Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відпочинок в Сочі - цікаву розповідь мандрівника

  1. знайомий незнайомець
  2. Вибираємо оптимальний спосіб потрапити в Сочі
  3. Сочі на карті Росії
  4. Світова слава - доля наполегливих і працьовитих
  5. Що таке Сочі - це море
  6. Що таке Сочі - це парки
  7. Що таке Сочі - це таємниці

У північно-східному напрямку від більш суворих по клімату регіонів Росії у самого Чорного моря на цілі 146 км простягнувся по узбережжю найдовший місто Російської Федерації - субтропічний курорт Сочі.

Від столиці держави Москви презентабельний населений пункт, який вважається райським місцем для відпочинку, відокремлює 1700 км, від Санкт-Петербурга - 2350 км. Досить великими параметрами довжини колоритний курорт примудрився прославитися не тільки в Росії, але і замахнутися на світове суперництво, поступившись пальмою першості лише мексиканської столиці Мехіко.

знайомий незнайомець

Колекцію епітетів і назв Сочі впору нанизувати на нитку, як перлове намисто: південна «столиця», олімпійська столиця, курортна столиця, ділова столиця за версією американського фінансово-економічного журналу «Форбс». Географічні координати міста можна порівняти з широтами Французької Рив'єри і зокрема Ніцци, зовнішній вигляд курорту порівнюють з самими фешенебельними містами світу, рівень сервісу готовий посперечатися з туристичними гуру планети, природні краси дадуть фору самим екзотичних куточках на земній кулі.

Який красень Сочі при ближчому знайомстві вже дізналися мільйони мандрівників з Росії, далекого і ближнього зарубіжжя, але зайвий раз пройтися по сходах курортного успіху міста ніколи не завадить.

Який красень Сочі при ближчому знайомстві вже дізналися мільйони мандрівників з Росії, далекого і ближнього зарубіжжя, але зайвий раз пройтися по сходах курортного успіху міста ніколи не завадить

Хто з нас не пам'ятає епізод з культового фільму «Москва сльозам не вірить» з діалогом 2-х головних героїв:

- А в Сочі ви не відпочивали?
- Ну, в Сочі, я думаю, хоч раз в житті відпочиває кожна людина.

У словах улюблениці кіноглядачів Каті Тихомирової укладені слова щирої правди про популярність Сочі. В чудовому курортному місті прагнуть хоча б один раз побувати всі, ну або майже всі туристи, і їх вибір абсолютно виправданий.

Вибираємо оптимальний спосіб потрапити в Сочі

Сочі - великий транспортний вузол південній частині Росії. В арсеналі курорту сплелися в надійне ціле практично всі види міжміського сполучення, що допомагають мандрівникам досягти заповітної мети і прибути в місто на відпочинок. Щодня міжнародний аеропорт «Сочі», розташований в найближчому населеному пункті Адлер, зустрічає і проводжає регулярні і чартерні рейси з багатьох куточків планети.

Співробітники повітряної гавані працюють з 60-ма видами внутрішніх і закордонних напрямків, авіаційні маршрути обслуговують 4 десятка транспортних компаній. Міжнародний аеропорт «Сочі» в 2017 році зайняв гідне місце в рейтингу Топ-20 кращих аеропортів світу.

Міжнародний аеропорт «Сочі» в 2017 році зайняв гідне місце в рейтингу Топ-20 кращих аеропортів світу

Після чергової реконструкції розширив свої можливості залізничний вокзал Сочі. Для зручності мандрівників будівля станції обладнано набором спеціалізованих приміщень. Пасажири легко знайдуть на території віконця довідкової служби, каси для придбання проїзних документів для міжміського та приміського сполучення, кімнати тривалого відпочинку для сімей з малюками, vip-зал з преміальним набором послуг, банкомати, камери схову для транзитних мандрівників, санітарно-гігієнічні кімнати, медпункт і аптечний кіоск, точки громадського харчування, зони відпочинку. Мало хто знає про те, що у сочинського залізничного вокзалу є брат - близнюк, точна копія красивого комплексу будівель була побудована на рік раніше в Криму в Сімферополі.

