Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Мешканці кримського узбережжя

Чорне море по складу і характеру розподілу живих організмів дуже своєрідно і неповторно. Жодне море на Землі не має поділу по глибині на дві зони - кисневу (до глибини 150-200 м) і позбавлене життя сірководневу зону (нижче 200 м), що займає 87% його водної маси. У розпорядженні тварин і рослин всього 13% об'єму води. Саме в кисневому шарі мешкають декілька сотень планктонних і бентосних водоростей і понад 2500 видів тварин. У числі останніх 500 видів одноклітинних організмів, близько 1900 - безхребетних, 185 видів риб і 4 види ссавців.

У числі останніх 500 видів одноклітинних організмів, близько 1900 - безхребетних, 185 видів риб і 4 види ссавців

До складу планктону входять водорості і дрібні тварини (зоопланктон), що живуть в товщі води і переносяться її струмами і течіями. До фітопланктону відносяться зелені, синьо-зелені, кремнежгутіковиє, перідіневие і діатомові водорості. У зоопланктоне ікра більше 30 видів риб, медузи, морські черв'яки, весільного рачки, личинки молюсків, черв'яків, раків і «винуватиця» світіння моря одноклітинна ноктілюка (ночесветка), на частку якої припадає в окремі періоди, половина ваги зоопланктону.

У зоопланктоне ікра більше 30 видів риб, медузи, морські черв'яки, весільного рачки, личинки молюсків, черв'яків, раків і «винуватиця» світіння моря одноклітинна ноктілюка (ночесветка), на частку якої припадає в окремі періоди, половина ваги зоопланктону

Найпоширеніші серед бурхливо розвиваються влітку перідінієвих водоростей - ексувіелла, перідініум і цераціум. Діатомові мають два сезонні піки в розмноженні: ранньою весною і восени. У лютому-березні, під час спалаху розвитку фітопланктону, можна спостерігати зміну кольору води в прибережній частині моря. А з блакиті вона стає бурою. Це пов'язано з масовим діленням планктонних водоростей, і називають це явище «цвітінням води». Особливо інтенсивно в цей час, кілька разів на добу, діляться такі масові види, як скелетонема, хетоцероси і різосоленія. Масове розмноження зоопланктону приурочене в основному до літніх місяців.

До бентосу відносяться прикріплені, вільно лежачі на дні, що закопуються, пересуваються по дну і плаваючі над самим дном тварини. У складі бентосних водоростей зелені, синьо-зелені, бурі, червоні і два види квіткових водоростей - зостера і руппія. Всього бентосних 304 види, і найпоширеніші серед них - філофори і цистозіра. Перша складає приблизно 95%, друга - 4% від всієї маси донних водоростей. Філофори зосереджена в північно-західній частині моря, цистозіра зустрічається повсюдно, але особливо її багато біля південних берегів Криму. Зарості її - улюблене місцепроживання мальків більш ніж 30 видів риб і все тому, що більш Кормнов місце відшукати в морі важко. З 1 кг цистозири можна зібрати 9000 смачних черв'яків поліхети, 3000 дрібних молюсків і до 2000 ракоподібних.

Прибережні зарості цистозири бородатої

У складі бентосних тварин самі різні види безхребетних: рачки бокоплави, многощетінковиє черв'яки, раки, асцидії, корненожки, гідроїди, актинії і молюски. З черевоногих рапана, насса, ріссоа, цекум, китайська шапочка і ін. З пластінчатожаберних - мідія, морський гребінець, венус, тапес і ще багато видів молюсків. Розмножуються останні навесні і влітку, черевоногі відкладають яйця не тільки в цей період, але і взимку (насса). До бентосу також відносяться донні, що живуть у дна риби: скати, камбала, султанка, морський йорж, корова-звіздар, морський дракон.

До бентосу також відносяться донні, що живуть у дна риби: скати, камбала, султанка, морський йорж, корова-звіздар, морський дракон

Представтелі бентосних тварин: рачки бокоплави, крихітні черепашки насса.

Перш ніж познайомити читачів з деякими представниками риб'ячого населення Чорного моря, необхідно сказати, що в морі все різноманіття рослин і тварин тісно взаємопов'язано один з одним і складає єдину екологічну систему. Ні одна ланка з неї не може бути вилучено без істотної шкоди для інших, і чисельність, і здоров'я кожного з видів визначаються цими ж показниками для інших видів, так як в морі існує єдина харчова ланцюг. Планктоном харчується зоопланктон, зоопланктоном - риб'ячі мальки і маломірна рибка, останній - риба побільше, ними, в свою чергу, годуються такі хижаки, як пеламида, луфарь, тунець, катран і ссавці.

