Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Очищення самогону в домашніх умовах.

Більшість любителів домашніх спиртних напоїв задаються рано чи пізно одним питанням - як очистити самогон в домашніх умовах і облагородити його? Відповіді можна почути дивні і навіть зовсім нелогічні. Завзяті самогонники впевнені, що незалежно від якості самогону зробити його краще допоможе щіпка марганцівки, півсклянки деревного вугілля. Є багато народних способів очищення самогону від домішок, які мають на увазі використання яєць, молока і інших стандартних продуктів.

Є категорія людей, яка вважає, що повне очищення самогону можлива тільки в промислових апаратах. На справді, якість браги, її правильна підготовка - ось на що потрібно звертати увагу. Варто відразу сказати, що способи очищення самогону умовно класифікуються на 2 типи: превентивна та очищення готового самогону після перегонки.

Первинна (попередня) або превентивна очищення - це мінімізація шкідливих домішок в сировині, в нашому випадку - в брагу. Ось чому очищення готового самогону не завжди дає бажані результати. Її підготовка повинна починатися задовго до приготування продукту бродіння.

Первинне очищення самогону і вибір ємності для бродіння

Помилки багатьох новачків починаються саме з покупки і використання неправильної тари. Бажано вибирати нержавіючі і скляні баки. Якщо розглядати пластикові ємності для бродіння, вони беззастережно повинні бути виконані з харчових матеріалів. У магазині їх можна дізнатися по білому і синьому кольору, а шукати в відділі побутових товарів для будинку.

пов'язані товари

Що стане з брагою, якщо очищати її в нехарчової тарі? Через 2 дні можна не відчути зовсім ніяких змін. Але через 2-4 тижні брага з такою дешевою ємності для бродіння перетвориться в непридатний сировину. Вона придбає запах, який буде вивести практично неможливо. Варто задуматися, скільки шкідливих речовин потрапило в брагу разом ароматом пластмаси. Якщо Ви вже встигли поставити брагу в такий чорній бочці, вилийте все в унітаз, якщо не хочете витратити сили даремно, та ще поставити під загрозу стан здоров'я близьких!

Якщо Ви вже встигли поставити брагу в такий чорній бочці, вилийте все в унітаз, якщо не хочете витратити сили даремно, та ще поставити під загрозу стан здоров'я близьких

Очищення самогону і правильне зброджування

Бродіння - важливий етап, який не можна пускати на самоплив. Він повинен протікати без доступу повітря, який нібито потрібно для росту дріжджів. Пам'ятайте, що кінцевий результат - отримати добре очищену самогон, а не вино. Первинного внесення дріжджів для успішної прогонки цілком достатньо. Кисень - це додаткове благо для створення оптимального середовища, в якій ростуть не тільки дріжджі, а й бактерії. Якщо налаштовані на правильну і багатоетапну очищення самогону, то герметизація бродильной ємності обов'язкове.

Якщо налаштовані на правильну і багатоетапну очищення самогону, то герметизація бродильной ємності обов'язкове

Важливо знати, що кожен кілограм цукру виділяє до 4м3 вуглекислого газу. Відвести його допоможе гідрозатвор, який забезпечує відтік повітря в одному напрямку.

Відвести його допоможе гідрозатвор, який забезпечує відтік повітря в одному напрямку

Освітлення браги - позбавлення від осаду

Багато втрачають важливий момент, отримавши добре виграти брагу. Неможливо уявити собі повну очистку самогону без зливу браги. Що залишився дріжджовий осад точно не додасть самогону хороших смакових якостей.

Чому дріжджі зайві в самогонному апараті? Полінувавшись позбутися від осаду, Ви залишаєте на дні перегінного бака сумнівний і даремний пласт. В процесі нагрівання створює ефект пригоріла каші. Тому заливати для перегонки необхідно лише освітлений брагу, повністю злиту з осаду. І робити це потрібно, коли дріжджі опустяться на дно.

