Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Павло-Очаківська коса

Павло-Очаківська коса

Павло-Очаківська коса, розташована на березі Азовського моря в 40 км від Азова , Є популярним місцем відпочинку жителів донського краю, особливо любителів віндсерфінгу. Коли на косі з'являється вітер, ця звістка миттєво поширюється серед бажаючих ковзати по водній гладі під вітрилом, і вони поспішають сюди, щоб зайнятися улюбленим видом спорту.

Як відомо Азовське море дуже дрібне. Його глибина по фарватеру не перевищує 14,5 м. Дуже пологе дно. Зазвичай потрібно пройти по воді з сотню метрів, щоб рівень досяг пояса. Але є місця, де вітер і підводні течії намивають грунт, який у вигляді коси на кілометри виступає в море. В Азовському морі, поряд з Павло-Очаківської косою, відомі також Бегліцкая коса в 20 км від Таганрога , Должанська коса в 40 км від Єйська, Тузловська коса в районі Керченської протоки , Яку то намивають, то змивають морські течії. Такі природні утворення дуже зручні для купання та літнього відпочинку. Зазвичай їх зміцнюють зеленими насадженнями, будують тут бази відпочинку і піонерські табори, упорядковують пляжі, створюють центри водних видів спорту.

У спекотні літні вихідні дні на Павло-Очаківської косу приїжджають відпочивати сім'ями тисячі городян з Азова , Ростова-на-Дону та інших міст Донського краю . Дістатися до Павло-Очаківської коси можна на особистому транспорті. На трасі з Азова в сторону с. Кругле є відпо покажчик в сторону моря.

Схема проїзду на Павло-Очаківської косу і телефони баз відпочинку є на засланні: http://travelrostov.ru/turizm-v-rostove/plyazhnyj-otdyx-v-rostovskoj-oblasti-pavlo-ochakovskaya-kosa/ .

Однак влітку 2012 року у зв'язку з ремонтом мосту через річку Кагальник традиційна схема проїзду на Павло-Очаківської косу не діяли.

У травневі свята 2012 роки ми планували здійснити подорож в Тамань уздовж південного берега Азовського моря з відвідування лікувальних грязей рядом з Азовом , Павло-Очаківської коси, Російського Лас-Вегаса - Азов-сіті, розташованого в 50 км. від Єйська, Должанской коси і основних визначних пам'яток Таманського півострова . Можна сказати, що вдалося побачити все, окрім Павло-Очаківської коси, тому що дорожники вирішили, що травневі свята найкращий час для ремонту моста через річку Кагальник. В результаті найближча з боку Ростова-на-Дону дорога до Павло-Очаківської коси була перекрита і нам, щоб дістатися до Єйська довелося возращаться в Азов і їхати на Староминская. У той же час 12 червня, незважаючи на що ведуться будівельні роботи переїзд через міст діяв в реверсивному режимі.

Об'їхати проблемну ділянку дороги на Павло-Очаківської косу, як ми дізналися пізніше, можна було в такий спосіб: на круговій розв'язна в Азові потрібно їхати не в напрямку Кругле, а на Староминская до сел. Пішкове. В кінці селища поворот за вказівником направо на позик Обрив. Проїжджаємо Головатівка і в позик Обрив виїжджаємо на трасу Азов - Кругле після ремонтується мосту. Дорога довше приблизно на 10 км., Але зате без проблем. Приблизно через 5 км. після сел. Кругле бачимо покажчик направо Павло-Очаківська коса 2 км.

І дійсно через 2 км асфальт закінчується і переходить в м'який піщаний путівець. Ліворуч і праворуч вдалині вздовж берега ми бачимо бази відпочинку, побудовані ще в радянські часи. Рухаючись прямо незабаром зустрічаємо стоять між тополь уздовж узбіччя авто.

Рухаючись прямо незабаром зустрічаємо стоять між тополь уздовж узбіччя авто

Тут можна безкоштовно припаркуватися. А можна проїхати 300 м до шлагбаума, заплатити 150 руб. і пошукати місце для парковки безпосередньо на косі.

і пошукати місце для парковки безпосередньо на косі

Тут же є пропозиції житла в сучасних котеджах з індивідуальними парковками в великому дворі.

Тут же є пропозиції житла в сучасних котеджах з індивідуальними парковками в великому дворі

Далі виходимо на піщану косу, де ми бачимо пункт прокату плавзасобів і безліч відпочиваючих на березі і у воді. Пляж виглядає дуже строкато від сонцезахисних парасольок. Багато хто приїхав сюди з дітьми і домашніми вихованцями. По воді глісіруют катери і дошки під вітрилом.

По воді глісіруют катери і дошки під вітрилом

Піщаний плажа закінчується частково затопленою піщано косою, далеко йде в море. Коли бачиш людей йдуть по морю аки по суху, згадується епізод з фільму Діамантова рука.

Коли бачиш людей йдуть по морю аки по суху, згадується епізод з фільму Діамантова рука

На російській території в Азовському морі мається також Должанська коса в 40 км. від Єйська і Бегліцкая коса в 20 км. від Таганрога .

Новости