Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

«Штрих» на торгівлі: як збій в роботі касових апаратів вплинув на російський ритейл

  1. Контроль за фактом
  2. Фотозйомка в допомогу
  3. Удар по незалежним АЗС
  4. обіцяли виправитися

Російські торгові мережі і АЗС в середу зіткнулися з масовим збоєм в роботі касових апаратів. За даними Асоціації компаній інтернет-торгівлі, через проблеми з розрахунком покупців ритейлери втратили близько 2,5 млрд рублів. Деякі магазини були змушені тимчасово закритися. Пізніше з'ясувалося, що інциденти пов'язані з новітнім програмним забезпеченням і касами виробництва групи компаній «Штрих-М». До вечора середи всі неполадки вдалося усунути. RT розбирався, що викликало відмову техніки і чи може ситуація повторитися в майбутньому.

Російські торгові мережі втратили майже 2,5 млрд рублів прибутку через масштабного технічного збою в роботі касових апаратів, який стався по всій Росії в середу. Такі дані представив глава Асоціації компаній інтернет-торгівлі (АКІТ) Олексій Федоров.

«За нашими підрахунками, від збою постраждало близько 9% ринку (російського ритейлу. - RT). Оборот, який не вступив до каси, склав 10 млрд рублів, 2,5 млрд рублів - недоотриманий прибуток ритейлерів в цей день », - розповів Федоров ТАСС.

Він також вказав на те, що з проблемами зіткнулися в основному власники обладнання з новітнім програмним забезпеченням, випущеним після 29 травня 2017 року.

«У тих продавців, хто вирішив нове ПЗ не встановлювати, все йде гладко. Вийшов такий собі парадокс: в цей день не змогли працювати ритейлери з хорошими IT-відділами », - уточнив президент АКІТ.

Відзначимо, що через збій були змушені призупинити свою роботу всі московські магазини ритейлера «Магніт», а також частина точок компаній «Яскравіше», «Аникс», DNS та інші.

З неможливістю провести операції зіткнулися і деякі великі автозаправні компанії: «Лукойл», «Газпром нафта», «Роснефть». В останній уточнили, що проблеми виникли з функціонуванням кас виробництва групи компаній «Штрих-М».

«В результаті технічного збою контрольно-касової техніки виробництва групи компаній« Штрих-М »відбулося порушення роботи кас на частини АЗС компанії« Роснефть ». В результаті були припинені продажу нафтопродуктів і супутніх товарів. Значна частина АЗС до теперішнього часу відновила свою роботу. Завершити заходи планується протягом дня », - наводить ТАСС слова офіційного представника« Роснефти ».

Контроль за фактом

У зв'язку з інцидентом Федеральна податкова служба випустила роз'яснення, як ритейлерам діяти в ситуації, що склалася. Зокрема, вони можуть продовжувати роботу в обхід каси, проте пізніше зобов'язані сформувати чек з тією сумою, яка пройшла повз терміналів.

Також по темі

Російські торгові мережі і АЗС в середу зіткнулися з масовим збоєм в роботі касових апаратів ФНС запустила портал перевірки достовірності чеків

Федеральна податкова служба РФ запустила на своєму сайті експериментальний розділ, що містить базу чеків, створену на основі даних ...

«ФНС Росії нагадує, що відповідно до пункту 4 статті 4.3 федерального закону від 22.05.2003 №54-ФЗ при коригуванні більш ранніх розрахунків формується касовий чек корекції. <...> У разі технічного збою після відновлення роботи каси користувачі зобов'язані сформувати касовий чек корекції із загальною сумою неотражённой виручки », - йдеться на сайті податкової.

Тільки за такої умови, відзначають у відомстві, власники компаній не будуть притягуватися до адміністративної відповідальності.

«Так як відповідно частинами 1 і 4 статті 1.5 КоАП РФ провини користувачів за незастосування контрольно-касової техніки, в тому числі при реалізації алкоголю, немає», - випливає з пояснень.

Відзначимо, що станом на 1 лютого 2017 російські ритейлери були зобов'язані перейти на касові апарати, які відправляють дані про кожну операцію в онлайн-режимі безпосередньо в ФНС. Ця міра була введена для спрощення системи фінансового обліку в компаніях і їх взаємовідносин з фіскальними органами. До цього всі розрахунки зберігалися в пам'яті каси і надавалися в податкову раз в рік.

Фотозйомка в допомогу

Росспоживнагляд рекомендував покупцям в разі касових збоїв реєструвати процес оформлення покупки на фото або відео.

«При придбанні дорогих товарів і техніки, одягу і т.д. в разі збоїв роботи технічного обладнання, в тому числі касової техніки, споживачеві рекомендується запастися відомостями про свідків цієї угоди, споживач має право провести фото- або відеозйомку процесу покупки, щоб скористатися цими даними при поверненні товару. Можливо оформлення додаткових документів на бланках продавця (товарний чек, гарантійний талон, сервісні книжки) із зазначенням дати здійснення покупки і по можливості її ціни », - йдеться на сайті служби.

При цьому в Росспоживнагляді нагадали, що відсутність у покупця касового або товарного чека не є підставою для відмови йому в поверненні товару.

Удар по незалежним АЗС

Тим часом найбільший удар від технічного збою випробували на собі власники незалежних АЗС, зазначив глава Російського паливного союзу Євгеній Аркуша. За його словами, вони були позбавлені можливості продавати паливо без чека через системи управління заправкою.

Також по темі

П'ять зірок для АЗС: Росстандарт планує видати ГОСТ про рейтинг автозаправок

Автозаправки отримають зоряний рейтинг, подібно готелям. Число зірок буде залежати від двох показників - рівня сервісу АЗС і якості ...

«У нас замкнута система, яка не дозволяє відпускати паливо, що не пробиваючи чек через касу: так влаштована система управління заправкою», - заявив Аркуша виданню РБК.

Він зазначив, що АЗС, які постраждали від технічних неполадок, намагалися самостійно впоратися з ситуацією, оновлюючи програмне забезпечення.

обіцяли виправитися

У компанії «Штрих-М», в чиїх апаратах стався збій, вже принесли свої вибачення за інцидент. Розробник також пообіцяв виключити ймовірність подібних проблем в майбутньому.

«Сьогодні, 20 грудня, частина фіскальних реєстраторів виробництва« Штрих-М »увійшла в некоректний режим роботи. В даний час 2500 центрів технічного обслуговування нашої компанії і 20 тисяч сервісних інженерів по всій країні займаються усуненням наслідків події збою. У центральному офісі ДК «Штрих-М» функціонує штаб, безперервно здійснює моніторинг ситуації. «Штрих-М» приносить вибачення всім партнерам і користувачам за доставлені незручності », - наголошується на сайті компанії.

На даний момент проблема з касовими апаратами вирішена, повідомив в бесіді з RT глава АКІТ Олексій Федоров.

Новости