Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Національні природні парки Австрії

  1. Калькальпен: лісове море в серце Австрії
  2. Історія парку
  3. Що подивитися в парку?
  4. Як дістатися, умови відвідування
  5. Унтерсберг: Альпи в крокової доступності
  6. Історія парку Унтерсберг
  7. Що робити в парку?
  8. Як дістатися, умови відвідування
  9. Лайнцер-Тіргартен: Віденський ліс
  10. Історія парку
  11. Що робити в парку?
  12. Як дістатися, умови відвідування
  13. Який парк для відвідування вибрати - висновок

Шукайте нові враження і позитивні емоції? Втомилися від метушні і туристичних натовпів? Відправляйтеся на екскурсію в один з національних природних парків Австрії. Ліси і гори, квітучі луки і мальовничі долини освіжаюче діють на розум і тіло.

Калькальпен: лісове море в серце Австрії

Парк Калькальпен, заснований в 1997 році, розташований на півночі країни, на території федеральної землі Верхня Австрія, на південь від найближчого міста Штайр. Землі парку починаються в альпійських передгір'ях і охоплюють територію аж до гірських вершин. 81% території парку займає лісовий масив.

Історія парку

Калькальпен створювався з метою збереження найбільшої лісової заповідної території, не порушеної господарського і культурного діяльністю людини. Спочатку планувалося, що парк охопить близько 10 тис. Га, але екологи наполягли на збільшенні його площі. В результаті Калькальпен займає близько 21 тис. Га, і велика частина з них - лісові масиви.

Парк зберігає найбільшу в Австрії територію безперервних лісів, в яких знайшло притулок безліч рідкісних і вимираючих видів рослин, тварин, птахів і комах:

  • в парку налічується близько 1000 видів рослин, з них понад 100 - рідкісні;
  • 50 видів ссавців;
  • 80 видів птахів;
  • 1500 видів метеликів;
  • 17 видів кажанів.

У Калькальпене близько 800 джерел, озер, гірських струмків і річок. Вапняні основи гірських пластів, розмиті підземними водами, утворили цілу мережу карстових печер.

Вапняні основи гірських пластів, розмиті підземними водами, утворили цілу мережу карстових печер

У природному парку Калькальпен найдовший в Австрії ділянку заповідного лісу

Що подивитися в парку?

Калькальпен багатий рідкісними та унікальними видами рослин, тварин і птахів, а також дивовижними по красі пейзажами. Є тут і рослини-рекордсмени:

  • тис, вік якого становить близько 1000 років;
  • ялиця висотою 54 м;
  • бук з діаметром стовбура 135 см, ялина обхватом 132 см.

У парку понад 40 видів диких альпійських орхідей. До місця їх цвітіння навесні проводяться спеціальні екскурсії. На альпійських луках налічується близько 8000 видів квітучих і трав'янистих рослин, тому навесні лугова зона особливо мальовнича.

Калькальпен пропонує різноманітну туристичну та екскурсійну програму:

  • тури для альпіністів;
  • трекінгові програми;
  • тури до водоспадів;
  • спуски в карстові печери;
  • відвідування відокремлених гірських хатин і відпочинок в них;
  • велосипедні прогулянки;
  • ночівлі під відкритим небом і в кемпінгах;
  • тематичні екскурсії (наприклад, відвідування долини орхідей або спуск в печеру, відвідування майданчика для годування оленів, спостереження за птахами).

Для любителів серйозних подорожей заплановані багатоденні тури по парку, як по лісовій, так і по гірській зоні, з відвідуванням основних природних об'єктів: водоспадів, печер, пам'ятників природи.

Для любителів серйозних подорожей заплановані багатоденні тури по парку, як по лісовій, так і по гірській зоні, з відвідуванням основних природних об'єктів: водоспадів, печер, пам'ятників природи

Австрійський національний парк Калькальпен пропонує туристам одноденні і багатоденні маршрути

Як дістатися, умови відвідування

вибрати маршрут або замовити екскурсію можна в одному з візит-центрів парку.

  • Мольн. Основний центр прийому туристів. Працює влітку щодня з 9:00 до 16:00, у вихідні - до 14:00. У зимовий період відкритий з 9:00 до 16:00 в будні дні.
  • Віндішгарстен. У літній сезон відкритий щодня з травня по жовтень з 10:00 до 17:30. У зимовий сезон закритий.
  • Розелау. Працює з 10:00 до 16:00 з травня по жовтень, взимку закритий.

