Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Азербайджанська кухня: рецепти, страви, продукти, особливо

Однією з найбільш самобутніх світових кулінарних традицій по праву вважається Азербайджанська кухня Однією з найбільш самобутніх світових кулінарних традицій по праву вважається Азербайджанська кухня. Заснована на багатовікові традиції народів, які населяють цю країну, на запозиченнях з перської, грузинської, арабської та інших кухонь, вона прославилася своїми воістину оригінальними стравами. Найголовнішою особливістю азербайджанської кухні можна вважати широке застосування баранини, а також використання безлічі спецій, курдючного жиру, зелені, фруктів і овочів, величезної кількості страв із зелені і кислого молока. Примітно також, що в різних районах Азербайджану готують по-своєму навіть традиційні страви, такі як плов чи шашлик.

Кухня Азербайджану славиться великою кількістю овочів (в різних видах). В першу чергу - це зелень, солодкий перець, бібер баклажани, зелена квасолею та інші. Практично завжди на столі присутні салати, приготовані зі свіжих овочів, причому зазвичай овочі ріжуть дрібно і приправляють рясно різними соусами, кисломолочними продуктами, зеленню, рослинним маслом. Місцеві кухарі, при цьому, активно використовують різноманітні соління й маринади. Заслуговують на увагу так звані "кюкю", що представляють собою суміш з різних видів овочів і зелені, яку збивають з яйцем, а потім обсмажують, блюдо "фісінджан", приготоване з квасолі, фаршировані і мариновані помідори і перець, шашлик з баклажанів, картопляний шашлик, чихиртма з баклажанів, салат з овочів і редиски "Бахар", страви з відвареної квасолі з волоськими горіхами і зеленню - "лобі" і "фасінджан", а також різноманітні овочеві гарніри, які по-суті, предстваляет собою складні салати і супроводжують майже всі блюда.

До багатьох страв як добавок використовуються сік з незрілого винограду, так званий абгора, екстракт з мушмули - азгіл-шараб, сушена слива певного сорту - альбухара, незрілий виноград - гора, уварений виноградний сік або тута - дюшаб або дошаб, гранатовий сік - наршараб, плоди кизилу сушіння - кизил-Ахата, шкірка плодів сумахових чагарників - сумах та інші незвичайні інгредієнти До багатьох страв як добавок використовуються сік з незрілого винограду, так званий "абгора", екстракт з мушмули - "азгіл-шараб", сушена слива певного сорту - "альбухара", незрілий виноград - "гора", уварений виноградний сік або тута - "дюшаб" або "дошаб", гранатовий сік - "наршараб", плоди кизилу сушіння - "кизил-Ахата", шкірка плодів сумахових чагарників - "сумах" та інші незвичайні інгредієнти.

