Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Секретні місця Риму, які ви не знайдете в типовому путівнику

  1. 1. Buco della serratura Рим - місто семи пагорбів. Найпівденніший з них - Авентинський - розкинувся...
  2. 3. Магазин Bartolucci
  3. 4. Віа дей Кондотті
  4. 5. Ринок Porta Portese
  5. 6. Фонтан книг
  6. 7. Квадратний Колізей
  7. 8. Піцерія «У Баффетт»
  8. 9. Музей мистецтв XXI століття
  9. 10. Ferrari Store
  10. 11. Cloaca Maxima
  11. 12. Панорамний майданчик Gianicolo
  12. 13. Джелатерія Blue Ice
  13. 14. Криминологический музей
  14. 15. Притулок кішок
  15. 16. Енотека Costantini
  16. 17. Пам'ятник Папі Римському

1. Buco della serratura

Рим - місто семи пагорбів. Найпівденніший з них - Авентинський - розкинувся на одному з берегів Тібру і прихистив безліч пам'яток. Зазвичай туристи відправляються на Авентін, щоб поглянути на руїни стародавнього цирку, піраміду Цестія, помилуватися храмами Сан-Сабіна (V століття), Сант-Аллес (IV століття) і іншими. І мало, хто знає, що на вершині пагорба, на площі Мальтійських лицарів, є унікальна замкова щілина. Заглянувши в неї, можна побачити відразу три суверенних державних освіти - Італію, Ватикан і Мальтійський орден.

Адреса: Aventino hill

2. Апельсиновий сад на Авентине

Їхати на Авентин тільки заради якоїсь «дірочки», звичайно, нерозумно. В цьому місці знаходиться також одне з найромантичніших місць в Римі - парк Савелло. Хоча місцеві жителі рідко використовують цю назву, для римлян - це Апельсиновий сад на Авентине.

Він був закладений в 1932 році на місці, де колись була фамільна фортеця Савелли (звідси і назва). Залишки цього древнього будови досі зустрічаються посеред дерев.


Чудові апельсинові гаї, стрункі кипарисові алеї і квітучі олеандри створюють неповторну атмосферу спокою. Крім того, закінчується сад терасою, з якої відкриваються чудові краєвиди на Тибр, Трастевере, Яникул і Ватикан.

PS Апельсини неїстівні - дикий сорт.

Адреса: L'Aventino, Circo Massimo, Viadi Santa Sabina

Адреса: L'Aventino, Circo Massimo, Viadi Santa Sabina

Апельсиновий сад на Авентине

3. Магазин Bartolucci

Ось уже багато десятиліть в родині Бартолуччі секрети плотницкого майстерності передаються з покоління в покоління: від діда до батька, від батька до сина. Адже на їх плечах фамільний бізнес - дерев'яна майстерня Bartolucci.

У цій лавочці все дерев'яне: від велосипедиста-Піноккіо, що зустрічає відвідувачів біля входу, до жіночих прикрас. Іграшки, рамки, шкатулки, годинник, точна копія мотоцикла (!) І, звичайно ж, всілякі фігурки Хлопчика з поліна - очі розбігаються від розмаїття дерев'яних виробів. З цього магазину ви точно не підете без сувенірчики.

Адреса: Via dei Pastini, 98.
сайт: bartolucci.com
Режим роботи: щодня з 12:00 до 20:00

4. Віа дей Кондотті

У центрі італійської столиці пролягає одна з найстаріших і найвідоміших римських вулиць. У стародавні часи вона пов'язувала пагорб Пінчо з Тибром і перетинала Фламінієвої дорогу. Ім'я їй - Віа Дей Кондотти.

З XVIII століття ця вулиця почала обростати ореолом блиску і «гламуру» - модні магазини і ательє росли там, як гриби після дощу. Зараз на вулиці розташовані бутики найпрестижніших світових брендів - Valentino, Armani, Hermès, Cartier, Louis Vuitton, Fendi, Gucci, Prada, Chanel, Dolce & Gabbana і Salvatore Ferragamo. Найстаріший з модних закладів Віа Дей Кондотти - ательє Bulgari, відкрите більше століття тому, в 1905 році.

Серед інших визначних пам'яток цієї вулички - будинок № 11, де жив один з винахідників радіо Гульєльмо Марконі; будинок № 68 - резиденція Великого магістра Мальтійського ордена; а також знамените кафе «Антико Кафі Греко», де попивали каву сам лорд Байрон, Гете, Лист і Стендаль.

