Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Торонто: місто, схожий тільки сам на себе

Ми живемо в Торонто вже 3,5 року. Чи встигли ми дізнатися як слід це місто? В якійсь мірі, так. Але полюбити його ми точно встигли. Тому що є за що ... Прочитавши цю проілюстровану моїми фото статтю, може і вам це місто сподобається ...

Найбільше місто Канади з населенням понад 4,5 млн. Жителів, Торонто розкинувся на прибережній рівнині озера Онтаріо на перетині водних і сухопутних шляхів, що прагнуть до району Великих озер. Не випадково назва міста на мові місцевих індіанців перекладається як "місце зустрічей".

Місто по праву вважається одним з найбільш багатонаціональних в світі.

Якщо Канада-країна емігрантів, то Торонто - її головний емігрантський центр. 40% його населення складають різні національні меншини. При цьому жителі столиці Онтаріо користуються славою найбільш дружніх у світі. Підтримці цієї репутації в чималому ступені сприяє і вишколена поліція. Не випадково безпека - одна з головних достоїнств цього міста. Мало в якому мегаполісі світу ви зможете так спокійно і з таким задоволенням прогулюватися по нічних вулицях і парках. Тим більше, коли ці вулиці і парки «вилизані» до чистоти.
Торонто - один з найзеленіших міст світу. Як і вся Канада, він просто потопає в зелені, званої Urban Forest. Парки та лісопарки зі знаменитими канадськими кленами з темно-червоними, майже чорним листям тягнуться навіть в межах міста на десяток-другий кілометрів. У них мешкають білки, канадські гуси, дикі качки, чаплі, скунси, бурундуки, єноти, яких ви легко зустрічаєте в міських парках на кожному кроці. Втім, не обов'язково тільки в парках - просто на вулицях. Вони замінюють тут звичних нам собак і кішок. До речі, ці тварини тут все на обліку - бездомних просто немає.

Вид на ділову частину міста з вежі CNT
Вид на ділову частину міста з вежі CNT

Торонто і культура

Сьогодні Торонто - це третє місто в світі за кількістю продаваних театральних квитків (більше лише в Нью-Йорку і Лондоні). 125 професійних компаній, серед яких Національний Балет Канади, Канадська Оперна Компанія і симфонічний Оркестр Торонто щорічно дають свої уявлення на півсотні сцен міста. Сюди приїжджають на гастролі провідні солісти усього світу. Торонто - справжній рай і для кіноманів: щорічно тут проходить близько 30 кінофестивалів.

Церква Св
Церква Св. Павла. Тут, зокрема, відспівували Гленна Гульда
Місто небажаних і віруючих людей (тут церкви всіх конфесій і релігій буквально на кожному розі), славен декількома великими університетами та коледжами. Найбільшою популярністю користується Університет Торонто, нагадує собою ціле містечко вікторіанської епохи. Це найбільший навчальний заклад в країні було засновано навіть раніше (на 30 років), ніж саме Канадське держава, яка отримала незалежність від англійської корони 1 липня 1867 г. З тих пір ця дата відзначається як День Канади.

Російська Церква. Тут Марина Культурний центр "Пори року" (Four Seasons).
по суботах відвідує російську школу

І, нарешті, не можна не згадати ще про одну славну сторінку з культурно історії міста. Тут народився і прожив усе своє недовге життя геніальний канадський піаніст Гленн Гульд.

Студія Гленна Гульда в Даун-тауні з пам'ятником великому піаністу на вході студії Студія Гленна Гульда в Даун-тауні з пам'ятником великому піаністу на вході студії

вежа
Головна визначна пам'ятка міста - CN Tower, найвища в світі телевізійна вежа (553 метра), що стала архітектурним символом Торонто.

Вона була побудована в 1976 р (до Монреальської Олімпіаді) компанією Canadian National Railways. Її назва розшифровується як Canada's National Tower (національна вежа Канади). CN Tower занесена в книгу рекордів Гіннеса, а «Американське співтовариство цивільних інженерів» визнало її одним з семи сучасних чудес світу.