Азербайджанські супи настільки наваристий і густі, що замінюють часто друга страва. Обов'язково варто спробувати зелений борщ або "туршу-сийіг", своєрідну окрошку - "овдух", суп з рису, масла, борошна, яєць і зелені - "Балви", суп на м'ясному бульйоні з рисом, фруктами і горохом - "шорба", бульйон з баранини з галушками та горохом - "сулу-Хінгано", відомий всім народам кавказу густий суп "хаш", бульйон гранатом або шафраном і з зеленню - "кялля-пача", своєрідне блюдо з борошна, рису, кисломолочних продуктів і з різноманітними добавками - горохом, м'ясом, зеленню - "довга", суп з цибулі з найдрібнішими кульками з тіста - "умач", суп з локшиною і ф сіллю - "хамраші", солодкий суп з крохмалю або борошна з маслом і шафраном і горіхами - "суджук" і бульйон з відкритими вареними пельменями з баранини з цибулею і курдюком - "гюрза". Страви з м'яса - це окрема і дуже цікава стаття азербайджанських традицій. Візитна картка місцевої кухні - це традиційний плов, при цьому нараховують десятки його різновидів - з тушкованою бараниною - "каурма плов", із зеленню і тушкованою бараниною - "плов сабза каурма", плов з куркою - "тоюг плов", з сухофруктами - " ширин плов ", молочний плов -" сюдлю плов ", з шматочками смаженої баранини -" парча-дошам ", з кропом і омлетом -" шюйуд-плов ", з тушкованими фруктами -" майвя-плов ", з яєчнею -" шашандаз- плов "і т. д. Друга кулінарна пам'ятка Азербайджану - шашлики (по-Карський, люля-кебаб, з осетрини, тава-кебаб, д жуджа-кебаб Шам-кебаб і ін.). Також популярні "долмаси" (своєрідні голубці з листя винограду, капусти, перцю, щавлю, фруктів з м'ясом), безліч видів коурми (нар-коурма, Бое-коурма, собза-коурма, туршу-коурма і ін.) І "кюфта" ( "чихиртма", арзуман-кюфта, "джиз-биз" (кишки баранячі, обсмажені з картоплею і лівером), риза-кюфта і ін., "обрішта" (смажене куряче м'ясо в кизилові соусі), "тава-ці" ( баранина смажена з овочами), "турач" (дичину смажена), "азмя" (фарш з печінки обсмажений зі спеціями), "соютма" (відварна холодна баранина з зеленню і помідорами), "пити" (баранина тушкована з гір охом з додаванням спецій, в тому числі шафрану), "дюшбара" (маленькі своєрідні пельмені, які відварюються в кістковому бульйоні), "гиймя" (м'ясний фарш підсмажену з курагою і кишмиш), "Кутаб" (смажені своєрідні пироги з зеленню або м'ясом ), "дюшпара" (невеликі кульки з м'яса в тесті) і т. д. до м'ясних страв часто подають кисломолочні продукти, овечий сир, сир. Країна розташована на морському узбережжі, що обумовлює на столах велика кількість страв з морепродуктів та риби - це і фарширована риба по-азербайджанські, і риба смажена в тандирі ( "до тум "), риба фарширована" кутум лавенгі ", долма рибна, салат" хазар "(осетрина, сьомга, ікра з овочами і різноманітною зеленню), салат з червоної ікри і овочів, різноманітні страви з ікрою осетра, просто риба смажена з місцевими приправами .

До страв зазвичай подають чурек (хліб, випечений з білої муки) і різні види лаваша До страв зазвичай подають "чурек" (хліб, випечений з білої муки) і різні види лаваша. Борошняні вироби і солодощі, на відміну від інших країн, тут значно рідше вживаються, однак у мистецтві приготування солодощів місцевим кухарям не відмовиш - "шекер-бура", "козинаки", "ногул", "пахлава", "ДОЗ халва", " Шакер-чурек "," Шакер-пендір "," Шакер-бура "," рулет Ордубадський "," нан "," тел "(терхалва)," "курабье", "ногул бітміш", "кюлча", "тихма" , Кята "," парварда "," мутакі "," фешмек "," гирмабадам "," пешвенк ", різні види рахат-лукум відомі дуже широко за межами Азербайджану. Також прекрасні місцеві джеми і варення.

В Азербайджані чай п'ють скрізь і завжди! Подають його перед трапезою, в чайхане за ним ведуть бесіду і коротають час, так само чаєм закінчують застілля. Популярний при цьому не тільки чорний традиційний чай, але і всілякі види даного напою з додаванням чебрецю, кардамону, рожевої води, імбиру, кориці. Також національним напоєм є "шербет" - це настій цитрусових, ягід фруктів з різними травами, добавками, цукром і льодом). Популярний і чорна кава, який готується, зазвичай, по-східному. Крім того, славиться мінеральна місцева вода ( "туршу-су", "Бадамли", "Істі-су", "Даридаг", "Сіраб").

Азербайджанські вина володіють відмінною якістю, бренді і коньяки (місцеві сорти "Табриза", "баян-шираз", "Тавквері", "гара-шани", "аг-шани" добре підходять і для виготовлення легких вин, і для більш міцних напоїв ). Славляться такі напої, як "доша" (виноградно-тутового слабкий сироп), "наршараб" (сироп із соку граната).

Новости