Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Село Санта Клауса, Фінляндія


Яка дитина не вірить в казкового Діда Мороза чи Санта Клауса? А всім батькам хочеться продовжити це чарівне очікування дива в серцях своїх діток якомога довше. Ми вирішили, що в цьому році у нас залишається останній шанс влаштувати дітям казку, і запланували перед Різдвом поїздку до Лапландії до теперішнього Санта Клаусу. Наступного року старшому Алексу вже буде 8,5 років під Різдво, і є ймовірність, що йому вже це буде не так цікаво. А для Христини в 4 роки побачити справжнього Санта Клауса - просто мрія! Ми заздалегідь готували дітей, а вони намагалися себе добре вести, щоб отримати хороші подарунки.

Справжній Санта Клаус живе в Фінляндії, а його офіс знаходиться в Лапландії в 8 км від містечка Рованіємі у Полярного кола. Крім резиденції Санта Клауса тут є ціле село з розвагами і котеджами, де можна зупинитися на відпочинок. Село Санта Клауса в Рованіємі відкрита для відвідування цілий рік, але взимку, звичайно, її відвідати набагато цікавіше. Найкращі враження залишаться, якщо лежить сніжок, а температура повітря трохи нижче нуля. Ми приїхали в найхолоднішу тиждень грудня, було -17! Проте, задоволення від поїздки в Лапландію до Санта Клаусу отримали величезне, якщо не брати до уваги один неприємний момент, про який напишу нижче. Ще один момент: російськомовним туристам в Фінляндії дуже комфортно - практично всюди в сервісі можна знайти тих, хто говорить по-російськи.

Снігова казка 🔍 View Larger Photo

Котедж в селі Санта Клауса у Фінляндії ми забронювали ще влітку. До цього довелося майже рік вмовляти чоловіка, так як він ще пам'ятає, як приїжджав до мене в Київ в -20 і страшно мерз 🙂 А тут все-таки Полярне коло! Подумали, що надовго їхати туди немає сенсу, головне, побачити Санта Клауса і ельфів, покататися на санях, з'їздити в арктичний зоопарк. Вся поїздка була запланована на 4 дня і буквально розписано по годинах, так як світловий день в Фінляндії у Полярного кола триває всього кілька годин - майже всі фото на вулиці вийшли, як в сутінках. Щоб уникнути черг і напливу туристів, ми вирішили, що нічого страшного не буде, якщо останній тиждень в школі ми пропустимо. Уже в літаку зрозуміли, що рішення було дуже правильним: рейс Женева-Гельсінкі 15 грудня був напівпорожнім. До речі, в літаках Finnair на стелі показують північне сяйво.

З Гельсінкі до вання ми долетіли за годину, взяли в аеропорту заброньований заздалегідь автомобіль і за 10 хвилин дісталися до нашого котеджу в селі Санта Клауса. Можна також замовити безкоштовний трансфер з готелю до аеропорту і назад, якщо не орендувати машину. На таксі з аеропорту до села Санта Клауса в Рованіємі можна доїхати за 10-12 євро. Уже в аеропорту Гельсінкі ходять ельфи і Санта Клаус, а в Рівному на багажній стрічці сидять олені, ведмедики і зайчики в сніжку.

Аеропорт Рівному 🔍 View Larger Photo

Село Санта Клауса у Фінляндії мені сподобалася з першого погляду - всюди вогники, блискучі ялинки, підсвічені будиночки і сніговики.

Село Санта Клауса 🔍 View Larger Photo

Усміхнений співробітник на ресепшн дав нам карту села, розповів, що можна подивитися в Рівному та околицях. Тут же на ресепшн є Різдвяна виставка, де можна зустріти самого Санта Клаус. Ось карта села з лінією Полярного кола прямо посередині.

Всі котеджі знаходяться в одній частині села, праворуч, трохи в стороні від галасливого центру. У кожному будиночку 2 номери, позаду котеджу - парковка для автомобіля. Весь номер займає 37 кв м.

Ліжко 🔍 View Larger Photo

В кімнаті є ліжко і розкладний диван, столик, шафа, маленька кухонька з плитою, мийкою та посудом, чайник, кавоварка, телевізор, фен і ваги.

Диван 🔍 View Larger Photo Кухня 🔍 View Larger Photo

У ванній кімнаті крім душа і туалету є ще і сауна - шикарна річ після цілого дня на морозі.

