Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кумкват корисні властивості

  1. Кумкват: шкода і користь, калорійність і властивості
  2. Що таке кумкват?
  3. Склад, харчова цінність і калорійність
  4. Корисні властивості свіжого фрукта
  5. Сушений кумкват: шкода і користь
  6. В'ялений кумкват. Шкода і користь для організму
  7. Використання кумквата в кулінарії
  8. Як приготувати цукати з кумквата в домашніх умовах
  9. Мармеладне варення з кумквата
  10. Кумкват - корисні властивості
  11. Корисні властивості і протипоказання до вживання кумквата
  12. В'ялений кумкват - корисні властивості
  13. Чим корисний в'ялений кумкват?
  14. Кумкват: Корисні властивості.

Головна » Корисне » Кумкват корисні властивості

Кумкват: шкода і користь, калорійність і властивості

Кумкват, Фортунелла, кинкан, японський апельсин, казковий мандарин, їжа мудреців - це різні назви одного й того ж фрукта. Як і інші цитрусові плоди, він має унікальні корисні властивості, незалежно від того, в якому вигляді вживається: свіжому, висушеному або в'яленому.

Що таке кумкват?

Цей яскраво-оранжевий плід, який вперше з'явився в Китаї в XIX столітті. Через деякий час він був поширений в інші країни Азії, Європи та Америки. Кумкват - фрукт, назва якого з китайської мови перекладається, як «зелене яблуко». Інша популярна назва - «кинкан», має японське коріння. Воно перекладається як «золотий апельсин».

Кумкват за зовнішнім виглядом і смаковими якостями дійсно, нагадує цей помаранчевий цитрусовий фрукт. Але є деякі вагомі відмінності. Плоди кумквата довгастої, витягнутої форми, близько 5 сантиметрів в довжину і 3-4 сантиметри завширшки, а шкірка настільки солодка, що фрукт вживають їжу цілком, позбавляючись лише від кісточок всередині. М'якоть соковита, з приємним, трохи терпким кисло-солодким смаком.

Кумкват належить до тих цитрусовим рослинам, які можна вирощувати в кімнатних умовах Кумкват належить до тих цитрусовим рослинам, які можна вирощувати в кімнатних умовах. При правильному догляді це вічнозелене деревце не тільки ідеально впишеться в дизайн будь-якої кімнати, а й порадує господарів смачними і корисними плодами.

Склад, харчова цінність і калорійність

Кумкват - це джерело багатьох вітамінів і мінералів. Деякі з них знаходяться безпосередньо в шкірці плоду. У помаранчевих фруктах містяться вітаміни групи B, C, A, E. Хімічний склад кумквата включає такі мінеральні елементи, як калій, кальцій, фосфор, цинк, магній, мідь і залізо. Чимало в ньому жирних кислот і ароматичних масел.

Головне переваги цього фрукта, в порівнянні з іншими цитрусовими, в тому, що в його плодах зовсім не міститься нітратів. Саме тому користь «золотого апельсина» складно переоцінити.

Кумкват - фрукт не тільки унікальний за своїм складом, але ще і низькокалорійний. У 100 грамах помаранчевих плодів міститься всього 70 ккал. Він обов'язково повинен бути в раціоні людей, які бажають скинути зайву вагу.

Корисні властивості свіжого фрукта

Плоди кумквата однаково корисні в будь-якому вигляді. Їх вживають в їжу свіжими, сушеними, в'яленими. Від цього корисні властивості кумквата зменшаться.

Свіжий кумкват: Свіжий кумкват:

  • незамінний продукт для здійснення профілактики і лікування захворювань нервової системи;
  • допомагає вийти з депресивного стану, позбутися стресу і апатії;
  • нормалізує емоційний фон;
  • сприяє поліпшенню роботи серця і судин.

«Золотий апельсин» необхідно вживати в їжу прямо з шкіркою. У ній міститься велика кількість вітамінів і мінералів, при цьому зовсім немає нітратів.

