Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Влтава-Влтава, переправа - берег лівий, берег правий

Фото: Дениса Томанова   Такий не самий звичайний для міста вид транспорту - моторний човен - часто вибирають сім'ї з дітьми, що прямують в празький зоопарк - він розташований поруч, в районі Троя Фото: Дениса Томанова Такий не самий звичайний для міста вид транспорту - моторний човен - часто вибирають сім'ї з дітьми, що прямують в празький зоопарк - він розташований поруч, в районі Троя. У минулому Подбабская переправа носила назву Лісолайская. Згідно з архівними документами, переправа в цьому місці існувала в 1888, 1911, 1929 роках і в період з 1960 по 1974 р Діюча донині переправа була урочисто відкрита 28 червня 2006 року, а з 1 липня того ж року почала діяти регулярно. Таким чином, в цьому році вона відзначає своє 10-річчя.

Один з поромників - Мілан Тулах працює на переправі вже чотири роки. На службу він одягається в спеціальну уніформу - тільник і безкозирку. До своєї роботи Мілан підходить з усією серйозністю - іноді йому доводиться навіть виступати в ролі психолога.

Фото: Дениса Томанова   «Якщо хочете їхати зі мною, я вас відвезу Фото: Дениса Томанова «Якщо хочете їхати зі мною, я вас відвезу. Я не капітан «Конкордії» - першим не втечу », - жартує Мілан Тулах з маленькими пасажирами. «Тут можна багато почути. Часто за ці три хвилини, які триває переправа, люди вам розповідають про свої проблеми. Для людини це цікаво - дізнатися щось нове, а люди під час цього плавання відчувають певне полегшення », - пояснює паромщик.

Багато пражани використовують можливість покататися на човні в якості приємної прогулянки. «Я знаю, що тут таке існує, і коли до мене приїжджають погостювати онуки, я їм кажу, що ми можемо тут покататися», - пояснює пражанка на ім'я Ірена, яка як раз збирається переправиться з дітьми на інший берег.

У теплу пору року, а саме з квітня по жовтень, на підмогу човні Мілана Тулаха, яка курсує по річці круглий рік, виходить друге суденце.

Фото: Дениса Томанова   «Коли тут багато людей, використовується другий човен Фото: Дениса Томанова «Коли тут багато людей, використовується другий човен. Приходить другий паромщик і заводить другий катер. Коли приходять інші пасажири, ми працюємо в режимі маятника », - розповідає Мілан.

Річка є такий же артерією міського транспорту як проїжджа частина дороги або рейки трамвая і метро. Як на будь-якому іншому транспорті, на переправі діє звичайний квиток, який можна тут же прокомпостувати - як в автобусі. А якщо ви користуєтеся електронним квитком, то паромщик зніме з нього інформацію за допомогою пристрою, який носять з собою контролери в громадському транспорті.

Слід додати, що як весь празький міський транспорт, човни ходять за розкладом, хоча, на відміну від трамваїв і автобусів, невелике відхилення від графіка у них все ж допускається. У денний час інтервал між рейсами складає всього 15 хвилин. Рух, проте, зупиняється при різкому підвищенні рівня води, тобто загрозу повені.

Фото: Дениса Томанова   На празьких переправах курсують невеликі човники місткістю до 12 осіб, чия конструкція була свого часу розроблена одним з самих поромників спеціально для руху по Влтаві Фото: Дениса Томанова На празьких переправах курсують невеликі човники місткістю до 12 осіб, чия конструкція була свого часу розроблена одним з самих поромників спеціально для руху по Влтаві. У кожного з суденець, зрозуміло, є власне ім'я - «Каченя», «Пуголовок», «Жаба», «Жаба», «Ракоснічек» (мультперсонаж, що мешкає в ставку) і «Дофрхвой».

В інформаційній транспортній системі Праги переправа позначена як «лінія Р2». Пристань на лівому березі знаходиться неподалік від існуючої тут раніше залізничної станції «Прага-Подбаба» і недалеко від автобусних зупинок.

Хоча в цьому місці русло Влтави не надто широке, переправа - справжнє, нехай і нетривалий, подорож по річці. Наскільки тут глибоко? «У центрі річки глибина становить 7 метрів, а тут, біля берега - 3-4 метра. Після повені русло тут очистилося », - пояснює Мілан Тулах.

Фото: Дениса Томанова   Рух в цій частині Влтави досить жваве - маленькі прогулянкові катери сусідять з куди більшими судами, проте, за словами поромника, це не створює ніякої небезпеки Фото: Дениса Томанова Рух в цій частині Влтави досить жваве - маленькі прогулянкові катери сусідять з куди більшими судами, проте, за словами поромника, це не створює ніякої небезпеки.

Місце, де діє переправа, виглядає як справжній ідилічний пейзаж, з безліччю качок, які іноді навіть забираються в човен. Але купається чи паромщик у Влтаві? «Ні, тому що ми робіт тут в 500 метрах від очисних споруд, і коли дощ« промиває »Прагу, нам добре видно все, що тут плаває. Якщо вже купатися, то вище Праги за течією », - пояснює речник.

Переправа між районами Подбаба і Подгоржі набула останнім часом таку популярність, що міська влада вирішила в найближчому майбутньому замінити маленькі човни більшими річковими суднами місткістю до 50 осіб. В даний час Подбабской переправою користується в середньому понад 1000 осіб в день.

Наскільки тут глибоко?
Але купається чи паромщик у Влтаві?

Новости