Сауна 🔍 View Larger Photo

Біля кожного будиночка стоїть прикрашена ялинка. Подивитися ціни і забронювати котедж можна на сайті booking.com або безпосередньо на сайті села.

Котедж 🔍 View Larger Photo

На ресепшн можна взяти безкоштовні саночки і возити дітей по території села. Ну, не тільки дітей, в нашій родині хлопчики катали дівчаток 🙂 Ми забронювали номер зі сніданком і вечерею, що з дітьми, звичайно, зручно. Але асортимент їжі нас не вразив. Салат-бар був кожен день однаковий, кожен день і на сніданок, і на вечерю були лоточки з одними і тими ж котлетками, ввечері додавалася картопля-фрі. Десерти взагалі були дуже скромними. На вечерю можна було вибрати основне блюдо з меню, найчастіше пропонується м'ясо і картопля. Навіть в одному з кращих традиційних ресторанів в Рівному ми потім в меню знову побачили 7 варіантів м'яса і картоплі, іншого гарніру в Фінляндії, мабуть, не існує. Але, головне, що на сніданок у готелі була вівсянка, голодними ніхто не залишився, правда, тепер нам потрібен детокс після такої кількості картоплі.

Перший день ми звикали до морозу (-14 градусів), трохи погуляли по селу, покаталися на санках, повечеряли і пішли грітися в будиночок.

Автомобіль напрокат ми брали лише на один день, так як планували з'їздити в арктичний зоопарк Ranua. Він знаходиться приблизно в годині їзди від села Санта Клауса. Можна замовити екскурсію і в селі, але це буде коштувати близько 300 євро за сім'ю з 4 чоловік. Поки гуляли по зоопарку, зустріли організовану групу китайських туристів. Бідолаха припало до морозу слідувати за гідом, зупинятися, слухаючи його й чекаючи решти в групі. Ми ж не могли і хвилини на місці стояти, після кожної фотографії руки замерзала, так було холодно.

Сова 🔍 View Larger Photo

Сам зоопарк нам сподобався. Квиток коштує 17,5 євро дорослий, 15 євро дитячий. Сімейний квиток для 2 дорослих, 2 дітей коштує 56 єврових високий сезон, влітку ціни нижчі. Взимку зоопарк відкривається в 10 ранку, в цей час ще тільки починається світанок, найкращий час для відвідування, враховуючи, що після 2 в Лапландії вже сутінки.

Світанок в зоопарку 🔍 View Larger Photo

Ми взяли карту (є російською мовою) і пройшли весь маршрут за 2 години. Можна ще взяти аудіогід. Найбільше нам сподобалися білі сови, вовки і олені з лосями.

Вовки 🔍 View Larger Photo

Полярних ведмедів, на жаль, не бачили, підслухали у гіда з групи, що вони зараз в сплячці.

На вході в зоопарк пропонують зробити фото з людиною в костюмі ведмедя. Потім можна купити це фото або сувенір у вигляді снігового кулі з фото (35 євро). Також біля входу в зоопарк є невеликий ресторан / кафе і сувенірний магазин. Можна взяти безкоштовні санки напрокат, але стежка місцями йде вгору, так і на морозі краще побігати, ніж в санках сидіти.

Після зоопарку ми поїхали в Санта Парк. Він працює тільки в зимовий і літній сезони. Із села Санта Клауса до нього можна дістатися пішки за 20 хвилин, крім того, вранці з села туди ходить автобусик. Але я б не рекомендувала їхати в Санта Парк з ранку - він знаходиться не на вулиці, а в гротах, а світловий день в Лапландії краще витратити на вуличні розваги. У парку є роздягальня, де можна залишити теплу верхній одяг. У Санта Парку ми ще раз пораділи, що приїхали до початку сезону, так як на всі заходи не було черг. Огородження для натовпів в чергах, як в Діснейленді , Були абсолютно порожніми.

Насамперед ми пообідали. Меню дуже скромне, буфет представлений 3 салатами (в кожному капуста) і хлібом з маслом. На основне котлети або сосиска з картоплею, знову ж.

На відвідування Санта Парку можна відвести години 3.

Фейсбук Санта Клауса 🔍 View Larger Photo

За ці 3 години ми встигли пообідати, 2 рази проїхатися на атракціоні-потязі, що показує звичайне життя ельфів, прикрасити різдвяні печеньки, написати лист до свого бажання в каліграфічної школи, пройти навчання в школі ельфів, подивитися, як працює пошта Санта Клауса, відвідати арктичний крижаний бар за Полярним колом, сходити в гості до Санта Клаусу, пограти на ігровому майданчику Angry Birds і подивитися виставу ельфів на сцені.