Сушений кумкват: шкода і користь

Більш корисним, ніж свіжий, вважається сушений кумкват. Кількість вітамінів і мінералів в ньому навіть більше. Наприклад, протигрибковий речовина фуракумарін містить не свіжий фрукт, а саме кумкват сушений. Корисні властивості його полягають в наступному:

  • ефективно бореться з застудою і грипом;
  • бореться з грибковими інфекціями і запаленнями;
  • стабілізує роботу органів шлунково-кишкового тракту;
  • заряджає організм енергією, підвищує життєвий тонус;
  • заповнює дефіцит вітамінів і мінералів, підвищує опірність організму різним вірусам;
  • покращує роботу мозку;
  • ефірні масла висушеного кумквата підвищують його бактерицидні властивості, що особливо актуально в період зростання числа простудних захворювань.

Плоди «золотого апельсина» можуть приносити організму шкоди Плоди «золотого апельсина» можуть приносити організму шкоди. Протипоказаннями до його вживання в сушеному і будь-якому іншому вигляді є:

  • Хронічний гастрит і виразкова хвороба. Кислота, що міститься в плодах кумквата, викликає загострення цих захворювань.
  • хвороби нирок
  • Схильність до алергії.
  • Людям, хворим на цукровий діабет, слід обмежити вживання в їжу сушених фруктів.

Сушений кумкват, шкода і користь якого відомі не всім, завдяки високому вмісту вітамінів і мінералів рекомендований навіть вагітним. Але в останньому триместрі слід обмежити його вживання, оскільки існує високий ризик розвитку алергії у майбутньої дитини.

В'ялений кумкват. Шкода і користь для організму

В'ялений кумкват не менше корисний, ніж сушений або свіжий. Він нічим не поступається їм в корисних властивостях. Кумкват в'ялений особливо корисний людям із захворюваннями очей. Це обумовлено змістом вітаміну A в його складі.

«Золотий апельсин» сприятливо впливає на шкіру. Він попереджає її передчасне старіння, зменшує негативний вплив ультрафіолету. Природну красу шкіри забезпечує вітамін E в м'якоті і шкірці помаранчевих плодів.

В'ялений кумкват, шкода і користь якого багато в чому збігаються з аналогічними для свіжих і сушених фруктів, - незамінний продукт в зимову пору року В'ялений кумкват, шкода і користь якого багато в чому збігаються з аналогічними для свіжих і сушених фруктів, - незамінний продукт в зимову пору року. Він сприяє зміцненню імунітету у дорослих і дітей.

Використання кумквата в кулінарії

Кумкват використовується при приготуванні страв у свіжому і сушеному вигляді.

  • З його стиглих плодів можна приготувати оригінальний соус, який прекрасно гармонує зі смаком м'ясних і овочевих страв.
  • З помаранчевих фруктів виходить смачне і корисне варення, джем і мармелад.
  • Кумкват, властивості якого зберігаються в будь-якому вигляді, використовується для приготування цукатів. Їх можна додавати в різні десерти і в випічку.
  • З соку «японського апельсина» роблять смачні коктейлі, лікери і настоянки.

Кумкват сушений, корисні властивості якого навіть вище, ніж у свіжого фрукта, додасть будь випічці неповторний цитрусовий аромат. Але в такому вигляді його калорійність на 100 грам становить не 70, а цілих 280 ккал.

Як приготувати цукати з кумквата в домашніх умовах

Для приготування смачних і корисних цукатів знадобиться 0,5 кілограма кумквата, стільки ж цукру і 100 мл води. Далі все дуже просто.

  1. Фрукти промити, розрізати на часточки, вийняти кісточки.
  2. Приготувати сироп з води і цукру. Проварити хвилину.
  3. У киплячий сироп додати шматочки кумквата. Варити на середньому вогні 10 хвилин.
  4. Зняти з вогню, дати повністю охолонути.
  5. На наступний день проварити цукати протягом 10 хвилин. Повторювати процедуру ще 2-3 дні.
  6. Після цього остиглі цукати викласти на деко з пергаментом. Висушувати протягом доби на повітрі в провітрюваному приміщенні, а потім кілька годин в духовці при температурі не вище 50 градусів. Чим довше шматочки будуть знаходитися в духовій шафі, тим твердіше вийде кумкват.

