Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Тварини пустель Північної Америки

На південному сході Північної Америки, в Великому Басейні знаходиться посушлива Велика Американська пустеля На південному сході Північної Америки, в Великому Басейні знаходиться посушлива Велика Американська пустеля. Щоб вижити в пустелі, рослини повинні пристосуватися до її суворих умов. Чудовий приклад такого пристосування - кактуси. Ці рослини під час рідкісних дощів вбирають вологу своїми розгалуженими корінням і зберігають її в м'ясистих стеблах. Вода становить близько 80% ваги кактуса. Листя кактусів перетворилися 8 голки, що не тільки зменшує поверхню випаровування вологи, а й захищає рослини від тварин, які не проти ними поласувати. Багато кактуси, наприклад цереус гігантський (сагуаро), досягають висоти 15 метрів і живуть до 200 пет. Цей кактус цвіте білими ароматними квітами, які, відцвітаючи, перетворюються в соковиті їстівні плоди. Нерідко в стовбурах кактусів утворюються дупла, в яких поселяються птиці.

Каліфорнійська зозуля - символ північноамериканських пустель. Вона вміє літати, але вважає за краще пересуватися по землі, звідси її друга назва - земляна зозуля. Цей птах з великою швидкістю бігає на довгих ногах, переслідуючи ящірок і змій, скорпіонів і комах Зозуля ніколи не п'є, отримуючи необхідну вологу з їжі. При перетравленні їжі виділяється вода, і зозуля, відригуючи її, напуває своїх пташенят. Так воно пристосувалася до нестачі вологи в пустелі.

Велика Американська пустеля відгороджена від вологих, несучих дощі вітрів Каскадними горами і хребтом Сьєрра-Невада але за поді і Скелястими горами на сході. Пустеля пересічена високими хребтами, між якими знаходяться глибокі улоговини. В одній з таких улоговин загинула від спеки і спраги група золотошукачів, після чого це місце отримало назву Долина Смерті. Вона знаходиться глибоко між гірськими хребтами, на 85 м нижче рівня моря Температура повітря в Долині Смерті досягає + 56 ° С.

Навіть в суворих умовах Великої Американської пустелі багато тварин навчилися виживати Наприклад, кенгурові щури ток ж, як і тушканчики азіатських пустель, пересуваються по розпеченому піску стрибками, тим самим уникаючи перегріву. Кенгурові щури живуть поодинці, ревно охороняючи свої території від сусідів. У Дрок один з одним вони високо підстрибують і наносять удари сильними задніми лапками, а також використовують гострі передні зуби, іноді серйозно ранячи суперника.

Коаті - родича єнотів, ще називають носухою через те, що його верхня губа і ніс витягнуті в невеликій рухливий хоботок. Ця симпатична тварина живе не тільки в пустелях Північної Америки, але і в тропічних лісах Центральної Америки.

У пустелі живе большеухая американська лисиця, екологічний двійник лисички фенек азіатських пустель. Великі вуха, що збільшують тепловіддачу, є і у каліфорнійського (чорнохвостий) зайця Світла жовтувато-сіре забарвлення цього зайця характерна для мешканців пустелі: світлий хутро відбиває сонячні промені, не нагріваючись, забарвлення маскує тварину серед пісків.

У пустелях мешкає кілька видів птахів. Через більш високої температури тіло птахам легше переносити спеку, ніж ссавцям. Але більшості з них доводиться пролетіти значні відстані в пошуках їжі і води то «, каліфорнійська куріпка гніздиться в стеля» на кордоні пустелі, змушена летіти далеко від гнізда в пошуках їжі.

До відсутності вологи відмінно пристосувалося жаба-лолатоног: вона може роками перебувати в засохлому кулі з мулу, чекаючи рясних дощів. Це жаба виробляє на світ два типу пуголовків одночасно.

Дрібні і численні пуголовки є їжею для своїх більших братів. Так вирішується проблема нестачі їжі в умовах пустелі.

Основні мешканці пустель - ящірки. Цим дрібним тваринам легко знайти притулок у вузькій ущелині або під камінням, де вони можуть сховатися від спеки. У багатьох ящірок хвости легко відвалюються, що дає їм можливість утекти від переслідувача. Втрата хвоста - не велика біда для ящірки, так як у неї швидко відростає новий.

Воротниковая ящірка, рятуючись від хижака, випрямляється на весь зріст і швидко тікає на задніх папках. Таке незвичайне поведінка нерідко збиває супротивника з пантелику, і, поки ошелешений хижак приходить до тями, ящірка встигає втекти і сховатися. Причому, бігати на задніх лапках, вона маже розвивати велику швидкість.

Зеброхвостая ящірка бігає по пустелі, задерши хвіст. Цим вона вирішує відразу дві проблеми по-перше, хвіст не стикається з розпеченим піском, а по-друге, підставляючи хижакам хвіст ящірка отримує шанс на порятунок.

У пустелі мешкають і інші рептилії: черепахи і змії. Яскраве забарвлення часто свідчить про те, що тварина «довіто. Але королівська змія, не дивлячись але свій яскравий окрас, не отруйна. Вона полює ночами на дрібних тварин Днем, в спеку, ця змія відпочиває, сховавшись від спеки десь під камінням.

Найдрібніші хижаки пустелі - комахи і павукоподібні. (Різниця між павуками і комахами в кількості ніг: у павуків їх 8, а у комах - 6.) І павукам, і хижим комах через невеликих розмірів фізично дуже важко здолати свою жертву, вони для цих цілей користуються отрутою.

Піщана оса аммафіла отруйним укусом паралізує гусеницю, затягує її в нірку і відкладає на неї яйце. Коли вилупляться личинки, для них буде вже готова їжа. Деякі оси здатні паралізувати навіть отруйного павука тарантула, щоб відкласти на ньому яйця. Паралізований тарантул продовжує жити навіть коли вилупилися личинки починають їм харчуватися, і вмирають лише тоді, коли вони обертаються в лялечку. Але вступаючи у двобій з тарантулом, оса теж ризикує, так як укус великого павука для неї смертельний. Укус цієї оси дуже хворобливий і для людей, але не смертельний. А укус скорпіона, родича павуків, може стати для людини фатальним.

Новости