Angry birds 🔍 View Larger Photo

Все було дуже цікаво і захоплююче, абсолютно без черг. Ельфи говорять на фінському, англійською та російською мовами. Згідно з повір'ям, людина їх може побачити тільки тоді, коли вони самі цього захочуть, ось!

Школа ельфів 🔍 View Larger Photo

У Санта Клауса можна фотографувати на свій фотоапарат, а потім також пропонують купити офіційні фото в рамочці за 27 євро. Але цей візит був у нас тренувальним, дочка взагалі сказала, що вона не в плаття і в такому вигляді не може йти до Санта Клаусу, але потім все ж погодилася.

У крижаному барі можна випити коктейль з крижаної чарки за окрему плату.

Ice bar 🔍 View Larger Photo

Розфарбовані печеньки можна купити за кілька євро. Відправити листівку на пошті з печаткою Санта Клауса можна за 7 євро. Там же можна купити за 5 євро сертифікат про те, що ви перетнули Полярне коло.

Пошта 🔍 View Larger Photo

Вважаю, що відвідування Санта Парку обов'язково, так само, як і села Санта Клауса, якщо вже ви приїхали в Лапландію. Вартість квитків в високий сезон: 33 євро дорослий, 27,5 дитячий, діти до 3 років безкоштовно.

Наступного ранку ми гуляли по нашому селі Санта Клауса, офіційної його резиденції. Насамперед прокотилися на оленях. Вийшло здорово, як в справжньої сніжної казці!

Північний олень 🔍 View Larger Photo

Олені втікають і не дуже швидко, нас накрили оленячої шкірою, було тепло і весело. Вартість поїздки залежить від відстані. За 1 км потрібно заплатити 28 євро дорослим і 22 євро дітям. Більш тривалі маршрути потрібно замовляти заздалегідь і коштують вони дорожче.

Ми поїдемо, ми помчимся ... 🔍 View Larger Photo

Потім ми зайшли на пошту Санта Клауса. Десятки людей сидять за столиками і пишуть листи і листівки.

На пошті 🔍 View Larger Photo

В одному з будиночків побачили вивіску - заходите в гості до Санта Клаусу, вхід безкоштовний. Справа в тому, що в селі Санта Клауса є два місця, де його можна зустріти. Як нам сказали на ресепшн, насправді це один і той же Санта Клаус, він по підземному переходу бігає туди-сюди 🙂 Але, якщо серйозно, то це зроблено для зручності і, думаю, не так давно. Можливо, не всі знають про другий можливості і всі приїжджі, ті, хто не живе в селі, спрямовуються в більш жваве місце. У підсумку, там завжди черга. Вхід до Санта Клаусу безкоштовний, але фотографувати на свій фотоапарат можна, а фото потрібно потім купити. У черзі стояти не хотілося, тому ми вирішили спочатку сходити до Санта Клаусу біля ресепшн.

Вийшло дуже душевно. Спочатку ми пройшлися по Різдвяній виставці, присвяченій історії і традицій Різдва в різних країнах. А потім ми пройшли до самого Санта Клаусу.

Ось він, справжній! 🔍 View Larger Photo

Людей не було взагалі, справжнє диво. Він дуже мило поспілкувався з нами і дітьми, розпитав, звідки ми, як діти себе вели в році, що минає, які іграшки вони хочуть отримати. Треба сказати, що Санта Клаус дуже освічена дідусь. Він добре знає географію, назви аеропортів, говорить англійською і трохи російською мовами, знає такі назви іграшок, про які я і не чула 🙂 Ми змогли і на свій фотоапарат познімати, і навіть попросили помічника переробити фото повторно. Після такого спілкування не шкода було і 20 євро за знімок заплатити.

Одне з популярних розваг в селі Санта Клауса - перетин Полярного кола. Прямо по центру села проходить цей круг, позначений стовпчиками і проводом, і перетинати його можна хоч кілька разів на день. Але, так як в звичайному житті таке не часто трапляється, в селі за 5 євро видають сертифікати, що підтверджують цю подію.

Полярне коло 🔍 View Larger Photo

Поруч знаходиться великий термометр, ось подтвежденіе температури на вулиці.