Сочі на карті Росії

Поруч із залізничною станцією знаходиться і Центральний автовокзал Сочі. На чорноморське узбережжя йдуть автобуси з Астрахані і Воронежа, Ставрополя і Майкопа, Нальчика, Севастополя і Ялти, з актуальним розкладом руху цього виду транспорту завжди можна ознайомитися на сайті автовокзалу, маршрути обслуговують сучасний швидкісний і комфортабельний автопарк.

І на цьому не закінчуються транспортні можливості багатоликого курорту. Морський порт Сочі - займає найвище місце на п'єдесталі пасажирських портів Чорного моря.

Розкішний комплекс встигає взяти участь в декількох напрямках: морські пасажирські перевезення, яхтовий і круїзний туризм. Субтропічний клімат регіону сприяє цілорічної навігації, в порту готові діяти за принципом - все прапори світу можуть в гості до нас зайти. Мальовничий ансамбль будівель морського вокзалу прикрашає центральну вулицю Сочі і є однією з місцевих визначних пам'яток.

Гості Сочі дуже люблять здійснювати піші прогулянки в цьому районі міста, тут бере свій початок довга красива набережна курорту - улюблене місце відпочивальників. Елітні бутіки, вельми дорогі ресторани прямо на березі Чорного моря, кіоски з фаст-фудом, марнувати смачні запахи, розкішні приватні пляжі і аквапарки, скульптури улюблених героїв з кінофільму «Діамантова рука», кіноконцертний зал «Фестивальний» - це далеко не повний перелік цікавих місць поблизу від Морського порту Сочі. Гості Сочі дуже люблять здійснювати піші прогулянки в цьому районі міста, тут бере свій початок довга красива набережна курорту - улюблене місце відпочивальників

Обговорювати вартість проїзду на тому чи іншому виді транспорту ми не будемо. Ціна квитків на літак і поїзд, автобус і морське судно може лежати в широкому діапазоні. Якщо подбати про проїзних ваучерах завчасно, можна всерйоз заощадити, в рамках всіх видів перевезень бувають акції, спецпропозиції, спеціальні тарифи та інші варіанти купити квитки дешевше. Добротний відпустку потрібно планувати і готувати заздалегідь, тоді відпочинок не розчарує надзвичайними витратами.

Світова слава - доля наполегливих і працьовитих

У 2007 році після вибору Сочі столицею ХХΙΙ зимових Олімпійських ігор життя міста раз і назавжди була розділена на «до» і «після». Будівництво олімпійських об'єктів, створення унікальної спортивної інфраструктури, розширення мережі готелів і закладів громадського харчування, створення сучасних дорожніх розв'язок обійшлося в 500 млрд. Рублів. Зовнішність колись затишного і милого південного населеного пункту придбав зовсім інший, більш сучасний вигляд.

Була проведена масштабна реконструкція старого фонду, за 7 років Сочі перетворився в «місто майбутнього», готовий зайняти провідне місце в ранзі курортів світового рівня. Нинішній Сочі - результат колосальної праці багатотисячної армії фахівців своєї справи і висновок напрошується сам по собі: цим містом потрібно і варто пишатися всій країні, яка вклала в підготовку до Олімпіади і душу, і серце, і сили.

Нинішній Сочі - результат колосальної праці багатотисячної армії фахівців своєї справи і висновок напрошується сам по собі: цим містом потрібно і варто пишатися всій країні, яка вклала в підготовку до Олімпіади і душу, і серце, і сили

Зробило це Сочі красивішим - питання спірне. Нововведення не зачепили значущі об'єкти курорту, в місті стало менше плантацій і острівців субтропічній зелені, зате химерних будівель і споруд з'явилося з надлишком.

Зараз в Сочі постійно проходять спортивні змагання планетарного масштабу, поповнилася мережа розважальних майданчиків і центрів, Олімпіада дала поштовх для народження неповторних за оформлення та змісту тематичних парків, які стали Меккою для навали масового туриста. У Сочі і раніше було на що подивитися, і чому здивуватися, а тепер не вистачить і цілого відпустки, щоб хоча б мигцем познайомитися з кожним цікавим куточком регіону.