Адреса: strada Via dei Condotti, tra Piazza di Spagna e Via del Corso
вікі: Віа дей Кондотті

5. Ринок Porta Portese

Якщо від блиску і цін Віа дей Кондотті вам раптом стане погано, терміново вирушайте в район Трастевере на один з найбільших європейських блошиних ринків (більше 1350 літаків).

Він бере свій початок біля воріт Порта Портезе (тому так і називається) і тягнеться аж за двома вуличках - Віа Ипполито Ньєво і Віа Портуенсе. Виник він в середині минулого століття, після закінчення Другої світової війни - безробіття і інфляція змушували людей продавати особисті речі, щоб хоч якось прогодувати сім'ї.

Чим торгують на Порта Портезе сьогодні? Якщо коротко, ВСІМ. Старовинні книги, картинні рами, меблі, б / у одяг, патефони, телефонні апарати, іграшки, посуд, репродукції картин, годинник (всіх видів), військові нашивки ... При бажанні там можна знайти будь-який, в тому числі раритетний, товар. Ціни, як годиться на ринку, не кусаються, а з торговцями завжди можна домовитися.

Адреса: Via Portuense & Ippolito Nievo
Режим роботи: щонеділі

6. Фонтан книг

Стародавні римляни говорили «Habent sua fata libelli», що в перекладі означає «Книги мають свою долю». Цей вислів означає, що не варто необачно судити про літературних творах (можливо, нащадки оцінять «шедеври» Дар'ї Донцової).

Немов німе нагадування про цю мудрості - римський Фонтан книг (він же фонтан Науки або фонтан Знань), створений скульптором П'єтро Ломбарді і присвячений Фоми Аквінського. Представляє він собою дві стопки книг з закладками і головою оленя між ними. Розташовується цей незвичайний фонтан недалеко від шедевра римського бароко, католицького храму XVII століття - Сант-Іво алла Сапієнца, що входить в комплект римського університету Борромини.

Адреса: Via degli Staderari

Адреса: Via degli Staderari

фонтан книг

7. Квадратний Колізей

Це місце з політичних причин не включено ні в один з путівників по Риму. Квартал всесвітньої виставки - Esposizione Universale Roma або EUR - був зведений на південному заході Риму в 1943-1945 роках за наказом італійського диктатора Беніто Муссоліні. Приводом послужила двадцята річниця фашизму і всесвітня ярмарок, яка намічалася на 1942 рік.

Одним із символів «фашистської ери» став Палац італійської цивілізації (Palazzo della Civilta Italiana), більш відомий як «Квадратний Колізей» (Colosseo Quadrato). Щось схоже з древнім амфітеатром дійсно є: наприклад, лоджії на фасаді палацу, розташовані в шість рядів по дев'ять арок в кожному. Як годиться споруди подібного типу, мармуровий палац вражає розмірами - висота 68 м., Площа - 8 400 кв.м.

Всесвітня виставка в Римі тоді так і не відбулася, а квартал ЄВРО і «Квадратний Колізей» до сих пір стоять. До речі, останній не раз з'являвся на кіноекранах (наприклад, в «Останньому людині на Землі» 1964 г.).

Адреса: Via Cristoforo Colombo, 559
вікі: Квартал всесвітньої виставки

8. Піцерія «У Баффетт»

Яка Італія без піци? Одну з найсмачніших готують в ресторанах Pizzeria Da Baffetto (в Римі всього їх всього два). Це сімейний бізнес, який очолює ось уже півстоліття дідусь Баффетт. Він знає толк в піці: тісто має бути тонким і пишним, а начинка свіжій і соковитій.

Туристи мають лайфхак: ходити в ті заклади, де їдять місцеві жителі. Так ось, «У Баффетт» із задоволенням обідають і ті і інші. Адже за 20-25 євро ви отримуєте першокласну італійську піцу, прямо з печі (готується прямо при відвідувачах), пиво і чудовий настрій. Єдина проблема - потрапити в цю піцерію не так-то просто через величезні черги.

Адреси: Via del Governo Vecchio, 114 e Piazza del Teatro di Pompeo, 18 (Baffetto 2)
сайт: pizzeriabaffetto.it

9. Музей мистецтв XXI століття

Національний музей мистецтв XXI століття (MAXXI) - зовсім молодий (відкрився в травні 2010 року), але, як годиться, амбітний. Будівля MAXXI, що займає 27 тисяч кв.м. і ласкаво зване римлянами «макарониною», була зведена за проектом Захи Хадида на місці казарм Монтелло. Будівництво обійшлося в 150 млн євро, але зате в Римі тепер є музей майбутнього.

