Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чому Каспійське море вважається озером?

  1. Як море стало озером
  2. Чим вважати Каспій: морем або озером

Багато назви, не тільки топоніми, завжди мене дивували своєю уявною необгрунтованістю. Морські свинки не морські і не свині, кажани не мають відношення до гризунів, а Каспійське море взагалі озеро.

Я неспроста сказала "уявній". У будь-якого назви є передісторія. І часто вельми цікава.

І часто вельми цікава

Як море стало озером

Каспійське море не так вже незаслужено називається морем. Колись воно дійсно було частиною океану.

Навіть спочиває воно в ложі земної кори океанічного типу.

Каспій солоноводен, хоча солоність води мінлива. Біля гирла впадає в нього Волги солоність води мінімальна. Розміром Каспій нічим не поступається морю. Площа його поверхні 371 000 км.

Площа його поверхні 371 000 км

Головна причина, по якій Каспій прийнято вважати озером, це його відірваність від Світового океану. Він ніяк з ним не пов'язаний.

А ось багато років тому був.

Почалося все з Сарматського моря, яке існувало понад 13 мільйонів років тому. Воно було слабо пов'язане з морем Середземним, але пізніше цей зв'язок загубило і початок опріснювати. Далі воно ненадовго відновлювало зв'язок з морем, але потім знову її втрачала.

Далі воно ненадовго відновлювало зв'язок з морем, але потім знову її втрачала

6,5 - 5,2 мільйона років тому утворилося понтичний море, вже менше за площею. Яке до того ж незабаром розділилося на кілька незв'язаних між собою водойм. Вийшло в результаті Балаханское озеро можна вважати бабусею Каспію. Воно ще кілька разів отримувало і втрачало доступ до моря, підвищувало і знижувало рівень води, змінювалося в розмірах, поки нарешті не з'явилося то Каспійське море, яким ми бачимо його зараз.

Чим вважати Каспій: морем або озером

Повноцінним морем Каспій вважатися не може, хоча і серед озер стоїть осібно. Але питання це спірне.

І суперечки тут не стільки між географами, скільки між політиками.

Каспій омиває території відразу п'яти держав:

  • Казахстану;
  • Росії;
  • Туркменії;
  • Ірану;
  • Азербайджану.

А адже Каспійське море - це не тільки важливий транспортний вузол, а й джерело різноманітних природних ресурсів, серед яких:

  • нафту;
  • газ;
  • риба, в т.ч. осетрова.

І тут виникає проблема з правовим статусом Каспію. Якщо вважати його морем, то при його використанні держави повинні орієнтуватися на Конвенцію ООН з морського права 1982 року. А ось порядок використання міжнародних річок і озер, як правило, встановлюють самі прибережні держави, укладаючи відповідні угоди.

Повна згода між країнами не досягнуто до сих пір.

Новости