У списку екскурсійних пакетів всіх туристичних агентств курорту є турне під назвою «Вечірній Сочі». Вояж по нічному місту заслуговує безсумнівного уваги. Коли на чорному оксамиті південного неба спалахують чарівні зірки, Сочі стає схожим на збори декорацій до східної казці. Чому саме до східної?

Та тому, що саме на Сході народилася схильність до яскравого блискучого сяйва різнокольорових дорогоцінних каменів. Будинки й екзотична рослинність в оздобленні ілюмінації переплітаються разом і сперечаються між собою, хто сьогодні всіх миліше, всіх роскошней і багатше. У суперечці не бере тільки море, наполегливо кидає на берег хвилі і сонм солоних і свіжих бризок. Не царська це справа брати участь в дурних змаганнях.

Не царська це справа брати участь в дурних змаганнях

Що таке Сочі - це море

Оглядаючи краси і досягнення Сочі за останнє десятиліття, ніхто і не думає забувати про головне цвяху річної відпускної програми - ласкавому і добром Чорному морі. Стародавні греки несправедливо прозвали темні морські глибини нашого курортного одного «негостинні».

У ті давні часи Чорне море чимало порвало нерви еллінам-мореплавцям. Ми знаємо чорноморське узбережжя з іншого боку. Затишні пляжі з галькою і черепашками всіх мастей, що набуває яскраве забарвлення під водою, острівці і ділянки з м'яким шовковим піщаним покриттям, зручні лежаки і комфортні імпровізовані лежанки, парасольки і тенти від наполегливих нападок сонця, подарунки сервісу у вигляді численних пропозицій розважитися або скуштувати щось південне і цікаве.

Ваблять глибини, так і підштовхують вивчити їх таємниці, веселощі, радість і сміх маленьких туристів, вперше освоюють принади моря. Місто-курорт Сочі за офіційними даними має солідну по довжині берегову лінію, не дісталися до 100 км всього 1 одиницю.

В межах міста прибережна зона коротше, вічно і все знає статистика береться стверджувати, що до сезону 2018 року в Сочі готові зустріти туристів 130 пляжів, 30 з яких відносяться до категорії безкоштовних.

Мінімальний набір послуг можна знайти на будь-якому із запропонованих об'єктів, ми розповімо про найбільш цікаві куточки цього списку:

  • центральний пляж «Маяк», розділений на 2-е комфортабельні зони для купання: платну та безкоштовну. Від буйства хвиль надійно захищений хвилерізом, сусідить з Морським портом Сочі, інфраструктура відповідає найвищим сервісним побажанням. Помітний орієнтир - концертний комплекс «Фестивальний», розташований навпроти пляжу.
  • пляж Моріса Тореза межує з безкоштовною зоною пляжу «Маяк», славиться великою кількістю поблизу закладів громадського харчування на будь-який смак і гаманець, рівень сервісу - середній, об'єкт належить однойменному оздоровчого комплексу, головний пріоритет - розташування в самому серці курортних подій;
  • абсолютно безкоштовний пляж «Приморський», легко знайти на місцевості по барвистим наметів аквапарку «Маяк», обладнаний повним набором пляжних начиння, в літні дні вельми численний народ;
  • пляж «Мандарин» розташувався поруч з однойменним торговим центром, недоліком зони для купання може стати каверзні поведінку гірської річки Мзимта, що впадає в море по сусідству з пляжем і люблячої приносити з собою сміття;
  • фешенебельний пляж «Заполяр'я», відкритий до доступу для всіх бажаючих. Знаходиться у власності однойменного санаторію, пропонує лінійку сервісних послуг найвищого рівня і велику плеяду водних розваг. Орієнтирами для швидкого пошуку пляжу служать відразу 2-е сочинські пам'ятки: популярний парк розваг «Рів'єра» і переливаються на сонці золоті куполи Храму Святого Рівноапостольного Великого князя Володимира;
  • пляжі готелю «Імеретинський», Гранд Готелю «Перлина» та пляж «Рів'єра» створені для тих, хто хоче показати оточуючим купальні костюми з останніх модних колекцій, потрапити на богемні збіговиська «вершкового» суспільства, взяти участь в пінних і костюмованих тематичних пляжних вечірках. Належність до елітного пляжного братству коштує недешево, але для фанатів яскравих пригод підійде, безсумнівно;
  • пляж «Супутник», що знаходиться в найближчому селищі Хоста, вибирають для купання сім'ї з дітьми. Послуги заклад надає безкоштовно, радує пологий вхід в море і якість його функціонування бравою рятувальної команди. Інфраструктура - прекрасна, через віддаленість пляжу від міста, відвідувачів ніколи не буває багато.