Вірніше мистецтва і архітектури майбутнього. У виставкових залах MAXXI представлені фотографії, інсталяції, прототипи і моделі будинків, вулиць і цілих міст, в яких ми будемо жити через пару-трійку десятиліть. Крім того, в музеї є конференц-зал, бібліотека і майстерня. Хочете уявити майбутнє своїх дітей? Відправляйтеся в римський Національний музей мистецтв XXI століття.

Адреса: via Guido Reni, 4 A, ст.м. Flaminio
сайт: fondazionemaxxi.it
Режим роботи: вівторок, середовища, п'ятниця, неділя - з 11:00 до 19:00; четвер, субота - з 11:00 до 22:00

10. Ferrari Store

Італія - ​​батьківщина Ferrari. Його штаб-квартира знаходиться в Маранелло, а в столиці - найбільший магазин всесвітньо відомого бренду. Шанувальників автомобілів це місце зведе з розуму: брелоки, годинники, взуття, одяг, іграшки та ще сотні найменувань товарів з символікою Ferrari.

За ім'я, зрозуміло, доводиться платити. Ціни, м'яко кажучи, кусаються: 150 євро за брелок з жеребцем, які стали на диби; 300 за фірмові гоночні рукавички і 1 500 за блискучий червоний іграшковий болід.

До речі, по вулицях Рима можна покататися і на цьому Ferrari - послуга прокату там дуже популярна.

Адреса: Via Tomacelli, 147
сайт: store.ferrari.com
Режим роботи: щодня з 10:00 до 20:00

Ferrari Store в Римі

11. Cloaca Maxima

Точна дата її побудови достеменно невідома (чи то IV, то чи VII століття до н.е.), але це точно одне з найдавніших і унікальних подібних споруд. Каналізацію в Римі почали активно будувати при Луції Тарквинии Пріске, приділяє велику увагу інфраструктурі міста.

Саме до часу його правління найчастіше приписують будівництво Великої клоаки. Для цього запросили етруських майстрів і вирили канал довжиною 800 м, шириною 3 і висотою 4 метри між пагорбами Палатин і Капітолій. Спочатку Cloaca Maxima була відкритою, потім її прикрили дерев'яними настилами, а потім вимостили габійскім каменем.

І до цього дня, незважаючи на поважний вік, Велика Клоака знаходиться в досить хорошому стані і служить в якості зливового стоку.

Адреса: виходи під мостами Понте Ротт і палатінському.
вікі: Cloaca Maxima

12. Панорамний майданчик Gianicolo

Авентин, Вімінал, Капітолій, Квіринал, Палатин, Целий, Еськвілін ... Стоп! А де ж Джаніколо? На жаль, ця вершина не входить до числа знаменитих семи римських пагорбів, так як історично знаходиться за межами міських стін. І дарма, адже тут теж чимало стародавніх пам'яток: монастир Сант'онофріо, маяк Джаніколо, вілла Аурелія і інші.

Але головне через що варто відвідати пагорб Джаніколо - оглядовий майданчик. З неї відкривається просто божевільний вид на Його Величність Рим.

Адреса: Gianicolo, Piazzale Giuseppe Garibaldi

13. Джелатерія Blue Ice

Джелатерії Blu Ice - це мережа кафе-морожених. Римляни говорять, а туристи підтверджують, що саме в цих закладах краще італійське морозиво. У цих кафе не просто продають - в них виробляють морозиво. Тому в Blu Ice крижане ласощі завжди свіже на будь-який смак - з фруктами, горішками, шоколадом, повітряним рисом, кокосовою стружкою ...

Ціни при цьому цілком прийнятні - від 150 до 350 рублів. Ще один безперечний плюс - кафе працює і в нічний час. Так що джелатерія Blu Ice - рай не тільки для дітей, а й дорослих, серед яких, як відомо, ой як багато ласунів.

адреси:

  • Via di S.Prassede, 11 / bis;
  • Via dei Baullari, 130;
  • Viale dei Due Macelli, 29;
  • Viale Ottaviano, 7;
  • Via S.Agnese in Agone, 20;
  • Via Sistina, 122 і ін.

сайт: blueiceitalia.com
Режим роботи: щодня з 10:00 до 2:00

14. Криминологический музей

Любителям мистецтва нудьгувати в Римі не доведеться - музей Ватикану, Галереї Боргезе, Барберіні і ще десятки вишуканих місць. Втім, любителям гострих (в даному випадку в прямому сенсі слова) відчуттів теж є що відвідати в столиці Італії - їх чекає Museo Criminologico.

