Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Грязелікування на озері Чокрак

Я вже п ісала про відпочинок і лікування грязями на унікальному озері Сиваш в Херсонській області.

Але це не єдине місце в Україні, де можна поправити здоров'я за допомогою мулової сульфідної грязі.

Ще одне лікувальне озеро знаходиться в Криму, недалеко від міста двох морів - Керчі.

Я вирішила написати цю статтю спеціально для любителів Криму, адже буває так, що їхати на Азовське море надовго зовсім не хочеться через нестачу пам'яток (яких в Криму вагон і маленький візок), а ось подивитися на нього разок, спробувати скупатися і тут же порівняти з Чорним - саме те.

Для таких цілей ідеально підходить Керченський півострів, де в крокової доступності буде також один з найвідоміших грязьових курортів, про який я Вам зараз і розповім детальніше.

Для таких цілей ідеально підходить Керченський півострів, де в крокової доступності буде також один з найвідоміших грязьових курортів, про який я Вам зараз і розповім детальніше

Керченський півострів - взагалі місце унікальне. Він омивається відразу чотирма водоймами: на півночі - Азовським морем, на півдні - Чорним, на сході - Керченською протокою, а на заході - все тим же Сивашом.

З Кримом півострів з'єднаний невеликим (всього 17 кілометрів в ширину) Акманскім перешийком. А лікувальне озеро, про який піде мова, називається Чокрак.

Поблизу нього розташоване селище Курортне, де можна буде зупинитися, якщо Ви приїхали надовго.

Поблизу нього розташоване селище Курортне, де можна буде зупинитися, якщо Ви приїхали надовго

Як дістатися

З автовокзалу і ж.д.вокзала в Сімферополі - на маршрутці або рейсовому автобусі в бік Феодосії прямо до селища. Можна добиратися з Керчі маршруткою (відстань невелика, всього 18 кілометрів, і транспорт ходить досить часто).

Важливо!

Озеро Чокрак знаходиться на відстані приблизно 5 км від селища Курортне. Майте це на увазі, якщо добиратися на озеро з селища плануєте своїм ходом. Переміщення на таксі, можливо, обійдуться не так дешево, як хотілося б, а піші прогулянки в літню спеку не всім корисні.

Як це виглядає

Озеро Чокрак має форму котловану, оточеного з 3-х сторін скелястими масивами. Глибина його трохи більше метра, водойма харчується виключно підземними сірководневими джерелами і в сильну спеку пересихає.

Чим знамените озеро Чокрак

По-перше, це один з найстаріших грязьових курортів, і в дев'ятнадцятому столітті тут навіть була відкрита грязелікарня, яка благополучно працювала до тих пір, поки ... не виявилася в 1939 році на території військового полігону. Її, зрозуміло, закрили, але про лікувальному озері знають, сюди їдуть, передають інформацію з вуст в уста.

Чокракське бруду, поряд з діючим в цій же місцевості мінеральним джерелом - потужний оздоровчий фактор, вони застосовуються не тільки з лікувальною, але і профілактичною метою, а також покращують стан шкіри, волосся, нігтів.

По-друге, від моря Чокрак відділений вузькою смужкою-пересипом, так що якщо хочете скупатися - не треба далеко ходити, все під рукою в прямому і переносному сенсі.

А на дні Чокракського озера знаходяться справжнісінькі діючі грязьові вулкани! І подейкують, що запасів лікувальної грязі вистачить як мінімум на 400 років.

Вистачить і нашим онукам, і правнукам - ось тільки дбати про це унікальному куточку природи треба починати вже зараз.

Заїжджі туристи влаштовують на березі озера пікніки, залишають після себе сміття, б'ють пляшки, в загальному, роблять все можливе, щоб зробити відпочинок інших людей нестерпним через свою невихованість і свинства.

Маю велику надію, що Ви, шановний читачу, а робили так ніколи. І все ж пам'ятайте: хоч би довелося відпочивати, на березі водойми неприпустимо смітити і порушувати громадський порядок. І вже тим більше не варто перетворювати берег лікувального озера, знаменитого на весь світ, в банальну галявину для шашликів і пиятик.

Автор: Єлизавета Санникова

Шановні відвідувачі! Не залишайте у відгуках питання про нюанси заселення, наявності вільних місць та ціни на проживання. На ці питання вам дадуть відповідь тільки за вищевказаними телефонами. До уваги рекламодавців! Вільно рекламне місце, ціни дуже приємні: Шановні відвідувачі

Новости