Чим довше шматочки будуть знаходитися в духовій шафі, тим твердіше вийде кумкват

Цукати після приготування можна обсипати цукровою пудрою. Зберігати в сухий тарі близько 6 місяців.

Мармеладне варення з кумквата

З корисного кумквата можна приготувати дуже смачне варення. Для цього знадобиться 1 кілограм стиглих фруктів, 800 грам цукру і 200 мл води.

Кумквати ретельно вимити, просушити і нарізати тонкими кільцями, не забуваючи видаляти при цьому кісточки Кумквати ретельно вимити, просушити і нарізати тонкими кільцями, не забуваючи видаляти при цьому кісточки. Потім в каструлі зварити сироп з цукру і води. Вимкнути плиту. Занурити в гарячий сироп нарізані фрукти, і відставити каструлю в сторону на 12 годин. Через зазначений час знову приступити до приготування ласощів. Варити його на повільному вогні, періодично помішуючи, до тих пір, поки сироп не стане прозорим. Гаряче варення розкласти по стерильним банкам, укутати, а потім відправити на зберігання в холодильник або підвал.

Варення з кумквата виходить густим, як мармелад, ароматним, з пікантною гірчинкою. Незалежно від способу приготування, фрукт не втрачає своїх корисних властивостей.

fb.ru >

Кумкват - корисні властивості

На вітринах супермаркетів за останнім часом з'явилася маса нових, маловідомих нам продуктів. Дивно й те, що недоступні раніше екзотичні фрукти продаються в повному складі. Це солодкі ананаси і манго, яскраво-зелені авокадо, стиглі лічі, помело, кокос, танжело, фейхоа і мініатюрний кумкват. Саме кумкват європейці вживають частіше за інших цитрусових. Це й не дивно, адже цей фрукт володіє цілим спектром корисних властивостей. Сьогодні ми розповімо про кумкват і його користь.

Загальний опис і використання

Кумкват є тропічне вічнозелене рослина, що відноситься до сімейства цитрусових. Плід також носить назву Фортунелла і кинкан. Родина кумквата - південні землі Китаю. Зараз країнами-експортерами є Індонезія, Японія, Греція та США.

Зовні фрукт нагадує невеликий апельсин овальної форми. Довжина кумквата не перевищує 5 см, ширина - 4 см. Оскільки його вживають разом з шкіркою, смак схожий з кислувато-солодким і одночасно терпким мандарином. Існує кілька різновидів кінкана:

  • малайський;
  • гонконгський;
  • Мейв;
  • Марум;
  • Фукушімі;
  • нагами.

Кумкват широко використовують для приготування різних страв. Зазвичай його їдять в сирому вигляді, або прикрашають їм салати, бутерброди, фуршетні закуски, коктейлі. Також плід добре підходить для приготування солодко-кислих соусів до м'яса, риби і овочів. Зберігає свої корисні властивості і в'ялений кумкват, який використовується в якості закусок до міцних алкогольних напоїв. Нерідко Фортунелла додають в десерти.

Як правильно вибрати кумкват?

При покупці цього тропічного фрукта слід уважно оцінювати його зовнішній вигляд. Шкірка повинна бути насичено помаранчевої, гладенькою, без подряпин і пошкоджень. Зрілий плід відрізняється середньої м'якістю, його твердість говорить про незрілість, а надмірна м'якість - про переспілі. Зберігати продукт потрібно в холодильнику не більше 3-х тижнів. Мити кумкват слід теплою водою, після чого ретельно висушувати. Можлива заморозка фрукта.

Корисні властивості і протипоказання до вживання кумквата

Про користь кумквата можна говорити довго, оскільки його дивовижні гастрономічні, антиалкогольні і антибактеріальні показники заслуговують справжньої поваги. Корисні властивості має кумкват сушений, в'ялений і свіжий. У ньому міститься маса потрібних людині речовин, в тому числі:

  • велика кількість ефірних масел;
  • фуракумарін, здатний впоратися з низкою грибкових інфекцій;
  • вітаміни А, С, Е, В1-6;
  • калій і кальцій;
  • залізо, магній, мідь, натрій;
  • цинк і фосфор;
  • жирні кислоти.