На висоті 351 метра розташований обертовий на 360 градусів ресторан (повний оборот він робить за 72 хвилини). За 28 доларів (для студентів - 22) швидкісний ліфт підніме вас на цю висоту менш ніж за одну хвилину. При підйомі розвивається така швидкість, що закладає вуха. Бажаючі можуть піднятися і пішки (1776 ступенів), але тільки в квітні, коли Всесвітній фонд живої природи влаштовує забіг на вершину вежі (в інші пори року ці сходи закриті для відвідувачів). Рекордний час підйому - 7 хв. 58 сек., Середнього ж людині навіть при хорошій підготовці буде потрібно не менше 20 хвилин.
На висоті 351 метра розташований обертовий на 360 градусів ресторан (повний оборот він робить за 72 хвилини)

Отже, зручно влаштувавшись за столиком ресторану і неспішно перекушуючи, ви можете спостерігати чудову панораму за вікном. Весь Торонто буде у вас як на долоні, включаючи околиці міста. Якщо ж розташування ресторану здасться вам недостатньо високим, ви можете піднятися (заплативши ще 10 доларів) в Sky Pod, на спеціальну платформу, розташовану на висоті 447 метрів. Це найвища в світі оглядовий майданчик. У ясну погоду звідси можна побачити навіть Ніагарський водоспад і американське місто Баффало, що знаходяться від міста в 120 км.

Трохи нижче ресторану, на висоті 342 метрів, ви можете розважитися ще одним атракціоном - приміщенням, оглядовий майданчик якої виконана зі скла товщиною всього 7 см (врхне фото, зліва)
Трохи нижче ресторану, на висоті 342 метрів, ви можете розважитися ще одним атракціоном - приміщенням, оглядовий майданчик якої виконана зі скла товщиною всього 7 см (врхне фото, зліва). Путівники стверджують, що ця скляна конструкція може витримати навантаження до 40 тонн. Може бути. Хоча, коли дивишся там собі під ноги, в це віриться насилу. Весь світ здається таким тендітним ...

Сity Hall

Як і CN Tower, комплекс будівель Сіті-хол (City Hall) - це теж серце міста. Стара будівля мерії (Old City Hall) було спроектовано в 1887 році архітектором Ленноксом. Дивно швидко канадці будували навіть в ті часи: будівництво мерії почалося в початку 1889 року, а вже у вересні будівля була відкрита для адміністрації і відвідувачів.

Будівля старого Сіті-Холла
Будівля старого Сіті-Холла. На прилеглій до нього площі Nathan Phillip's Square часто проходять концерти і даються уявлення різних музичних колективів світу.
У 1965 році мерія переїхала в нову будівлю (фото нижче, зліва, автор - фінський архітектор Равель), що представляє собою композицію з трьох будівель, що утворюють як би очей - два століття (це увігнуті висотні будівлі, одне 20, інше 27 поверхів, і зіниця (тарілкоподібні ратуша). Особливо красиво це «око» виглядає з висоти (наприклад, з вежі CNT). Справа на фото - площа поруч з комплексм будівель нового Сіті-Холла.

Будинки нового Сіті-Холла Площа поруч з новим Сіті-Холом з пам'ятником воїнам   з пам'ятником У
Будинки нового Сіті-Холла Площа поруч з новим Сіті-Холом з пам'ятником воїнам
з пам'ятником У.Черчиль - учасникам останньої канадської війни

Yonge Street - найдовша в світі

Зазвичай, коли вулиця доходить до межі міста, вона переходить в шосе. Але канадці зробили по-своєму. Янг Стріт і за межами Торонто має ту ж назву і ще майже на дві тисячі кілометрів. Її точна довжина (1896 км) занесена в книгу рекордів Гіннеса. Починається вона на березі озера Онтаріо, неподалік від вежі CN Tower, тягнеться через усе місто на північ і далі на північний захід, до озера Кохрейн, що на кордоні з американським штатом Міннесота. Свою теперішню назву вулиця отримала в 1793 р в честь сера Джорджа Янга, який займав посаду секретаря з військових питань при тодішньому лейтенант-губернатора Британської Імперії в провінції Верхня Канада (зараз Онтаріо) Джона Симко.