Інфраструктура - прекрасна, через віддаленість пляжу від міста, відвідувачів ніколи не буває багато

Щороку на початку пляжного сезону регіональні санітарні служби проводять моніторинг якості і безпеки морської води в прибережній акваторії. Їх завдання - виявити наявність або відсутність в зонах масового купання бактерій групи кишкової палички.

Обов'язковими показниками є також загальне число мікробів, мікробіологічний посів на наявність термотолерантних (стійких до високих температурних показників) і коліформних бактерій. Відбір проб морської води проводиться з старанним постійністю, профільні служби перебувають напоготові весь період високого сезону відпусток.

До загального процес іноді втручається примхливе море, після шторму пляжі деякий час виглядають непрезентабельно, всьому виною рослинний і побутове сміття, яке море винесло на берег, а й з цією проблемою міські служби справляються швидко. Окремий акцент варто зробити на тому факті, що в Сочі ніколи і ні за яких обставин не «цвіте» море. Фітопланктон ніяк не уживаються з місцевим кліматом і хімічним складом морської води і обходить сочинські пляжі за версту.

Фітопланктон ніяк не уживаються з місцевим кліматом і хімічним складом морської води і обходить сочинські пляжі за версту

Особливим зачаруванням наповнені вечора на пляжі, в ту мить, коли мандрівники приходять проводити сонце на нічний спокій. Основна маса туристів в ці години відправляється на пошуки місця для вечері, компанію любителям красивих заходів готові скласти лише чайки та баклани, важливо походжав по берегу. Повітря стає свіжим і прохолодним, щоденний сценарій побачення сонця і моря приносить спокій і умиротворення.

Що таке Сочі - це парки

Субтропічний клімат курорту - благодатний грунт для екзотичної флори. Відсутність зими в звичному розумінні призводить до того, що Сочі круглий рік виглядає зеленою оазою, листя дерев далеко не завжди скидають восени жовті та багряні сукні, та й в колекції південних рослин домінантою є представники вічнозелених хвойних порід і тропічних чагарників, які не втомлюються цвісти в будь-який час року.

Без жодного перебільшення Сочі можна назвати одним великим парком, адже будівлі фешенебельних готелів, добротних здравниць і розважальних комплексів буквально потопають в соковитої зелені субтропічних культур.

Чого вартий хоча б Платановая алея, що дає тінь навіть у найспекотніші дні липня і серпня. Для зручності городян і численних гостей курорту вулиці і алеї міста викладені рівними рядами тротуарної плитки або покриті якісним асфальтом. Прогулянки по місту в гущі зелені і пахощах квітів приносять задоволення в будь-який годинник дня, в місті багато химерних фонтанів, симпатичних скульптур і підробок місцевих майстрів, які надають зовнішньому вигляду Сочі той самий хвилюючий шарм і тепле чарівність.

У загальному безумовному царювання рослин виділяються кілька особливо вигадливих і вже стали легендарними парків:

  • парк «Південні культури» в Адлері - частка Сочинського національного парку. Відкритий для відвідування туристами в 2012 році, має цікаву, більш ніж 100-річну історію. На території дружно живуть гімалайські кедри, високі і солідні платани, тюльпанові дерева і сором'язливі за характером евкаліпти. Водойми заселили сім'ї білосніжних і чорнильно-чорних лебедів. Важливою примою парку виступає старий дідусь-дуб, вік якого налічує 3 сотні років;

Важливою примою парку виступає старий дідусь-дуб, вік якого налічує 3 сотні років;