Завдяки корисним властивостям цукати кумквата використовують для лікування:

Підвищена концентрація вітаміну С робить кумкват незамінним засобом для підвищення загальної опірності організму хвороботворним мікроорганізмам і зміцнення імунітету. Жителі багатьох азіатських країнах знають, що кумкват корисний і чим саме. Вони тримають фрукт біля вогню, вважаючи, що це посилює його корисну дію.

Користь кумквата очевидна, і шкода даний фрукт принести не може. Він вважається дієтичним продуктом, що сприяє розщепленню і виведенню надлишків холестерину, токсинів, важких металів і радіонуклідів. Протипоказань кумкват не має. Також варто наголосити на тому, що постійне включення в раціон Фортунелла є профілактикою інсульту.

WomanAdvice.ru >

В'ялений кумкват - корисні властивості

Натуральний в'ялений кумкват - це не тільки смачне, але і корисне ласощі. При дотриманні технології виготовлення в'яленого кумквата в ньому зберігаються всі корисні речовини. Такий продукт буде виглядати не дуже презентабельно: він потемніє і скривиться. Однак саме в такому вигляді він буде корисний для організму. На противагу цьому плоди, зварені в сиропі і просушені, виглядають набагато краще, але не містять в собі корисних речовин.

Чим корисний в'ялений кумкват?

Корисні властивості в'яленого кумквата досить великі. Для отримання максимальної користі від цього плоду в їжу рекомендується вживати не тільки м'якоть, але і в'ялену шкірку. Користь в'яленого кумквата полягає в таких властивостях:

  1. Шкірка і м'якоть в'яленого кумквата мають антибактеріальні властивості, тому їх використовують для інгаляцій і знезараження повітря.
  2. Очищає кров від холестеринових бляшок.
  3. Підвищує захисні сили організму, покращуючи опірність інфекціям.
  4. Фуракумарін, що міститься в цьому цитрусі, ефективний в лікуванні грибкових захворювань.
  5. Насичує організм важливими вітамінами і мінералами: вітамінами групи В, А і Е, залізом, кальцієм, фосфором. Це властивість особливо корисно при авітамінозі і після перенесених захворювань.
  6. Фрукт покращує здоров'я очей, тому його рекомендується вживати при хворобах сітківки.
  7. Пектин, що міститься в кумкват, дозволяє поліпшити кишкову мікрофлору і перистальтику кишечника.
  8. Калорійність в'яленого кумквата становить близько 50 ккал, що нижче, ніж в сушеному або свіжому фрукті. З цієї причини в'ялений кумкват вважається дієтичним цитрусом, який можна вживати для схуднення.
  9. Покращує роботу кишечника, тому що містить велику кількість харчових волокон.
  10. Антиоксиданти, що містяться в цитрусі, допомагають боротися зі старінням організму.
  11. Покращує стан шкірних покривів.
  12. Покращує обмінні процеси в організмі, сприяючи схудненню.
  13. Знімає похмільний синдром. Для цього треба з'їсти близько 300 г продукту.
  14. Зміцнює нервову систему, знімає напругу, покращує настрій.
  15. Дарує енергію, тому кумкват корисно вживати на сніданок.

Слід пам'ятати, що кумкват відноситься до цитрусам і що цей плід незвичний для нашого організму. Щоб уникнути алергічних реакцій, починати прийом кумквата слід з мінімальної дози.

WomanAdvice.ru >

Кумкват: Корисні властивості.

Цитата повідомлення lud09

Прочитати целікомВ свій цитатника або співтовариство!
Кумкват: Корисні властивості. Як їдять кумкват. Як доглядати за кумкватом.

liveinternet.ru

Дивіться також

Що таке кумкват?
Як правильно вибрати кумкват?
Чим корисний в'ялений кумкват?

Новости