Yonge Street - найдовша вулиця в світі   Історики стверджують, що ще до білих поселенців на місці вулиці Янг проходила стежка індіанського племені Гурон, яку згодом стали використовувати колонізатори з Європи
Yonge Street - найдовша вулиця в світі
Історики стверджують, що ще до білих поселенців на місці вулиці Янг проходила стежка індіанського племені Гурон, яку згодом стали використовувати колонізатори з Європи. Саме лейтенант-губернатор сер Джон Грейвз Симко заснував в містечку навколо стежки-дороги містечко з простим назвою Town of York, згодом перейменованому в Торонто. Зараз на цьому місці музей, експозиція якого розповідає про історію англійських колоніальних військ. До речі, спосіб перетворення стежки в дорогу придумав теж сер Симко. Він умовив усіх поселенців добровільно погодитися з необхідністю очищення по шести акрів дороги на кожну сім'ю протягом 12 місяців. В результаті стежка поступово перетворилася в дорогу, а потім і на вулицю - найдовшу в світі.

Палац Casa Loma

Палац Casa Loma

Цей замок з'явився в Торонто майже сто років тому. Його господар, сер Генрі Міл Пеллатт заробив мільйони, займаючись поставками для військових і фінансовими операціями. Втілити в реальність свою мрію про власний замку сер Генрі вирішив не зовсім звичайним способом. Він запросив в Торонто відомого європейського архітектора Леннокса, разом з яким вони об'їхали більшу частину Західної Європи. У 1911 р, зібравши всі кращі ідеї, необхідні для проекту, компанія приступила до будівництва. Було задіяно понад 300 робітників, а вартість будівництва досягла 3,5 мільйона доларів. На таку ж суму сер Генрі закупив потім в Європі меблі для обстановки. Через три роки замок був готовий. Цікаво, поруч з замком архітектор Леннокс на «зекономлені» при будівництві кошти побудував і свій скромний особнячок.

Насолоджуватися життям в розкішному замку серу Генрі з дружиною довелося менше 10 років. У країні почалася фінансова криза, і щоб залишити за собою замок, в 1920 р сер Генрі перетворив частину житла в готель. Але і це не допомогло, в результаті обстановка замку пішла з молотка. А в 1937 році адміністрація міста Торонто викупило і сам будинок, перетворивши його в музей. У його 99 залах та кімнатах розміщена величезна колекція старовинних меблів, зброї, картин і гобеленів. В наші дні замок часто використовують в якості декорації при зйомці фільмів.

водоспад

Побувати в Торонто і не відвідати Ніагарський водоспад просто неправильно. Особисто мені було дуже приємно дізнатися, що переможниця Rogers Cup 2007 Жюстін Енін завершила свій виступ в Торонто екскурсією на знаменитий водоспад. А одна із зірок російського тенісу, Олена Дементьєва, розповіла мені, що була там навіть кілька разів.

Для непосвячених, Ніагарський водоспад (Niagara Falls) - це цілий водний каскад, розділений державним кордоном між США і Канадою (до речі, від Торонто до водоспаду - близько 2 годин автомобільної їзди)
Для непосвячених, Ніагарський водоспад (Niagara Falls) - це цілий водний каскад, розділений державним кордоном між США і Канадою (до речі, від Торонто до водоспаду - близько 2 годин автомобільної їзди). Прикордонна річка Ніагара витікає з озера Ері і впадає в інше озеро Великого каскаду - Онтаріо. Приблизно на третину шляху від Ері її води зустрічають пороги, за якими слід гігантський обрив. На підході до це безодня Ніагара розділяється на два рукави, огинаючи невеликий острів. Менша частина водоспаду знаходиться на території США, а ось велика, куди спрямовується 90% водяного потоку - на території Канади. Тут обрив за формою нагадує підкову (вона так і називається - «Підкова коні, Horseshoe Fall), його довжина по гребеню 917 метрів. Тут вода падає вниз з висоти 52 метри. Басейн або озеро, утворене спадаючої водою, теж має свою назву - Дух Діви (Maid of the Mist) /

Два інших водоспаду - Американський і Фата Наречені (Bridal Veil), трохи менше і розташовані вже на території США, вода в них падає вниз з висоти від 21 до 34 метрів. Якщо ви американець або канадець, або хоча б громадянин однієї з країн Євросоюзу, то ви можете спокійно ходити взад-вперед по Райдужного мосту через Ніагару, тобто з Канади в США і назад. В іншому випадку - вибачайте, тобто дотримуйтеся того боку кордону, звідки заїхали до водоспаду.

