Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вибір, купівля та реєстрація касового апарату

  1. Вибір касового апарату. З чого почати?
  2. Як оформити покупку касового апарату
  3. Де купити контрольно-касову машину
  4. Документи на контрольно-касову машину
  5. Як поставити контрольно-касову машину на облік в податковій
  6. Фіскалізація касового апарату
  7. Як знизити податки на суму, сплачену за касовий апарат
  8. приклад
  9. приклад 2
  10. Як оформити ремонт касового апарату
  11. Поради бухгалтеру

Використовувати касовий апарат потрібно при розрахунках готівкою як з громадянами, так і з організаціями та індивідуальними підприємцями.

Почати використовувати контрольно-касову машину можна тільки після того, як ви її зареєструєте в податковій інспекції. А для цього доведеться виконати чимало формальностей: укласти договір на обслуговування ККМ з центром технічного обслуговування (ЦТО), провести фіскалізацію касового апарату, придбати засоби візуального контролю і т.д. В даному підрозділі ми детально розповімо про кожен етап придбання касового апарату і роботи з ним. Але перш за все, зрозуміло, потрібно вибрати, яку модель касового апарату купувати.

Вибір касового апарату. З чого почати?

Закон дозволяє організаціям використовувати тільки певні моделі касових апаратів. Які саме? Ті, які включені до державного реєстру. У ньому перераховані всі моделі, які дозволено використовувати.

Крім реєстру існує і класифікатор касових апаратів. У ньому розписано, які моделі ККМ призначені для кожної сфери діяльності.

Як оформити покупку касового апарату

Купуючи контрольно-касову машину, потрібно обов'язково перевірити, чи надав продавець всі необхідні документи. Інакше згодом можуть виникнути труднощі при постановці ККМ на облік в податковій інспекції.

Де купити контрольно-касову машину

Фірми, які торгують касовими апаратами, діляться на дві категорії: спеціалізовані фірми-продавці і центри технічного обслуговування.

У перших ви зможете тільки придбати контрольно-касову машину (ККП), але після цього вам все одно доведеться укладати договір з ЦТО на технічне обслуговування.

Зрозуміло, зручніше купувати апарат прямо в ЦСО. Ця організація (найчастіше з мережею філій) і продає, і обслуговує, і ремонтує касові машини. І якщо ви прийдете купувати контрольно-касову машину в ЦСО, то з вами тут же укладуть потрібний контракт.

Можна купити і старий касовий апарат. Оголошення про продаж уживаної контрольно-касової машини дають підприємства, які припинили діяльність і тепер розпродають майно. Купувати можна тільки ті апарати, які продавець зняв з обліку в податковій інспекції. На підтвердження він повинен видати вам картку реєстрації ККМ з відміткою податкової інспекції про те, що апарат знято з обліку.

Документи на контрольно-касову машину

Документи на контрольно-касову машину

Як до нових, так і до вже попрацювали касових апаратів повинні додаватися паспорт версії, технічний паспорт і засоби візуального контролю (СВК). Це круглі голографічні наклейки. Дозволяється використовувати касовий апарат, на якому є:

  • СВК «Державний реєстр»;
  • СВК «Сервісне обслуговування».

Перше СВК свідчить про те, що модель відповідає еталонному зразку, а друге - що ККМ знаходиться на сервісному обслуговуванні. На цій голограмі вказано рік, коли машину ввели в експлуатацію і поставили на технічне обслуговування.
Штрафів за використання касового апарату без засобів візуального контролю не передбачено. Оштрафувати можуть тільки за незастосування ККМ. Пленум ВАС Росії в своїй постанові від 31 липня 2003 р N 16 дав закритий перелік порушень, які прирівнюються до роботи без контрольно-касової машини. Використання касової техніки без СВК до цього переліку не входить.

Але постанова Уряду РФ від 30 липня 1993 р N 745, яке і встановило вимогу про оснащення касових апаратів СВК, до сих пір діє. Тому, перш ніж реєструвати касовий апарат, поцікавтеся в своїй податковій інспекції, потрібно вам купувати засоби візуального контролю чи ні.

Для московських і петербурзьких організацій і підприємців передбачені додаткові вимоги. У цих містах потрібно використовувати додаткові самоклеючі пломби, куплені в ЦСО. І податкові органи обох столиць, перш ніж реєструвати касові апарати, обов'язково перевіряють наявність таких пломб.
Пломба складається з основної частини і відривного контрольного талона (всюди наведено ідентифікаційний номер). На основній частині фахівець ЦТО вказує дату установки пломби і розписується. Цю частину і наклеюють на касу.

Для того щоб отримати пломбу, в ЦТО потрібно подати заявку та, звичайно, заплатити гроші. Віддати пломбу не пізніше ніж через 15 днів з моменту оплати. Термін дії пломби - один квартал.

