Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Екскурсія в англійський край чудес Шир - Оксфорд, Стратфорд-на-Ейвоні, замок Уорвік - Rovdyr Dreams

  1. З Лондона в Оксфорд
  2. Коледж Крайст-Черч, Льюїс Керролл і Гаррі Поттер
  3. вежа Том
  4. Околиці Крайст-Черч
  5. Ротонда Редкліффа
  6. Вулиці Оксфорда. Паб «Орел і дитя»
  7. Магія сонячного годинника
  8. регіон Котсуолдс
  9. Стратфорд-на-Ейвоні
  10. Будинок Вільяма Шекспіра
  11. Вулички Стратфорда-на-Ейвоні
  12. Моє сприйняття Шира
  13. Біля стін Уорвіка
  14. Делатель Королів - граф Уорвік
  15. Види Уорвіка і околиць з вежі
  16. Житлові покої Уорвіка, Лицарський зал

У березні 2013 року, проживаючи в Лондоні, я записався на міжнародну англомовну екскурсію, що охопила регіон на північний захід від англійської столиці. Програма екскурсії передбачала відвідування знаменитого університетського міста Оксфорд, переїзд по красивою області Котсуолдс, візит до рідного міста Вільяма Шекспіра - Стратфорд-на-Ейвоні, і, нарешті, знайомство з ефектним монументальним замком Уорвік. Програма різноманітна і насичена, але при цьому абсолютно не втомлива. Переїзди не надто довгі і, головне, цікаві в сенсі перегляду в вікно. Надалі поясню, чому в назві статті я використовував слово «Шир».
У березні 2013 року, проживаючи в Лондоні, я записався на міжнародну англомовну екскурсію, що охопила регіон на північний захід від англійської столиці

З Лондона в Оксфорд

Місто Оксфорд (Oxford) є центром однойменного графства Оксфордшир. Не побоюся назвати його «сердечником» Англії; мабуть, тут - в Оксфорді та його околицях - в максимальному ступені відчувається духу «старої доброї». Є, звичайно, і інші «духи» Англії - наприклад, індустріальний Манчестер, але він нікому не цікавий, і жодного разу я не бачив це місце в туристичні пропозиції.

Оксфорд відомий завдяки найстаршому в англомовних країнах і одному з найстаріших в Європі вищих навчальних закладів - Оксфордському університету. І саме через це туди їдуть численні гості.

Але для початку трохи скажу про дорогу. Вона спочатку йде на захід від Лондона, повз аеропорт Хітроу. Я ще в перший раз, коли їхав до Лондона після прильоту до Англії, зазначив величезну субурбаністіческую зону столиці. Великі площі забудовані індивідуальними будинками, і мені не сподобався цей тип забудови - будинки стоять на відстані в кілька метрів один від одного, створюючи враження бджолиних сот. Я б вважав за краще більш просторе місце проживання; втім, це не більше ніж нескромне ремарка.

Далі поїхали по межселенной території, де населені пункти як раз дуже рідко потрапляли на очі. У міру віддалення вглиб острова було помітно збільшення площ снігового покриву:
Далі поїхали по межселенной території, де населені пункти як раз дуже рідко потрапляли на очі

Коледж Крайст-Черч, Льюїс Керролл і Гаррі Поттер

День спочатку був не просто прохолодний, а холодний (температура близько нуля). У перший момент перебування в Оксфорді це трохи «гальмувало» сприйняття. Протягом декількох хвилин група йшла до головної визначної пам'ятки університетського комплексу - коледжу Крайст-Черч, і я зробив кілька знімків на всі боки:
День спочатку був не просто прохолодний, а холодний (температура близько нуля)

Зізнатися, спочатку я відчував себе не дуже комфортно. По-перше, це була перша англомовна екскурсія в рамках мого англійської туру, і мені потрібен час на адаптацію (причому вимова і манера говорити у екскурсовода виявилися дуже важкими для мене). По-друге, архітектурно-психологічний фон в перші хвилини сприймався не дуже легко. Здавався якимось похмурим, навіть трохи депресивним (по-моєму, не випадково саме в Оксфорді навчався Роберт Бертон, автор фундаментальної праці «Анатомія меланхолії»).