Щоб отримати такий осад, як на фото, доведеться чекати не тиждень, а більше. Але коли час підтискає, можна прискорити процес випадання дріжджів. варто лише купити бентоніт , Його можна замовити в компанії «Алкопрібор». Можна купити цей різновид глини в спеціалізованому магазині господарських товарів, але варто особливу увагу звернути на якість. Що стосується пропорцій, для освітлення браги беруть 1 столову ложку на кожні 10 літрів браги. Попередньо речовина розчиняють в ½ літра гарячої води. Процес після вливання в відстояну брагу може зайняти 5 хвилин, добу або більше. Швидкість освітлення залежить від дисперсності частинок і якості самого продукту. Тому варто купувати бентоніт в спеціалізованих магазинах для самогоноваріння.

Тим, хто ставить брагу в перегінному кубі, варто злити її з утвореного осаду, очистивши ємність перед перегонкою.

Тим, хто ставить брагу в перегінному кубі, варто злити її з утвореного осаду, очистивши ємність перед перегонкою

Брага буде готова до перегонки в самогонному апараті після повного позбавлення від щільного осаду, що утворився на дні.

Очищення самогону і якість апарату

Вони взаємопов'язані. Безсумнівно, на якість самогону впливає обладнання , Яке вибрано для перегонки. Якщо ви вирішили зробити його самостійно, ретельно вибирайте схему самогонного апарату і матеріали для його виготовлення. Всі матеріали повинні бути безпечними, якісними, і обов'язково призначеними для харчових продуктів. Так, прокладки не можна вирізати з першого шматка, знайденого вдома.

Що стосується схеми самогонного апарату, високий ступінь очищення можуть забезпечити агрегати зі змійовиком-охолоджувачем. Купуючи готовий самогонний апарат, віддайте перевагу моделям з сухопарнику. Якщо робите самогонний апарат своїми руками, подбайте про виготовлення хорошого відстійника з нержавійки.

У самогоні приблизно 14% займають домішки сивушних масел. У дефлегматоре вся ця «краса» осідає на дні, має різкий запах і неприємний присмак, при цьому готовий продукт добре очищається, він позбавлений стороннього аромату. Ось чому для очищення самогону важливий цей елемент. Якщо в якості перегінного куба використовуються молочна фляга, гумова прокладка підлягає заміні на фторопласт або аналогічний матеріал.

Швидкість перегонки браги: якою вона має бути?

Більшість вважає, що швидкість перегонки браги впливає на якість самогону. Багато шукають якусь залежність між ними. Хтось вважає, що неодмінно слід підтримувати певну температуру. Якщо детально розібратися, вода кипить при 100 градусах Цельсія. Від того, на повільному вогні це відбувається або сильному, залежить лише швидкість її перетворення в пар. 100 градусів - орієнтовна температура, яка може бути вище / нижче, в залежності від атмосферного тиску, жорсткості і багатьох інших факторів.

Сивушні масла, присутність яких впливає на ступінь очищення самогону, киплять при більш високих температурах, ніж спиртовий розчин. Тому вони не можуть потрапити в чистий продукт через пар. Кількість шкідливих домішок залежить від тривалості кипіння, з цього боку важливо стежити за температурою. Багатоетапна глибоке очищення після перегонки потрібно тим напоям, які отримали неабияку дозу важких домішок. Діяти слід за такою програмою: інтенсивне кипіння, але нетривалий. При такому розкладі сивушних масел потрапляє в кінцевий продукт значно менше. При цьому не можна не враховувати вплив сильного кипіння на змійовик. Навантаження на цю частину самогонного апарату збільшується. В результаті - падає пропускна здатність, холодильник повільніше охолоджує. До того ж, підвищується ймовірність розбризкування браги.

Проблеми зі змійовиком притаманні саморобним самогонним апаратів. якщо придбати хороший самогонний апарат в компанії «Алкопрібор», про це варто забути. Як варіант проти виплёвиванія браги можна порадити отборку пара при перегонці. Своєрідним запобіжником виступає і дефлегматор. Дієвим методом пеногашения є додавання в апарат рафінованої дезодорованої рослинної олії. Досить 1 столової ложки, доданої в брагу до нагрівання. На утворення піни безпосередньо впливає кількість дріжджів. Наприклад, на 45 літрів браги можна додати ½ кг. дріжджів, при цьому не спостерігати цього процесу. При збільшенні кількості дріжджів в 1,5 рази піна буде інтенсивно «лізти».