На закінчення ще раз перерахуємо всі документи, які обов'язково потрібно отримати:

  • у продавця контрольно-касової машини;
  • в центрі технічного обслуговування.

Як поставити контрольно-касову машину на облік в податковій

Як поставити контрольно-касову машину на облік в податковій

Після того як ви придбали контрольно-касову машину і уклали договір з ЦТО на технічне обслуговування, її потрібно зареєструвати в податковій інспекції.

Касовий апарат потрібно реєструвати в тій податкової інспекції, де ви стоїте на обліку. До податкової інспекції потрібно представити:

  • заяву про реєстрацію ККМ;
  • заповнену картку реєстрації ККМ в двох примірниках;
  • довіреність на право реєстрації ККМ (якщо техніку реєструє не керівник організації);
  • технічний паспорт ККМ (оригінал і копію);
  • паспорт версії ККМ (оригінал і копію);
  • договір на технічне обслуговування ККМ в ЦСО (оригінал і копію);
  • засоби візуального контролю (голограми);
  • журнал касира-операціоніста за формою N КМ-4 - він повинен бути з пронумерованими сторінками, прошнурований, завірений печаткою організації, а також підписами директора і головного бухгалтера або індивідуального підприємця;
  • картку реєстрації з відміткою податкової інспекції про зняття з обліку (для старих апаратів).

А деякі податкові інспекції вимагають і інші документи. Наприклад, оригінали та копії свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та свідоцтва про постановку на облік в податковому органі. Крім того, вам, можливо, доведеться представити ще й копію договору оренди приміщення, де буде встановлений касовий апарат.

Отримавши документи, податківці протягом п'яти днів зобов'язані зареєструвати касову машину. Причому за ці ж дні інспектор, який займається реєстрацією ККМ, повинен зустрітися з вами і перевірити ваш апарат. У більшості податкових інспекцій встановлені прийомні дні, коли ви повинні привезти машину для перевірки. Втім, іноді податківці самі приїжджають туди, де встановлені ККМ.
У процедурі реєстрації беруть участь три людини. Склад її учасників такий: співробітник відділу реєстрації ККМ податкової інспекції, спеціально викликаний спеціаліст центру технічного обслуговування і представник організації. Зазвичай в податкових інспекціях встановлені певні (як правило, різні) дні для подачі та отримання документів, фіскалізації апарату.
Спочатку проводиться так звана фіскалізація нової контрольно-касової машини. Адже касовий апарат купується в неробочому (нефіскальному) режимі, тобто лічильник, який підсумовує денну виручку, ще не включений. Втім, навіть якщо ви купили стару ККМ, процедуру фіскалізації вам пройти все ж таки доведеться.

Фіскалізація касового апарату

Фіскалізація полягає в наступному. Спеціаліст ЦТО вводить в пам'ять касового апарату його заводський номер, програмує найменування підприємства-власника і його ІПН. Потім до справи приступає податковий інспектор. Він встановлює цифровий пароль, який захищає фіскальну пам'ять від злому. Цей пароль відомий тільки податківцю. Потім фахівець ЦТО опечатує машину, ставлячи свою пломбу. Дату опломбування та відомості відбитка клейма записують в журнал форми N КМ-8.
Після цього в технічному паспорті ККМ в розділі «Введення в експлуатацію» фахівець ЦТО розписується і вказує номер свого посвідчення.

Далі починаються випробування касової машини. Пробивають умовну суму і перевіряють, чи правильно на чеку закарбувалися реквізити. Крім того, пробують зняти підсумковий звіт. А податковий інспектор вводить той самий секретний пароль і знімає пробний звіт фіскальної пам'яті.

Коли фіскалізація закінчена, інспектор привласнює ККМ номер і робить запис в книзі обліку контрольно-касових машин організацій, яку ведуть податкові органи. Ще чиновник візує ваш журнал касира-операціоніста (форма N КМ-4), ставить в ньому печатку податкової інспекції і записує дату фіскалізації.
І нарешті, податковий інспектор заповнює вашу картку реєстрації ККМ і підписує її у свого начальника. Цю картку якраз і видадуть вам - вона повинна знаходитися там, де встановлена ​​касова машина (приклад заповнення картки реєстрації контрольно-касової машини см. На наступній сторінці).
У реєстраційній картці вказується адреса, за якою буде встановлена ​​контрольно-касова машина. Якщо у вас кілька магазинів (кафе, майстерень та ін.), То, можливо, з'явиться необхідність переставити ККМ в іншу точку. Це можна робити, тільки попередньо повідомивши податкову інспекцію. Інспектор зробить запис у своєму журналі і внесе зміни в картку реєстрації. А інакше при перевірці вас можуть оштрафувати.

