Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

crfxfnm Гомельська область. Атлас мисливця і рибалки

скача ть   Завантажити «Гомельська область скача ть

Завантажити «Гомельська область. Атлас мисливця і рибалки »безкоштовно, а також завантажити багато інших карт можна в нашому архіві карт

Гомельська область розташована в південно-східній частині Республіки Білорусь. На півночі і заході межує з Могилевської, Мінської та Брестської областями, на сході - з Росією, на півдні - з Україною. Її площа становить 40,4 тис. Км2. Поверхня області в основному рівнинна. Велика частина розташована на Поліській низовині, південно-східну і східну частини займає Придніпровська низовина.

В межах області виділяються три фізико-географічних району Білоруського Полісся: Прип'ятське Полісся, Мозирське Поліссі і Гомельське Полісся. У межиріччі Дніпра і Прип'яті розташовані Хойніцко-Брагінський висоти. На правобережжі Прип'яті зустрічаються сильно розмиті пагорби і моренні гряди. Найбільша з них Мозирська гряда.

Клімат області помірно-континентальний. Зима м'яка, літо тепле. Середня температура січня від -6,3 ° С на південному заході до -8,2 ° С на північному сході, в липні від 18,5 ° С на заході до 19,7 ° С на сході. Основна кількість опадів (близько 70%) випадає в теплий період року - з квітня по листопад. Найтепліші місяці червень і липень. Сніговий покрив тримається близько 100 днів.

Річки Гомельщини відносяться до басейну Дніпра, який протікає по території області на протязі майже 400 км. Основні його притоки - Прип'ять, Сож і Березина. Долина Дніпра трапециевидная, нижче гирла Сожу слабо виражена, в межах Поліської низовини зливається з прилеглою місцевістю. Схили долини помірно круті або пологі, висотою 12-35 м, порізані ярами і долинами приток. Заплава річки від Могильова до Жлобина близько 6 км, в межах Гомельського Полісся розширюється до 10 км. Русло на великій відстані сильно звивисте. Ширина річки між гирлами Березини і Сожу 0,2-0,6 км, нижче за течією 0,8-1,5 км. Дно рівне, піщане. Замерзає в кінці листопада - на початку грудня. Максимальна товщина льоду 60-80 см. Весняний льодохід триває від 4 до 9 діб.

Річка Прип'ять є основньми притокою Дніпра. Протікає уздовж Прип'ятської низовини протягом 500 км по Білорусі. Долина Прип'яті слабо виражена, шириною 70-75 км, біля Мозирської гряди трапецієподібної форми, звужується до 5 км. Заплава розвинена на всьому протязі, в гирлі Піни і Горині - 16-18 км, нижче 8-9 км, уздовж Мозирської гряди до д. Барбаров Мозирського району звужується до 1 км і далі розширюється до 9 км. Русло звивисте, з безліччю низьких, піщаних островів, стариць, заток. Переважна ширина річки на території Гомельської області 50-70 м, в пониззі - 100-250 м. Особливість гідрологічного режиму Прип'яті - розтягнуте весняна повінь, короткочасна (100-120 діб) літня межень, яка порушується майже щорічними дощовими паводками і щорічними осінніми підйомами рівня води. Висота підйому води в середній і нижній течії до 5 м, в межах вузької заплави (біля м Мозиря) - до 7 м. Замерзає майже одночасно на всьому протязі на початку грудня, звільняється від льоду - в кінці березня. Весняний льодохід триває 4-8 діб.

Річка Сож на території області протікає з півночі на південь і впадає в Дніпро в Гомельському Поліссі. Долина Сожа в основному трапециевидная, на великій відстані шириною 1,5-3 км, при злитті з долинами річок Остер і Проня - 5 км, нижче міста Гілка - 7 км, при злитті з долиною Дніпра - до 20 км. Схили пологі і помірно обривисті, заввишки 15-25 м (місцями до 40 м), порізані ярами, балками і долинами приток. Праві схили більш відкриті, ліві - зарослі лісом і чагарником. Заплава двостороння, місцями лівобережна чи чергується по берегах. Поверхня її пересічена балками, старицями і невеликими старічной озерами Затоплюється на 5-10 діб на глибину 0,5-2,5 м. Русло звивисте, в нижній течії має безліч закрутів, рукавів і стариць. До Гомеля зустрічаються острова. Ширина річки у верхній течії 40-80 м, в нижньому - 90 125 м, місцями до 230 м. Дно рівне. Замерзає на початку грудня, льодохід - на початку березня від гирла до верхів'я триває від 3 до 5 діб. Максимальна товщина льоду 62- 65 см.

