Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

В обіймах душевної Грузії або як втекти від осінньої хандри

Розповідати про пишноті Грузії можна нескінченно, та й дізнатися цю країну за одну поїздку не вийде, хіба що познайомитися. Але знайомство це залишить в серці слід неймовірної краси, який буде раз за разом вабити вас повернутися. Залишається лише розпланувати з десяток поїздок, щоразу відкриваючи нові грані цього старовинного і душевного краю. Адже Грузія, або, як її називають самі грузини, Сакартвело, - це скринька з скарбами. Варто його тільки відкрити і вже неможливо відірвати очей, стільки тут всього зачаровує.

Варто його тільки відкрити і вже неможливо відірвати очей, стільки тут всього зачаровує

Тбілісі - найбільший і прекрасний алмаз в грузинській скарбниці. Сюди можна приїхати на вихідні або почати тут свій захоплюючу подорож по красот гірської країни. Знайомство з пам'ятками Тбілісі варто починати з прогулянки по Старому місту. Він повністю забудований чарівними дво-, триповерховими будиночками, увитими виноградною лозою. Кожен, хто потрапляє на тутешні вулички, неминуче відчуває дух стародавньої історії: місто було засноване ще в V столітті. За століття свого існування Тбілісі неодноразово піддавався набігам, підпалів і руйнувань, але кожного разу знов повертався до життя.

За століття свого існування Тбілісі неодноразово піддавався набігам, підпалів і руйнувань, але кожного разу знов повертався до життя

Серце Тбілісі - Старе місто, або, як його ще називають, Кала, це район між узбережжям Кури, яка розділяє місто на дві половини, і фортецею Нарікала, в стародавні часи захищений неприступними мурами. Саме в Старе місто зосереджені головні визначні пам'ятки грузинської столиці: Сіонський собор, храм Анчісхаті, фортеця Нарікала з відмінно збереженими вежами і церквою Святого Миколая. Тут же знаходяться легендарні сірчані лазні і проспект Бараташвілі з незвичайними скульптурними композиціями.

Тут же знаходяться легендарні сірчані лазні і проспект Бараташвілі з незвичайними скульптурними композиціями

Центральна артерія міста - проспект Руставелі. Саме сюди туристи відправляються в пошуках кращих ресторанів, музеїв, театрів, модних бутиків і сувенірних магазинів. Одне з найстаріших будівель на проспекті - Воронцовський палац, оформлений в стилі палаццо епохи Ренесансу і оточений розкішним садом. Тут же знаходяться Парламент, Національний музей і Державний академічний театр імені Шота Руставелі.

Тут же знаходяться Парламент, Національний музей і Державний академічний театр імені Шота Руставелі

Батумі - південний коктейль із старовинних будівель і сучасного морського курорту. Місто-порт затишно розташувався на узбережжі Чорного моря. Якщо будете тут, неодмінно прогуляйтеся по Батумського бульвару, який розтягнувся на 6 кілометрів. Фонтани, кафе, пляжні бари, милі лавки вздовж акуратних доріжок і місцеві визначні пам'ятки роблять цей бульвар відмінним місцем для вечірньої прогулянки. І не забудьте помилуватися прекрасним заходом з берега Чорного моря.

І не забудьте помилуватися прекрасним заходом з берега Чорного моря

Можна виділяти для кожної поїздки конкретний регіон, щоб отримати насолоду від величних і увібрати максимум без суєти і поспіху. Аджарія славиться реліктовими лісами, пляжами теплого Чорного моря і субтропічним кліматом, Мцхета - своєю духовністю і святими місцями паломництва. У Кахетії вас чекають "місто любові" Сигнахи, старовинні фортеці і нескінченні виноградники, сюди варто навідатися до свята Ртвелі. Гурія цікава храмами з чорного каменю і чорними пісками Урекі. Сванетія - край тисячі веж, приїжджайте і особисто перерахуйте їх під час захоплюючого пішого походу. І звичайно ж Хевсуретія - мальовничий, високогірний регіон на північному сході Грузії, край засніжених гір і батьківщина найвідважніших грузинських вояків. Тут все просякнуто спокоєм і свіжістю. Тутешні перекази свідчать: гора підкоряється людям тільки з добрим серцем і відкритою душею.