Як знизити податки на суму, сплачену за касовий апарат

Як знизити податки на суму, сплачену за касовий апарат

Тут можливі варіанти. Все залежить від того, чим займається підприємець. Якщо каса використовується тільки в діяльності, що обкладається ПДВ, то ви маєте право прийняти до відрахування весь податок. Звичайно, якщо ви виконали всі стандартні умови: ввели апарат в експлуатацію, оплатили його і отримали рахунок-фактуру, де сума податку винесена в окремий рядок. Якщо все так і є, «вхідний» ПДВ можна прийняти до відрахування.

Тепер розберемо іншу ситуацію: касовий апарат використовують як в діяльності оподатковуваної, так і не обкладається податком на додану вартість. Така ситуація виникає, наприклад, якщо магазин торгує і в роздріб, і оптом, а роздрібна торгівля переведена на сплату податку на поставлений дохід .

Як же у всіх цих випадках бути з «вхідним» ПДВ? Очевидно, що весь його прийняти до відрахування не можна. «Вхідний» податок потрібно розподілити пропорційно вартості проданих товарів. Ту частину податку, що припадає на товари, реалізація яких оподатковується ПДВ, можна прийняти до відрахування. Ну а решта суми податку включається до первісної вартості касового апарату. Розраховуючи таку пропорцію, беруть вартість проданих товарів того податкового періоду, в якому каса була введена в експлуатацію.

приклад

У ТОВ «Юкатан» є магазин. Фірма зареєстрована в Московській області, де роздріб переведена на сплату ЕНВД. Тим часом продаж товарів за безготівковий розрахунок для цілей податку на поставлений дохід роздрібною торгівлею не рахується. ТОВ «Юкатан» здає декларацію з ПДВ щомісяця.

У квітні ТОВ «Юкатан» купило для свого магазину касовий апарат за 17 700 руб. (В тому числі ПДВ - 2700 руб.). Витрати по введенню в експлуатацію, що складаються з плати за кошти візуального контролю і програмування, рівні 1310 руб. (В тому числі ПДВ - 200 руб.). Виручка підприємства в цьому місяці склала 890 000 руб .:

  • 471 000 руб. (В тому числі ПДВ - 71 848 руб.) - оплачено за безготівковим розрахунком;
  • 419 000 руб. - отримано в касу підприємства.

Сума «вхідного» ПДВ, яку бухгалтер ТОВ «Юкатан» повинен включити до первісної вартості касового апарату, така:
(2700 руб. + 200 руб.) Х 419 000 руб. : (890 000 руб. - 71 848 руб.) = +1479 руб.
Частину, що залишилася податку - +1421 руб. (2900 - 1479) - можна прийняти до відрахування після того, як каса буде оплачена і введена в експлуатацію.

Бухгалтер встановив однаковий термін служби каси в бухгалтерському і податковому обліку - 6 років (72 місяці). Амортизацію в тому і в іншому обліку він вирішив нараховувати лінійним методом. Первісна вартість касового апарату - 17 479 руб. (17 700 - 2700 + 1200 - 200 + тисячі чотиреста сімдесят дев'ять). Тобто сума щомісячної амортизації буде такою:
17 479 руб. х (1: 72 міс.) х 100% = 242,76 руб.

приклад 2

Припустимо, ваша фірма взагалі звільнена від ПДВ: працює по «спрощенці», сплачує ЕНВД, користується звільненням за статтею 145 Податкового кодексу РФ і т.д. Тоді вся сума податку включається до первісної вартості контрольно-касової машини. Відшкодувати ПДВ в такій ситуації вам не вдасться.

Як оформити ремонт касового апарату

Перед тим як здати машину в ремонт, підприємство повинно зняти показання контрольних грошових лічильників і занести отримані дані в акт за формою N КМ-2. Приклад заповнення цієї форми наведено на наступній сторінці. Це необхідно зробити, тому що під час ремонту ці лічильники можуть обнулитися. З цієї ж причини перед початком ремонтних робіт і після їх завершення акт повинен завізувати податковий інспектор.

Але на практиці більшість податкових інспекцій не вимагає подавати їм акт перед початком ремонту якщо тільки несправність не пов'язана з блоком фіскальної пам'яті або іншими пристроями, які можуть викликати обнуління контрольних грошових лічильників. Тому вимагайте від майстра ЦТО перевірити стан блоку фіскальної пам'яті і записати свій висновок в акті перед початком ремонту.

Поради бухгалтеру


Оскільки касові апарати служать більше одного року, вони враховуються в складі основних засобів. І бухгалтери відображають їх вартість на рахунку 01 «Основні засоби».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Наскільки корисним був цей матеріал?

Оцініть за п'ятибальною шкалою!

Надіслати

Середній рейтинг / 5. Голосів:

З чого почати?
З чого почати?
Які саме?
Як же у всіх цих випадках бути з «вхідним» ПДВ?
Наскільки корисним був цей матеріал?

Новости