Я майже не вловлював нитку розповіді і відчував себе досить сумно. Однак тут у лекції гіда промайнула цікава інформація, яка змусила мене гранично зосередитися. Йшлося про Білому Кролика, персонажа чудової казки «Аліса в Країні Чудес» Льюїса Керролла. На мій подив і величезного захоплення виявилося, що саме Оксфорд був прототипом місця дії цього твору (про що я раніше чи то не знав, чи то забув). Я зрадів і згадав один з улюблених епізодів книги - психоделічний діалог Аліси і сидить на величезному грибі Синьої Гусениці:

З цього моменту встановився мій контакт з Оксфордом. Я повеселішав і навіть і вступив в спілкування з іншими членами групи, що було дуже важливо.

Крайст-Черч - один з найбільших коледжів Оксфорда, заснований в 1525 році. До складу архітектурного комплексу входить кілька значних об'єктів. Найвищою будівлею є каплиця - Собор Крайст-Черч:
Крайст-Черч - один з найбільших коледжів Оксфорда, заснований в 1525 році

Це найменший собор в Англії, і до того ж дуже древній - він побудований в кінці XII століття і зберігає риси поздненорманнского стилю.

Всі туристи прагнуть потрапити в будівлю Холла Крайст-Черч (зараз важко пояснити його положення на фотографіях, так як вже не можу точно пригадати - уявлення про це місце в мене склалося досить хаотичне, що не применшує його цінності, звичайно, навпаки, це вписувалося в контекст деяких курйозних фантазій і вражень). Причина слави Холла в тому, що саме тут знімалися обідні сцени у фільмах про Гаррі Поттера. Іноді туристам відкритий доступ в Холл, а іноді немає (я був в закритий день, коли столи були сервіровані):
Всі туристи прагнуть потрапити в будівлю Холла Крайст-Черч (зараз важко пояснити його положення на фотографіях, так як вже не можу точно пригадати - уявлення про це місце в мене склалося досить хаотичне, що не применшує його цінності, звичайно, навпаки, це вписувалося в контекст деяких курйозних фантазій і вражень)

До речі, в задній частині Холла є невелика потайна драбинка, яка стала прототипом ями, куди зникав Білий Кролик. А для Кролика, в свою чергу, прообразом нібито послужив декан Крайст-Черч Генрі Лідделл, який, коли його занадто дошкуляли, любив раптово зникати, і до того ж постійно поспішав. А його дочка Аліса стала головною героїнею творів Керрола. Ще в каміні Холла є бронзова лопатка з ручкою вигляді у вигляді голови собаки на дуже довгій шиї. Алюзією на цей предмет став епізод, коли у Аліси після з'їдання чарівного пиріжка сильно витягнулася шия.

вежа Том

Чим більше літературних подробиць я дізнавався про Оксфорд, тим більше переймався до нього симпатією. Наступним об'єктом, яка зміцнила це тепле почуття, став Вежа Том:
Чим більше літературних подробиць я дізнавався про Оксфорд, тим більше переймався до нього симпатією

Це красиве готична будівля побудовано в 1681-1682 роках знаменитим англійським архітектором Крістофером Реном, автором Собору Св.Павла в Лондоні. Томом називається дзвін, найгучніший в Оксфорді. Цей дзвін (доставлений в Оксфорд під час секуляризації монастирів при Генріху VIII), сповіщаючи про момент закриття воріт, б'є 101 раз, що символізує 100 початкових учнів коледжу і ще одного, додавши в 1663 році. Але найцікавіше в тому, що дзвін дзвонить о 21:05 англійського часу, що відповідає 21:00 «оксфордського часу». В Оксфорді опівдні настає на 5 хвилин пізніше, ніж в Грінвічі! На жаль, мені не вдалося з'ясувати причину цього дивного факту. Однак тепер стало ясно, чому запізнювався Білий Кролик.

