Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Національний парк «Меотида»

Місцезнаходження:

м Новоазовськ, вул. Кірова, 80-а (парк розташований в приморській частині Новоазовського і Першотравневого районів).

Меотида - так стародавні греки називали Азовське море Меотида - так стародавні греки називали Азовське море. У перекладі «Меотида» означає «годувальниця». І дійсно Азовське море було годувальником для народів, що живуть на його узбережжі, які ловили морську рибу і полювали на птахів, що мешкають на узбережжі. У 30-ті р р ХХ ст. з одного гектара водної поверхні ловили 60-80 кілограм риби, що в 35 разів більше, ніж в сусідньому Чорному морі!

Меотида - так називається національний природний парк (НПП), створений на узбережжі Азовського моря в Донецькій області (Першотравневий і Новоазовський райони). Парк розкинувся на сто п'ятдесят кілометрів уздовж берега Азовського моря і захоплює два кілометри берегової лінії. Площа парку становить 14 351, 9 гектарів. Меотида - так називається національний природний парк (НПП), створений на узбережжі Азовського моря в Донецькій області (Першотравневий і Новоазовський райони) До складу парку увійшли: заказники загальнодержавного значення «Бакаи Кривої коси», «Еленчакскіе бакаї», «Білосарайська коса» і «Приазовський чапельник» , орнітологічний заказник місцевого значення «Кривокіський лиман» , пам'ятники природи місцевого значення «Крива коса» і «Соснові культури» , регіональний ландшафтний парк «Половецький степ» .

Багатством парку є різноманіття видів флори і фауни, багато з яких є унікальними, рідкісними і охороняються у багатьох країнах світу. Поступово процес урбанізації поглинає все нові і нові території і вже не так багато залишилося місць, де можна доторкнутися до «справжньої» природі.

Одне з таких місць в Донецькій області - НПП Меотида Одне з таких місць в Донецькій області - НПП "Меотида". Територія парку була спеціально виділена для збереження різноманітності тваринного і рослинного світу шляхом створення умов, при яких зможе бути відновлено максимальну кількість видів.

Флора парку є унікальною, вона зберегла аборигенні риси степової рослинності і включає ряд видів, занесених до Червоної книги України.

Унікальною є і фауна. В даний час в парку налічується 47 видів ссавців (серед них тхір степовий, нетопир середземноморський і їжак вухатий, які занесені до Червоної книги України), 7 видів плазунів. Унікальною є і фауна Але особливо цікавим і захоплюючим є спостерігати за поселеннями птахів.

На території ПНП "Меотида" зареєстровано понад 250 видів птахів, частина яких занесена в Червону книгу. Сіра і руда чаплі, бугайчик, чайка-реготуха, чорноголова чайка, зозуля, одуд, вухата сова і, навіть, пелікан - це ті деякі мешканці парку, яких можна побачити!

Тисячі птахів на морському узбережжі - це варто того, щоб побувати тут хоча б раз.

Також на території НПП "Меотида" знайдено понад 60 археологічних артефактів. Прекрасно збереглися залишки культури і архітектури древніх слов'ян, греків і Донських козаків.

Головним об'єктом уваги, безумовно, виступає Азовське море - природний раритет планетарного масштабу - саме мальенькое, найдрібніше, саме прісноводне, найпродуктивніший і саме віддалене від Світового океану на Земній кулі Головним об'єктом уваги, безумовно, виступає Азовське море - природний раритет планетарного масштабу - саме мальенькое, найдрібніше, саме прісноводне, найпродуктивніший і саме віддалене від Світового океану на Земній кулі!

Як уже зазначалося, парк Меотида охоплює практично все узбережжя Азовського моря в Донецькій області - це означає, що насолодитися красою моря, природи, зустріти цікавих представників флори і фауни можна на всьому узбережжі, але на особливу увагу заслуговують Білосарайська та Крива коси. Де знаходиться Білосарайська коса все знають, Крива коса знаходиться недалеко від сел. Седово.

Саме на Кривій косі розташовується найбільша на всьому Європейському континенті колоніальне поселення навколоводних птахів Саме на Кривій косі розташовується найбільша на всьому Європейському континенті колоніальне поселення навколоводних птахів. Тут же є спеціальна зона для туристів, де організовуються екскурсії. Досвідчені екскурсоводи розкажуть Вам про унікальність парку, його мешканців, відведуть Вас до місць, де Ви зможете поблизу помилуватися мартин каспійський, кучерявим пеліканами, Бакланов, пестроносимі качками та ін. З оглядового майданчика, що знаходиться на 26-метровій вишці і обладнаної оптичної технікою Ви побачите красиві пейзажі дикої природи Азовського моря. У парку можна зробити морську прогулянку на катері, човнах, покататися на конях, скуштувати місцеву кухню і зробити красиві фотографії. У місцевому конгрес - холі можна прослухати цікаву лекцію про особливості «Меотиди» і її мешканців, подивитися цікавий відеофільм.

Рекреаційний потенціал парку відповідає світовим стандартам, що обумовлюють: тепле мілководне море, комфортні черепашково-піщані пляжі, сприятливі кліматичні умови (велика кількість сонячних днів, морські бризи, які несуть на узбережжі масу чистого, збагаченого озоном, солями і мікроелементами повітря), запаси мінеральних вод і лікувальних грязей, зручне географічне розташування, розвинена транспортна інфраструктура (морський порт, аеропорт, залізничний вокзал, автомобільна траса міжнародного значення в Рекреаційний потенціал парку відповідає світовим стандартам, що обумовлюють: тепле мілководне море, комфортні черепашково-піщані пляжі, сприятливі кліматичні умови (велика кількість сонячних днів, морські бризи, які несуть на узбережжі масу чистого, збагаченого озоном, солями і мікроелементами повітря), запаси мінеральних вод і лікувальних грязей, зручне географічне розташування, розвинена транспортна інфраструктура (морський порт, аеропорт, залізничний вокзал, автомобільна траса міжнародного значення в . Маріуполі).

У 2001 парк був прийнятий до складу міжнародної організації «Федерація Європарк».

Зовсім недалеко від   м Зовсім недалеко від м.Донецька є унікальне місце - НПП "Меотида". Унікальність його в тому, що рука людини не в повній мірі доторкнулася до нього. Приїжджайте сюди, щоб побачити справжню природу Азов'я !

Як дістатися:

з Седово , Маріуполя або Білосарайської коси на власному або найманій транспорті потрібно їхати з міжнародного шосе М-14 (Мелітополь - Новоазовськ). Парк розташований вздовж усього узбережжя Азовського моря, в приморській частині Новоазовського і Першотравневого районів. Якщо ж Ви бажаєте відвідати саме Криву косу і помилуватися найбільшим на всьому Європейському континенті колоніальним поселенням навколоводних птахів, тоді Вам потрібно дістатися до смт. Седово (розташоване на південь від м Новоазовськ), поруч з яким і розташована дана коса, де організовуються екскурсії.

Новости