Найбільше з озер Полісся - Червоне розташоване на території Житковичский району, лежить серед плоских боліт і лісових рівнин. Береги озера низькі, здебільшого заболочені. Рельєф дна порівняно рівний. Озеро слабопроточних, харчується в основному болотними водами і атмосферними опадами. У нього впадає кілька каналів і річка Деменка. Сток відбувається по каналам озерних і Жітховічскому і канавах Заллошской і Крупської. Через канали озеро з'єднується з Прип'яттю. Максимальна глибина озера - 3,1 м. Невелика глибина і відкрита улоговина сприяють рівномірному розподілу температури в товщі води. Прозорість становить 0,6 м. Товщина> 50-60 см, шар води майже повністю зникає, лід лягає на озера. Взимку можливі замори риби. З донних відкладень більше поширені піски, в центрі улоговина вистелена сапропелями. Озеро має рибогосподарська значення. Основним напрямком є ​​розведення коропа і карася. Крім того, на озері розлучається цінний хутровий звір - ондатра.

Велике число озер Полісся знаходиться в старицях заплави Прип'яті і її численних приток. Вони мають видовжену або серповидную форми, невеликі розміри і малі глибини. Водосховищ мало, найбільше - Світлогірське створено для зрошення земель і розведення риби. На півдні області розвинена мережа меліоративних каналів.

Характерною особливістю Гомельщини є найвища в Білорусі (близько 50%) лісистість. Найбільше лісів на заході і півдні області. В основному це хвойні, широколисті і дрібнолисті ліси. Найбільш поширені сосна, береза, дуб. Ялина, граб, ясен та інші породи зустрічаються рідше. Воістину перлиною Полісся є діброви. Вони надають неповторний колорит поліському ландшафту. З дібровами сусідять заливні луки і стариці. На півдні характерні болотні ліси і чагарники. Крім лісових, багато мохових і трав'янистих боліт і заболочених лугів.

Тваринний світ багатий і різноманітний. З хижих водяться вовк, лисиця, єнотовидний собака, єнот, видра, рись, бурий ведмідь. Бурий ведмідь і рись зустрічаються дуже рідко. Вони занесені до Червоної книги Республіки Білорусь. Вовк звичайний, лисиця поширена повсюдно. Лисиця харчується гризунами, птахами, ящірками і жабами, часто схильна до різних захворювань. Харчування єнотовидного собаки схоже з харчуванням лисиці. Вона також може поїдати яйця і пташенят птахів, що гніздяться на землі, восени - ягоди, плоди і кореневища деяких рослин, веде переважно нічний спосіб життя. Єноти живуть в дуплах старих дубів та інших дерев, добре лазять по деревах, розоряють гнізда. Особливістю поведінки єнотів є потреба полоскати їжу у воді, за що і названі полоскуна. Восени єноти забираються в дупла і засипають. Річкова видра живе в заплавних озерах Прип'яті і старих меліоративних каналах. Харчується переважно рибою, виловлюючи окунів, щук, йоржів, плотву. З копитних в лісах області водяться лось, косуля, кабан.

Окрасою будь-якого куточка природи є птахи. Навесні на піщаних грядах і глухих журавлинних болотах збираються на токах тетерева і глухарі. Заплави річок і заливні луки багаті водно-болотними птахами. Тут зустрічаються сірий гусак, крижень, чирки - свистунок і трескунок, сіра качка і багато інших. На болотах гніздиться сірий журавель, в болотних лісах - чорні лелеки і сірі чаплі, малі крячки, малі і великі бугая.

У річках і озерах водяться: щука, окунь, йорж, плотва, лящ, язь, ялець, чехоня. У болотистих струмках і невеликих озерах численні в'юн.

Для збереження унікальних ландшафтів, рослинності і тваринного світу Полісся в Гомельській області створено Національний парк Прип'ятський, функціонує ряд біологічних і ландшафтних заказників. Після Чорнобильської аварії південна частина території області забруднена радіонуклідами. Там створено Поліський радіаційно-екологічний заповідник - єдиний в світі заповідник такого типу. У заповіднику заборонена будь-яка господарська діяльність, здійснюється Державна програм екологічного оздоровлення регіону.

Новости