Околиці Крайст-Черч

Далі ми вирушили по околицях Крайст-Черч, серед інших коледжів. Я не пам'ятаю їх назв, та й не вважав за потрібне для себе пунктуально фіксувати цю інформацію. Просто покажу кілька фотографій.
Далі ми вирушили по околицях Крайст-Черч, серед інших коледжів

Галерея в правій частині цього знімка називається Міст Зітхань:
Галерея в правій частині цього знімка називається Міст Зітхань:

Ротонда Редкліффа

Далі на шляху попалося цікава будова:
Далі на шляху попалося цікава будова:

Воно називається Ротонда Редкліффа. До виконавцю ролі Гаррі Поттера, природно не має відношення, а називається по імені лікаря, який в XVIII столітті залишив Оксфорду велику суму грошей. Будівля є бібліотекою, де зберігається 6 мільйонів книг. Але цікаво не це - таких барокових будівель і бібліотек в Європі повно. А найцікавіше те, що (відразу скажу, що це, можливо, легенда) ця ротонда послужила прообразом храму Мелькора в Арменелосе, Місті Королів - столиці Нуменора в світі Середзем'я, народжене творчістю Дж.Р.Р. Толкіна. Цей круглий храм описується в «Сільмарилліоні» як мав діаметр понад 500 футів (150 метрів) і стільки ж у висоту до краю карниза, над яким височів срібний купол. Якщо я не помиляюся, в таких же пропорціях (не цілком відповідних Ротонді Редкліффа, але не далеких від її параметрів) була побудована нуменорская вежа Ортханк, де влаштувався злий чарівник Саруман. Саруман, звичайно, був поганим персонажем, але не можу ігнорувати шарм чудового актора Крістофера Лі, який зіграв його в трилогії «Володар кілець». Таким Сарумана і Ортханк зобразили американські художники брати Тім і Грег Гільдебрандт:
Воно називається Ротонда Редкліффа

Вулиці Оксфорда. Паб «Орел і дитя»

Тепер перейду на вулиці Оксфорда:
Тепер перейду на вулиці Оксфорда:

Пейзажі, треба визнати, що не милостиві. Але, гадаю, тільки в Оксфорді могли створюватися грандіозні і аж ніяк не солоденькі світи Толкіна і Клайва Льюїса, які жили тут. Про них нагадує паб «Орел і дитя» (The Eagle and Child):
Пейзажі, треба визнати, що не милостиві

У цьому пабі (який з'явився, до речі, в 1650 році) проходили зустрічі літературного клубу «Інклінгі». Слово Inklings не можна однозначно перевести на російську мову. З одного боку, при дослівному перекладі воно означає «натяк», що само по собі несе неоднозначність. З іншого боку, якщо розглядати слово Inklings як похідне від Ink ( «чорнило»), то слово можна перекласти як «з чорнилом роду», що може натякати на загальну пристрасть і основну тему зборів - літературу. У пабі вперше Толкін зачитував сторінки з «Володаря кілець», а Льюїс - з книги «За межі безмовної планети», першого твору в особливо цінується мною «Космічної трилогії».

Магія сонячного годинника

Аліса, Середзем'я, Нарнія, Гаррі Поттер ... все-таки яке чарівне, фантастичне місце цей Оксфорд! Завершити розповідь про цю частину екскурсії хочу одним курйозним епізодом. На шляху нашої групи попалися сонячний годинник:
Аліса, Середзем'я, Нарнія, Гаррі Поттер

Турист з Південної Азії, вказуючи на небо, пожартував, що цей пристрій не дуже актуально в Англії, особливо в такий сезон. У відповідь гід запропонував всім спробувати себе в ролі чарівників і поворожити над погодою. Що з цього вийшло, розповім в наступній частині, присвяченій Стратфорд-на-Ейвоні.