Іхтіофауна Криму, видовий склад риб, складається з видів, що мешкають в Азовському і Чорному морях, а також прісних водоймах півострова.

З 46 видів прісноводних риб 14 є аборигенами, або споконвічно кримськими мешканцями. Серед них особливо цінуються кримський вусань, Салгирская рибець, кримська шемя і струмкова форель. Решта 32 види тим чи іншим чином були акліматизовані. Важливу роль у збільшенні рибних запасів Криму зіграв Північно-Кримський канал, з водами якого на півострів переселилися багато видів дніпровських риб, і створення широкої мережі рибних господарств. У видобутку рибалок стали звичайні карась, короп, окунь, судак, товстолобик, білий амур, щука і заходить з Азовського моря кефаль-піленгаса.

Зліва - Північно-Кримський канал, праворуч - хоч греблю для вирощування форелі, створений в верхів'ях Альми, на території Кримського заповідно-мисливського господарства

Найбільшу промислову цінність з чорноморських риб мають оселедець, хамса (або чорноморський анчоус), тюлька, ставрида, скумбрія, камбала-калкан, кефаль-лобан і кефаль-сингіль. Бажаною здобиччю рибалок-любителів є мешканці прибережної зони бичок-мартовік, камбала-глоса, кефаль.

Любителів поплавати з маскою не можуть залишити байдужими надзвичайно красиві, відливають смарагдом, зосереджено плаваючі зеленушки і блакитно-сині витончені морські ластівки. Дивує своєю безстрашністю повільна морська собачка. Ця непоказна рибка підпускає водолаза на відстань витягнутої руки, а потім, ніби знехотя, перебирається на нове місце. Серед густих водоростей можна зустріти екзотичних за зовнішнім виглядом рибок: морську голку і коника, дивно нагадує шахову фігурку.

Є серед морських жителів і отруйні. Морський йорж, або скорпена, хоч і смачний, але небезпечний. У нього отруйний другий промінь спинного плавця і зяброві кришки. Будьте обережні, укол викликає набряк і підвищення температури. Найнебезпечніший мешканець моря - морський дракон, у якого отруйні три перших променя спинного плавця і зяброві кришки. На мілководді можна наступити на плоского, як млинець, ската, званого "морським котом", який, захищаючись, ударить хвостом з зазубреним шипом.

На мілководді можна наступити на плоского, як млинець, ската, званого морським котом, який, захищаючись, ударить хвостом з зазубреним шипом

Отруйні жителі Чорного моря: скорпена (морський йорж), скат-хвостокол ( "морський кіт").

Чорноморська акула, яка називається частіше катраном, досягає довжини 1,5 метра і для людини ніякої небезпеки не представляє. До речі, через смачних плавників вона попадається рибалкам все рідше, так що небезпека, як зазвичай, виходить не від тварин, а від людини.

Майже повсюдно в морі плавають медузи. Менша з них аурелія, звана також морським блюдцем, має діаметр до 20 сантиметрів і абсолютно нешкідлива. Медуза-корнерот з напівпрозорим куполом діаметром до 35 сантиметрів і звисає з під купола пучком яскраво забарвлених щупалець пече не гірше кропиви, але ці опіки безслідно проходять через кілька хвилин.

Медуза-корнерот з напівпрозорим куполом діаметром до 35 сантиметрів і звисає з під купола пучком яскраво забарвлених щупалець пече не гірше кропиви, але ці опіки безслідно проходять через кілька хвилин

Медуза аурелія

Серед каменів і водоростей снують численні ракоподібні, найбільшим з яких є кам'яний краб, який має ширину панцира до 10 сантиметрів. М'ясо краба дуже смачне, але на відміну від свого річкового побратима - раку великий краб працює клешнями так, що може «прокусити» палець ловця до крові. До речі, «кусається» і штраф, який накладається Держінспекцією з охорони природи за ловлю крабів.

У піщаних місцях можна зустріти краба-плавунца і рака-самітника. Відлюдники ховають своє беззахисне черевце в порожні раковини молюсків і з цим будиночком діловито снують по мілководдях, поїдаючи різні харчові залишки.

Відлюдники ховають своє беззахисне черевце в порожні раковини молюсків і з цим будиночком діловито снують по мілководдях, поїдаючи різні харчові залишки

Зліва - кримські кам'яні крабики, праворуч - рак-відлюдник

На підводні камені, скелях і палях розташувалися колонії двостулкових молюсків - мідій. Харчуючись дрібними, зваженими у воді організмами, мідії пропускають через себе величезні кількості води і є, таким чином, своєрідними «живими фільтрами», що грають глобальну роль в біологічному очищенні морів. До речі, з мідій можна приготувати чудові страви.