Бррр! 🔍 View Larger Photo

Потім ми погуляли по сувенірним магазинчиках в селі, купили чашки і іграшки, попили чай і пішли в Хаскі парк (Arctic Circle Husky Park / Husky Travels Oy) поряд, на території села Санта Клауса (на карті ліворуч). Ось тут і стався неприємний інцидент, який, сподіваюся, вирішиться за допомогою керівництва села Санта Клауса або туристичного офісу Рівному. Буду тримати вас у курсі. Однозначно рекомендую пошукати іншу хаскі ферму, в Рівному їх кілька. Чому? Почнемо з того, що на сайті цього парку різна інформація на різних мовах. У російській версії сайту описано кожен вид сафарі в залежності від протяжності маршруту, сказано, що на поїздку в 2 км (як ми взяли) потрібно відвести хвилин 40, дорослий квиток коштує 40 євро, дитячий 25. Розвага буде включати сам маршрут, знайомство з фермою , цуценятами, теплий напій біля багаття в кінці поїздки, інструктаж. В англійській версії сайту крім точно таких же описів і умов ще описана можливість відвідати парк без сафарі, і коштувати це буде 5 євро з людини. Логічно припустити, що, якщо людина платить за сафарі, відвідування парку включено. Якщо немає, зазвичай це пишуть на сайті. Оскільки нам ніхто толком не міг пояснити, чому ми повинні платити окремо за вхід, якщо в описі на сайті все включено, ми додатково платити не захотіли, тільки за сафарі, як написано всюди на сайті.

Початок сафарі 🔍 View Larger Photo

Нас всіх чотирьох посадили в сани, ніякої інструктаж з безпеки не провела. Сидіння по ширині розраховане на одну людину, тому сиділи "паровозиком". Доньку, як найменшу, посадили останньої на коліна до сина. Ні пледа, ні оленячої шкури не запропонували. Під час їзди дочка, природно, сповзла і практично лежала в санях! Триматися за бортики було не можна, так як на поворотах сани билися об дерева. Йшов сніг, був вітер, ми вже вважали хвилини, коли це все закінчиться. Загалом, з саней вона вилізла вся заплакана. Сама поїздка була хвилин 7. У результаті, так як ми не заплатили окремо за вхід, нам навіть не запропонували зайти погрітися до вогню і сфотографувати собак у вольєрах. Крім того, хоч і кажуть, що хаскі - це саме їздовий порода, нібито вони самі по собі жити не можуть без таких швидких забігів, але мені все одно було шкода собачок в упряжці. Вони навіть худенькими якимись виглядали на цій фермі.

За підсумками такого "чудового" сафарі я написала адміністрації парку про нашу пригоду, вони вибачилися і запропонували прийти до них знову. Звичайно, нам вже ніяке хаскі сафарі було не потрібно. Загалом, хаскі парк Arctic Circle Husky park біля села Санта Клауса однозначно не рекомендую! Пошукайте інші хаскі ферми в окрузі.

Ще одна розвага в Лапландії, більше підходяще дорослим, хоча є і пропозиції навіть для 2-х літніх - це поїздка на снігоході. Замовити її можна теж на території села Санта Клауса, вартість залежить від тривалості сафарі.

Можна ще сходити в Парк сніговиків, проїхатися на ватрушки з крижаної гірки, випити коктейль в крижаному барі, поїсти в ресторані або навіть переночувати в крижаному готелі - голку. Ніч в готелі коштуватиме близько 200 євро, це готель тільки для дорослих, так як температура там все ж мінусова. Вхід в сам парк коштує 18 євро.

Парк сніговиків 🔍 View Larger Photo

На території села Санта Клауса є один примітний ресторан - Santamus. Він відкритий тільки для вечірньої програми на замовлення, так що, якщо не брати вечері в готелі, цілком можна сходити на таку розвагу. Є ще невеликий лапландське чум, де на відкритому вогні готують лосося.

Лосось на вогні 🔍 View Larger Photo

За перші дні ми виконали всю мою програму, заплановану на поїздку, тому у нас ще залишилося півдня на поїздку в центр Рівному. На ресепшн готелю є розклад автобусів з села в Рівному. Так як машину ми брали на 1 день і вже повернули, поїхали на автобусі. Проїзд за 4 чоловік коштує 11 євро, їхати хвилин 20.