Далі за програмою екскурсії значилося відвідування міста Стратфорд-на-Ейвоні. Головною особливістю цього місця є факт народження в ньому великого англійського драматурга Вільяма Шекспіра в 1564 році. Я відразу обмовлюся, що візит в Стратфорд не став для мене визначною подією; мабуть, якби екскурсія передбачала тільки цей пункт, я б відмовився. Тут я не побачив для себе якийсь «родзинки». Ну а що стосується персони Шекспіра, то при всій моїй повазі до його творчості я не вважаю місце його народження такої пам'яткою, заради якої варто було б пару годин їхати з Лондона. Хоча, безумовно, певний інтерес все ж був, і я постараюся акцентувати увагу на тому, що мені запам'яталося. А запам'яталася мені в більшій мірі дорога з Оксфорда в Стратфорд, що пролягає по мальовничому регіону Котсуолдс.

регіон Котсуолдс

На жаль, не можу проілюструвати свою розповідь безліччю фотографій, хоча в даному випадку це було б цілком виправдано. Котсуолдс (Cotswolds) - це одна з офіційно визнаних територій «видатної природної краси» (Area of ​​Outstanding Natural Beauty) у Великобританії. Вона являє собою гряду пагорбів в західній частині центральної Англії, головним чином на території графств Оксфордшир і Глостершир.

Котсуолдс в моєму сприйнятті виявився виключно мальовничій мозаїкою полів, лісів, лугів, ферм і невеликих сіл. Їхали ми тут нешвидко, так як на дорогах велися інтенсивні ремонтні роботи (латали наслідки снігопадів і морозів). Та й взагалі дороги в Котсуолдс далекі від параметрів магістралей. Це звичайні двосмугові дороги, причому вельми звивисті. Швидкість стримувало також ту обставину, що погода не тільки не прояснялася, але навіть з'явилися ознаки туману. Оксфордський чарівництво не допомагало? Що ж - подивимося, як буде далі.

Кілька разів, на перекритих ділянках дороги, автобус зупинявся, і можна було фотографувати фрагменти маленьких сіл. Я зробив кілька знімків більш-менш стерпного якості:
Кілька разів, на перекритих ділянках дороги, автобус зупинявся, і можна було фотографувати фрагменти маленьких сіл

А ось оглядові пейзажні фотографії у мене не вийшли, але читач може легко знайти масу чудових знімків (в тому числі літніх) в інтернеті.

Місцевість виглядала чудово. На луках паслося багато овець; виднілося деяке число корів і коней, подекуди траплялися на очі свині і гуси. Гусь, до речі, в Англії користується особливою повагою; наприклад, в англійських приказках саме гуски несуть золоті яйця.

Хоча потрібно зазначити, що англійські села зовсім не є селами, як на континенті, і звичаї тут досить своєрідні. Припустимо, я ніколи не міг би уявити собі кримінал в селах Франції або Німеччині - ну хіба що якісь бійки після перебору алкоголю. Але чому англійські села стали місцем дії величезного числа кримінальних книг і фільмів? Причому злочину там - не якісь банальні крадіжки або бійки на грунті алкоголю або ревнощів, а й різноманітні витончено сплановані вбивства, викликані дивовижними божевіллям.

З цього приводу я згадав діалог Шерлока Холмса і доктора Вотсона в оповіданні Артура Конан Дойла «Мідні буки»:

Я теж вирішив впасти в похмуре стан. Однак тягнулися перед очима ландшафти та екскурсійна компанія були настільки приємні, що впасти в похмурість мені не вдалося. Тому я закликаю читачів не замислюватися про кримінал, а просто помилуватися чудовим регіоном Котсуолдс в інтернеті.

Стратфорд-на-Ейвоні

Короткі довідкові відомості

А екскурсія між тим продовжилася в місті Стратфорд-на-Ейвоні. Ейвон - невелика річка, що впадає в Северн. Таку ж назву в Англії носять багато інших річок, а все тому, що Ейвон стародавні кельти позначали будь-яку річку, що перейняли від них встановлювали «цивілізовану» топоніміку римляни.

Стратфорд-на-Ейвоні (Stratford-upon-Avon) - невеликий (населення близько 24 тисяч осіб) місто в графстві Ворвікшир. Назва походить від староанглийского strǣt (street, вулиця) і ford (брід). Місто веде свою історію з кінця XII століття. У XV столітті був побудований кам'яний міст через Ейвон, службовець досі.

