Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Риба достукалася: про екологічну катастрофу в Азовському морі можна забути?

На запорізькому курорті почали роботи по розширенні каналу між Молочним лиманом і Азовським морем, передає «   Zабор   «

На запорізькому курорті почали роботи по розширенні каналу між Молочним лиманом і Азовським морем, передає « Zабор «.

Роботи в Кирилівці почалися в п'ятницю, 13 грудня. Передбачається, що тривати вони будуть весь 2019 рік. Переможцем тендеру по розширенню і будівництву нової промоїни стала фірма «Бердянськ-будтрест». Техніка буде працювати згідно з проектом розвитку, який був розроблений і затверджений ще в 2012 році.

Згідно з проектом, підприємству необхідно зробити канал шириною в 100 метрів і глибиною в 2,5 метра, потім демонтувати старі залізобетонні опори колишнього моста, а замість них побудувати дві буни. Вони будуть запобігати занесення піску в ополонку під час сезонних вітрів.

Вартість робіт становить 56,5 мільйона гривень. Вони будуть взяті з державного бюджету.

Нагадаємо, 24 жовтня 2012 року, пройшло символічне відкриття будівництва з'єднувального каналу між Молочним лиманом і Азовським морем. Передбачалося, що втілення проекту вартістю близько 40 мільйонів гривень дасть нове життя Молочному лиману (смт Кирилівка). До речі проблему Молочного Діма в смт. Кирилівка чиновники вирішують вже більше 60 років.

Так, чергова екологічна катастрофа замаячила на горизонті в районі смт. Кирилівка в Запорізькій області в кінці липня цього року. А 5 серпня в соцмережі з'явилося фото промоїни між Азовським морем і Молочним лиманом, яку остаточно занесло піском.

В середині вересня 2017 року смт. Кирилівка Запорізької області знову почали розчищати ополонку між Молочним лиманом і Азовським морем. При цьому в соцмережі ще в кінці серпня минулого року повідомляли про те, що вимоїна між лиманом і морем була занесена піском і обласна влада на цю ситуацію ніяк не реагує.

Обласну владу звинувачували в екологічну катастрофу в Молочному лимані. Так, тут зараз спостерігали масовий мор риби через нерозчищеній протоки між лиманом і Азовським морем. При цьому обласна адміністрація воліла звалювати всю провину на підрядника.

Для довідки.

Молочний лиман - лиман Азовського моря, біля берегів України, Запорізька область. Довжина 32 км, максимальна ширина 8 км, глибина до 3 м. Площа лиману - 170 кв. км. У лиман впадає річка Молочна. Від Азовського моря відділений косою Пересип (в смт. Кирилівка), з морем з'єднаний однією протокою, яка довгий час засмічується і зневоднюється, риба не приходила на нерест, порушувався екологічний баланс. І більш того - лиман з початку нового тисячоліття повільно, але вірно висихав. Запорізька обласна влада довго вирішувалася, як рятувати лиман і тільки до 2011 року були зроблені заходи по порятунку Молочного лиману.

Новости