  • неповторний і неперевершений лідер серед парків регіону - сочинський дендрарій, дітище російського аристократа і мецената С.Н. Худякова, створене ним на схилі Лисої гори. Збори рослинних раритетів дендрарію починалося з персикових і сливових дерев і переросло в найбагатшу колекцію флори на узбережжі. Крім мальовничих пейзажів, витканих їх композиції бронзових скульптур і екзотичних рослин, в парку є галявина гномів, бамбуковий гай, японський сад, міні-зоопарк з павичами і страусами. У нижній частині дендрарію є великий ставок з пернатими мешканцями і красивими рибками;

У нижній частині дендрарію є великий ставок з пернатими мешканцями і красивими рибками;

  • спадщина Олімпіади 2014 року - Олімпійський парк, який зібрав в своїх володіннях сучасні стадіони, стелу-факел, майданчик для нагородження чемпіонів, чудовий фонтан, музей гоночних і класичних авто і звичайно плантації південних дерев і чагарників і барвисті клумби з квітами;

спадщина Олімпіади 2014 року - Олімпійський парк, який зібрав в своїх володіннях сучасні стадіони, стелу-факел, майданчик для нагородження чемпіонів, чудовий фонтан, музей гоночних і класичних авто і звичайно плантації південних дерев і чагарників і барвисті клумби з квітами;

  • бурхливе захоплення у юних туристів викличе відвідування закладу «Сочі Парк», 20 га суцільних пригод і задоволень прикрашає казкова вулиця «Алея вогнів», радує мандрівників знайомство з персонажами казок, експозиціями «Край богатирів» і «екодеревні», американському Діснейленду є чому повчитися у творців цього дивовижного парку;
  • парк атракціонів «Рів'єра» - місце, де зашкалює здоровий адреналін у дітей і дорослих, розважальні куточки для будь-якого віку, екстремальні та сімейні комплекси, низка точок громадського харчування з смачним морозивом та кубанськими соками з південних плодів, тінисті куточки для відпочинку і яскраві позитивні емоції для кожного члена сім'ї;
  • парк футболу чемпіонату світу 2018 року, фото на пам'ять з вовком Забівакой, спортивні майданчики і футбольні атракціони, масштабна майданчик для фанатів річної гри з м'ячем відкрилася в Сочі зовсім недавно і вже підкорила серця всіх своїх відвідувачів.

Що таке Сочі - це таємниці

Жоден відпустку в нових або вже добре відомих місцях не обходиться без пізнавальних екскурсій, які поповнюють скарбничку знань про регіон і дарують можливість осягнути незвідані таємниці.

Тим туристам, які ще не встигли близько познайомитися з особливостями Кавказу, обов'язково варто відвідати комплекс на горі Ахун.

Вібіраті для поїздкі краще такий день, коли на небі немає ні хмаринки, ні хмарки. Зібравшісь на саму висота знаменітої вежі, туристи потрапляють в світ дивовижний навколішніх краєвідів. Мало того, що весь Сочі відкривається погляду, як на долоні, так ще і курорт Червона Поляна і Абхазія готові відкрити завіси над своїми красотами.

Внизу допитливих мандрівників зустрічають запахи шашлику, дегустація кубанських виноградних еліксирів з невеликим градусом, сувенірні кіоски з підробками народних умільців та сочинськими сувенірами. Потрапити на гору Ахун можна, як в рамках офіційної екскурсії з гідом, так і самостійно на таксі або особистому автомобілі. Комплекс обладнаний місцями для відпочинку, туалетами і столиками для організації привалу. Особливим шиком вважається відвідування одного з ресторанів комплексу, туристам треба бути готовим до того, що ціни в тутешніх закладах неабияк «кусаються», але якість страв компенсують високу ціну за обслуговування.

Не забуває місто-курорт Сочі і про потреби віруючих мандрівників. У місті багато мальовничих храмів, де можна поставити свічки за здоров'я близьких і повести потрібний діалог зі святими покровителями. Багато релігійні об'єкти були зведені в переддень зимової Олімпіади в Сочі в 2014 році, для того, щоб гості з усіх куточків планети могли ближче познайомитися з російською культурою, в тому числі зі ставленням Росії до православ'я.