Часу на огляд міста було не дуже багато, так як екскурсія занадто насичена, та й переїзди досить довгі. Мене виділений час цілком задовольнило. Його було досить, щоб злегка поїсти і погуляти по вулицях.

Будинок Вільяма Шекспіра

Головною визначною пам'яткою Стратфорда є будинок, де народився Шекспір. Насправді, точно цей будинок не встановлено, та й взагалі треба відзначити, що стосовно біографії Шекспіра настільки багато неясностей, що це дало підстави навіть сумніватися в реальності цієї особистості. Дата народження точно не відома; відома дата хрещення - 25 квітня. Оскільки 23 квітня - день Св.Георгія Побідоносця, покровителя Англії, народження Шекспіра прив'язали саме до цієї дати. В Стратфорді Шекспір ​​одружився на жінці старше себе на 8 років. Тут же він і помер в 1616 році, як раз 23 квітня.

Взагалі треба відмітити, що в ті часи митці не користувалися великим авторитетом, і в їх біографії мало хто вникав. Ставлення з боку суспільства було досить байдужим. Є багато прикладів геніїв, що вмирали в злиднях і самотності (одним з найбільш яскравих є Моцарт). Так що ніякого культу Шекспіра в Англії ніколи не було; не те що в XX-XXI століттях, коли будь-яка трохи виділилася персона в сфері шоу-бізнесу стає мас-ідолом.

Що стосується пологового будинку, то в цій іпостасі припускали два особняка XVI століття. Один з них в XVIII столітті знесли, і таким простим способом проблема вибору відпала. Ось цей особняк:
Що стосується пологового будинку, то в цій іпостасі припускали два особняка XVI століття

Дуже скромний, по-моєму. Так само як і невеликий музей Шекспіра. На його огляд можна витратити хвилин 15. Це просто реконструкція інтер'єрів будинку XVI століття. Мені чомусь запам'яталася лише кухня (мабуть тому, що гастрономічна тема ставала все більш актуальною):
Дуже скромний, по-моєму

У магазині при музеї я придбав дві цікавих речі. По-перше, книжку-альбом «Шекспірівські кішки» роботи англійської художниці Сьюзен Герберт. По-друге, набір насіння під назвою «Шекспірівський сад»:
У магазині при музеї я придбав дві цікавих речі

У нього входять маргаритки, лаванда, аквилегия (водозбір), чебрець і мак. Всього п'ять компонентів, але англійські садівники - справжні чарівники і здатні такими малими засобами створити «сад тисячі настроїв». Подивишся з одного ракурсу - і настає радісне відчуття, подивишся з іншого - і віддаєшся у владу меланхолії.

Вулички Стратфорда-на-Ейвоні

Після ланчу залишався час просто прогулятися по місту. Він досить симпатичний, хоча велика кількість туристів (особливо чомусь підлітків) і торгових закладів якось змазувало враження. Більшість будинків лише стилізовані під старовину, але є оригінальні будівлі XVI-XIX століть.

І ось - о диво! - на небі з'явилися перші просвіти. Чари стало діяти! Покажу кілька видів Стратфорда-на-Ейвоні з уже не цілком похмурим небом:
І ось - о диво

Колись так виглядали всі англійські міста. До речі, легко помітити, що чим більше «гладким» виглядає фахверк, тим новіше будинок.

Ну а найбільше в Стратфорді мені сподобалася монументальна годинникова башта часів Королеви Вікторії:
Ну а найбільше в Стратфорді мені сподобалася монументальна годинникова башта часів Королеви Вікторії:

Я люблю годинник, і коли вони красиво оформлені, незмінно приходжу в захват. Ця споруда я б визначив як Тампль Хроноса.

Моє сприйняття Шира

Після Стратфорда треба було проїхати ще близько 15 кілометрів до замку Уорвік. А я по дорозі міркував про те, що цю область, починаючи з Оксфорда, буду відтепер сприймати як серце і душу Англії. Це те, що називалося «Шир» в світі Толкіна. Звичайно, в цій назві очевидна алюзія на англійські графства. Слово Shire означає щось на зразок «край», «доля». На картах Середзем'я Шир розташований приблизно там же, де знаходиться реальна Англія на картах Європи. Шир є прикладом ідеї «безтурботним Англії» - тієї Англії, що ні піддалася радикальної трансформації за рахунок технічного прогресу й індустріалізації, впроваджених розумним (але не мудрим, як Гендальф) магом Саруманом.

