Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Завод, який постачає кабелю для російських підводних човнів, виявився пов'язаний із запорізьким нардепом

СБУ припинила в Запорізькій області операцію російських спецслужб з вивезення з підприємства в Бердянську кабелів для підводних човнів Військово-морських сил РФ СБУ припинила в Запорізькій області операцію російських спецслужб з вивезення з підприємства в Бердянську кабелів для підводних човнів Військово-морських сил РФ. Йдеться про ТОВ «Азовська кабельна компанія», створене на базі Бердянського заводу «Азовкабель».

Бердянська журналістка Марія Драгозова провела власне розслідування і з'ясувала, чиї інтереси стоять за підприємством, які постачали кабель на російську військову техніку. Про це вона написала на сайті « Site.ua «.

Підприємство виробляло кабелі для підводних човнів РФ і до 2014 року безпосередньо продавало свою продукцію для ВМС РФ. Після введення Україною антиросійських санкцій Бердянське підприємство вже не могло постачати свою продукцію країні-агресору, тому була розроблена схема ввезення в РФ кабелів для російських підводних човнів через одну з прибалтійських компаній.

Під час обшуків на підприємстві вилучено документацію та партію товару військового призначення, яку найближчим часом повинні були відправити транзитом в РФ.

Відкрито кримінальне провадження за ст. 111 (державна зрада) і ст. 333 (незаконне вивезення за межі України сировини, матеріалів, обладнання, технологій для створення зброї, а також військової та спеціальної техніки) Кримінального кодексу України.

Марія спробувала розібратися в тому, кому ж належить ТОВ «Азовська кабельна компанія» і чиї вуха стирчать в цій історії.

Для початку трохи історії самого заводу «Азовкабель». Підприємство в радянські роки було монопольним виробником кабелів далекого зв'язку і морських кабелів, випускаючи більше 20 тис. Км цієї продукції в рік.

У березні 1995 року Верховна Рада України внесла завод до переліку підприємств загальнодержавного значення, які не підлягали приватизації. У серпні 1997 року завод був навіть включений в перелік підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки України.

Але це не вберегло його від деребану.

У квітні 1998 року завод був переданий в управління міністерства промислової політики України і в подальшому - реорганізований у відкрите акціонерне товариство. У січні 2000 року Кабінет міністрів України прийняв рішення про продаж 25% акцій підприємства з контрольного пакета акцій (50% + 1 акція), які перебували у державній власності.

У лютому 2002 року почалася реструктуризація заводу. Почалося розмивання фондом і створення на базі єдиного виробничого комплексу ряду комерційних структур.

Але станом на початок 2005 року завод все ще входив до числа найбільших діючих підприємств міста.

І ось в серпні 2005 року Кабмін прийняв рішення про продаж підприємства і залишилися в державній власності акцій підприємства.

З 2006 по 2009 рр «Азовкабель» навмисне банкрутували.

11 листопада 2009 року по вимогу управління Пенсійного фонду України в Бердянську в зв'язку з наявністю непогашеної заборгованості перед кредитором на суму близько 1,245 млн гривень було розпочато розгляд судової справи про банкрутство заводу. 2009 рік завод завершив зі збитками в розмірі 2,968 млн. Гривень, 29 вересня 2010 року Господарський суд Запорізької області виніс рішення про проведення санації підприємства.

Як пише «Деловая столица», до цього часу завод вже протягом трьох років не вів виробничої діяльності. Основні активи з нього були виведені в ході реструктуризації.

Ось тут починається інша історія. Справа в тому, що починаючи з 2000 - 2002 рр на базі заводу виникли комерційні фірми. Їм були передані виробничі активи підприємства в обмін на акції цих структур. Ключові активи розділили між собою три компанії: ТОВ «Азовкабель-Приват», ТОВ «Азовська кабельна компанія» і ТОВ «Азовкабель-Донелектро». Частка «Азовкабеля» в капіталі цих структур склала 40%, що теоретично дозволяло підприємству претендувати на участь в управлінні. Однак на ділі все важелі перебували у приватних власників.