Якщо ж захочеться стикнутися з водоспадами ближче, то можна скористатися екскурсією на маленькому кораблику, запливати прямо в це озеро. Перед посадкою всім лунає накидка з поліетилену, яка повинна хоч якось захистити туристів від міріади бризок. Але за власними відчуттями можу сказати, що це мало допомагає.
Якщо ж захочеться стикнутися з водоспадами ближче, то можна скористатися екскурсією на маленькому кораблику, запливати прямо в це озеро

Є в світі водоспади і вище, але немає такої потужності і величі. За обсягами води, що падає він ділить пальму першості тільки з іншим найбільшим водоспадом світу - на Річці Вікторія в Південній Африці, що на кордоні Замбії і Зімбабве.

Ніагарський водоспад щорічно відвідують близько 12 мільйонів туристів
Ніагарський водоспад щорічно відвідують близько 12 мільйонів туристів.

Торонтовскіе острова

З боку міста здається, що Toronto Islands - це один великий острів. Насправді цей архіпелаг складається з 17 невеликих острівців, частина яких - штучного походження. Вони були насипані ще в 19 столітті з метою захисту бухти від несанкціонованого заходу американських кораблів.
З боку міста здається, що Toronto Islands - це один великий острів
Умиротворена тиша панує в парках, які густо покривають весь простір островів. Влітку жителі міста і туристи прямують сюди на поромі. Це всього в 15 хвилинах їзди від гавані. Важко уявити краще місце для пікніка. Тут можна покататися на роликових ковзанах або зробити тривалу велосипедну прогулянку (на островах відкритий прокат велосипедів).

Звідси ж відкривається і незабутній вид на прибережну частину Торонто, CN Tower і хмарочоси.

Спеціально для любителів спорту

У Торонто є досить об'єктів, які заслуговують на увагу любителів спорту. Я б виділив з них три. Це, перш за все, Скайд (SkyDome), розташований недалеко від CN Tower (його добре видно на верхньому фото, зліва від башти). Величезний критий стадіон, дах якого важить 9 тис. Тонн і розсувається за 20 хвилин - перше в світі споруда подібного типу. Його висота 86 м (приблизно з 30-поверховий будинок), місткість стадіону 67 тис. Чоловік. Рідний дім для коханої бейсбольної команди міста "Blue Jays" і для канадської збірної з американського футболу "Argonauts".

На друге місце в цьому ряду я поставив би Зал хокейної слави, що на розі вулиць Кінг і Університетська авеню:
На друге місце в цьому ряду я поставив би Зал хокейної слави, що на розі вулиць Кінг і Університетська авеню:   Міжнародний Зал Хокейної слави    Коментарі зайві: хокей в Канаді - це більше ніж спорт
Міжнародний Зал Хокейної слави

Коментарі зайві: хокей в Канаді - це більше ніж спорт. Подивитися експонати цього Залу-музею - справа честі будь-якого туриста, хоча б трохи цікавиться спортом. У числі лауреатів Залу еть і радянські хокеїсти - Харламов, Третяк, Фетисов ...

І, нарешті, третій об'єкт - це тенісний стадіон Rexall Centre. Сучасний тенісний центр з центральною ареною на 12,5 тис. Глядачів, він виріс поруч з Йоркським Університетом всього чотири роки тому. Про нього мені досить сказати, що це місце проведення Rogers Cup - чоловічого і жіночого турнірів серії «Мастерс».

замість епілогу

У минулому році Торонто відсвяткував своє 175-річчя. Про міста з такою невеликою історією часто говорять, що вони схожі на когось із своїх побратимів, міст-попередників. Торонто - виняток. Це місто, який схожий тільки на себе.
Щоб переконатися в цьому, подивіться ще кілька фото цього чудесного міста:
У минулому році Торонто відсвяткував своє 175-річчя
У парку Олександра Муіра на Yonge Street Офіс страхової компанії
Canada Life


Комплекс готелів 50-60-х років на вул. Еглінтон Університет "Торонто"


Метро в Торонто не настільки Toronto Place - улюблене місце відпочинку жителів міста
розгалужене і не дуже
архітектурно-вишукане, як,
скажімо, в Москві, але зручне.


Старий Сіті-Хол ввечері Будівля уряду провінції Онтаріо (Легіслатура)

Вечірня веселка над містом (знято з нашого вікна)

Чи встигли ми дізнатися як слід це місто?

Новости