Втім, любителям гострих (в даному випадку в прямому сенсі слова) відчуттів теж є що відвідати в столиці Італії - їх чекає Museo Criminologico

криминологический музей

Ця будівля колишньої в'язниці, а нині історична експозиція, що розповідає про злочинців і застосовуваних до них в різні часи заходи покарання. Так, в Стародавньому Римі з правопорушниками особливо не церемонилися: стратили, віддавали в раби або призначали гладіатором.

При цьому гуманізм і інші «сентименти» у римлян були не в ходу. Ось тільки деякі види смертної кари, яку застосовували колись в Римській імперії:

За часів Інквізиції були свої методи правосуддя:

Зліва - тортур стілець, праворуч - бронзова камера тортур для відьом

Словом, в цьому музеї ви, можливо, дізнаєтеся більше про добро і зло, ніж в будь-якому художньому музеї.

Адреса: via Gonfalone, 29

15. Притулок кішок

«Римські кішки. Притулок бездомних кішок. Відвідайте »- дивний напис при вході на розкопки храмового комплексу часів Римської республіки, що на площі Торре Арджентіна.

Проте, факт залишається фактом: серед залишків стародавніх храмів і напівзруйнованих статуй живуть бездомні коти. Причому на цілком законних підставах. Коли місцеві жителі і влада дізналася, що безпритульні хвостаті вусаті істоти облюбували Арджентінскіе руїни, кішок вирішили не проганяти, а організувати для них притулок. Зараз в ньому кілька сотень мешканців, доглядають за якими волонтери. Кожен відвідувач цього незвичайного котячого розплідника може допомогти тваринам «рублем» (в сенсі євро), купивши місцеві сувеніри.

Адреса: Largo di Torre Argentina

16. Енотека Costantini

Продовжуючи тему гастрономічних подорожей можна не поговорити про італійське вино. У цій сонячній країні 20 регіонів і кожен (!) З них виробляє своє вино. Своє унікальне вино, яке відрізняється за смаком, ароматом, терруарності і технологій виробництва.

Спробувати різні сорти італійських вин можна в енотеці Costantini. Це справжня винна скарбниця, де зберігаються тисячі пляшок, різних марок і витримки. Вино можна купити і забрати з собою, або на місці продегустувати, в місцевому ресторанчику.

Адреса: Piazza Cavour 16
сайт: pierocostantini.it
Режим роботи: понеділок з 16:30 до 20:00; вівторок-субота - з 9:00 до 13:00 і з 16:30 до 20:00

it   Режим роботи: понеділок з 16:30 до 20:00;  вівторок-субота - з 9:00 до 13:00 і з 16:30 до 20:00

енотеці Costantini

17. Пам'ятник Папі Римському

У Римі, неподалік від вокзалу «Терміні», встановлено пам'ятник Іоанну Павлу II. Добротна така скульптура - 5.50 м в висоту, справжня бронза, срібне напилення. Здавалося б, що тут особливого, де, як не в столиці, споруджувати монументи Папам Римським?

Але жителі Вічного міста збунтувалися - «такий Папа нам не потрібен!». Римлянам не сподобалася зовнішність понтифіка: кругла, як куля, голова і майже повна відсутність шиї. При цьому поза монумента за задумом автора символізує всесвітню турботу Іоанна Павла II про людство.

Громадськість змусила скульптора Олів'єро Райналді (Oliviero Rainaldi) переробляти пам'ятник. В результаті Папа перетворився (на його обличчі з'явилися посмішка і новий підборіддя), але городяни все одно називають цю скульптуру телефонною будкою.

Адреса: Presso Stazione Termini

Роберт Де Ніро, який зіграв у свій час одного з членів сицилійського кримінального клану Корлеоне, одного разу сказав: «Італія давно вже змінилася. Але Рим - це Рим ».

Дійсно місту з тисячолітньою історією складно змінитися. А туристу, який приїжджає в столицю Італії, непросто побачити інший, не тільки історичний, Рим. Сподіваємося, що з нашою допомогою вам це вдасться.

Діліться в коментарях відомими вам унікальними римськими місцями, які неодмінно потрібно побачити.

Чим торгують на Порта Портезе сьогодні?
Хочете уявити майбутнє своїх дітей?
А де ж Джаніколо?
Здавалося б, що тут особливого, де, як не в столиці, споруджувати монументи Папам Римським?

Новости