Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

ІА «Інтерфакс»: Думські комуністи закликають не віддавати Австрії колекцію Естерхазі

Решульскій Сергій Миколайович

Член Президії ЦК КПРФ, координатор фракції КПРФ у Державній Думі ФС РФ

Решульскій
Сергій
Миколайович

Член Президії ЦК КПРФ, координатор фракції КПРФ у Державній Думі ФС РФ

Персональна сторінка

"Президент Путін вже заявив, що ми не віддамо американцям колекцію Шнеєрсона, і це правильно. Не можна відкривати ящик Пандори", - сказав на засіданні Державної Думи в середу перший заступник керівника фракції КПРФ Сергій Решульскій.

"Але нас насильно змушують в п'ятницю прийняти рішення про повернення колекції Естерхазі - це теж ящик Пандори", - сказав С. Решульскій.

Звертаючись до спікера Думи Сергія Наришкіна, він попросив не виносити це питання на завтрашнє засідання Ради палати і не включати його до порядку її роботи в п'ятницю.

Відповідаючи йому, С. Наришкін запропонував у четвер на засіданні Ради палати обговорити це питання.

Книжкова колекція австрійських князів Естергазі була вивезена з Австрії в Радянський Союз в 1945 р одним з підрозділів Червоної Армії. Перші 8 книг з цієї колекції надійшли до фонду Всеросійської державної бібліотеки іноземної літератури імені М. І. Рудоміно в серпні 1949 р У 1952 р з МЗС СРСР в цю бібліотеку передано 700 примірників книг і в невеликих кількостях - з Інституту міжнародних відносин і Центральної військово-морської бібліотеки.

Ця колекція складається з унікальних видань ХV-ХVIII століть з теології, астрономії, історії, філософії, медицині, природознавства, мистецтва, права, мовознавства англійською, арамейською, латинською, німецькою, французькою, іспанською, італійською, угорською, давньогрецькому, давньоєврейською та інших мовах.

В даний час у фонді рідкісних книг Всеросійської державної бібліотеки іноземної літератури імені М. І. Рудоміно знаходяться 954 книги і в Державній публічній історичній бібліотеці Росії - 23 книги із зібрання князів Естергазі (всього 977 одиниць зберігання).

Правовою основою укладення угоди є договір про відновлення незалежної і демократичної Австрії (Відень, 15 травня 1955 року), в статті 27 якого Союзні і Сполучені Держави (СРСР, Англія, США і Франція) заявляють про свій намір повернути австрійську власність і для цієї мети висловлюють готовність укласти угоду з урядом Австрії.

Угодою встановлюється, що з моменту підписання заключного протоколу всі претензії австрійської сторони до РФ у зв'язку з книгами Естерхазі вважаються повністю і остаточно врегульованими. З моменту підписання заключного протоколу Австрія бере на себе врегулювання претензій будь-якого характеру стосовно книг Естерхазі, які можуть бути пред'явлені Російської Федерації, її фізичним і юридичним особам з боку третіх осіб, включаючи сім'ю Естерхазі, її спадкоємців і правонаступників.

Новости