Багато стикаються з проблемою прогорання браги. Причиною тому стає дріжджовий осад. Як від нього позбутися, описано вище. Варто відзначити, що нагар буде в будь-якому випадку, інтенсивно горить газ чи ні - ніякої різниці. Тому доцільніше витратити трохи часу на слив сировини, ніж з маніакальною пунктуальністю стежити за тим, як нагрівається брага в саморобному самогонному апараті.

Очищення самогону від «голів» і «хвостів»

Хороша дистиляція не обходиться без відділення цих складових від основної, найбільш цінною і чистої частини самогону. У процесі приготування домашніх напоїв нас цікавить етиловий спирт. Але одночасно з ним через вплив цукру і дріжджів в суміші виділяються фурфурол, оцтовий альдегід, ацетон і технічні спирти, вживати які вкрай шкідливо. Дробная дистиляція покликана позбутися цих складових, залишивши нам чистий продукт.

Де хвости, де голови? Свою назву частини отримали по послідовності відбору. Принцип даної процедури базується на різниці температур, при яких кипить етиловий та технічні спирти. Швидше за все випаровується ацетон, альдегід оцтовий та інше, збираючись в один клас - «голови». Вони відсікаються в першу чергу. Далі википає етиловий спирт і вода, які при проходженні через холодильник, перетворюються в самогон. Корисно знати, що з 1 збродженого кілограм цукру відбирається близько 50 мл. Якщо в середній за розмірами бідон заливається 28 літрів браги на 6 кг. цукру, то відбирати слід перші 300 мл. самогону або перваку. Щоб домогтися чіткого поділу, особливо в перші перегонки, коли Ви слабо відчуваєте різницю, при відділенні «голів» вогонь слід зменшити, щоб брага кипіла не так інтенсивно. Множинні експерименти і досвід допоможуть визначати важкі фракції на вигляд і по запаху.

Коли «голови» відійшли, приходить найцікавіша пора. Основна частина або самий хороший самогон можна отримувати на більш високих швидкостях, тобто газ тепер можна додати. Можна встановити самі максимальні значення температури для даного самогонного апарату. І насолоджуємося процесом ...

«Тіло» або основна частина переганяється самогону слід відбирати до фортеці 40 відсотків або оборотів фортеці. Поспішати не варто. У поспіху можна забути, що оптимальна температура для вимірювання спиртометром - 20 градусів Цельсія. При відхиленнях в одну зі сторін більш ніж на 2 градуси Цельсія свідчення будуть вже недостовірними, а Ви можете пропустити прихід «хвостів».

При очищенні самогону і відборі фракцій можна обійтися і без спірометра. Досить підпалити отриману рідину в холодному вигляді і побачити синє полум'я. При падінні фортеці вогонь буде ледве помітним, можливо стрімчасте горіння на поверхні. Для оптимізації результату підпалювати необхідно холодний домашній самогон, теплий буде добре загорятися і при менших оборотах фортеці.

Далі очищення самогону ґрунтується на відборі «хвостів» - фракцій, які випаровуються в останню чергу. Чому доцільно не припиняти процес, а довести збір домішок до кінця при включеній конфорці? Пити, звичайно, залишкові частини не можна, але в них все ще є достатня кількість етилового спирту.

Навіщо потрібні «хости»? Збирати їх можна до того моменту, поки рідина хоч трохи запалюється в ложці. Можна зберігати непотрібний продукт окремо, а потім додавати в брагу і розбавляти з водою у співвідношенні 1: 2, ця суміш годиться для вторинної перегонки, і процес очищення самогону запускається знову.

При вторинної перегонці відбирати «голови» не має сенсу, а ось «хвости» повинні неодмінно відбиратися. Ця процедура на перший погляд може виглядати марною, але в результаті виходить той самий - чистий самогон для створення міцних алкогольних напоїв.

Отриманий за такою технологією чистий самогон разюче відрізняється від підпільного, який продають бабусі. Якщо ж замість промислового обладнання використовується саморобний, то буде потрібно очищення готового самогону для остаточної впевненості в отриманні хорошого продукту.

Більшість любителів домашніх спиртних напоїв задаються рано чи пізно одним питанням - як очистити самогон в домашніх умовах і облагородити його?
Чому дріжджі зайві в самогонному апараті?
Швидкість перегонки браги: якою вона має бути?
Де хвости, де голови?
Чому доцільно не припиняти процес, а довести збір домішок до кінця при включеній конфорці?
Навіщо потрібні «хости»?

Новости