Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ялта, пам'ятки. Що можна побачити і куди сходити.

Ялта розташована у великій напівкруглої бухті, облямованої гірським амфітеатром з красивою лінією від зубців Ай-Петрі до витонченого силуету Ластівчиного гнізда на мисі Ай-Тодор на заході і до потужного схилу Яйли з вершинами Кемаль-Егерек і Авінда до мису Мартьян на сході. Місто розташоване на трьох пагорбах в долинах річок Дерекойки (Швидкої) і Учан-Су (Водоспадної). З усіх боків Ялту обступили щільним кільцем гори: з півночі - Ай-Петринська яйла, зі сходу місто оточує Нікітська яйла з мисом Мартьян, із заходу завершують кільце схили Могабі. Високі до 1000 м гори захищають Ялту від холодних потоків повітря. Наприклад, в січні можна виїхати з Сімферополя в шубі, тому що там сніг і -2, а через дві години в Ялті гуляти по набережній в футболці, бо там + 17 ... Тільки в Ялті клімат схожий з середземноморським. Зима коротка і тепла. Морозні і снігові дні - рідкість. Хоча на вершині Ай-Петрі - пухнастий, білий сніг майже три місяці. Влітку спеку розганяє морський бриз. Купальний сезон триває з травня по листопад. Сонце сяє тут в середньому 2250 годин на рік - це приблизно стільки ж, скільки в Ніцці, Каннах, Сан-Ремо і інших середземноморських курортах, і більше, ніж в Сочі і Кисловодську.

Фото при кліці збільшуються.

Ялта була і залишається найпопулярнішим курортом Криму. А раніше сюди їздили аристократи, письменники, художники. Кілька століть традиції і вигляд цих місць формувала публіка висока. І Ялта з успіхом ввібрала в себе цю історію. Весь міський округ - своєрідна культурна столиця півострова. Ялта не просто популярний місто Криму, це візитна картка півострова. Ялта - унікальне місто. Перш за все своїм розташуванням і, завдяки цьому, своїм кліматом. Кожен кримчанин любить і пишається містом в якому народився, але Ялту поважають всі.

Старовинна грецька легенда розповідає про те як багато років тому греки вирушили на пошуки нових земель. Чорне море зустріло їх бурями і штормами. Багато днів моряки блукали по морю, поки не закінчилася вода і їжа. Але одного ранку вони побачили довгоочікувану землю. "Ялос! Ялос!" - закричали греки. Так розповідає легенда. Але археологічних підтверджень цієї дегенде, не знайдено. На околиці міста і на Полікуровському пагорбі археологи знайшли залишки поселень таврів - корінних жителів Криму. При розкопках були знайдені "кам'яні ящики" і святилища древніх таврів, що відносяться до VI-V століть до н.е. У другій половині XIII століття на цих берегах поселилися купці Венеції, але їх незабаром витіснили генуесци, які заснували по всьому узбережжю торгові порти і зміцнювали їх фортецями. У водоспаду Учан-Су в місто Ялта збереглися руїни середньовічної фортеці XII - XV століть. У 1475 році по всьому Південному березі Криму господарювали турки. У 1783 році, до часу приєднання Криму до Росії, Ялта являла собою крихітним рибальським поселенням з 13 будиночків.

У 1783 році, до часу приєднання Криму до Росії, Ялта являла собою крихітним рибальським поселенням з 13 будиночків

У 1823 р граф М.С.Воронцов, будучи генерал-губернатором Новоросійського краю, до складу якого входила тоді Таврида, роздав в Ялті 200 десятин землі з умовою будівництва на цій землі і розведення садів, виноградників. За вказівкою М. С. Воронцова були прокладені дороги, які зв'язали Південний берег з Сімферополем і через Байдарські ворота з Севастополем. В Ялті був побудований морський порт і причал. 17 вересня 1838 року по наказом імператора Миколи I, був оприлюднений указ про освіту Ялтинського повіту і надання Ялті статусу міста. Про цілющу кліматі Ялти вперше заговорив лікар С.П.Боткин - саме він рекомендував царської сім'ї придбати тут маєток. Після того як Лівадія став царською резиденцією, Ялта швидко перетворилася на популярний курорт - своєрідну кримську Рів'єру.

Після того як Лівадія став царською резиденцією, Ялта швидко перетворилася на популярний курорт - своєрідну кримську Рів'єру

Як у багатьох приморських містах, головна вулиця Ялти - Набережна - найкрасивіша і жвава вулиця міста. По набережній цікаво прогулюватися в будь-який час року. Тут розташовані численні кафе, ресторани, нічні клуби і атракціони. Багато сувенірної продукції, великий вибір картин. Увечері набережну заливають тисячі вогнів: підсвічена плитка, яскраво горять вивіски, вітрини, гірлянди ...