У центрі Рівному ми сходили в традиційний ресторан Нілі, поїли м'яса з картоплею. Прогулялися по центральній вулиці і дійшли до музею Арктикум (пішки хвилин 10). Цей музей присвячений історії Фінляндії і Лапландії, її географії, флорі і фауні. На верхньому рівні музею можна лягти на спеціальні подушки і подивитися на імітацію північного сяйва.

Північне сяйво 🔍 View Larger Photo

Трохи здивувала секція, яка розкриває про другу світову війну і дружбу фінів з німецькою армією. Я думала, мало хто пишається зараз такими подробицями в історії.

Дітям найбільше сподобалися опудала північних тварин і інтерактивні карти, на яких видно, де проходять межі вічної мерзлоти, Полярне коло і Північний полюс.

Лось 🔍 View Larger Photo

В останній день нашої подорожі в казку ми досхочу накаталися на санках з гірки і награлися в снігу. Діти познайомилися з ровесниками. Було дуже смішно, коли один з хлопчик закричав в захваті, скочуючись з гірки: "I love summer holidays !!", мовляв, люблю літні канікули. Виявилося, що вони з Австралії, і у них зараз літо 🙂

Саночки 🔍 View Larger Photo

До аеропорту нас безкоштовно довіз автобусик нашого готелю. Поїздка Вийшла чудова! Мені здається, что для зустрічі з Санта Клаусом зупінятіся нужно именно в его селі. Звідсі около до всіх розваг. А, если жити в Рівному, краще мати в розпорядженні автомобіль. Так, там є ще кілька музеїв, ігрових майданчиків, басейн, спортивний центр, но в Лапландії Аджея головне - це Санта Клаус и всі, что з ним пов'язано. Багато хто вважає, що вся ідея Санта Клауса дуже комерціалізувати. На кожному кроці потрібно за все платити. Але мені такий підхід зовсім не зіпсував відчуття свята. Якби ще температура була хоча б -7, як в останній день, взагалі їхати не хотілося б. Ця поїздка, як то кажуть, once in a lifetime, і я дуже рада, що нашим дітям вона запам'ятається.

Мені здається, ми встигли побачити все найцікавіше в Лапландії, але, якщо ви плануєте поїздку на більшу кількість днів, ось список, що подивитися в Рівному і околицях з дітьми на Різдво.

1. Село Санта Клауса, Рівному.
2. Санта Парк.
3. Ranua зоопарк.
4. Поїздка на оленях.
5. Хаскі сафарі (але тільки не в селі Санта Клауса!)
6. Сафарі на снігоходах.
7. Рівному з музеями, ігровим майданчиком Angry Birds (один із символів Фінляндії, поряд з Мумі Троль), відвідування комплексу Сантаспорт.
8. Екскурсія Аврора. Це поїздка з ночівлею в лісі з метою подивитися Північне сяйво. Можна таку екскурсію організувати спільно з нічним хаскі або оленячих сафарі, але ніхто вам не дасть 100-відсоткової гарантії, що ви побачите Північне сяйво, так це явище природне і від людини не залежить.
9. Ельфи в лісі (Joulukka). Цю екскурсію потрібно бронювати заздалегідь. Полягає в тому, що вас відвезуть в ліс до ельфів, повчіться прикрашати печива, познайомитеся з кумедними тваринами, а потім ви зустрінетеся з Санта Клаусом.
10. Покататися на лижах

Звичайно, є ще інші розваги, але ці я б назвала основними в поїздці в Лапландію до Санта Клаусу.

З наступаючим Різдвом і Новим роком! Веселих вам свят!

UPDATE. За підсумками мого листування з туристичними офісами Рівному і Фінляндії, нам все ж повернули оплату за хаскі сафарі, тобто справедливість восторжествала 🙂

У формі нижче ви можете підшукати квитки в будь-яку країну. Пропонується кілька варіантів, з яких можна вибрати найдешевший. Також в формі можна знайти готелі.

Вам сподобалася ця стаття? Якщо хочете отримувати все найновіше з блогу "Know Abroad: Про життя за кордоном і подорожах" прямо на Вашу пошту, заповніть форму внизу, а також поділіться, будь ласка, з друзями, натиснувши на кнопки соціальних мереж.

Поділитися в соціальних мережах:

Яка дитина не вірить в казкового Діда Мороза чи Санта Клауса?
Чому?
Вам сподобалася ця стаття?

Новости