Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Міжнародний День Чорного моря: подія для всіх

  1. Офіційний інформаційний бюлетень Комісії з захисту Чорного моря від забруднення та Проекту по відновленню...

Порятунок Чорного моря

Випуск 8, червень 2005

Виберіть мову: EN BG GE RO RU TR UA

Офіційний інформаційний бюлетень Комісії з захисту Чорного моря від забруднення та Проекту по відновленню екосистеми Чорного моря ГЕФ

У цьому випуску:

На шляху до нової Європейської тематичної стратегії щодо захисту та збереження морського середовища [>>]

Європейська комісія підтримує Чорноморську комісію [>>]

Чорноморська комісія і Екологічна програма ООН (UNEP) проти морського сміття [>>]

Виконання Чорноморського стратегічного плану дій: перспективи Болгарії [>>]

Туреччина виконує Чорноморський стратегічний план дій [>>]

Захист і відновлення Чорного та Азовського морів в Україні [>>]

Чорноморський План дій в надзвичайних ситуаціях до Протоколу про співробітництво в боротьбі із забрудненням Чорного моря нафтою та іншими шкідливими речовинами в надзвичайних ситуаціях [>>]

Співпраця чорноморських і балтійських експертів [>>]

Чорноморська ГІС [>>]

Україна. Ключові події в управлінні навколишнім середовищем [>>]

Грузинське Чорне море важливий ареал зимового місцеперебування китоподібних [>>]

Результати проекту EuropeAid 2002 2004 в Російській Федерації [>>]

Чорноморський Палац-черепашка [>>]

Чорноморський день дій 31 жовтня 2004 р [>>]

Прогрес в області КУПЗ в Румунії [>>]

Збереження біорізноманіття та ландшафтів Чорного моря [>>]

Міжнародний День Чорного моря: подія для всіх [>>]

Від Чорного до Блакитного: море рятують [>>]

Кілька дат в екологічному календарі привертають загальну увагу до регіональних зусиллям в таких різноманітних і важких сферах управління, як поліпшення екологічного стану Чорного моря. Цей унікальний водний об'єкт потребує великої уваги і спільних зусиллях, а також допомоги чорноморським країнам, спрямованої на поліпшення ситуації.

У 2004 р громадськість узбережжя шести чорноморських країнах в восьмий раз відсвяткували 31 жовтня Міжнародний день Чорного моря. Це свято служить нагадуванням про підписання Болгарією, Грузією, Росією, Румунією, Туреччиною та Україною в 1996 р Стратегічного плану дій щодо захисту і відновлення Чорного моря. Цей день вже став частиною життя для 16 мільйонів людей, що живуть на берегах Чорного моря, і вже твердо зайняв своє місце в календарі як подія, пов'язана з підвищенням екологічної обізнаності та залученням людей в проблеми Чорного моря.

Розпочата за підтримки Чорноморської екологічної програми, ініціатива була з роками підкріплена зусиллями багатьох звичайних людей з регіональних екологічних НУО. День Чорного моря це сьогодні важлива подія для викладачів, журналістів, науковців, громадських діячів і державних чиновників і можливість підтвердити зобов'язання, пов'язані з майбутнім Чорного моря.

Події минулого року включали в себе традиційну Кампанію з очищення пляжів, яка з самого початку стала частиною святкувань. Вона має совій метою тримати в курсі екологічних питань не тільки молодь і громадськість з її великим потенціалом, але і місцеві органи влади і політиків всіх рівнів. По всьому регіону проводилися виставки дитячого мистецтва, фестивалі та вікторини, громадські збори і трансляції ЗМІ. Число учасників конкурсу ЗМІ Загальна Чорне море стає дедалі більше, починаючи з другого випуску минулої осені. Урядові організації та експерти з державних та муніципальних екологічних служб, люди з приватного сектора об'єднують свої сили з зеленими активістами і цивільними групами, щоб допомогти в поліпшенні екологічного стану Чорного моря.

На всьому узбережжі Болгарії були проведені громадські заходи, в яких брали участь представники влади, державних структур та наукових установ. Поряд з традиційною очищенням пляжів і дитячим конкурсом мистецтв, деякі офіційні установи організували спеціальні заходи, спрямовані на підвищення поінформованості громадськості з проблем Чорного моря.

Чорноморське басейнове управління та Інститут океанології провели національне захід у столиці, щоб відзначити 31 жовтня за сприяння Чорноморського Комісіонера. Чорноморська мережа НУО заснувала призи в конкурсі ЗМІ і запросила громадськість на другий форум мистецтва, названий Море, довкілля, розвиток, додавши святам культурну сторону. Молодіжне відділення мережі приєдналося до Кампанії Очистимо світ і активізувало її 31 жовтня.

Фонд зелених в Бургасі провів круглий стіл для екологів муніципалітету під назвою Екологічні проблеми Чорного моря та шляхи їх вирішення з акцентом на впровадження стійких сільськогосподарських технологій. У містах південного узбережжя в партнерстві з місцевою владою було організовано традиційний конкурс серед школярів на кращу картину, вірш та есе, присвячені Чорному морю.

У Батумі (Грузія) за підтримки Департаменту Екології та природних ресурсів Автономної республіки Аджарія Міжнародний день Чорного моря був відзначений семінаром, виставкою та концертом. Прибережне співтовариство і новий уряд ще раз підтвердило своє зобов'язання захищати Чорне море. Активно брали участь в святі екологічні НУО, вчителі та школярі. Дитячий конкурс творчості це давня традиція на узбережжі. НВО переглянули типи заходів, що проводяться по грузинському узбережжі Чорного моря, а також здійснювані проекти. Чорноморська Еко-Академія виконує проект з проблем використання ресурсів на території Національного Парку Колхети. Учасники звернули увагу на шкідливі наслідки неприйнятного рибальства і полювання. Екологічний навчальний центр вивчає поточний стан популяції дельфінів вздовж берегів Грузії, випадки, області та причини їх загибелі. Традиційно є учасниками свята молодіжні групи, такі як Гурійський молодіжний ресурсний центр та журналісти-екологи.

