Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Екологічні проблеми Криму :: Приватний Кореспондент

У Криму дійсно унікальна природа. Тут є і буйна рослинність Ялти, і гірський аскетизм Судака, і степові простори центрального Криму, і озера, і два моря (Азовське - саме крихке з них), і грязьові вулкани і цілющі грязі, і красиві печери з водоспадами - рай для любителя природи .

Крим сьогодні - темна пляма. Українським та міжнародним екологічним організаціям практично неможливо зараз працювати в Криму. Російським екоорганізацій там поки важко працювати з тих же причин. І все ж місцеві екосообщества є, є активісти, є просто небайдужі жителі, які люблять природу.

Почну з хорошого. Крим - найбільш просунутий регіон з точки зору альтернативної енергетики. Що цікаво, він випереджає по її частці навіть деякі європейські країни. Понад 30% енергозабезпечення Криму дають вітряки і станції на сонячних батареях. Є і сумний аспект в цьому, тому що ці проекти активно фінансувалися європейськими структурами (заохотити відмову Криму від будівництва атомної станції) і невідомо, чи зможе Росія підтримати інфраструктуру на рівні, не кажучи вже про те, щоб розвивати.

У Криму дійсно унікальна природа. Тут є і буйна рослинність Ялти, і гірський аскетизм Судака, і степові простори центрального Криму, і озера, і два моря (Азовське - саме крихке з них), і грязьові вулкани і цілющі грязі, і красиві печери з водоспадами - рай для любителя природи .

Шість заповідників є на даний момент в Криму. Кримський природний заповідник з знаменитими Лебедині острови знаходиться біля Алупки.

Ялтинський гірсько-лісовий заповідник зберігає в собі до 70% гірської флори Криму, знаходиться, очевидно, у Ялти.

Ще один заповідник недалеко від Ялти - мис Мартьян. Акцент цього заповідника - збереження морських мешканців.

Карадазький заповідник у Феодосії відомий не тільки своїми мешканцями, а й надзвичайним рельєфом, утвореним вулканічною активністю в минулому, який сам по собі - чудо природи.

У Казантипській заповіднику мені довелося не раз бувати. Одне з найкрасивіших місць на планеті. Знаходиться в Ленінському районі Криму.

Ну і недалеко від нього, на Керченському півострові є Опукський заповідник, в якому можна знайти багато птахів, занесених до Червоної книги.

Перейдемо до екологічних проблем Криму. Я б виділив такі.

Ерозія грунту, засолення, сільськогосподарська діяльність людини

У степових районах завжди вести сільськогосподарську діяльність було непросто. Досвід освоєння цілини показав, що з природою воювати складно. Кримський водоканал, який привів воду в центральну частину Криму, викликав і процеси засолення земель, стали з'являтися болота. Рівень родючого шару ґрунту - гумусу - останніми роками неухильно знижувався. Грунт банально видувається вітрами.

Тут доведеться дуже серйозно міняти принципи господарської діяльності. Висаджувати захисні пояси дерев і чагарників навколо полів, щоб запобігати ерозії. Змінювати принципи зрошення.

До речі, сам канал досить в поганому стані, забруднений, місцями заболочений, місцями стає сам джерелом боліт. І, що ще гірше, стає причиною появи солончаків.

Ще одна проблема від сільськогосподарської діяльності - рясне використання пестицидів. Води, в т.ч. навіть грунтові, досить забруднені, а вода в Криму на вагу золота.

Окремо тут потрібно згадати проблему Азова. Через відходів, попидающіх в річки в Азові серйозно змінився хімічний склад води, що призводить до зникнення риб. Колись багате ресурсами море перетворюється на пустелю.

Промислове забруднення, забруднення військовими

У Криму діє ряд підприємств хімічної промисловості. Далеко не всі з них поспішають дотримуватися мінімальні екологічні регламенти. Викиди тут не рідкість. В результаті часто страждає туристична сфера, викиди трапляються і в море.

Окрема проблема - військові, які завжди намагаються мінімізувати зовнішній контроль, власних Екослужба у військових немає, а грошей на нормальну утилізацію боєприпасів, техніки, часто немає. Тому море, на жаль, стає єдиним джерелом утилізації для військових.

Плюс є і радянський спадок. Багато відходів лежить на дні Чорного моря сповільненій отруйної бомбою.

Засмічення і затоптування

Туристи - благо для Криму. Вони - благо і для перлин природи Криму, тому що допомагають своїми грошима від екскурсій зберігати хоча б деякі пам'ятники природи. Однак туристи це ще й сміття, це ще й безвідповідальні туркомпанії, які не завжди правильно експлуатують об'єкти природної спадщини. В результаті і море і берег і природа засмічується. затоптує і т.п. У Криму мінімум якісних туристичних стежок. Все в дикому стані (що подобається звичайно туристам), але при рясному їх наявності перетворюється в знищення цієї самої природи.

Відсутня як така індустрія переробки сміття, хоча саме в Криму можна було б це організувати - туристи зосереджені на локальних територіях і в їх рамках можна було б організувати і роздільний збір сміття і його переробку.

Браконьєрство, господарська діяльність в заповідниках

Деякий час тому в Криму було вбито сім'я єгеря. Жорстоке вбивство, наскільки мені відомо, не розкрито. Браконьєрство є серйозною проблемою Криму. Сюди додамо і не завжди відповідальні дії рибалок, які самі ж збіднюють море.

Про скандал з будівництвом дачки януковичівський в заповідній Ялті все чули вже. Так що біда у вигляді будівництва дач в місцях унікальних - біда не тільки Краснодарського краю, а й Криму.

Бродячі собаки, кішки

У Криму дуже багато бездомних собак і кішок. Вони видавлюють місцеві, в тому числі і червонокнижні види і є антропогенним фактором тиску на природу. Ця проблема характерна не тільки для Криму, звичайно, але тут вона стоїть гостро ще й тому, що фрагменти дикої природи безпосередньо поруч з житлом людини поки ще тут збереглися. І можуть зникнути, якщо не вжити заходів.

моніторинг

Окрема біда - відсутність системи екологічного моніторингу, що в сучасних умовах взагалі-то треба було б робити мало не в автоматичному режимі - як температуру води видавати на курортах, так і її хімічний склад.

У Криму є кілька непоганих зоопарків, частина з них взагалі стали знаменитими, начебто Парку левів або зоопарку в Ялті. Однак і там бували проблеми. Зоопарк в Ялті періодично намагаються відхопити собі якісь ділки, труять тварин там і створюють проблеми власнику. Майже така ж непроста історія і у Парку левів, яким постійно загрожують, що відберуть у нього землі.

Червоної книги Криму не існує, хоча робота над цим велася свого часу.

Бережіть Крим!

джерело: oleg-kozyrev.livejournal.com



НАДІСЛАТИ: НАДІСЛАТИ:




Статті по темі:

Новости