Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

На Молочному лимані в Запорізькій області констатували екокатастрофу (фото, відео)

У порівнянні з вибухами на складах в Калинівці на Вінниччині катастрофа, яка сталася в минулі вихідні в Запорізькій області, звичайно, менш значуща і небезпечна. Але зайвий раз підтверджує, що всіма проблемними ділянками в країні необхідно займатися і кошти спрямовувати на запобігання ПП, а не на їх ліквідацію, і вже тим більше, не на особисте збагачення.

25 вересня запорізький рибоохоронний патруль виявив факт масового мору піленгаса в Молочному лимані: риба не змогла вийти в Азовське море через те, що вимоїна, що з'єднує обидві акваторії, в черговий раз виявилася замуленій. У обмілілої вимоїні загинуло понад 20 тисяч особин піленгаса масою від 500 грамів до 3 кілограмів. За словами волонтера Віктора Шейко, збиток склав близько 65 мільйонів гривень!

Коротка передісторія питання. Місце «стику» регулярно міліє через переважаючих східних вітрів. Про те, що лиман, розташований між трьома районами області, треба терміново рятувати, говорять не одне десятиліття. Приблизно раз на рік (а зі зміною влади і частіше) до місця стику лиману з морем навідувалися солідні делегації чиновників різного рангу в супроводі фахівців природоохоронного та інших відомств. Вони скрушно хитали головами, промовляли полум'яні промови на захист екології, волали «Ми його втрачаємо! », Обіцяли підтримку на найвищому рівні і держкошти на порятунок лиману, після чого їхали. Траплялося, що десь там, «нагорі», приймалися якісь рішення, і часом навіть копирсався якийсь час у промоїни екскаватор. Але вітер і напрямок хвиль його жалюгідні зусилля швидко зводили нанівець.

Кілька років тому питання про порятунок лиману на державному рівні в черговий раз підняв народний депутат України, мелітополець Євген Балицький. Час було мирне і, ніби як, ідею планувалося підтримати. Потім нардеп з однодумцями спонсорував проект «Врятуємо Молочний лиман». Був розроблений проект очищення русла, укладені договори з підрядними організаціями, закуплена необхідна техніка. В результаті канал був розчищений, в лиман надійшла вода, туди на нерест заходили риби ...

Але час минав, нардепа звинувачували у фінансових махінаціях і продажу піску, вилученого з русла промоїни. Змінювалися також керівники в районах, прилеглих до лиману, і в області, комерційні структури, які також намагалися взяти проблему під свій «крило».

Перейнявся цим питанням і нинішній глава Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль. Більш того, в цьому році на роботи з поглиблення дна між лиманом і морем виділили 1 303 511 гривень. Роботи доручили підряднику - «Техморгідрострой Миколаїв», проте роботи по розчищенню з'єднувального каналу так і не почалися.

«Сьогодні обговорили наболілі питання, які останнім часом склалися в регіоні, - так 26 вересня прокоментував ситуацію на своїй сторінці в Фейсбук Костянтин Бриль. - Зокрема, це стосувалося Молочного лиману. У цьому році вперше за історію незалежності України в Запорізькій області було виділено бюджетне фінансування - 1,4 мільйона гривень. Тому що до цього хтось в лимані рив ями, а хтось крав пісок. Тому обласна влада вирішила навести порядок, і це питання фахівці почали ретельно опрацьовувати ще з початку року. Однак підрядник, який виграв конкурс, робіт не виконав.

Упевнений, що правоохоронці зроблять свої висновки. Думаю, що збитки державі повинна оплатити саме та фірма, яка взяла на себе зобов'язання відновити ополонку. Зараз ми оголосили цю зону місцем екологічної катастрофи. Подолати її наслідки допомагають рибалки, фахівці ГСЧС і Нацгвардії України, за що величезна їм подяка! «

З подачі запорізького губернатора питання Молочного лиману піднято перед Мінекології та Кабміном, адже розчищення промоїни повинна проводитися щорічно навесні і восени, що можливо навіть засобами місцевого та обласного бюджетів. Однак для цього лиман повинен бути переданий на баланс місцевої влади.

Фото Дмитра Смольєнко

Читайте нас в Telegram-каналі , Facebook і Twitter

Новости