Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Нурсултан Назарбаєв відкрив мечеть «Хазрет Султан» (фото)

Сьогодні в Астані Глава держави Нурсултан Назарбаєв прийняв участь в церемонії відкриття соборної мечеті «Хазрет Султан», передає Zakon.kz з посиланням на офіційний сайт Президента РК.

Соборна мечеть є одним з найкрасивіших архітектурних споруд столиці і уособлює духовне багатство казахстанського народу. Найбільша в Центральній Азії мечеть під час мусульманських свят зможе вмістити до 10 тисяч чоловік.

- Сьогодні, в День нашої столиці, ми відкриваємо цю величну мечеть. Символічно, що ця дата співпала зі священним для всіх мусульман п'ятничним днем. Я від щирого серця вітаю вас з цим світлим подією. Сьогодні все казахстанці різних конфесій живуть в мирі та злагоді. У нашій країні мирно сусідять мечеті і православні храми, костели та синагоги - все це результат нашого міжконфесійної злагоди і толерантності. Тому відкриття нової соборної мечеті «Хазрет Султан», що є найбільшою і величної в країні, - це свято для всіх казахстанців. Нову культову споруду, назване на честь великого вчителя Ходжі Ахмеда Яссаві, є наочним символом спадкоємності духовних традицій нашого народу. Не випадково ми вибрали для будівництва мечеті саме це місце - головний майдан країни, серед інших архітектурних перлин столиці, поруч з Палацом миру і злагоди. Нова мечеть «Хазрет Султан» покликана стати багатофункціональним духовним і культурно-просвітницьким центром мусульман Казахстану. В основі кожної релігії лежить заклик до миролюбства і співчуття. Іслам, як і інші світові релігії, є релігією добра і миру. Я вітаю всіх зі святом і висловлюю впевненість, що мечеть «Хазрет Султан» слугуватиме зміцненню духовних цінностей нашого народу, - підкреслив Глава держави.

Проект мечеті виконаний в класичному ісламському стилі, із застосуванням традиційних казахських орнаментів і декоративних елементів. Будівля складається з трьох поверхів, на першому поверсі розташовуються зал одруження та інші допоміжні приміщення. На другому поверсі знаходиться чоловічий молитовний зал на 4 тисячі осіб. Третій поверх включає в себе жіночий молитовний зал на тисячу осіб.

Загальна площа всієї будівлі становить понад 17 тисяч квадратних метрів. Висота кожного з чотирьох мінаретів - 77 метрів. Висота головного купола становить 51 метр, діаметр 28 метрів.

На упорядкованій території мечеті передбачені 5 фонтанів, декоративне підсвічування фасадів і загальне освітлення. Комплекс мечеті включає відкриту автостоянку на 745 автомобілів, а його розташування забезпечує можливість під'їздів для автомобілів з декількох сторін.

Розташування нової мечеті «Хазрет Султан» поруч з Палацом миру і злагоди, Палацом Незалежності, монументом «Қазақ Елі» формує єдиний містобудівний ансамбль столиці.

Розташування нової мечеті «Хазрет Султан» поруч з Палацом миру і злагоди, Палацом Незалежності, монументом «Қазақ Елі» формує єдиний містобудівний ансамбль столиці

фото Казінформ


Більше новин в Telegram-каналі «Zakon.kz» . Підписуйся!

Новости