Багато релігійні об'єкти були зведені в переддень зимової Олімпіади в Сочі в 2014 році, для того, щоб гості з усіх куточків планети могли ближче познайомитися з російською культурою, в тому числі зі ставленням Росії до православ'я

Розповідати про дивина Сочі можна нескінченно і навіть в цьому випадку знайдеться таке місце, якого не було приділено окрему увагу. Вибираючи Сочі для довгоочікуваної відпустки, буде незайвим познайомитися заздалегідь з тими пам'ятками, яким варто приділити дорогоцінний відпускний час. Зі свого боку ми теж хочемо порекомендувати користувачам кілька дивовижних куточків сочинського регіону, які не так розтиражовані жвавої туристичної рекламою:

  • каскад нерукотворних водойм, розташований в селищі Дагомис і носить назву «Дагомиських корита». Воді в купелях приписують властивості любовної магії, «озера» любові »всієї гами бірюзових відтінків межують з чайними плантаціями, повітря навколо наповнене ароматами різнотрав'я, дорогу до природного дива краще запитати у місцевих жителів;
  • водяні пальці гірської річечки «Дікарька», прозвані місцевим населенням «Змейковскіе водоспадами», справжня назва річки - Змійка, але за «дикий» характер до неї назавжди приклеїлося прізвисько «Дікарька», 5 водоспадів різного розміру краще розглядати в зручному одязі і взутті, до каскаду біжать струменів доведеться добиратися від траси пішки;
  • на цілий день приїжджають активні і допитливі туристи в заповідник «Берендєєво царство», розташований в Мамедова ущелині поблизу від селища Лазаревське. Тут править бал матінка-природа, яка вибрала для свого вбрання рожеві і бордові рододендрони. Навколо 7-ми мальовничих водоспадів привільно розрослися і колхидська иглица, і іберійський дуб, і ломонос. Стовбури дерев по-хазяйськи владно обвиває витіюватий плющ-нахлібник. Зарості дерев і чагарників тут здаються трішки таємничими і чарівними, зробиш крок в сторону і згинеш в магічній зеленої дірі, але раптові ілюзії розсіюються, як тільки нога ступає на відкриту галявину або пагорб. Деякі рослин в цьому куточку Сочинського національного парку можна зустріти тільки в Берендеева царстві, тому сюди з'їжджаються біологи з усієї країни. Для тих, кому не страшні довгі підйоми в гору, відкриють свої таємниці древні петрогліфи, висічені на Менгіри, що ховаються на вершині Безіменною гори. Малюкам сподобається озеро «Щастя», трон владики лісу - Берендея, музичний струмок Леля і вівтар божественної Лади. Нагородою за любов до відважним подорожей стане обід в кафе, розташованому на території заповідника, знає толк в кулінарному мистецтві Кавказу.

Говорити в кінці розповіді про Сочі банальні речі не хочеться, але факти уперта річ. Відпустка в Сочі - завидний вибір.

Розкішні готелі і затишні маленькі міні-готелі, вічний блиск і курортна мішура постійного свята, нескінченні фестивалі, конкурси і концерти, знакові спортивні змагання світового рівня, яскраві вбрання, аромати дорогого парфуму і свіжозвареної кави, суєта і метушня фешенебельних торгових майданчиків, романтичні зустрічі, нега щедрого моря і сонця - все це він, місто-курорт Сочі, який чекає вас в гості і готовий подарувати море незабутніх емоцій і яскравих вражень.

Розкішні готелі і затишні маленькі міні-готелі, вічний блиск і курортна мішура постійного свята, нескінченні фестивалі, конкурси і концерти, знакові спортивні змагання світового рівня, яскраві вбрання, аромати дорогого парфуму і свіжозвареної кави, суєта і метушня фешенебельних торгових майданчиків, романтичні зустрічі, нега щедрого моря і сонця - все це він, місто-курорт Сочі, який чекає вас в гості і готовий подарувати море незабутніх емоцій і яскравих вражень

Місто-переможець в курортних змаганнях всіх мастей, а переможців, як відомо, не судять.

Чому саме до східної?

Новости