Дістатися до початкових точок маршрутів або до центрів обслуговування туристів можна залізницею з Лінца. Електропоїзди ходять кілька разів на добу. Рейсові автобуси ходять від залізничних станцій до початкових точок маршрутів, які зазвичай розташовуються в комунах або селах.

Сайт національного парку: http://www.kalkalpen.at .

Унтерсберг: Альпи в крокової доступності

Природний парк Унтерсберг знаходиться в безпосередній близькості від Зальцбурга. Він являє собою гірський масив, розташований на кордоні Австрії та Німеччини. Близькість до великого міста зробила Унтерсберг одним з найулюбленіших місць активного відпочинку городян.

За баварської кордоном починається територія біосферного заповідника. Тутешнє повітря вважається не тільки чистим, але і цілющим.

Парк Унтерсберг розташований в 10 км від Зальцбурга

Історія парку Унтерсберг

Заснований в 1983 р, парк у багатьох відношеннях унікальний.

  • Він розташований буквально в передмісті Зальцбурга, мальовничі краєвиди відкриваються з міської околиці.
  • Парк знаходиться на приватній території, власники якої надали її в безоплатне користування для організації відпочинку та дозвілля.
  • Гірський масив, який входить до складу парку, представлений в основному горами висотою до 1000 м, однак є п'ять вершин, висота яких перевищує 1500 м над рівнем моря.
  • Кордон між двома країнами проходить через гору Унтерсберг.

Що робити в парку?

Підніматися в гори і милуватися казковою природою, насолоджуватися цілющим повітрям. Романтики можуть пошукати таємничого короля гори. Взимку - кататися на лижах, влітку - відвідувати крижані печери.

  • Найпопулярніші види туризму: альпінізм, трекінг і скелелазіння.
  • У походах можна відвідати відокремлені гірські хатини.
  • Відправитися в знамениту крижану печеру Шелленберга, яка знаходиться на висоті 1570 м. Температура в ній завжди становить 0 градусів.
  • Найбільш затребуваний атракціон - підйом по канатній дорозі . Він триває близько 10 хвилин. Перепад висот становить понад 1300 м і робить видовище незабутнім. Найдовший проліт фунікулера між долиною і станцією становить понад 1,5 км.
  • Взимку тутешні місця стають центром паломництва любителів гірських лиж.

У парк Унтерсберг можна дістатися з Зальцбурга за 25-30 хвилин на міському автобусі

З Унтерсберг пов'язано кілька цікавих легенд про сплячому в горах короля. Час від часу він прокидається. Коли настане час його остаточного пробудження, людство чекає остання битва добра зі злом. Легенди навіть називають кілька можливих імен сплячих. За однією версією, це Фрідріх Барбаросса, по інший - Карл Великий.

Дослідники паранормальних явищ мають власну думку з приводу Унтерсберг. Вони стверджують, що в тутешніх горах відбуваються дивовижні речі. Наприклад, різний перебіг часу на певних ділянках або зустрічі з мандрівниками з майбутнього.

Як дістатися, умови відвідування

Унтерсберг відрізняється добре налагодженою інфраструктурою. Магазини, ресторани, бари, пивні додають відпочинку комфорту. Парк розташований в 10 км від Зальцбурга. Дістатися можна на міському автобусі (маршрут № 25), який йде від вокзалу через Мірабельплац.

Підйомник працює цілий рік з 8:30. Влітку він завершує роботу о 17:30, взимку - о 16:00. Ціна квитка на фунікулер - 20 євро в обидва боки.

Піші або лижні спуски, як і прогулянки по природному парку, безкоштовні, головне - дотримуватися чистоти.

Лайнцер-Тіргартен: Віденський ліс

Щоб відвідати справжній заповідник, не завжди потрібно їхати за тридев'ять земель. На околиці Відня, в 13-му адміністративному окрузі розташувався заповідний парк Лайнцер-Тіргартен. Тут дбайливо зберігається унікальна природа останнього збереженого острівця Віденського лісу.

Тут дбайливо зберігається унікальна природа останнього збереженого острівця Віденського лісу

Лайнцер-Тіргартен - улюблене місце відпочинку віденців і гостей міста

Історія парку

Назва парку в перекладі означає «Сад звірів». Вперше тутешні місця в якості мисливських угідь згадуються в документах XIII століття.

  • У XVI столітті територія була викуплена представниками династії Габсбургів для полювання і обгороджена парканом довжиною в 22 км.
  • В кінці XIX століття імператор Франц Йосиф підніс в подарунок коханій дружині - імператриці Єлизаветі - чудову віллу «Гермес» на території Тиргартена. Захоплена Єлизавета називала її «будинком мрії» і дуже любила тут бувати. Ажурна будівлю вілли «Гермес» збереглося, вона була придбана в культурний комплекс парку.
  • З 1919 р парк відкритий для масового відвідування.
  • У 1952 р почалася масштабна реконструкція парку.
  • З 1974 р Лайнцер-Тіргартен знову відкритий для відвідування.

