Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Грац. Колекція листівок минулого століття Gruss aus Graz. Історія австрійського міста Грац на старих листівках

Gruss aus Graz - колекція старих відкритих листів з видами міста Грац

Грац (Graz) - другий за величиною місто Австрії, розташований в південно-східній її частині, є центром федеральної землі Штирія (Styria) з чисельністю населення близько 258000 чоловік (за станом на 2010 рік), займає площу 128 км². Все, на цьому офіційну частину закінчуємо, переходимо до більш цікавим фактам про студунческом місті. Чому студентському? читаємо далі ...

Грац вже давно отримав негласний статус міста студентів, оскільки в ньому знаходяться 6 найбільших в Австрії університетів, серед яких найбільш цікаві: Технічний університет, Грацький університет, Медичний та Університет музики і акторського мистецтва. За останніми даними, в місті навчається понад 44000 студентів, що становить майже шосту частину від загальної чисельності населення.

Спробуємо почати публікацію листівок Граца і попутно будемо приводити найбільш цікаві факти з історії виникнення міста, етапах його розвитку, і, зрозуміло, про архітектурні пам'ятники. Варто відразу згадати, що центральна частина старого Граца, як і Львів , Була внесена до списку культурної світової спадщини ЮНЕСКО (1999 рік). Нижче предсталена листівка 1899 року зі нічним видом Граца:

Нижче предсталена листівка 1899 року зі нічним видом Граца:

Листівка: Gruss aus Graz - 1899

А тепер зупинимося безпосередньо на філокартіческой історії Граца. Відразу скажемо, вона чудова і настільки різноманітна, що кількість гідного для публікації матеріалу перевищує рівень звичайної сторінки. Можливо, з часом, нам доведеться створювати для філокартії Граца додаткові розділи. Почнемо з того, що ще в 1900 році чисельність населення міста перевищувала 168000 чоловік, чудові архітектурні ансамблі в старому місті, прекрасно збережені пам'ятки архітектури і безліч пам'яток робили Graz одним з найпопулярніших європейських міст, а кількість студентів на початку минулого століття було також досить велике . Що з цього випливає? Правильно, неймовірне розмаїття видових листівок з видами міста і його найбільш значущих частин. Ми спробуємо зупинитися лише на найбільш цікавих з них, а саме, відкритих листах Gruss aus Graz.


Листівка: Gruss aus Graz - Rathhaus, Graz von der Ferdinandsbrucke. 1897

Археологічні дослідження, проведені на території нинішнього міста, вказують на освоєння цих земель ще в епоху "мідного віку", а одне з первісних назв - Градец, засноване на наявність невеликого замку з кріпаками укріпленнями, утворювати невелике містечко. Вперше німецька назва Graz зустрічається в літописах, датованих 1128 роком, а вже в 1281 році, після переходу Граца під юрисдикцію Габсбургів, місто отримує додаткові привілеї від короля Рудольфа I.


Листівка: Gruss aus Graz - Schlossberg Bahn №2699, 1899

До XVI століття починає формуватися ренесансний вигляд міста. досить пригадаймо Leopolis епохи Відродження , Коли в місто хлинув потік наукової та культурної еліти з Італії, і відзначити що в Граці відбувалося те ж саме, з однією лише різницею - тут поселялося більше людей зі Словенії, що в подальшому відбилося на деталях архітектури Золотого століття. На основі подальших представлених грюсов можна провести паралель між архітектурними ансамблями Львова та Граца. При чому, в деяких випадках, це подібність настільки разюче, що мимоволі змушує задуматися про плагіат (кілька гучне заяви, однак, більш підходящого терміна годі й шукати).


Листівка: Herz Jesukirche. Brunnen. Carl Ludwig Ring mit dem Stadttheater. Schlossberg - Uhrthurm. 1900

Якщо уважно придивитися до деяких видів Граца, то можна дізнатися в них відомі львівські архітектурні пам'ятники. Наприклад, Herz Jesukirche - нічого не нагадує? Львівський костел святої Ельжбети. Зрозуміло, відмінностей предостатньо, проте, при першому погляді на Jesukirche асоціації виникають однозначні. Далі, внутрішня частина Landhaus, точніше його двір - це ще один приклад шедевра епохи Відродження, відомого у Львові як італійський дворик , Розташований на території музею короля Jana III (Нині Національний львівський історичний музей). Досить згадати, що венеціанських двориків в Україні існує лише два, і львівський є збережене чудо архітектурної думки Золотий епохи.


Листівка: Graz, den ... 189 - Hilmwarte. 1 896

Однією із значущих пам'яток Граца є 40-метрова цегляна вежа Hilmwarte, побудована в 1888 році на місці старої дерев'яної вежі. Hilmwarte містить невелику оглядову терасу, яка знаходиться на 30-метровій висоті, а дістатися до неї можна подолавши 183 сходинки кручених сходів. Автором та ініціатором побудови є Джон Клейношег. У 1984 році башта була реконструйована і використовується в якості місцевого гідрометцентру. На представленій вище, найстарішою листівці в нашій колекції (1896 рік) відображена вежа Hilmwarte, а на нижньому екземплярі можна побачити панорамний вид, що відкривається з неї на місто Грац.


Листівка: Graz von der Hilmwarte - Franz-Josefs-Brunnen. одна тисячі вісімсот дев'яносто вісім

одна тисячі вісімсот дев'яносто вісім

Листівка: Gruss aus Graz - Hauptplatz mit dem Rathhaus. Mausoleum. Hof im Landhaus. 1899

Колекція листівок з видами міста Грац постійно поповнюється, слідкуйте за оновленнями на сайті. Вітається публікація додаткових історичних відомостей про культурному центрі Австрії і осмислені коментарі по темі.

Чому студентському?
Що з цього випливає?
Наприклад, Herz Jesukirche - нічого не нагадує?

Новости