Тутешні перекази свідчать: гора підкоряється людям тільки з добрим серцем і відкритою душею

Культура Грузії самобутня. Грузини дуже традиційні і консервативні. Тут збереглися стародавні обряди, пісні, легенди і звичаї. Навіть застілля в Грузії проходить за стародавніми канонами. Тамада говорить строго певні тости в конкретній послідовності - за мир, за любов, за що пішли. Тости довгі, мудрі. Слухати їх - одне задоволення.

Слухати їх - одне задоволення

Так як Грузія - країна з безліччю легенд, одна з них, розповідає про те, як цар Давид Будівельник під час зведення храму великомученика Георгія пролив на землю кілька крапель напою, а на наступний день там проросла виноградна лоза. До сих пір землі району Ахашені у виноробному районі Кахеті називають святими. Археологи ж стверджують, що вино в цих землях пили принаймні 8 000 років. Грона для приготування заводського вина збирають вручну і по сьогоднішній день. Різноманітний і унікальний клімат Грузії забезпечує дозрівання майже 500 сортів винограду. Глиняні глечики-квеврі в приватних будинках ніколи не бувають порожніми. І жоден грузин не пошкодує ні часу, ні сил, щоб зробити свій особистий вино, щоб пригощати ним своїх гостей.

І жоден грузин не пошкодує ні часу, ні сил, щоб зробити свій особистий вино, щоб пригощати ним своїх гостей

Якщо у ваших планах на вересень першим пунктом стоїть порятунок від осінніх холодів і зневіри, вам пряма дорога в душевну Грузію.

Якщо у ваших планах на вересень першим пунктом стоїть порятунок від осінніх холодів і зневіри, вам пряма дорога в душевну Грузію

Родина виноробства відома не тільки довгими трапезами з великою кількістю смачних страв і тостів, тут справжнє роздолля для любителів походів і сплавів, лижників і сноубордистів, наїзників, паломників, велосипедистів, словом, туристів і мандрівників всіх мастей. А ще Грузія - це близько 2 тисяч джерел цілющих мінеральних і термальних вод, лікувальних грязей, чарівні магнетитові піски, здатні позбавити людину від безлічі недуг, свіже гірське, лісове і морське повітря.

А ще Грузія - це близько 2 тисяч джерел цілющих мінеральних і термальних вод, лікувальних грязей, чарівні магнетитові піски, здатні позбавити людину від безлічі недуг, свіже гірське, лісове і морське повітря

Знаменитий на весь світ курорт Боржомі, який відновлює колишню велич Цхалтубо, Ахтала, Шові, Саирме і інші бальнеологічні і високогірні здравниці країни допоможуть в лікуванні різних захворювань і відновлять імунітет.

Знаменитий на весь світ курорт Боржомі, який відновлює колишню велич Цхалтубо, Ахтала, Шові, Саирме і інші бальнеологічні і високогірні здравниці країни допоможуть в лікуванні різних захворювань і відновлять імунітет

А якщо ви хочете ближче познайомитися з культурою грузинського народу, зверніть увагу на свято збору виноградного врожаю - Ртвелі. Залежно від району його відзначають у вересні-жовтні, і це справжній бенкет з дуже смачною національною їжею, ароматним вином і радістю для кожного гостя.

Залежно від району його відзначають у вересні-жовтні, і це справжній бенкет з дуже смачною національною їжею, ароматним вином і радістю для кожного гостя

Як дістатися

Найбільш популярний вид транспорту для подорожуючих з Казахстану в Грузію - літак. З майже всіх великих міст нашої країни в Тбілісі, Батумі та Кутаїсі літають регулярні рейси по кілька разів на тиждень. Вартість квитків на прямі і стикувальні рейси практично однакова, проте перельоти з пересадками набагато більш тривалі за часом. Ціна авіаквитка за маршрутом Алмати - Тбілісі складає - 64 377 тенге. Літаки приземляються в Міжнародному аеропорту імені Шота Руставелі, дістатися до центру міста можна на таксі, автобусі або електричці.

На сайті нашого партнера - сервісу з продажу дешевих квитків Chocotravel ви знайдете авіаквитки за найбільш прийнятними цінами. Купуючи авіаквитки на Chocotravel , Ви автоматично берете участь в бонусної програмі: при першій покупці квитка ви отримаєте 5 000 бонусів, а також по 1 відсотку при кожному наступному придбанні.

Новости