Територія парку становить 2,5 тис. Га, з них майже 2 тис. Га - це лісові угіддя. У парку багато птахів - понад 90 видів. Водиться безліч ссавців: зайці, білки, муфлони, олені, кабани.

Водиться безліч ссавців: зайці, білки, муфлони, олені, кабани

Парк Лайнцер-Тіргартен називають зоопарком, але тут тварин не тримають в клітинах, вони живуть в природному середовищі існування

Що робити в парку?

  • Гуляти по пішохідних стежках.
  • Спостерігати тварин в природному середовищі. Всі живі істоти в парку живуть на волі, без кліток і вольєрів. Вони звикли бачити людей, які не лякаються їх, але наближатися до тварин заборонено, так як вони не приручені.
  • Спостерігати за годуванням оленів в спеціальному загоні або за качками і рибами в ставку.
  • Милуватися птахами в лісі зі спеціально обладнаних спостережних майданчиків.
  • Грати з дітьми на одній з шести ігрових лісових майданчиків парку.
  • Влаштовувати пікніки, для чого в парку відведені спеціальні території.
  • Відвідувати віллу «Гермес», милуватися її античними альтанками, портиками, ажурними прикрасами, статуями, в тому числі скульптурним зображенням Гермеса. Вивчати експозицію першого поверху, яка розповідає про життя блискучої подружжя. На другому поверсі можна застати одну з виставок Музею Відня, які часто тут проводяться.

У парку Лайнцер-Тіргартен імператор Франц Йосиф побудував мисливський будиночок для своєї дружини Єлизавети

Як дістатися, умови відвідування

Їхати до Лайнцер-Тиргартена можна на громадському транспорті. Трамвай (55-й маршрут) слід від зупинки Speising Hermesstraße до головних (східних) воріт парку. З центру Відня до Hermesstraße йдуть трамвайні маршрути 60 і 65.

Територія обгороджена парканом, тому увійти можна тільки через ворота. Всього в парку їх шість, з них тільки східні відкриті цілий рік. Решта п'ять закриті в грудні і січні.

Вхід в парк безкоштовний, він працює з 8:00 ранку щорічно. Час відвідування:

  • до 17:00 в зимові місяці;
  • до 20:00 восени і ранньою весною;
  • до 21:00 з травня по кінець липня.

Вартість відвідування вілли «Гермес» в 2017 р становить для дорослих 7 євро, діти безкоштовно. Вілла відкрита для відвідувань з березня по листопад (з 10:00 до 18:00).

Офіційний сайт заповідника: https://www.wien.gv.at/umwelt/wald/erholung/lainzertiergarten/ .

Національні парки Австрії відкриті для відвідувачів цілий рік

Який парк для відвідування вибрати - висновок

Національні парки і заповідники Австрії різні за форматом відпочинку та екскурсій.

  • Калькальпен варто відвідати, якщо у вас в запасі є хоча б два-три дні, а також є настрій і відповідне взуття для тривалих піших прогулянок. Комфорт тут вельми умовний, тому екскурсія по парку буде цікава туристам, натуралістам і любителям природи, бажаючим помилуватися заповідними лісами Альп.
  • Парк Унтерсберг не вимагає багато часу на відвідування. Його можуть вибрати шанувальники гірського трекінгу або альпінізму, щоб на день вирватися з суєти великого міста. Зайняті гірськолижники теж воліють Унтерсберг, в якому можна кататися без відриву від роботи.
  • Для відвідування Лайнцер-Тиргартена не потрібно навіть залишати Відень і підніматися в гору. Тому це відмінне місце для тихих сімейних прогулянок, ігор з дітьми на свіжому повітрі і спілкування з природою.

Цікавитесь природою Австрії? Стаття про австрійських печерах підкаже нові напрямки для подорожей.

Ви вже бували в національних парках або заповідниках Австрії? Обов'язково розкажіть про це в коментарях! І не забудьте оформити підписку на нашу розсилку, щоб отримувати всі актуальні матеріали по Австрії: законодавство, туризм, повсякденне життя.

Втомилися від метушні і туристичних натовпів?
Що робити в парку?
Цікавитесь природою Австрії?
Ви вже бували в національних парках або заповідниках Австрії?

Новости