №860 від 29.10.2009 року, в якому йдеться про об'єкти дорожнього сервісу. Санітарні правила і норми до кемпінгів викладені у СанПіН 2.4.4. 3048-13, а вимоги до пожежної безпеки в ППБ 01-03 від 18.06.2003 року. Важливим нормативним документом є і «Лісовий кодекс РФ» від 1997 року.

Крім того діяльність установ автотуризму регулюється низкою федеральних законів: «Про туризм»; «Про захист прав споживачів»; «Про систему оподаткування» та деякими іншими.

Багато положень і правові норми російського законодавства про туризм без змін відтворюються ще з радянських часів. Незважаючи на те що на сьогодні існують сучасні технології, наприклад, такі як еко-інжиніринг, що дозволяє без шкоди для природи створювати цивілізовані умови комфортного відпочинку на природі - з комфортними туалетами та іншими побутовими зручностями.

Розвиток мереж кемпінгів буде ефективним в тому випадку, якщо в їх організації будуть спільно і злагоджено працювати адміністрація району чи області, яка допоможе підібрати і оформити земельну ділянку, забезпечити комунікаційну зв'язок і під'їзні дороги; інвестор - організовує будівництво і подальшу експлуатацію; профільна професійна організація, яка буде відповідальна за підбір і навчання персоналу, напрямок турпотоків, рекламні та ПР-кампанії та інше.

Сукупність усіх виділених факторів призводить до висновку, що в Росії тема кемпінгів вимагає серйозної наукової розробки і створення загальної теорії розвитку кемпінг-індустрії. Це дозволить розробити комплексний підхід до осмислення світового досвіду, а також розвинути нормативну базу в сфері рекреації і туризму.

Американський дослідник кемпінг-індустрії Е. Брукер характеризує кемпінги - як «повернення в майбутнє на основі сучасних стандартів якості туристичних послуг, повернення до старих традицій подорожей з урахуванням новітніх тенденцій у розвитку туристичної інфраструктури в сегменті альтернативних засобів розміщення на прикладі сучасних туристських парків».

Для Росії це новий шлях, який дозволить відродити радянські традиції самодіяльного туризму в сучасному форматі комфортного відпочинку на природі в упорядкованих кемпінгах.

Таким чином, серед найбільш привабливих в плані розвитку автотуризму регіонів можна виділити Фінську затоку, Карелію, центральні регіони, південні регіони, Урал і Алтай. В останні роки, у зв'язку з масовою автомобілізацією країни, кемпінги набуває все більшого поширення. Кількість автомобілів на душу населення в нашій країні зростає неймовірно високими темпами. Однак культура автотуризму в Росії знаходиться в стані «дикості» - відсутні індустрія сервісу, система виховання, відповідно і культура. Незважаючи на те що кількість самостійних мандрівників рік від року тільки зростає, в Росії як і раніше немає гідних кемпінгів європейського зразка. До того ж, Росія не особливо дружня для кемпінг-туризму і через недосконалість російської нормативної бази.

Отже, можна зробити висновок, що кемпінг - це установа сезонної експлуатації для відпочинку автотуристів, головні переваги якого полягають у відпочинку на відкритій місцевості, а також у відносній дешевизні, в порівнянні з іншими закладами масового відпочинку. Найбільшого поширення такі установи отримали в країнах Європи, зокрема, в Фінляндії, Норвегії, Данії, Швеції, Франції та деяких інших. У Росії ж цей вид туризму якісніший в Фінській затоці і на півдні. Розвиток кемпінгів для Росії важливо, оскільки такий вид туризму зможе збільшити товарообіг туристичної галузі країни, дозволить зорієнтувати вітчизняних мандрівників на відпочинок в своїй країні, а це в свою чергу допоможе залучити фінанси в казну, діяльність кемпінгів сприятиме появі нових робочих місць, що є важливим показником благополуччя економіки і соціальної сфери. До того ж, розвиваючи інфраструктуру кемпінгів, будуть популярні «тури вихідного дня», які приносять стабільність доходу від туристичної галузі. Для того щоб кемпінги в нашій країні отримали відповідний розвиток, необхідно запозичувати досвід передових в цьому напрямку країн, перш за все взяти орієнтир на скандинавські країни і адаптувати їх під російські умови. Для успішного розвитку кемпінгів, необхідна і підтримка на державному рівні. До того ж, будівництво і розвиток мереж кемпінгів в плані інвестування є одним з найбільш привабливих напрямків в туристичній індустрії сучасної Росії.

Назад в розділ

Легендарна Трідцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходити через знаменитий Фішт - це один з найграндіознішіх и значущих пам'яток природи России, найбліжчі до Москви Високі гори. Туристи Нічого проходять всі Ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в Притулка.

Похід по Криму - 22 маршрут

З Бахчисарая в Ялту - такой щільності туристичних об'єктів, як в Бахчисарайський районі, немає ніде в мире! Вас чекають гори и море, рідкісні ландшафти и печерні міста, озера и водоспади, Таємниці природи и загадки історії, Відкриття и дух пригод ... Гірський туризм тут зовсім НЕ складаний, но будь-яка стежка дівує.

Гірський туризм тут зовсім НЕ складаний, но будь-яка стежка дівує

Маршрути: гори - море

Адігеї, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійськіх лугів, цілюще Гірське Повітря, абсолютна тиша, снежники в середіні літа, дзюрчання гірськіх струмків и річок, пріголомшліві ландшафти, пісні біля вогнища, дух романтики и пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві Хвилі Чорного моря.

Новости