Це питання діскусійне, і мені б НЕ хотілося зосереджуватіся на ньом. На завершення розповіді про регіон Костуолдс приведу картину художника Теда Насміта «Країна зелених пагорбів»:
Це питання діскусійне, і мені б НЕ хотілося зосереджуватіся на ньом

Вона, на мій погляд, чудово передає чарівність і дух чудової англійської області Котсуолдс, прообразу Шира.

Останнім етапом екскурсії було відвідання замку Уорвік, розташованого неподалік від Стратфорда на Ейвоні, також в графстві Ворвікшир в Центральній Англії. Відразу обмовлюся, що в силу звички вважаю за краще використовувати саме таке написання назви, хоча в Вікіпедії замок іменується «Уорік», так само як і графство «Уоркшир». Але мені складно зрозуміти, як таке написання може відповідати англійському слову Warwick.

Біля стін Уорвіка

Замок мені дуже сподобався, хоча я зазначив його деяку «ненатуральність», обумовлену характером його сучасного використання. Уривки останні десятиліття належить фірмі The Tussauds Group. Він охороняється як входить до Каталог Пам'ятників Древности, а також входить до першої категорії Списку архітектурних та історичних пам'яток Великобританії нарівні з Букінгемським палацом і Вестмінстерським абатством в Лондоні. Для виправдання витрат на утримання замку він перетворений в місце надто розважального характеру, з нальотом стилю коміксів. Тим часом історія замку Уорвік сповнена драматичних подій. Я не буду детально переказувати історію замку; зазначу лише, що перше укріплення тут з'явилося в 1068 році за Вільгельма Завойовника і з тих пір розширювалося і оновлювалося до XVI століття. У XVII столітті замок останній раз використовувався у військових цілях під час Громадянської війни між роялістами і революціонерами. Він довгий час належав графам Уорвік.

Він довгий час належав графам Уорвік

замок Уорвік, кінець XIX століття

Біля замку розташовані численні намети, в яких влаштовані різні атракціони:
Біля замку розташовані численні намети, в яких влаштовані різні атракціони:

Правда, до моменту нашого приїзду (досить пізнього) більшість наметів вже закрилося. Але мені здалося, що вони прості і орієнтовані на дітей невеликого віку. А ось що стоїть біля стін замку катапульта - спорудження серйозне:
Правда, до моменту нашого приїзду (досить пізнього) більшість наметів вже закрилося

Катапульта зроблена з 300 стволів дуба; вісім чоловік витрачають півгодини на те, щоб завантажити і запустити механізм. Вона здатна стріляти на відстань до 300 метрів снарядами вагою до 150 кг. Катапульта встановила рекорд, коли вистрілила снаряд вагою 13 кг на відстань в 249 метрів зі швидкістю 260 км / год. Це повинно було бути приголомшливе видовище!

Вежі з зубцями і бійницями чудово налаштовують на сприйняття історії Середньовіччя:
Вежі з зубцями і бійницями чудово налаштовують на сприйняття історії Середньовіччя:

Делатель Королів - граф Уорвік

Як завжди, після короткого оглядового розповіді туристи були надані самі собі. Швидко зорієнтувавшись, я вирішив спершу оглянути виставку воскових фігур, присвячену вельми примітною особистості - Річарду Невіллу, графу Уорвік, який прославився під прізвиськом Кінгмейкер, тобто Делатель Королів. Рекомендую ознайомитися з його біографією в енциклопедичних джерелах, а тут коротко зазначу, що він прямо впливав на хід війни Червоної і Білої Троянд: спочатку звів на престол представника династії Йорків (Біла Роза), потім - династії Плантагенетів (Алая Роза). Зрештою, в 1471 році він загинув в битві при Барнете (вона вважається чи не найбільш кровопролитної в історії Англії, що сталася на її території). Річард Невілл в цій битві випадково опинився без коня (по необережності відправився на рекогносцировку пішки). Коли його почали оточувати вороги, граф Уорвік в розпачі вигукнув: «Коня мені! Півцарства за коня !!! ». Але марно - багатющий, знатний, авторитетний чоловік Англійського королівства був убитий і пограбований найнікчемнішим непотребом з числа Фландрийский або німецьких найманців. Століття по тому Шекспір ​​вклав ці знамениті слова в уста зовсім іншого героя ...