Головним природним ворогом мідій є черевоногих молюск рапана. Цікаво, що в Чорне море цей молюск був завезений з баластними водами транспортних суден в кінці 40-х років XX століття. Не маючи тут природних ворогів, рапана широко розселилася по всьому басейну. Велика красива раковина цієї морської равлики користується попитом у колекціонерів, а делікатесне м'ясо використовується в їжу.

Наведемо короткі характеристики тих видів риб, яким надалі не присвячені окремі нариси.

Бички. У Чорному морі живуть більше 10 видів: бичок бубирь, Афія, бичок-цуцик, що приклеює ікринки на кам'янистих мілководних розсипах і ін. Найкрупніший представник роду - бичок-мартовік, найчисленніший вид - бичок-кругляк - відмінний сім'янин і дуже дбайливий батько.

Зеленушки (губа). Їх налічується тут 8 видів. Улюблені місця проживання - скелі з чагарниками водоростей. Нерестяться влітку, змітаючи до 50 тисяч ікринок. У період нересту зеленушки будують між каменів гнізда. Харчуються молюсками, черв'яками, ракоподібними. Інтенсивно вибиваються підводними мисливцями.

Камбала. У чорноморському басейні зустрічається неcколько видів, зокрема глоса, камбала Кесслера (арноглосс). Найбільше промислове значення має камбала-калкан, яка трапляється повсюдно. Калкан живе на дні, вважаючи за краще піщані і черепашкові грунти. Взимку і влітку тримається на глибині, навесні і восени переходить на мілководді. Нереститься з квітня по липень. Дорослі особини досягають 70 сантиметрів і 12 кілограмів ваги. Харчується донною рибою і крабами.

Харчується донною рибою і крабами

Представники чорноморських видів риб: зеленушка (губан), бичок-кругляк, камбала-калкан.

Луфарь. Зростає, харчується і нереститься в північно-західній частині Чорного моря. Нерест - з червня по вересень. Живе 8-9 років, досягаючи ваги 8-10 кілограмів і довжини 1 метр. Тіло риби з боків довгасте. Рот великий, щелепи великі, зуби гострі. Веде стадний спосіб життя. Хижачка, харчується виключно рибою.

Сарган. Ця риба в різні роки по різному мігрує в зв'язку з нерестом, нагулом, зимування. З'являється в Чорному морі навесні, нереститься з травня до кінця серпня. У листопаді обходить на південь і зимує в Мармуровому морі. Живе 6-7 років. Досягає довжини 75 сантиметрів. Відрізняється стріловидним будовою тіла і подовженими, клювоподібними щелепами. Луска дрібна, спинка зелена. Стадна хижа риба.

Скумбрія (макрель або пеламида). Сильний, бистроплавающій хижак. Досягає 60-80-сантиметрової довжини, живе більше 10 років. У Чорному морі годується і влітку нереститься, але восени і молодь, і дорослі йдуть на південь, через Босфор. Гостює у нас не щороку, все рідше і рідше.

Зліва направо: сарган, скумбрія, луфарь

Спікари (морський окунь). Прибуває з Середземного моря навесні і влітку. З квітня по липень входить в прибережні води для нересту. Плодючість від 1300 до 10000 ікринок. Довжина самок 8-15 сантиметрів, самців 12-20. Вага до 100 грамів. Харчується зоопланктоном, поряд зі ставридою - основний об'єкт любительського лову.

Ставрида. Широко поширена по всій прибережній зоні Чорного моря, утворює великі косяки. Особи мають довжину від 10 до 20 сантиметрів, вага від 15 до 75 грамів. Живе від одного року до трьох років. Нереститься з травня по серпень, змітаючи до 50 тисяч ікринок. Хижак, харчується зоопланктоном і дрібною рибкою. Омріяна видобуток рибалок-любителів.

Скат-хвостокол. Хрящова, плоска живородящая риба, родичка акул. Особливо великі самки досягають довжини 2,5 метра. Харчується донними рибами, креветками, крабами, молюсками. На хвості - зазублена кістяна голка, в основі якої розташовується отруйна залоза. Укол для людини хворобливий, іноді смертельний. Дитинчат народжують від 6 до 28 в червні-липні.

До ссавців Чорного моря відносяться тюлень-чернець і три види дельфінів: азовка, білобочка і афаліна.

Новости