Увечері набережну заливають тисячі вогнів: підсвічена плитка, яскраво горять вивіски, вітрини, гірлянди

Від набережній відчалюють прогулянкові катери уздовж всього ПБК. Це і оглядова і пізнавальна екскурсія - якщо Вас не заколисує на хвилях - рекомендую. З Ялти на автобусі або маршрутному таксі можна відправитися на вивчення всього Південного берега Криму. Наприклад, Ялтинський зоопарк "Казка" і поряд з ним музей під відкритим небом Поляна казок , Акваріум або водоспад Учан-Су . У 15 - 25 хв від Ялти розташовані Лівадійський і Масандрівський царські палаци.
На набережній Ялти біля самої кромки води коштує старовинний вітрильник "Еспаньола". Він був побудований для зйомок у фільмах "Острів скарбів", "Дикий капітан", "Робінзон Крузо". У травні 1974 року шхуна поставлена ​​на набережній Ялти і в ній відкритий рибний ресторан.

У травні 1974 року шхуна поставлена ​​на набережній Ялти і в ній відкритий рибний ресторан

Розкішний вигляд на Ялту відкривається з пагорба Дарсон (110 м над рівнем моря) на який можна піднятися по канатній дорозі. Станція канатної дороги розташована недалеко від набережної. З кабінки вагончика хорошшо видно собор св. Олександра Невського, закладений в пам'ять царя мученика Олександра II, який загинув від бомби терориста. Собор закладений в центрі Ялти 1 березня 1891 року, в десяту річницю цієї трагічної події. Архітектори Н.П.Краснов і П.К.Теребенев, проект затвердив імператор Олександр III. У той час по всій Росії будувалися собори на честь святого князя Олександра Невського.
Храм виконаний в давньоруському стилі, прикрашений численними декоративними елементами: пілястрами, кіотами, порталами, сердечками. Купола храму були покриті золотом. Мозаїчна ікона святого Олександра Невського, виконана учнями італійського майстра Антоніо Сальвіатті, встановлена ​​в гранітної рамі-кіоті зовні собору. Інтер'єр оформлений архітектором С.П.Крошечкіним. Київський художник І.Мурашко розписав іконостас, купол і стіни. 11 дзвонів, для триярусної дзвіниці собору відливали в Москві, подарунок кримського мецената Н.Д.Стахеева. До 100-річчя від дня освячення Олександра Невського собору зроблена робота по золоченню куполів храму, реставрації розпису та іконостасу.

Архітектурні пам'ятники міста Ялта:
Римо-католицький костел (вул.Пушкінська, 25, тел: 32-40-39) в якому проводяться концерти органної музики.
Вірменська церква (вул.Загородна), побудована в 1909-1917 рр за замовленням бакинського нафтопромисловця в пам'ять про його рано померлої дочки. При створенні проекту, архітектор Габріель Тер-Мікаелян взяв за зразок храм святої Ріпсіме в Ечміадзіні - визнаним шедевром середньовічної архітектури. Тут знімалися фільми "Овід", "Три товстуни", "Щит і меч", "Свято святого Йоргена", "Майстер і Маргарита", "Міс Менді". У 1988 році до стопятідесятілетію Ялти вірменська церква була повністю відреставрована. Зараз тут проходять богослужіння, камерні концерти, діє недільна школа.
Палац еміра Бухари Благородною (розташований вище Приморського парку, на захід від набережної) - одне з найкрасивіших будівель в Ялті. Це двоповерхова асиметричну будову з сріблястими куполами, гранованими башточками, з ажурною різьбою колон і багатою ліпниною зведена в 1903 р міським архітектором Н.Г.Тарасовим в мавританському стилі. Сьогодні будівля палацу - один з корпусів санаторію "Ялта".

На Полікуровському пагорбі, що підноситься над Ялтою, побудований в 1837р храм святого Іоанна Златоуста (вул.Толстого, 10) за проектом знаменитого архітектора І.Торічеллі. Увенчатий чотирма куполами, храм став справжньою окрасою Ялти. Дзвіниця церкви стала першою кам'яною будівлею Ялти і в якості навігаційного знака занесена в усі лоції світу.
Ялта - це морські ворота Південного берега Криму. Це адміністративний центр значній території Південного берега Криму, так званої Великої Ялти, протяжністю понад 70 км, від Краснокаменки до Фороса. Скелясті кручі, галькові пляжі, красиві парки, густі ліси, багато цікавих місць - все це Південний берег Криму.

Будинок-музей А.П.Чехова, Адреса. Ялта, вул.Кірова, 112, тел: (3654) 32-50-42, з 10.00-17.00, вихідний - понеділок;
Ялтинський історико-літературний музей. Адреса: Ялта, вул.Пушкіна, 5 тел: (3654) 32-30-70, 23-50-30;
Музей Лесі Українки. Адреса: Ялта, ул.Екатерининская, 8 щодня з 11.00-19.00, вихідний - понеділок, тел: (3654) 32-16-34


палац Ластівчине гніздо
Лівадійський палац
Парк садово-паркового мистецтва місцевого значення сан. "Айвазовське" в Партеніті
Нікітський ботанічний сад , пос.Нікіта
парк Монтедор , пос.Нікіта
Масандрівський палац Олександра III

На головну
Визначні пам'ятки Криму
Подорожуємо по Криму
Відпочинок в Криму
міста Криму
Ваші історії, відгуки
Пейзажі Криму на полотні

Новости