«Азовкабель-Приват» (його правонаступником пізніше стало ПрАТ «Азовкабель») взяв під контроль дніпропетровський підприємець Сергій Ольховський (власник місцевого виробника кабельної продукції «Енергомаш»), пізніше компанію перекупив Олексій Козаченко.

«Азовкабель-Донелектро» оформили в своїй власності донецькі підприємці Олександр Шнуренко і Володимир Андрющенко.

«Азовську кабельну компанію» включили в свою орбіту впливові бердянські бізнесмени Костянтин і Олександр Македонські. Згодом, формально Македонські пішли з посад в АКК, але зберегли свій вплив на компанію.

Офіційно у ТОВ «Азовської кабельної компанії» інші власники. У 2012 році 99% капіталу ТОВ «Азовська кабельна компанія» належали кіпрській Sentera Limited. Цей нерезидент був заснований в 2004 році з метою консолідації активів в кабельної промисловості країн СНД, На той час керівником Sentera Limited був Олександр Кодачігов - генеральний директор «Уралкабеля».

Як нам стало відомо з власних джерел в СБУ зараз формальним власником «Азовської кабельної компанії» є громадянин РФ Олексій Башкіров. Насправді актив входить в сферу інтересів російського олігарха Володимира Потаніна.

Але, навіть не дивлячись на те, що фактичне управління підприємством здійснювалося за допомогою офшорних кіпрських компаній (свідки кажуть, що на заводі канцелярську папір купити не могли без санкції з Кіпру), на підприємстві постійно ошиваються вже знайомі нам брати Македонські. Вони давали вказівки по відвантаженню готової продукції, здійснювали контроль переміщення товару та ін.

Фактично, на думку моїх джерел в АКК, станом на лютий 2018 року брати Македонські здійснювали оперативне управління внешнехозяйственной діяльністю компанії.

Але самі по собі Македонські не такі цікаві. За ними стоїть народний депутат України, член фракції «Воля народу» Олександр Пономарьов.

За ними стоїть народний депутат України, член фракції «Воля народу» Олександр Пономарьов

Справа в тому, що брати Македонські старі партнери Пономарьова. Нещодавно преса вже писала про те, як Саша Македонський разом з нардепом Пономарьовим деребанять Бердянський міськводоканал .

Ви скажіть, де Пономарьов, а де кабелю для російських підводних човнів? Не поспішайте посміхатися.

Справа в тому, що частина компаній - прокладок, через яких здійснювався збут продукції ТОВ «Азовська кабельна компанія» (та частина, яка знаходиться під контролем братів Македонських) мають прямі зв'язки з офшорними фірмами Пономарьова. Десь вони співзасновники, десь беруть участь на паях і т.п.

Як стверджують знаючі люди, саме народний депутат України Олександр Пономарьов запропонував свою «дах» ТОВ «Азовська кабельна компанія» в справі поставок кабелю країні-агресору. Адже з 2014 року в СБУ закривали очі на те, що кабель йде в РФ.

Це вже не перша дія Пономарьова, яке можна розцінювати як саботаж і антидержавна діяльність. Нагадаємо про звинувачення, які були висунуті проти нього нардепом від «Батьківщини» Сергієм Соболєвим. слідство по поставкам неякісних масе л ТОВ «Торговий дім« Агрінол »і НВП« Агрінол »(які контролюються Пономарьовим) для потреб української армії все ще йде.

І ось тепер історія з роботою на ворога «Азовської кабельної компанії», яка теж не обійшли увагою нашого шановного Олександра Пономарьова.

Юрій Луценко, може Ви робитимете таки цим персонажем? Чекаємо Ваше Подання на нього, вже кілька місяців чекаємо.

Читайте також: Запорізький нардеп в кулуарах Верховної Ради вихопив у журналіста телефон: «Я не сяду, не переживайте. Сядете Ви »(ВІДЕО)

28.03.2018 15:03

Ви скажіть, де Пономарьов, а де кабелю для російських підводних човнів?
Юрій Луценко, може Ви робитимете таки цим персонажем?

Новости