Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Приазов'ї: золота жила Донеччини

01.06.2012 / Олександр Перемот 01

Що ми знаємо про Приазов'ї? Про Мелекіно, Мангуші і Малої Ялті? Для більшості донеччан ці маленькі населені пункти живуть як метелики - тільки один сезон. На жаль, про прибережних районах Донецької області більшість донеччан забуває відразу ж, як тільки приходить осінь, і купатися в морі ставати холодно. Але, як виявилося, ігнорувати приморський край області - це все одно що викидати золотий пісок назад в річку: безглуздо і вкрай збитково.

Небезпека цього процесу наочно показали і вельми дохідливо пояснили учасники міжнародного інвестиційного форуму «Ялта Азов'я-2012», який пройшов вчора, 31 травня, на березі Азовського моря в селищі міського типу Ялта, розташованому в Першотравневому районі. Бізнес-фахівці, представники районного самоврядування та обласної адміністрації розібрали, які «подарунки» може піднести Донецьку і Україні цей прибережний край.

ЧУДНИЙ КРАЙ

Як відомо, Донбас в цілому є промисловим регіоном: його економіку несуть такі потужні титани, як металургія, машинобудування, вугільна промисловість і електроенергетика. Ці галузі займають більше 74% всього виробництва в області, і виходить, що у нас семимильними кроками розвивається саме цей сектор, а також регіони, в яких є для цього передумови. Але як же бути з тією територією, на якій немає заводів, шахт і багатих родовищ? Як же, наприклад, той самий Першотравневий район і його подальший розвиток? І чи варто повністю сфокусуватися на важкій промисловості, залишаючи на частку легкої жалюгідні 0,1%?

«Ми маємо понад сто кілометрів узбережжя Азовського моря. І, на жаль, використовуємо цей ресурс дуже слабо. Але ж відомо, що потрібно розвиватися не по одному вектору - в Україні і Донецькій області необхідно розвиток у всіх напрямках і у всіх галузях », - заявив на відкритті форуму начальник головного управління регіонального розвитку, залучення інвестицій і зовнішньоекономічної діяльності в Донецькій області Андрій Анісімов.

За його словами, питання інвестицій в ті території регіону, які не можуть запропонувати щось важкої промисловості, сьогодні також вкрай важливий. Однак на порядку денному стоїть і інше питання: чому інвестори повинні вкладати свої капітали саме в район Приазов'я? Які перспективи у Першотравневого району, який зі ста кілометрів узбережжя включає в себе 56? Згідно зі статистикою з дослідження Київського економічного інституту, яке було проведено в 2011 році, в рейтингу інвестиційної привабливості регіонів прибережний район Донеччини зайняв почесне 75 місце з 667 міст України!

Але припустимо, що інвестори, яких ми знайшли, згодні вкладати свої кошти саме сюди, і тоді постає перед нами чергове запитання - будь-що? Які напрямки тут найкраще розвивати, які будуть найбільш успішно реалізовані, які в підсумку принесуть прибуток? І на ці питання є маса відповідей.

400 ТИСЯЧ - ТІЛЬКИ ПОЧАТОК

По-перше, привабливою галуззю Приазов'я, звичайно ж, є туризм. Було б дуже легковажно не вкладати гроші в зону відпочинку, яка приймає щорічно 350-400 тисяч туристів з Донецької області, України і ближнього зарубіжжя. За словами начальника відділу економіки Першотравневого районної державної адміністрації Віри Смолій, рекреаційний фонд узбережжя відповідає найвищим світовим стандартам. Ось так просто, всього в 130 кілометрах від пильного і задушливого Донецька, в якому тужать понад 900 тисяч городян, є локальна заздоровниця, яка тільки й чекає поліпшень, адже на сьогоднішній день тільки 12 з 56 кілометрів прибережної зони дієздатні і готові приймати гостей. І якщо всього 12 кілометрів приймають 400 тисяч, то можна тільки уявити що буде, якщо розвернутися більш масштабно і задіяти кожен шматочок узбережжя! Показники зростуть у п'ять разів, а це вже близько 2 млн громадян!

При цьому мова йде навіть не про будь-яких іноземних інвестиціях. За словами керівника департаменту по стратегії і нових напрямків бізнесу ТОВ «Інвестиції та розвиток» Олексія Гавриша, в руках місцевої влади, регіональних громад та обладміністрації, напевно, є власні сили, щоб дати регіону то, в чому він потребує.

«Коли ми говоримо про будь-яких інвестиціях, стоїть вибір - це зовнішні або внутрішні резерви. І коли ми стоїмо перед вибором, не варто забувати про те, що у нас все-таки є цей внутрішній резерв. Адже у багатьох є сарайчики, в яких лежить старий мотлох, про який ми забули? Точно так само справа йде і з нашими власними можливостями, прихованими резервами. Звертаючись до кого то за допомогою, не розібравшись в собі, ми тільки накопичуємо шар пилу на них », - зазначив він.

Втім, навіть знайшовши внутрішні або зовнішні ресурси, не варто забувати і про всі проблеми, які існують тут. Адже навіть до самого чистому морю і самому свіжому повітрям не потягнуться туристи, якщо в цьому районі банально немає хороших доріг, ні готелів, в яких було б приємно і безпечно відпочивати, немає чистої питної води ... А саме останнє є, напевно, головною проблемою сьогоднішнього Приазов'я - в один з найбільш екологічно чистих регіонів області везуть воду з Макіївки (Донецька область), що, погодьтеся, звучить як мінімум кілька «забавно». Тому в цьому секторі економіки Приазов'я необхідні не тільки інвестиції як факт, але і строгий контроль за розвитком інфраструктури, і хто знає, може губернатору Донеччини тоді все ж вдасться відпочити на березі Азовського моря.

