Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

«Октоберфест» - рай для любителів пива (фото)

Всім, хто любить пиво, обов'язково потрібно відвідати Мюнхен, де проходить найбільший свято пива «Октоберфест». Знаменитий фестиваль пива стартував 20 вересня в столиці федеральної землі Баварії в 181-й раз. У цьому році «Октоберфест» триватиме до 5 жовтня, тому любителям цього пінного «рідкого хліба» варто поквапитися.

У цьому році «Октоберфест» триватиме до 5 жовтня, тому любителям цього пінного «рідкого хліба» варто поквапитися

Організатори пивного свята розраховують, що за цей час фестиваль відвідають понад 6 мільйонів людей, буде продано понад 7 мільйонів літрів бурштинового напою і більше 200 тисяч баварських сосисок. Уже традиційного організатори заходу приготували для гостей великий вибір різноманітних німецьких страв, серед яких: смажена свинина, свинячі окости, ковбаски і картопляні галушки.

Уже традиційного організатори заходу приготували для гостей великий вибір різноманітних німецьких страв, серед яких: смажена свинина, свинячі окости, ковбаски і картопляні галушки

За традицією знаменитого пивного фестивалю рівно опівдні на Терезиному лузі обер-бургомістр Баварії вбив кран у 200-літрову бочку з свіжозвареним пивом, що й ознаменувало собою початок гулянь. Незважаючи на примхливу погоду, людей було так багато, що за годину до офіційного відкриття заходу у «пивних палаток» вишикувалися довгі черги.

Трохи історії. Датою народження найбільшого в світі фестивалю пива «Октоберфест» стало 12 жовтня 1810 року. Все почалося з одруження Баварського спадкоємця престолу, кронпринца Людвіга I і принцеси Терези Саксонської. У цей день, коли відбулася їх весілля, на святкові гуляння були запрошені всі жителі міста. Їх зібрали на великому лузі, в той час знаходився за межами міста. Тепер, на честь принцеси, його називають Луг Терези (Theresienwiese). Для мюнхенців того дня були влаштовані гуляння з безкоштовним пивом і кінними перегонами.

Торжество пройшло настільки жваво і весело, що Людвіг віддав розпорядження святкувати «Октоберфест» щорічно. З кожним роком традиції минулих років зберігалися, а до них додавалися нові. Так, в 1811 році до скачок додався свято фермерів з показом найкрасивіших коней і биків. У 1818 були встановлені каруселі та гойдалки. Тоді ж поставили перші пивні ларьки. У 1881 році відкрилася перша і найбільша в світі жаровня курчат.

Згодом фестиваль пива проводився майже щорічно. 22 рази він скасовувався за досить вагомих причин: через війну, епідемії холери або гіперінфляції 20-х років XX століття. Після Другої світової війни фестиваль пива відкрився в 1950 році, за розпорядженням тодішнього мера Мюнхена Томаса Віммера, і з тих пір він проходить щорічно. У 2013 році Мюнхен відзначив «свято пива» в 180 разів.

У 2013 році Мюнхен відзначив «свято пива» в 180 разів

І сьогодні, за традицією, рівно о 12 годині мер міста відкорковує бочку з пивом, що символізує старт «пивному марафону». Потім центральними вулицями міста починає рух святкова процесія. На чолі її - «Munchner Kindi» - символ міста - молоденька дівчина з великим дзвоником в руці верхи на прикрашеному коні. Вона одягнена в чернечий одяг жовто-чорного кольору.

Вона одягнена в чернечий одяг жовто-чорного кольору

Поруч з нею рухаються карети мера Мюнхена і адміністрації Баварії. За ними слід низка прикрашених карет і возів з пивом з усіх районів Німеччини, перш за все з Баварії. Крім них в процесії беруть участь колона стрільців, артисти і виконавці фольклору, духові оркестри, загони в історичних уніформах, а також представники всіх земель Німеччини. В руках учасників процесії - музичні інструменти різних районів країни, що використовуються з давніх часів і до цього дня. На ходу розігруються традиційні жанрові сценки, люди несуть прикрашені гілки і гірлянди.

Ця традиційна костюмована процесія отримала почесне звання найкрасивішої, історично важливою і найкраще організованою в світі. Хода завжди проходить за одним і тим же маршрутом, довжина якого становить 6 кілометрів. Він починається в Siegestor і проходить через прекрасні вулиці внутрішнього міста до основного місця святкування - Лугу Терези.

Інша традиція Октоберфесту - відкриття гігантських пивних наметів, іменованих в народі «наметами». Щороку їх рівно 14. Перші такі «намети» з'явилися в 1896 році. У найбільшій з них, що належить мюнхенській пивній «Hofbrauhaus», поміщається 11000 чоловік. Причому мова йде тільки про сидячих місцях: німці вважають за краще пити пиво тільки сидячи. Практично у всіх наметах люди розташовуються всі разом, за довгими столами.

У кожного намету - своя місткість і своя особливість. Наприклад, в пивоварні августинців (Augustiner-Festhalle), розрахованої на 10000 чоловік, подають пиво з дерев'яних бочок, зварене ченцями. У Schottenhamel (6000 місць) найчастіше ходять неприборкані і дикі студенти. Поруч із найстаршою пивний міста - пивний стрільців-арбалетників (Armbrustschutzenzelt) - тир з 14 стендами для стрільби з арбалета. А в Winzerer Fahndl можна прийти і з дітьми - там тихо, спокійно, по-сімейному.

Пиво можна купити не тільки в наметах: під час пивного фестивалю в свято занурюється все місто, відкриваються численні пивні точки на свіжому повітрі - біргартен (пивні сади).

Пиво розносять офіціантки, одягнені в старовинні німецькі костюми. Вражає витривалість цих жінок, без праці піднімають по 3-4 кухлі пива. Але ж пиво на Октоберфесті п'ють літровими кухлями, званими «мас». Вперше «мас» з'явилася аж в 1892 році. Цікаво, що за час свята відвідувачі забирають з собою, на згадку про фестиваль, більше 70 000 таких кухлів!

Всі 16 днів розпивання пива супроводжуються насиченою шоу-програмою. Костюмовані паради, ходи стрільців, скачки, концерти змінюють один одного. Поблизу пивних часто можна побачити танцюристів у традиційних баварських костюмах з шкіряними штанами, що відбивають чечітку «шуплаттль» важкими альпійськими черевиками. Також вас чекають зі своїми екскурсіями пивоварні міста і музеї пива.

Під час фестивалю Мюнхен відвідують понад 7 мільйонів туристів з усіх континентів нашої планети. Саме свято освячується в прямому ефірі телеканалами різних країн світу. За все це пивний фестиваль «Октоберфест» був занесений в Книгу рекордів Гінесса як найбільший в світі свято.

Варто відзначити, що в минулому році ювілейний 180-й "Октоберфест" відвідали близько 6,4 мільйона чоловік, було продано 6,7 млн ​​літрів пива. Під час фестивалю за медичною допомогою звернулися понад 7 тисяч відвідувачів.

за матеріалами   Giga   ,   Calend за матеріалами Giga , Calend.ru



Новости