Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Сонячні батареї VS Вітряки

  1. Сонячні батареї
  2. вітряки
  3. підсумок

Довгий час джерела альтернативної енергії вважалися панацеєю від забруднення навколишнього середовища. Однак сонячні батареї і вітряки завдають непоправної шкоди природі, так само як і теплові, атомні або гідроелектростанції. Ось основні причини згорнути кампанію «за чисту енергію».

Сонячні батареї

Основним недоліком цього ресурсу є те, що він може працювати на повну потужність, коли сонце - в зеніті. Тому вранці, ввечері і вночі все одно доведеться використовувати електроенергію, вироблену на ТЕС.

Однак справжню небезпеку несуть свинцево-кислотні акумулятори, необхідні для сонячних батарей. Так, вироблення в 1 тис. КВт здатний забезпечити акумулятор вагою 34 тонни. Виробництво такого гіганта вимагає складних з'єднань, отриманих в ході хімічних реакцій. Здобуті в процесі відходи становлять серйозну загрозу для навколишнього середовища.

Здобуті в процесі відходи становлять серйозну загрозу для навколишнього середовища

Крім іншого, високотоксичних є виробництво кремнію для сонячних елементів. При фторидно-гидридной технології накопичується велика кількість різних сполук фтору, який викликає ураження шкіри, слизової, подразнення дихальних шляхів.

Найбільш ефективно встановлювати сонячні батареї в пустелі, проте через пилових бур їх доведеться часто і ретельно очищати. Це, в свою чергу, тягне непомірні витрати прісної води, якої не так вже й багато в даній природній зоні.

вітряки

Почнемо з того, що це джерело залежить від сили коливань вітру. Вироблення в 1,4 тис. КВт енергії буде можлива при швидкості вітру 50 км / год, що дуже близько до шторму. При цьому швидкість вітру в 58 км / год вже тягне за собою руйнування конструкції.

Через зниженого тиску біля лопатей вітряка страждають тварини. Так, у 90% кажанів, знайдених біля вітроустановок, дослідники виявили ознаки внутрішнього крововиливу. У той час як птахи гинуть через зіткнення з лопатами.

У той час як птахи гинуть через зіткнення з лопатами

Але корінь зла криється в звукових вібраціях, що виникають під час роботи вітряка. Вони негативно впливають на грунт і місцеву фауну.Чем більше установка, тим вище рівень шуму. Він може досягати 104 децибел на близькій відстані. Майже те ж саме, що шум турбін реактивного двигуна на видаленні 250 м. При цьому больовий поріг для людини становить 120 дБ. Для живих організмів небезпечний і низькочастотний інфразвук. Найшкідливіше, до чого він може привести - деренчання стекол в будинках, віддалених на 60 м.

Додатково до всього, металеві конструкції вітроустановок порушують прийом радіосигналу.

підсумок

Як відомо, «чиста» енергія ще й вельми дорога. На жаль, а може, і на щастя, це перешкоджає широкому використанню сонячних батарей і вітряків. Якщо виробництво електроенергії в будь-якому випадку завдає шкоди природі, нам залишається одне - врегулювати своє споживання. А раптом одна година без смартфона врятує життя одного кажана?

джерела:

http://www.apn.ru/publications/article17132.htm

https://ru.wikipedia.org/wiki/Ветроэнергетика

А раптом одна година без смартфона врятує життя одного кажана?

Новости