СПОРТ НА СВІЖОМУ ПОВІТРІ

Розвинена, потужна інфраструктура необхідна і другого сектору Приазов'я, який потребує інвестування, - це спорт, спортивний туризм та оздоровлення. Сьогодні, чому то все орієнтуються тільки на туриста в плавках і шортах, але ніяк ні на туриста, який захотів би «поправити» на узбережжі свою фізичну форму. Але ж кожен, хто хоч раз займався в задушливому спортзалі, знає ціну свіжого повітря на тренуванні і після неї.

Про це твердить і президент Федерації пауерліфтингу України Іван Збандут, який тренує спортсменів саме в Ялті, аргументуючи це тим, що чисте повітря, сприятливе навколишнє середовище і найсвіжіші продукти, наявні там, підвищують результат тренувань на 10% від норми, яка зафіксована в Маріуполі або Донецьку.

До того ж, залучення інвестицій в спортивний розвиток регіону може істотно вплинути і на його бюджет - розвинена інфраструктура приверне спортивні команди, які, проводячи збори по п'ять разів на рік, будуть помітно впливати на місцевий бюджет, а з ним і на рівень добробуту жителів Приазов'я . Але, незважаючи на всі старання Ялтинського селищного голови Дмитра Черниці, який ініціював будівництво міні-футбольного поля, а також його далекосяжні плани з будівництва басейну, тенісних кортів і іншого, спортивна галузь Приазов'я поки ще не розвинена і потребує уваги не менше, а в деяких випадках і більше, ніж всі інші.

кучеряве ЗОЛОТО

Третьою, найважливішою, на думку учасників форуму, областю Азовського узбережжя Донеччини, яку необхідно «культивувати», є агропромисловий комплекс. І дійсно, якщо дивитися на цифри, стає ясно, що для південного заходу Донецької області це чи не основний вид доходу - туризм поки що робить короткі марш-кидки на відрізку червень-вересень, спорт потребує серйозної підготовки і доопрацювання, а ось аграрії забезпечують району до 70% валового продукту. Та й всі умови мають - з усієї території Першотравневого району, який, до слова, посів друге місце в рейтингу кращих сельхозрайонов, 87% займають сільськогосподарські землі. І це не просто картопля і капуста, які можуть вирости і в інших регіонах нашої області, ми говоримо про особливий вид агропромислових робіт - про виноградарство.

«Тут можна проводити фантастичні експерименти в агропромисловості! Я спостерігаю тут перспективи, яких в Європі більше не залишилося. Звичайно, розвивати цю галузь - важко і не просто, особливо якщо справа стосується виноградників і вина. У Франції виноградники на територіях існують не менше двохсот років, а подекуди і по п'ять століть. Там знають, який виноград, де садити, як за ним доглядати, що з ним робити, коли прибирати ... Тут поки цього немає, але потрібно працювати, тому що, ще раз повторюся, в Україні просто неймовірні перспективи! », - розповів Крістоф Лакарен , французький винороб, ось уже близько десяти років займається питанням виноградників і вина в Україні.

За його словами, все, що потрібно для розквіту агропромисловості - чітка організація роботи і строгість виконання процесу. Звичайно, є речі, які можна визначити дослідним шляхом, але це лише мале зло. Саме тому він активно виступив за інвестиції в аграрний сектор району, який по праву може вважатися «золотим» для Донеччини.

***

Донбас вельми багатий край. Він завжди був промисловим центром країни, а з деяких пір його пророкують і славу ділового центру. Але у нього є перспективи в таких секторах, які, на перший погляд, здаються недоречними в краю шахтарів і металургів. Тому алгоритм дій щодо просто - потрібно знайти підхід, все правильно організувати і привернути увагу до питань, які раніше всі намагалися обходити стороною. І тоді, може бути, такий «безнадійно індустріальний» Донбас несподівано для себе стане ще і курортним центром України.

УРА-Информ.Донбасс

Якщо ви помітили орфографічну, стилістичну або іншу помилку на цій сторінці, просто виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter.

Про Мелекіно, Мангуші і Малої Ялті?
Але як же бути з тією територією, на якій немає заводів, шахт і багатих родовищ?
Як же, наприклад, той самий Першотравневий район і його подальший розвиток?
І чи варто повністю сфокусуватися на важкій промисловості, залишаючи на частку легкої жалюгідні 0,1%?
Однак на порядку денному стоїть і інше питання: чому інвестори повинні вкладати свої капітали саме в район Приазов'я?
Які перспективи у Першотравневого району, який зі ста кілометрів узбережжя включає в себе 56?
Але припустимо, що інвестори, яких ми знайшли, згодні вкладати свої кошти саме сюди, і тоді постає перед нами чергове запитання - будь-що?
Які напрямки тут найкраще розвивати, які будуть найбільш успішно реалізовані, які в підсумку принесуть прибуток?
Адже у багатьох є сарайчики, в яких лежить старий мотлох, про який ми забули?

Новости