Отже, далі кілька прикладів воскових фігур, що зображають епоху Кінгмейкера:

Лицар з зброєносцем

Лицар з зброєносцем

Лучник і зброяр

Зауважу, що англійська цибулю мав просто жахливою бойовою силою. Маючи в висоту 1.8-2 метра, цибулю міг стріляти на відстань до 400 ярдів. А на дальності 50 ярдів досвідчений стрілець пробивав пластинчастий обладунок! Таку пробивну силу мав також і арбалет, але його скорострільність була в кілька разів нижче, та й маса занадто велика. Англійські лучники внесли вирішальний внесок в багато перемоги в Столітній війні. Однак потім сталося Чудо Орлеанської Діви, і до того ж французи оволоділи правильною тактикою і досягли успіху в користуванні артилерією. І всього за пару десятків років вимели англійців зі своєї землі.

Вельми стильні окуляри:
Вельми стильні окуляри:   У цього писаря окуляри теж непогані, та й шати обох персонажів вражають:   І ось сам Кінгмейкер - Річард Невілл, граф Уорвік: У цього писаря окуляри теж непогані, та й шати обох персонажів вражають:
І ось сам Кінгмейкер - Річард Невілл, граф Уорвік:

Обхід експозиції супроводжувався відповідною епічної музикою, яка не має ніякого відношення до реального Середньовіччя, зате має відношення до сучасних фільмів і комп'ютерних ігор. Бравурні голос з динаміків в пафосною манері віщав на тему історії Англії XV століття.

Види Уорвіка і околиць з вежі

Далі я вийшов на вулицю і озирнувся. Небо розчистилося майже на 100%, так що сонячний годинник на донжоне функціонували чітко:
Далі я вийшов на вулицю і озирнувся Вежа безумовно манила мене до того, щоб піднятися наверх. Через кілька секунд я вже був на оглядовому майданчику, з якої було видно чудові краєвиди. В першу чергу, міста Уорвік, з його класичними англійськими будинками.

Колегіальна церква Св.Марії:
Колегіальна церква Св Річка Ейвон:
Фрагменти замку Уорвік і лісові околиці:

На зворотному шляху з вершини вежі я ще заглянув на сторожову майданчик, в якій стоять націлені на ворогів замку гармата і величезна рушницю:
На зворотному шляху з вершини вежі я ще заглянув на сторожову майданчик, в якій стоять націлені на ворогів замку гармата і величезна рушницю:

Житлові покої Уорвіка, Лицарський зал

У житлових покоях замку можна подивитися на експозицію, присвячену життю аристократії другої половини XIX століття, що мене не особливо зацікавило. У присвячених більш старими часами запам'яталася композиція, що включає Короля-реформатора Генріха VIII і його шести дружин (з яких двох він стратив, з двома розлучився, а одна рано померла):
У житлових покоях замку можна подивитися на експозицію, присвячену життю аристократії другої половини XIX століття, що мене не особливо зацікавило

І, звичайно, порадував Лицарський зал з розкішною колекцією зброї та обладунків:
І, звичайно, порадував Лицарський зал з розкішною колекцією зброї та обладунків:

Такий мій погляд на чудовий регіон в самому серці Англії, де знаходяться університетський літературний Оксфорд, старовинний патріархальний Стратфорд-на-Ейвоні і суворий монументальний замок Уорвік. Побувати тут - значить заглибитися в історію Англії, відчути її дух і душу.

Оксфордський чарівництво не допомагало?
Але чому англійські села стали місцем дії величезного числа кримінальних книг і фільмів?

Новости