НУО з Констанци (Румунія) святкували Чорноморський День дій зі своїми активними партнерами по захисту навколишнього середовища: школами, вищими навчальними закладами, установами культури та науковим співтовариством. Свята цього року з'єднували в собі заходи в приміщеннях, такі як конференції та виставки, і типові суспільні інформаційні заходи на вулицях, звернені до ширшої аудиторії. Утилізація відходів була головним пунктом кампанії 31 жовтня цього року НВО Наше Море. Ця акція була частиною заходів, пов'язаних із запобіганням забрудненню пляжів твердими відходами. Учасники кампанії підготували плакат на шести чорноморських мовах, який закликав громадськість скоротити забруднення узбережжя. Традиційний конкурс дитячого мистецтва представив погляд на екологічні проблеми Чорного моря та пов'язані з ними суспільні цінності. НВО Наше Море привернуло увагу до питання сільськогосподарського забруднення вод. Учасником святкування Міжнародного дня Чорного моря стало наукове співтовариство, представлене Національним інститутом морських досліджень і розвитку Григоре Антипа і Океанічним клубом, що знайшло широку підтримку ЗМІ.

У Росії НПО узбережжя також відзначили Міжнародний день Чорного моря. Святкування в Новоросійську і очищення пляжів були енергійно підтримані місцевими органами влади і військово-морським відомством.

Учасники висловили свою стурбованість проблемами, викликаними наявністю порту і транспортним рухом. Місто готується стати базою Російського чорноморського флоту. Було проведено конкурс студентських екологічних газет, і кращі з них будуть опубліковані. У Міжнародний день Чорного моря в Анапі був проведений традиційний конкурс дитячих картин та плакатів. Міжнародний День Чорного моря в Сочі привернув безліч цікавих груп, включаючи професійних екологів, представників громадських екологічних організацій, учасників молодіжних організацій, громадських діячів і журналістів. Як завжди, в святі брало активну участь Сочинське відділення Російського географічного товариства зі своїм клубом Олександрія. Парусна академія з Таганрога (Росія) включила молодих активістів в моніторинг прибережної зони вздовж приморській частині міста. Молодь з місцевих шкіл була розділені на дві групи, вони проконтролювали в цілому 8,2 км уздовж північно-східній і південній частині бухти. Студенти брали проби води і фіксували стан пляжів, щоб порівняти їх з результатами минулого року. Позитивних змін було досить мало, але учасники їх відзначили і склали план по здійсненню більш сильного тиску на муніципальну адміністрацію, так щоб стан пляжів покращився в майбутньому році.

НВО Туреччини, як зазвичай, висловили свою стурбованість екологічною безпекою не тільки Чорного моря, але і району проток, з огляду на, що збільшилася через них транспортування нафти і газу.

Місцева влада, Чорноморська Комісія та Проект по відновленню екосистеми Чорного моря об'єднали зусилля, щоб привернути увагу ЗМІ та регіональної громадськості до екологічного стану Чорного моря та зусиллям міжнародних донорів, спрямованих на реабілітацію цього унікального водного об'єкта. Турецька Морська Асоціація (TUDAV), Турецьке суспільство захисту навколишнього середовища та лісів (TEWPS) і багато інших виступили за привернення суспільної уваги і підвищення обізнаності з морським і чорноморським екологічних питань. Екологічні руху узбереж Чорного і Мармурового морів підтримали ефективні рішення існуючих екологічних проблем, які хвилюють громадськість.

Заходи з нагоди Міжнародного дня Чорного моря були проведені по всій Україні в останній тиждень жовтня. Хоча увагу здебільшого людей залучили політичні події і президентські вибори, традиція святкування Дня Чорного моря збереглася. Українські прибережні НВО розгорнули кампанію по збереженню і відновленню заболочених територій; вони співпрацювали з іноземними партнерами в обміні досвідом з управління заболоченими територіями. Було висловлено занепокоєння станом заповідника в дельті Дунаю через будівництва судноплавного каналу на його території. Українські і Російські НВО з ентузіазмом виступають за проведення спільної російсько-української регати уздовж берегів Азовського і Чорного морів, щоб підвищити громадську обізнаність з морських екологічних проблем. НВО сподіваються залучити кошти для цієї акції і зблизити недержавні організації двох країн. Головним організатором проведення Дня Чорного моря виступило Південне відділення інституту екології.

Миколаївське відділення Національного екологічного центру України (НЕЦУ) провело Екологічний форум щодо захисту і відновлення Чорного моря. Ряд заходів конкурси, вікторини були адресовані молоді та школярам. Вони сприяли поліпшенню знань про Чорне море і стимулювання інтересу до екологічних проблем.

У святкуванні взяли участь Миколаївське відділення НЕЦУ, Клуб спільних дій і Український національний офіс Чорноморської мережі НУО. Загін скаутів з Миколаєва координував Кампанію зі збору сміття на берегах південного Бугу.

Спільні зусилля прибережних громад та урядів можуть дати шанс Чорному морю та його майбутньому.

Емма Гильова,

Координатор Регіонального офісу Чорноморської мережі НУО

[<<] [>>]

Новости